Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27177 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ MOJE WIELKIE ARABSKIE GOTOWANIE

Ela LISA

postów: 1956

03.12.2009 11:48

Bardzo dziekuje za przepis. Z przyjenoscia ugotuje to danie.:-)))
Przepis na ciasto, tez jest swietny.

escoffier-ka

postów: 12

07.11.2009 14:00

Do Ela-Lisa
Koheri - mieszanina ryzu , soczewicy i makaronu podana z sosem.
rozmaite przepisy ( kazdy dom ma pewnie inny)
podaje 2 przepisy
Przepis1
sos
rozgrzac na patelni 4 lyzki oliwy dodac 2 zabki czasnku i 2 ostre czerwone chili(takie wieksze) - bez nasion drobno pokrojone. Smazyc przez 2 min. dodac 8 posiekanych pomidorow (moga byc z puszki), 370ml wody 4 lyzki octu jablkowego 3 lyzeczki soli 2 yzeczki kuminu (kminu rzymskiego) - doprowadzic do gotowania, zmniejszyc ogien i na wolnym ogniu gotowac ok 20 min. az zgestnieje. odstawic z ognia dodac 20g posiekanych lisci kolendry i doprawic do smaku.
Baza
300g zielonej soczewicy oplukac, zalac zimna woda, doprowadzic do zagotowania i gotowac na wolnym ogniu do miekkosci (ok 30min)
200g ryzu basmati oplukac
w duzym garze rozpuscic 40 gmasla dodac 50 g bardzo drobnego makaronu (vermicelli), mieszajac doprowadzic do zezlocenia. Dodac oplukany ryz, wymieszac.
Dodac po 0.5 lyzeczki galki muszkatolowej ,cynamonu i pieprzu; 1.5 lyzeczki soli i 400ml wywaru z kurczaka albo wody.
zagotowac, zmniejszyc ogien i bardzo wolno gotowac ok 12 min.
Wylaczyc ogien, zdjac pokrywke, przykryc czysta sciereczka ipolozyc pokrywke - na 5 min ( ryz sie robi pulchny)
Oddzielnie usmazyc na 4 lyzkach oliwy 2 cienko pokrojone cebule - az zbrazowieja.
osuszyc na papierowym reczniku.
Wymieszac ryz z soczewica, dodac wiekszosc cebuli (zachowac troche do dekoracji)
wylozyc na talerz, ozdobic cebula i podawac z sosem

Przepis 2
sos
zeszklic 70dkg cebuli na 3 lyzkach oliwy, dodac 7 zabkow posiekanego czosnku i puszke (450g) pomidorowgotowacpod przykryciem ok 20 min. dodac 1 lyzke bialego octu winnego , po 1 lyzeczke soli i pieprzu oraz pieprz kajenski do smaku. Gotowac 3 min
A teraz baza
1 szklanke ciecierzycy namoczyc przez noc i ugotowac do miekkosci (0k1 godz)
2 szklanki brazowej soczewicy (przebranej i oplukanej) ugotowac do miekkosci
1 szklanke drobnego makaronu ugotowac
2 szklanki ryzu ugotowac na sypko
zmieszac wszystko razem dodajac ok 0.5 szklanki oliwy, pieprzu i soli do smaku oraz ok 1.5 lyzeczki kminu rzymskiego
Polac sosem
Drugi przepis podaje Polka mieszkajaca u Arabow,

Natomiast mokolehji to zielona roslina (ziolo, moze troche jak szpinak)
Z tego robia zupe - na wywarze z kurczaka (ok 3 szklanek) dodac 2 zeszklone do miekkosci cebule(poszatkowane drobno) troche czosnku i peczek mokolehji.
Za ten przepis nie recze, nie robilam i robic nie bede.

