Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

lampa loft >

można ledowe właśnie oświetlenie umieścić pod wiszącymi szafkami. Ładnie oświetlają blaty. Też...

klarcik, 16.12.2017 | czytaj dalej


Dom na sprzedaz >

Witam gdzie znajdę ofertę nieruchomości, interesują mnie między innymi domy na sprzedaż...

miamich, 15.12.2017 | czytaj dalej


David w Europie 5 >

moim zdaniem też nie pasuje ..

Wraa, 15.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2011, wpisów: 30165
najnowszy wpis: 16.12.2017 18:52

Mamy 27409 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Kącik zdrowia

FORUM kuchnia+ Mrożenie żywności

owocowadziewczyna

postów: 49

22.03.2012 12:35

A JA MROZE TEŻ OWOCE NP. truskawki, wisnie... i nie jest zadna papka..
Zawsze szybko i pod ręką np. na koktajl :)

Henio

postów: 5

20.09.2011 14:44

Mrożenie żywności jest dobre tylko w w przypadku mięsa i pieczywa.
Resztę można też zamrozić, ale po odmrożeniu np. warzywa i owoce to taka papka nieładnie wyglądająca.

Lody raz zamrożone nie mogą być zamrażane ponownie dla naszego dobra.

Ola_D

postów: 308

02.11.2010 09:46

marghe napisała 30.10.2010 00:25:
kilka tysiecy lat temu nie było zamrażarek ;-)
Ale były np. zimy, lód i mróz :)

Nie chodzi o to, żeby dać się zwariować - poza tym, że TMC odradza (nie zabrania ani zakazuje swoim "wyznawcom") zamrażanie, to też nie znaczy, że przez kilka tysięcy lat nic w niej wyewoluowało.
Właśnie wyewoluowało, a nie zmieniło się milion razy wskutek coraz to nowej, "supernowoczesnej" i rewolucyjnej teorii, która za każdym razem jest najnowocześniejsza i zaprzecza poprzednim. A że po niej przychodzi kolejna, najnowocześniejsza i obalająca poprzednie - jakże "przestarzałe" - bo mające przecież już z piętnaście lat! teorie - a to już inna sprawa. Taka to zuchwała specyfika Zachodu :).

A wymienione przeze mnie książki odpowiadają (jak sądzę) na pytanie, które zadała saisan. Warto przeczytać - choćby jako ciekawostkę.

Pozdrawiam,
OlaD

kamil

postów: 283

30.10.2010 21:22

k.tyczynski: nie możesz rozmrażać w temperaturze pokojowej. W taki sposób możesz rozmrażać rzeczy, które nie wymagają warunków chłodniczych, np. owoce. Ale jak będziesz rozmrażał pierś z kurczaka przez całą noc i potem dzień zanim wrócisz z pracy w temperaturze pokojowej, to będzie smród i syf.
Saisan, każda świeża i nowo przyrządzana żywność jest lepsza od mrożonej, to jest fakt. Ale mrożenie ze wszystkich form konserwowania żywności, najmniej zmienia jej właściwości i smak. Alternatywą dla mrożenia sosu bolognes, jest np. kupienie gotowego syfu ze słoka albo paczki. Jak ktoś ma dużo czasu, to jasne, że lepiej jest taki sos zrobić nowy, przed podaniem. Ale jak tego czasu brak, to lepiej jest zrobić sosu na dwa obiady, jeden zjeść, jeden zamrozić.

saisan

postów: 11

30.10.2010 19:13

Dziękuję Wam za odpowiedzi na dręczące mnie pytanie. Od dawna mroziłam żywność, jednak moje wątpliwości powstały pod wpływem kilku programów kulinarnych, gdzie mówiono, że rozmrożone produkty są złe, złe i jeszcze raz złe. Uspokoiliście mnie!

k.tyczynski

postów: 81

30.10.2010 14:09

Ja dodam, że raz mrożonej rzeczy i rozmrożonej nie należy mrozić drugi raz. I jak rozmrażasz, to w temperaturze pokojowej, bo coś tam się działo, nie pamiętam co :D

marghe

postów: 356

30.10.2010 00:25

Ola_D napisała 29.10.2010 21:28:
Mrożenie żywności odradza Tradycyjna Medycyna Chińska (kilka tysięcy lat doświadczenia może budzić zaufanie). ,
,
kilka tysiecy lat temu nie było zamrażarek ;-)
Nie dajmy się zwariować

Ola_D

postów: 308

29.10.2010 21:28

Mrożenie żywności odradza Tradycyjna Medycyna Chińska (kilka tysięcy lat doświadczenia może budzić zaufanie). Sporo na temat - "dlaczego nie należy mrozić?" można przeczytać w książkach ODŻYWIANIE WEDŁUG PIĘCIU PRZEMIAN i GOTOWANIE WEDŁUG PIĘCIU PRZEMIAN Barbary Temelie i Beatrice Trebuth.

Pozdrawiam,
OlaD

saisan napisała 29.10.2010 11:53:
Chciałabym zapytać czy wiecie, dlaczego żywności nie należy mrozić, w czym to szkodzi?

sofiia

postów: 2

29.10.2010 19:48

błagam co za bzdura z tym mrożeniem pamiętaj że mrożone warzywa nie tracą swoich właściwości odżywczych i zamrożenie ugotowanej potrawy (bo za dużo ugotowałam i jadłabym tydzień) odłożenie do zamrożenia jest jak najbardziej właściwe. Moja rada nie mrozić szynki wędzonej (takiej na kanapki) po rozmrożeniu była nie do jedzenia. inne produkty zamrażaj bez obaw.

snorkmaiden

postów: 6

29.10.2010 15:38

mam nadzieje, że nie trollujesz, bo pytanie jest absurdalne:D
a dlaczego niby "nie należy" mrozić? to doskonały sposób przechowywania żywności, zarówno produktów, jak i gotowych potraw. możesz mrozic spokojnie.

saisan

postów: 11

29.10.2010 11:53

Niejednokrotnie słyszałam, że nie należy zamrażać potraw. Mnie się zdarza ugotować więcej, zamrozić i mam gotowe obiady, gdy akurat nie dysponuję nadmiarem czasu. Chciałabym zapytać czy wiecie, dlaczego żywności nie należy mrozić, w czym to szkodzi?