Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Przepisy na swieta >

Dla mnie w święta obowiązkowo musi być bigos i tradycyjna polska sałatka...

temptinglook, 17.12.2017 | czytaj dalej


Sieć nowych restauracji >

Z racji, że planuję otworzyć niebawem nową restaurację poszukuję ku temu lokale,...

Karpatk67a, 17.12.2017 | czytaj dalej


lampa loft >

można ledowe właśnie oświetlenie umieścić pod wiszącymi szafkami. Ładnie oświetlają blaty. Też...

klarcik, 16.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2012, wpisów: 30167
najnowszy wpis: 17.12.2017 20:30

Mamy 27420 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ MUFINKI NIE NA SŁODKO

KATARZYNKA

postów: 760

27.05.2009 13:04

Super Zielony Groszku. Właśnie o to chodzi, żeby eksperymentować, dodawać swoje ulubione składniki i doskonale się przy tym bawić. Widzę, że Tobie świetnie się to udało. :-)

zielony groszek

postów: 14

27.05.2009 11:53

No i ja się wreszcie zabrałam i w ostatni weekend stworzyłam muffiny wytrawne. Uzyłam tego polecanego podstawowego przepisu i dodałam czarne oliwki i starty na tarce oscypek, plus oczywiście trochę ziół. Musze powiedzieć, że wyszły zaskakująco dobre i świetnie pasowały z masłem czosnkowym jako dodatek do potraw z grilla :)
Pozdrawiam serdecznie

snoozy

postów: 2419

26.05.2009 15:25

To super,ze Ci wyszły.Kazdy z nas modyfikuje swoje dania by dojśc do perfekcji :-)

kropiak

postów: 60

26.05.2009 14:45

Witam,
oznajmiam, że muffiny z mąki bezglutenowej wyszły super (z suszonymi pomidorami, czrnymi oliwkami i "wytworem fetopodobnym" ;)), chociaż mam wrażenie, że wyrosły nieco mniejsze niż z normalnej mąki. No nic, pierwsze koty za płoty, jak to mówią, przy bezglutenowym bracie i teściowej będę zapewne miała jeszcze nie jedną okazję modyfikować proporcje i smaki.
Pozdrawiam wszystkich wielbicieli muffinów!

snoozy

postów: 2419

19.05.2009 09:29

Poprosimy o więcej Elu :-)

Ela LISA

postów: 1956

19.05.2009 09:02

To w ramach zadosc uczynienia za wpisanie mufinek z owocami. Jak cos znajde,to wpisze jeszcze inne przepisy.

Ela LISA

postów: 1956

19.05.2009 09:00

Mufinki z serem
75 gr owczego sera,75 gr twarozku smietankowego,25 dag maki,1 lyzka cukru,2 lyzeczki proszku do pieczenia,po 1/2 lyzeczki soli,i szalwii, po 1 lyzce,posiekanej natki,i szczypiorku,
30 dag jogurtu,5 dag rozpuszczonego masla,1 jajko.

Sery wymieszac razem. Make ,cukier,proszek,sol i ziola,wymieszac, wlac jogurt wymieszany z jajkiem i maslem.
Ciasto wlewac do wysmarowanych tluszczem foremek do 1/3 objetosci,wlozyc po 1 lyzeczce sera,i dodac ciasta do 3/4 wysokosci.
piec ok 20 min

kropiak

postów: 60

18.05.2009 17:34

Dziękuję bardzo za odzew :) W takim razie dużo pewniej podejdę do nowego wyzwania :)

snoozy

postów: 2419

18.05.2009 16:58

Robiłem kiedys z maki bezglutenowej i wyszły pyszne

migotka333

postów: 1184

18.05.2009 16:32

Cześć,
kilka odcinków wstecz Ewa Wachowicz w swoim programie (Polsat) przygotowywała bułeczki z mąki PKU w formie muffinowej.
Wypróbowałam ten przepis, zamieniając mąkę PKU, na mąkę pełnoziarnistą (Lubella) i dodając pokrojone suszone pomidory w oliwie (dałam wtedy 2 łyżki oliwy). Wyszły bardzo smaczne.