Pozdrowienia

escoffier-ka

postów: 12

07.11.2009 07:42

odpowiedz dla Snooziego
Ciasto nazywa sie m`hencha (waz)
oto przepis
550g mielonych migdalow
375g drobnego cukru
1 lyzka mielonego cynamonu
90-125 ml wody rozanej albo pomaranczowej
paczka ciasta filo (ok 400g)
75-125g roztopionego masla
2 zoltka rozbeltane z lyzka wody
1 lyzka cynamonu zmieszana z cukrem pudrem do posypania
metoda
zmieszac razem migdaly, cukier, cynamon i wode (uzyc tyle wody aby mikstura miala konsystencje wilgotnego piasku) i ugniasc na paste
rozgrzac piekarnik do 180 C
uprzednio rozmrozone ciasto filo (trzymamy pod wilgotna sciereczka aby nie wyschlo)
jeden plat smarujemy roztopionym maslem (po obu stronach)
na dluzszym koncu formujemy walek z migdalowej pasty (grubosci ok 2.5cm)
rolujemy walek ciasno. konce walka sciskamy do srodka , ma troche przypominac akordeon - to zapobiega pekaniu przy zwijaniu w slimaka
ostroznie przenosimy na duza posmarowana maslem blache
formujemy spirale zaczynajac od srodka, dokladajac kolejne walki ciasta z nadzieniem.
po skonczeniu smarujemy zoltkami z woda i pieczmy ok 30 min (az bedzie zlotobrazowe i chrupkie)
po wyjeciu posypujemy cukrem pudrem ( mozna z cynamonem)
jesc mozna na cieplo lub zimno, zalezy od preferencji .
Smacznego

Ela LISA

postów: 1956

02.08.2009 18:52

Czy ktos z Was, ma moze przepis na KOHERI i MOLOHEJI.

Arczi

postów: 89

02.08.2009 16:26

No impreza właśnie dzisiaj nad ranem dobiegła końca - od wtorku leciała codziennie biba, grillowanie, planszówki i Rock Band :D Na ruszcie lądowały kebaby (dwukrotnie), bulgogi (też z sarenki i też wyszło super :D), no i trochę klasyki w postaci serowych kiełbasek, pieczywa czosnkowego i tak dalej. Ogólnie było zawodowo, chociaż bywały też ciężkie chwile i w momencie kiedy pisałem ostatnią wiadomość, to z "wycieńczenia" ledwie trybiłem co i jak :D No i chwała, że sąsiedzi tacy wyrozumiali - nie każdy by wytrzymał metalowy wygar o 4 nad ranem przez tyle dni pod rząd :D

No a dzisiaj niestety powrót do szarej rzeczywistości... Jeszcze tylko zaserwowałem powracającej z wyjazdu rodzince szybki grecki grill na powitanie (polędwiczki z daniela, cebulka, domowy ajwar, surówki itd.) i niestety czeka mnie robota do wieczora (oddalam ten moment na zasadzie "dobra, zaraz siadam do pracy tylko jeszcze obejrzę co na forum" :D ). A niestety terminy coraz wyraźniej majaczą w oddali ;)

Ela LISA

postów: 1956

02.08.2009 15:50

Arczi, jak po imprezie? Odpoczales juz?
Kurczaka podanego w calosci, jadlam w Maroku kilkakrotnie.
Jest to tak samo normalny sposob podawania drobiu, jak i u nas.Krojony i w calosci. W sobote, ogladalam film ;Czlowiek ktory wiedzial za duzo" Co prawda ze wzgledu na Jamesa Stewarta, ktory bardzo przypomina mi mojego niezyjacego juz dziadka, z tego powodu bardzo go lubie.Nawet kapelusze takie same.
Wyglad tez. Czesc akcji filmu , dzieje sie w Maroku. w restauracji, podano im wlasnie kurczaka pieczonego w calosci.Po rozmowie na forum, o dzieleniu drobiu, parsknelam smiechem.
Najlepszy dowod na to,ze sa rozne sposoby, pieczenia. O czym wiem od dawna.

Arczi

postów: 89

31.07.2009 00:45

Aha, czyli podobna zabawa jak w tajskie pasty curry -wszystko do moździerza i na papkę :D Bardzo fajnie. A kurczaka przetestuję niezwłocznie... Jak tylko odzyskam zdolność operacyjną, bo na razie po dwóch dniach imprezy jest ciężko x_x

Ela LISA

postów: 1956

30.07.2009 22:09

Musisz podsiekac zielona kolendre, a potem ja troche utrzec.
Chodzi o to, zeby sie wlokna nie ciagnely,i powstala zielonkawo - przyprawowa pasta.

Arczi

postów: 89

30.07.2009 13:19

No tak, chodziło mi o spieczenie na zewnątrz po wstępnym duszeniu. Bardzo mi się podobają takie motywy, mięso wychodzi super chrupiące na zewnątrz, ale również bardzo soczyste i aromatyczne w środku - wypas.

Przy czym ogólnie rzecz biorąc już sama kompozycja przypraw jest po prostu zawodowa i najzwyczajniejsza marynata (np. z sokiem z cytryny, oliwą, czosnkiem i resztą rzeczy) byłaby z tego IMHO bardzo udana.

jacek1f

postów: 2296

30.07.2009 10:45

a nie, z rozna nie wyjdzie niestety chyba ze zastosujesz duszenia a grill bedzie tylko koncowym obrabianiem do zrumienienia.

