Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii

ostatnio na forum >>

Bezglutenowo >

Polecam wejść sobie na https://nakulinarnymszlaku.pl/ i zapoznać się z przepisami, które znajdują...

MArek455, 23.05.2018 | czytaj dalej


Catering dietetyczny - opinie >

Stosuję od miesiąca catering jedzeniemarzeniem specjalnie dopasowany do moich potrzeb. Jedzenie jest...

Rozalinda007, 22.05.2018 | czytaj dalej


Czy na pewno umiesz gotować? 5 >

Hmmm

Darcel, 22.05.2018 | czytaj dalej

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Muffinki bananowo owsiane

denia

postów: 26

26.01.2012 18:18

To jest super przepis. Zresztą wszystko co zawiera banany jest pyszne. Ja ostatnio zapiekałem banany w skórce wraz z czekoladą i podawałem z rumem. Ale teraz trzeba kupić foremka do muffinek i spróbować innych słodkich pyszności

wielgasia

postów: 3

12.05.2010 11:31

3/4 szklanki mąki i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
3 łyżeczki oleju słonecznikowego
2 jajka
3 duże dojrzałe banany
3/4 szklanki płatków owsianych mogą być błyskawiczne

W dużej misce mieszam suche składniki (sól, proszek do pieczenia, cynamon, mąkę, cukier, płatki).
W drugiej misce ugniatam na papkę obrane ze skórki banany.Dodaję do nich dwa żółtka i olej, mieszam.
Białka ubijam na sztywno w oddzielnej misce.
Do suchych składników dodaję banany, mieszam, następnie dodaję do masy pianę z białek i delikatnie mieszam składniki.
Wlewam masę do silikonowych foremek na duże muffiny ( wychodzi 12 sztuk)
Piekę w 180 stopniach C.przez ok. 35 minut na termoobiegu, ale radze pilnować, bo piekarniki bywają kapryśne. Polecam ten wypiek dla leniuszków bo nie trzeba używać miksera.