BUŁECZKI

500g mąki niskobiałkowej PKU,
350 ml wody,
3 łyżeczki cukru,
pół łyżeczki soli,
3 łyżki oleju lub oliwy,
7 g suchych drożdży (1 op.)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (mikserem). Rozłożyć do foremek natłuszczonych oliwą i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (piekarnik, 25-30 st. C). Do nakładania używać łyżki zamoczonej w wodzie. Po wyrośnięciu bułeczki posmarować wodą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 20-25 minut.

kropiak

postów: 60

18.05.2009 14:39

Witam,
mam nadzieję, że ktoś tu zajrzy i mi pomoże. Czy muffinki wyjdą z mąki bezglutenowej? Nigdy nie próbowałam, a muszę przygotować podwieczorek dla rodzinki, na którym muszę pogodzić cukrzycę, celiakię i "normalną" dietę. Wymyśliłam na słodko ciasto kruche z rabarbarem, wiem, że wyjdzie, bo już robiłam. I chciałabym też zrobić jakieś wytrawne muffinki, ale też bezglutenowe. czy ktoś próbował?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

snoozy

postów: 2419

17.05.2009 19:26

Nie martw się.To był mały przerywnik w mufinkach słonych :-)

Ela LISA

postów: 1956

17.05.2009 18:35

Ja jak zwykle,najpierw wpisalam,potem przeczytalam. NIE NA SLODKO.

Ela LISA

postów: 1956

05.05.2009 10:26

Muffinki z owocami.

Kostka margaryny,1 szkl cukru, z cukrem waniliowym,2 jajka,2 szkl maki,1i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia.
Owoce: truskawki,maliny,morele,jagody,itd tluszcz do foremek.

Margaryne z cukrem i 3 lyzkami wody,rozpuscic na gazie,ale nie gotowac.Przestudzic,dodac make, jajka ,proszek do pieczenia.Zmoksowac razem.Ciastem napelnic natluszczone papierowe foremki,na gore ciasta,owoce, duze pokrojone na czastki.Piec 180C na zloty kolor.

Ela LISA

postów: 1956

05.05.2009 10:20

Tak na prawde ,to z muffinkami,nikt nie powinien,miec zadnego problemu.
Kazde jedne ciasto mozna upiec w formie babeczek.
Trzeba tylko kupic papierowe foremki.

jacek1f

postów: 2296

27.04.2009 19:01

a tu wlasnie najlepsze na poczatek - sprawdzone wielokrotnie,
tu przepis Dziuni z FK, ale sam na nim robilem setki jak nie tysoace mufinków:-)
Mufinki z szynką,cebulą i pomidorami suszonymi

Podsmażyć na oliwie(ok.3 łyżek) 1 większą drobno pokrojoną cebulę,6
pokrojonych w drobną kostkę plastrów szynki,1 drobno pokrojony ząbek
czosnku.Smażyć do zezłocenia cebulki.Posolić ok.3/4 łyżeczki soli i dodać
pieprzu wg uznania.Na końcu dodać 75 g masła i rozpuścić je tylko,nie
smażyć.Zestawić z ognia,odstawić do ostudzenia.
Piekarnik włączyć na 210 stopni.
W misce wymieszać 2 1/3 szklanki mąki z 2 płaskimi łyżeczkami proszku do
pieczenia.Rozkłócić w kubku 2 jajka,dodać do nich 1 szklankę mleka,wymieszać
dokładnie.
Pokroić dość drobno ok.6 kawałków pomidorów suszonych w oliwie.
W mące zrobić dołek łyżką,dodać mleko z jajkiem,pomidory i podsmażoną cebulkę
z szynką i roztopionym masłem.Wymieszać wszystko tylko do względnego
połaczenia składników.Nie mieszać zbyt długo i za dokładnie bo mufinki się
nie udadzą.
Piec 20 minut albo aż się zezłocą a patyczek wbity w mufinkę bedzie suchy.
..

jacek1f

postów: 2296

27.04.2009 19:00

orzechowe -
mufinki ze skarbów wiejskich (orzechy)...
jacek1f 09.10.05, 21:25 zarchiwizowany
Suche: 375 mąki, dwie malutkie łyżeczki proszku, sol, cukier - szklanka.
Mokre: 2 jaja i 125 stopionego masła, szklana mleka, troche esencji
waniliowej.
No i dwie miseczki obranych i pokrojonych orzechów - włoskie i laskowe - ze
wsi.