Kurcxzak po marokansku to cos takiego jak bigos, tzn jest ich tyle ile kurczakow na swiecie i rodzin w kuchni.
Ale zasada jest ze jak pieczemy to podlany mocno i POD przykryciem, a glownie ja znam kilkanascie wariantow z duszeniem.
Z warzywami, na i pod, z pomidorami, z fasolka, z kazdym innym zestawem przypraw ucieranych w mozdziezu, marynowany w roznym czasie.

I kazdy przepis stosowany w mojej arabskiej rodzinie ma za bazę kurczaka podzielonego, a nie w calosci....

Arczi

postów: 89

30.07.2009 10:05

Ooo, ten kurczak brzmi zawodowo. Pewnie z grilla też by wyszedł super. W sumie nie wiedziałem, że kmin rzymski ma tyle nazw (kamun, a gdzieś też słyszałem "kumin" - chyba w "para w kuchni" tak mówili).

Aha, no i pytanko: czy chodzi o nasiona kolendry, listki, czy też jedno i drugie? Bo do siekania to bardziej te drugie, a do ucierania chyba te pierwsze.

Ela LISA

postów: 1956

30.07.2009 07:55

Kurczak Po Marokansku.

Kurczaka umyc, natrzec sola ,sokiem z cytryny,wlac wode, i odstawic na 0,5 godziny.
Pozniej kurczaka wyjac z wody,i natrzec utartymi przyprawami.

Posiekana utarta kolendra,cynamon,szafran ,sol, czosnek,kminek, kamun, imbir,i troche wody.Wymieszac, i natrzec pasta kurczaka. Odstawic na 20 - 30 min.Pozniej ,kurczaka do formy,dodac pokrojone cebule,ciemne oliwki, i kiszone cytrynY ( skorki bez srodka)
Calosc piec pod przykryciem.

snoozy

postów: 2419

28.07.2009 21:42

Bez tego dodatku dla mnie żaden tazin snie smakuje odpowiednio.Mam na myśli kiszone cytryny

KISZONE CYTRYNY
SKŁADNIKI:
cytryny-ilośc zależy od słoja jaki mamay i ilości jaka chcepy zrobic
sól morska
gałązka rozmarynu
świeży sok z cytryny

WYKONANIE:
Cytryny bardzo dobrze spażyc wrzątkiem i wyszorowac szczoteczką.każdą cytryne naciąc na krzyż ale nie do końca (Efekt czteropłatkowego kwiatka).Środek każdej cytryny natrzec solą i ścisło upchac w słoju.ZXalac sokiem z cytryn w takiej ilości by zakryły całe cytryny.Między cytryny dodac gałązke rozmarynu (nadaje fajnego lekko żywicznego posmaku).Odstawic na miesiąc i gotowe

snoozy

postów: 2419

28.07.2009 17:55

Jak byłem w Marakeszu to jadłem pyszne ciato z migdałami.Miało kształt ślimaka.Wyglądało jak banica.Było chyba z ciata filo.Czy ktos może zna przepis na to ciasto?

hania-kasia

postów: 82

22.07.2009 13:55

PS. Teraz dopiero zauważyłam Twój, dodany dziś przepis, Jacku. Brzmi rewelacyjnie - wielkie dzięki! Na pewno wypróbuję.

hania-kasia

postów: 82

22.07.2009 13:49

Dziękuję za zaproszenie, Jacku - trochę już poczytałam Twoich i nie tylko Twoich komentarzy we wspomnianych wątkach. Zdecydowanie muszę nadrobić lekturę i przeczytać wszystko, bo kuchnia śródziemnomorska jest moją ulubioną - z pewnością znajdę coś inspirującego. Już mnie zresztą zainspirowałeś wzmianką o meze party - będę musiała je zorganizować wspólnie ze znajomymi!

jacek1f

postów: 2296

22.07.2009 11:40

mnuiam - zapraszam do greckiego i wloskiego watku - obdzielilem internacjonalnie watki baklazanami, moze Haniu znajdziesz tez dla siebie inspiire:-)

hania-kasia

postów: 82

22.07.2009 11:31

Fajny przepis, Archi - wniósł coś nowego w mój sposób przyrządzania bakłażana, który jest nieco prostszy. Dotychczas nie dodawałam wina - w celach poznawczych spróbuję je dodać następnym razem. Z cynamonem ciekawa sugestia - bardzo lubię cynamon i ostatnio wyczytałam, że ma właściwości korzystne dla zdrowia.

