Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Zdrowe koktajle >

My prawie codziennie pijemy takie koktajle owocowo-warzywne, najłatwiej w ten sposób przemycić...

jarzebinka, 23.10.2017 | czytaj dalej


Blog >

Wpadlam na pewien pomysl zwiazany z moja pasja czyli gotowaniem. Chcialabym stworzyc...

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej


Wasza opinia na temat upominków >

A propo preznetow to zastanawiam sie na jakims upominkiem dla mojej corki....

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1976, wpisów: 29963
najnowszy wpis: 23.10.2017 08:49

Mamy 27184 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ muffiny

Hestia Q-34

postów: 419

26.04.2013 16:25

Witaj myszsza.To prawda.Dziwnie zrobilo sie na forum.Zagladam od czasu do czasu w nadziei,ze cos sie zmienilo.Znikneli wszyscy,
ktorych darzylam sympatia.Tylko Twoj Nik jest znajomy.
Jaka jest przyczyna.
Pozdrawiam
Hestia

myszsza

postów: 251

24.04.2013 21:15

denia: znów ta nachalna reklama. Jak już spamujesz, to podaj przepis, a nie pisz głupot, bo to tylko irytuje i zniechęca do odwiedzenia reklamowanego sklepu. Muffinów nie robi się z czekolady ani dżemów, raczej z ich dodatkiem.
Ostatni forum zalewa fala nibypostów. Może by tak, jak na różnych stronach bywa, zablokować linki do sklepów?

denia

postów: 26

22.04.2013 19:53

Ciekawe przepisy. Ostatnio robię z czekolady, dobrego dżemu wiśniowego i dodatkami bananów (bardzo lubię te smaki). Uwielbiam muffiny i przyznam się że od kiedy mam formy na muffiny z silikonu to ich pieczenie stało się łatwiejsze a nawet szybsze.

caer

postów: 194

27.04.2010 19:22

:)))
bardzo się cieszę. Mam nadzieję, ze smakowały:) Spróbuje kiedyś zrobić wg Twoich sugestii. pozdrawiam.

migotka333

postów: 1184

27.04.2010 14:32

caer napisała 29.01.2008 21:27:
mój wymysł czyli:
muffiny chałwowe

ciasto jak poprzednio, czyli:

2,5 szklanki przesianej mąki
100 gram rozpuszczonego ostudzonego masła
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szklanka mleka
2 jajka

oraz:
250 gram chałwy - pokrojonej pólcentymetrową kostkę
tabliczka białej czekolady - pokrojonej w takie same kawaleczki

suche z mokrym mieszamy bardzo delikatnie żeby nie rozbić za bardzo chałwy

dalej postępujemy identycznie jak w poprzednim przepisie

poprostu spróbujcie ;-)
ZROBIŁAM :-DDD
Podana porcja wystarcza na 24 babeczki. Dodałam ciemną czekoladę zamiast białej (za którą nie przepadam). Następnym razem zmniejszą ilość składników o połowę (bo dwóch form muffinowych nie mam), dodam garść rodzynek i zrobię polewę czekoladową.
:-D

caer

postów: 194

29.01.2008 21:27

mój wymysł czyli:
muffiny chałwowe

ciasto jak poprzednio, czyli:

2,5 szklanki przesianej mąki
100 gram rozpuszczonego ostudzonego masła
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szklanka mleka
2 jajka

oraz:
250 gram chałwy - pokrojonej pólcentymetrową kostkę
tabliczka białej czekolady - pokrojonej w takie same kawaleczki

suche z mokrym mieszamy bardzo delikatnie żeby nie rozbić za bardzo chałwy

dalej postępujemy identycznie jak w poprzednim przepisie

poprostu spróbujcie ;-)

post edytowany 1 raz, ostatnio 29.01.2008 21:29

caer

postów: 194

29.01.2008 21:22

ponieważ z ciast na słodko najlepiej wychodzi mi śledź w oleju podchodziłam do pieczenia muffinek z taką lekką nieśmiałością:-)
Ale skoro mi wychodzą pyszne, piękne i wyrośnięte każdemu się udadzą:-)

a taka świeża muffinka ze szklanką zimnego mleka wraca nadzieję i upiększa świat!

na początek pełna dekadencja czyli:

Muffiny czekoladowo czekoladowe

2,5 szklanki przesianej mąki
100 gram rozpuszczonego ostudzonego masła
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
miąższ z laski laski wanili - lub łyżeczka ekstraktu (tylko nie zapach waniliowy... on ma niestety z wanilią niewiele wspólnego...)
szklanka mleka
2 jajka
1,5 tabliczki wytrawnej czekolady
3 łyżki kakao
szczypta soli

potrzebne są dwie miski

w jednej miszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i pokrojoną w drobne kawałki czekolady.

w drugiej mokre: rozbełtane jajka, masło, mleko, wanilię

a teraz najlepsze - mokre wlewamy do suchego i mieszamy tylko żeby sie połączyły. Dosłownie kilka ruchów łyżką.

napełniamy masą formę do muffinek do wysokości 3/4 (świetne są papierowe foremki, ktore wkładamy do formy. muffinki dosłownie z wyskakują z niej potem wyskakują i pięknie wyglądaja w takich białych koszulkach:-)

wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 20-30 minut. Zależy od piekarnika. ja polecam metodę podglądaczą:-) musza pięknie urosnąć i sie przyrumienić.

są naprawde przepyszne. Kiedy mi wyszly po raz pierwszy byłam niesamowicie dumna i blada:-) a wychodzą za każdym razem!

post edytowany 1 raz, ostatnio 29.01.2008 21:28