Ok, ukłon dla słodkości - tabliczka białej czekolady wkruszona też:-(

Piekarnik z 210 stopni lekko z lewej podpiekł... Naucze sie go jeszcze.
20 minut z termo - to za dużo, gotowe po 15 min.
.. .. .. ..

jacek1f

postów: 2296

27.04.2009 18:59

masz i tu - grzybowe:
szkraby mufinki - z grzybami
jacek1f 30.09.06, 22:15 zarchiwizowany
Po zrobieniu zupy grzybowej zostaja grzyby.
Chociaz to nie wigilia - a na wigilię właśnie zawsze mufinki grzybowe są do
zupy - to w czasie katastrofy nadmiaru grzybów pozwoliłem sobie.

Ale malutkie, nie te zwykłe "regulary".

150 mąki
3/4 proszku
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
pieprz do smaku

50 gr masła stopionego
120 mleka
1 jajo w całości
plus - 2 łychy wyciśnięte pasty z oliwek z tubki,
100 gr pociętyvh drobniutko grzybów z zupy grzybowej

wymieszane na szybko suche i mokre, w foremki od minimufinek - nasmarowane
maśłem.
200 st 12 minut.
... ..... .

snoozy

postów: 2419

27.04.2009 17:25

Ja używam standardowego przepisu jak na dole strony tylko wymieniam składniki
Cisto podstawowe:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
3 jajka
1,5 szklanki jogurtu greckiego lub innego naturalnego bez cukru

Pożniej dodaje różne rzeczy takie jak: oliwki, szpinak, bazylie, orzechy piniowe, szynkę itd

zielony groszek

postów: 14

27.04.2009 16:16

dzieki, ale niestety należę do tych kucharek co jak gotują zupę to dla całego wojska od razu ;) Już tak za mną "chodzą" te muffinki, że w końcu sie zdecyduję, tylko dobrego przepisu muszę poszukać... Zamelduję oczywiście jak mi wyszło.

minutka

postów: 1250

27.04.2009 16:10

Zielony groszku, dopóki nie spróbujesz, nie sprawdzisz;-) Na początek przygotuj mniej ciasta. A jak Ci zasmakuje, to będziesz mogła powtórzyć, by zrobić więcej muffin.

zielony groszek

postów: 14

27.04.2009 15:58

Jakiś czas temu strasznie się nakręciłam na muffinki i tez kupiłam wszystko co potrzebne. Wypróbowałam kilka przepisów i na razie króluje taki na babeczki z białą czekoladą. Cudownie wilgotne i zawsze pyszne (dodaje jeszcze wisienkę mrożoną na wierzch przed pieczeniem i super wychodzi). Mam straszna ochotę wypróbować przepis na jakieś wytrawne np z czarnymi oliwkami, ale jakoś nie mogę się przekonać do nie sprawdzonych przepisów...

snoozy

postów: 2419

26.04.2009 17:06

Mam swoją metalową formę od ok 5 lat i wszystko wychodzi.Silikonu nie uznaje choc widziełem,ze mufinki same z nich wyskakują.

minutka

postów: 1250

26.04.2009 15:06

Mam i używam do pieczenia mufinek. Zazwyczaj do takich ciach daję dużo owoców (wolę słodką wersję) i nie narzekam na zbytnią suchość. Ale zdarzyło mi się zrobić kiedyś mufinki z owocami suszonymi. Efekt był rzeczywiście niezbyt wilgotny - w porównaniu z tymi samymi mufinami pieczonymi wcześniej w metalowych foremkach do babeczek. Następnym razem dodałam trochę więcej mleka niż porcja zalecana w przepisie. Chyba rzeczywiście te silikonowe bardziej wysuszają. Ale może dodanie większej ilości płynu jest rozwiązaniem...