Faszerowanego bakłażana przyrządzam tak - przekrajam go na pół, nie wydrążam tak jak Ty, lecz tylko skrapiam lekko oliwą, solę, pieprzę i podpiekam w piekarniku bez nadzienia. Gdy nieco zmięknię ,nadkładam na wierzch wcześniej przygotowany farsz z mięsa mielonego, cebuli i pomidora sparzonego i obranego ze skórki - sam miąższ, pestki odrzucam. Doprawiam oregano - dużo, solą, pieprzem. Na wierzch farszu starty żółty ser, albo jak mi się chce zrobić - sos beszamelowy.

Jestem fanką bakłażana i wszelkich dań na jego bazie. Faszerowanego mięsem bardzo lubię, ale chyba jeszcze bardziej w wersji bezmięsnej - z cebulą, czosnkiem, pomidorami. To danie nazywa się "imam baildi".

jacek1f

postów: 2296

22.07.2009 11:25

to tak, tu naj naj na swiecie przepis na bakłażany - sa "bułgarsko-tureckie" wiec moga tu byc:

bakłażany pokrojone w długie plastry, posolone, odstawić na pół godziny.
wytrzeć z soli(a nawet opłukać, bo moje były podobno mocno słone) i upiec w
piekarniku pod grillem z obu stron.

sos wg. przepisu Babi:

1 duza cebula
1 kg pomidorow
oliwa (filizanka do espresso)
2 zabki czosnku (ja daję więcej)
peczek natki pietruszki
2 lyzki octu winnego
czubryca luz ziola prowansalskie
sol, pieprz
łyżka cukru

Obrac pomidory ze skorki i zetrzeć na tarce.
Rozgrzac olej lub oliwe i poddusić drobno pokrojona cebule. Dodać
starte pomidory i troche pogotować sos. Doprawić go czubryca,cukrem,
pieprzem,
odrobina soli (bo bakłażany sa juz troche slone) i chwile jeszcze pogotować.
Zetrzec 2 zabki czosnku, zmieszać z 2 lyzkami octu winnego i dodac do sosu.
Dolozyc tez pokrojona natke pietruszki i juz sosu nie gotować, ponieważ nie
moze byc za gesty.

w każdy plaster bakłażana zawinąć kawałek mozarelli i listek bazyli
ułożyć roladki w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, posypać parmezanem.
Piec około 30 min w 180 st. C.
///

Arczi

postów: 89

22.07.2009 10:45

OK, widzę że moje wołanie pozostaje bez odzewu, dlatego samodzielnie dokonam kontrataku i podam Wam mój ulubiony przepis na bakłażana. W sumie nie wiem, czy ten przepis przypadkiem nie jest bardziej grecki niż arabski, ale skopiowałem go z restauracji "Faraon" w Katowicach (zanim jeszcze zmienili kucharza i zeszli na psy).

Zapiekane bakłażany z mięsem:

Bakłażany kroimy po długości na pół i wydrążamy miąższ, żeby z każdego powstały dwie "łódeczki". Solimy i odstawiamy. Bierzemy mieloną wołowinę, podsmażamy i odsączamy z tłuszczu. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i chwilkę całość dusimy. Dodajemy sól i pieprz. Teraz nieco czerwonego wina (w sumie chyba "haraam", ale sporo dobrych rzeczy jest "haraam", także trudno ;) ), a do tego sporo czosnku, oraz suszonych ziół. Można dać trochę świeżej natki pietruszki, albo - jeśli ktoś lubi - jakiś element pomidorowy (imho nie jest to konieczne). Polecam małą szczyptę cynamonu, no ale ogólnie rzecz biorąc każdy przyprawia "pod siebie" - wiadomo. Po dodaniu ziółek wystarczy parę minut duszenia i gotowe. Wracamy do naszych bakłażanów - opłukujemy, oraz obsmażamy je na patelni z obu stron (szczególnie od strony z łupą) żeby trochę zmiękły. Nakładamy teraz do "łódeczek" farsz mięsny i wykładamy je na blachę, bądź do żaroodpornego naczynia. Polewamy po wierzchu beszamelem (jeśli ktoś bardzo chce, to może najpierw zetrzeć trochę żółtego sera bezpośrednio na mięso) i wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika (najlepiej z włączonym opiekaniem, wtedy beszamelowa skórka na górze fajnie się spiecze). Wystarczy parę minut i gotowe :D Dla mnie "baki" w ten sposób po prostu rządzi, także szczerze polecam!

post edytowany 1 raz, ostatnio 22.07.2009 10:51

Arczi

postów: 89

21.07.2009 00:43

hmm, brakuje mi w tym wątku nadziewanych bakłażanów. Macie może w repertuarze coś z tej kategorii?

No i gdzie, do jasnej ciasnej, zgubił się król polskiego fast foodu, czyli nieśmiertelny doner kebab? :D No dobra, może nie doner, ale przynajmniej shish.

post edytowany 1 raz, ostatnio 21.07.2009 00:44

Ela LISA

postów: 1956

19.07.2009 10:13

Pawle, koncze z dziwolagami.Mam nadzieje, ze sie nie gniewasz.

Lubey Be -Zeit

Do rondla, wlewamy 1/ 5 litra oliwy,dodajemy 4 srednie posiekane cebule, mieszajac delikatnie je zezlocic.Do rondelka dodac 1/2 kg fasolki szparagowej oczyszczonej z wlokien.Mieszajac , smazymy fasolke az stanie sie szklista.Dolewamy 1 szklanke soku pomidorowego i sol.Razem dogotowywujemy ok 15 minut.Podajemy zimne do pieczonego miesa.

Ela LISA

postów: 1956

19.07.2009 08:20

Jajka Moyin Moyin.

1 filizanka fasoli,3 duze papryki czerwone,1 srednia cebula,4 lyzki oleju palmowego, lub z orzeszkow ziemnych, ogonki rakowe , 4-6 gotowanych jajek,1/4 litra wrzacej wody,liscie kapusty,sol.

Namoczyc fasole, zdjac z niej skorke,Utrzec ja na gladka mase.Drobno posiekac papryke,cebule,i raki. Na goraca oliwe, farsz,dodac sol, i wrzaca wode.Pogotowac razem. Jajka orac ze skorupki.
Liscie z kapusty sparzyc i chwile pogotowac.Wyciac glaby.

Na lisc z kapusty,2 lyzki farszu, jajko na twardo,i jeszcze jedna lyzka farszu.Zwijamy jak golabki.
Ukladamy w naczyniu zaroodpornym.Skrapiamy woda i pieczemy pod przykryciem 45 minut.

jacek1f

postów: 2296

18.07.2009 22:50

w Bomi leza obok siebie ale to rozne rosliny: masz na mysli pomaranczowe duze bulwy - to bataty, slodkie ziemnaki.
Ja robie je jedynie na ostro lub frytki z nich, z dodtkirm imbiry, chili itp - bo inaczej przypominja mi rozgotowane marchewki.

Jams, yamy - sa duze i kostropate i szare.

Ela LISA

postów: 1956

18.07.2009 22:32

Tez takie dwu kilowe?
Slodkie ziemniaki, takie dlugie z czerwonawa skorka, czasami kupuje.
Czy Yamy, roznia sie czyms?

jacek1f

postów: 2296

18.07.2009 22:18

Jamy, yumy, yamy - mozna kupoc na POlnej, w Carefourkach, w Piotrze i Pawle.

Ela LISA

postów: 1956

18.07.2009 22:09

Jutro,wpisze przepis na dziwne jajka- golabki.
Dziwne te przepisy zbierali. Siedze i sie smieje. Wyraznie widac, ze na punkcie mieszania w garnkach, mieli szmergla.
Nic dziwnego, ze tez go mam. Nie pomysleli 40 lat temu, ze nawet w dzisiejszych czasach, z wiekszoscia przepisow, bedzie problem:-)))). Gdzie kupic Yamy?

Ela LISA

postów: 1956

18.07.2009 22:04

Teraz , dodatkowo i FU - FU, do kompletu.

Fu - fu z yamow.
Ugotowac na miekko, dwu kilogramowy tropikalny yam.Zrobic z niego, z dodatkiem wody puree. Uformowac kule, polozyc na talerz, przekroic na 4 czesci na krzyz, oblozyc OBE EGUSI.

Zastanawiam sie, czy mozna do tego, zrobic kule ze slodkich dlugich ziemniakow ( one sa male) Czy yamy to cos innego?

Pawle, nie gniewaj sie, ze daje Ci tu takie przepisy. To co prawda tez Afryka i w wiekszosci muzelmanie. Ale moze, zloscisz sie troche?