KATARZYNKA

postów: 760

26.04.2009 14:54

Aha, Marcinie coś mi się jeszcze przypomniało. Może to z samym przepisem jest problem? Spróbuj upiec w metalowej formie (może nie kupuj od razu, tylko pożycz) i porównaj efekt. Powodzenia. :-)

KATARZYNKA

postów: 760

26.04.2009 14:44

Taki jest podobno problem z tymi "formami". Znajomi też na to narzekali. Dlatego wiernie obstaję przy tych tradycyjnych. Wracając jednak do silikonowych, podobno świetnie się sprawdzają przy deserach mrożonych (łatwiej wyjąć). Więc może do muffinek sprawisz sobie nowe, a silikonowe wykorzystasz do deserów na lato?

MarcinO

postów: 415

26.04.2009 11:38

czy ktoś z Was używa może foremek silikonowych do muffinek? ja posiadam takie coś, robiłem kilka razy i zawsze troszkę za suche mi wychodziły:/ jakaś rada? Od razu chcę powiedzieć, że eksperymentowałem z temperaturą i czasem pieczenia i cały czas nie wychodzi tak jak powinno:(

snoozy

postów: 2419

26.04.2009 08:15

Ja wkładam do 12 na blaszce i 3 luzem w kokilkach do creme brulle.Wiem Jacku,że sie wkurzasz jesli chodzi o "fete" z mlekovity bo ja też ale jak mam nazwac inaczej ten wyrób fetopodobny?

migotka333

postów: 1184

25.04.2009 21:33

jedna blacha na 12 i drugą zapełniasz tylko 3 :-)
ja mam tylko jedną na 12 i chcę kupić jeszcze drugą na 6 dużych, ale nigdzie nie mogę takich dostać.

jacek1f

postów: 2296

25.04.2009 20:08

Prosilbym bym zeby nie nazywac feta tego czeggos z mlekovty! Nie przy mnie:-)))

Mialem kiedys daaawno faze na mufiny wytrawne (bo slodkich nie uznaje rzeczy raczej) i katowalem dom przez dwa lata prawie codziennie - ale przeszlo.
Pozostaly na Wigilie mufiny grzybowe do barszczu, i tzw. turbosmakowe dla gosci, ale mini.
Nawiozlem wtedy, niedostepnych w Poslce w tamtym czasie, form do mufinek z Anglii - wielkich, duzych i mini. I te kocham.

Ale jak moze wyjsc 15 mufinek??? Bo nie ma takich blaszek:-))

snoozy

postów: 2419

24.04.2009 22:54

ok 12-15

migotka333

postów: 1184

24.04.2009 22:02

bo ta z mlekovity, to tzw. wyrób fetopodobny. Oryginalna feta jest bardziej krucha (czasami kupuje w Makro, można na sztuki, nie trzeba całego kartonu) :-D

Ile porcji (babeczek) wychodzi Tobie z podanej porcji?

snoozy

postów: 2419

24.04.2009 20:33

Używam Mlekovity ale jak mi sie trafi jakas inna to tez

migotka333

postów: 1184

24.04.2009 20:30

spróbuję Twojego przepisu, bo ja bardziej preferuje na słodko...
czy ta feta, to jakaś oryginalna musi być, czy używasz tej "favity" Mlekovity ???

snoozy

postów: 2419

24.04.2009 19:28

Podczas kulinarnych imprez często podaję zamiast pieczywa mufinki z różnymi dodatkami.Chetnie poznam Wasze pomysły na mufinki nie na słodko.Poniżej mój przepis

MUFINKI Z FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
3 jajka
1 opakowanie fety-ok 25 dag
1,5 szklanki jogurtu greckiego lub innego naturalnego bez cukru
kilka suszonych pomidorów namoczonych w oliwie
sól, pieprz, bazylia suszona, kilka ziaren kminu rzymskiego

Mąke zmieszac z solą, proszkiem, sodą, ziołami
W misce zmieszac jajka, jogurt.Dadac powoli ciągle mieszając suche składniki.Dodac pokrojone w paski pomidory i fete w małe kostki.
Wypełnic foremki masą i piec w piekarniku ok 25 min w temp 180 stopni.
Po upieczeniu posypac parmezanem lub pecorino.