Ela LISA

postów: 1956

18.07.2009 21:57

A teraz cos, zebyscie i Wy, zastanawiali sie , gdzie kupic ambrozje. Sama mam cierpiec? :-)))))

OBE EGUSI Zupa z pestek melona ( mysle, ze mozna dac tez pestki z dyni)

4 filizanki wody, 1/4 kg mielonych , ogonkow rakowych lub krewetek, 1 pokrojona cebula,po 1/ 4 filizaki,pokrojonego pomidora, pasty pomidorowej, oliwy palmowej lub kukurydzianej, 1 1/2 lyzeczki ambrozji,sol .Dusic wszystko, 5 minut, dodac 2/3 filizanki mielonych pestek,dusic 15 minut.
Dodac 1/2 kg dorady lub karmazyna w 4 kawalkach,15 rakow lub duzych krewetek w skorupkach,dusic dalsze 8 - 10 minut,dodac 2 filizanki pokrojonego szpinaku.Gotowac 2 - 3 minuty. Podawac z fu - fu. Porcja na 4 osoby.

Ela LISA

postów: 1956

18.07.2009 20:35

Zjedz sos z miesem, z dodatkiem chleba i salata.Zrob raz jeden, kus kus z papryka z mojego przepisu.Prosze, jest pyszny.
Jacku, bardzo dziekuje, za informacje.:-)))Gdzie cos takiego kupic.?

Dam przepis na zupe, to sami bedziecie szukali:-))))
Mam tez zabawny przepis na golabki nigeryjskie, czyli to najpewniej przepisy wujka( plywal) ale maga tez byc i dziadka
Licho wie , ja nie.

snoozy

postów: 2419

18.07.2009 20:28

Ok,dzieki za namiar

jacek1f

postów: 2296

18.07.2009 20:22

ambrozja, to moze byc sianama po arabsku, czyli ambrozja meksykanska, takie specyficzne ziol, tu na stronie 95 opis:

kurde - Admin zrobcie w koncu cos z linkami zapisywanymi!!!!

Sorry Pawel, trzeba wci w gugielkach World Spice Plants i wtedy szukac strony 95 lub ambosia.

:-)

snoozy

postów: 2419

18.07.2009 20:19

Ja się tak przyzwyczaiłem do kus kusa z miętą i granatem,ze inne nie przchechodzi mi przez gardło :-)

Ela LISA

postów: 1956

18.07.2009 20:15

Kus kus.
Do garnka oliwa,pokrojona w kawalki jagniecina lub mieso z udzca indyczego.Podsmazyc w garnku,wlac troche wody, poddusic, dodac ziemniaki w polowkach,papryczki zielone z nasionkami lub zwykla zielona w paskach bez nasion.Cukinie male w dlugich polowkach,fenkul ,odcedzony ugotowany groch wloski,groszek zielony,czosnek i troche cebuli, ostra suszona papryke, sol ,pieprz i bakke.Troche pogotowac, wlac paste pomidorowa.Calosc ugotowac,az sos bedzie gestawy.
Podac z kus - kusem. Obok salata ,taka jak do flaczkow.

snoozy

postów: 2419

18.07.2009 20:14

może byc :-)

Ela LISA

postów: 1956

18.07.2009 20:08

Flaczki Nordina.
Jak tylko gotowal to mnie informowal o tym.Uszy mi sie trzesly, a on sie z tego cieszyl.

Cale flaczki gotowane,pociac na nierowne kawalki, 4- 5 centymetrowe. Do garnka wlac oliwe, dodac flaczki, podsmazyc,wlac troche wody i pogotowac.Dodac ziemniaki w polowkach, zielone papryczki z pestkami lub w zastepstwie pokrojona zielona papryke .groch wloski gotowany lub z puszki,cebule, czosnek,pogotowac, dodac paste pomidorowa i zielony swiezy lub mrozony groszek.Sol,pieprz , platki chili i bakke.Calosc ugotowac jak gesty gulasz. Ma byc ostre.

Podawac z chlebem.Obok salata zielona porwana , z papryka zielona, cebula, pomidorami,sola i oliwa.

Ela LISA

postów: 1956

18.07.2009 19:56

Dostales po naszej rozmowie?
Jak Ci smakuje?

snoozy

postów: 2419

18.07.2009 19:54

Mam jeszcze.Dostałem jakiś czas temu od znajomych jak byli w Tunezji

Ela LISA

postów: 1956

18.07.2009 19:47

Szukalam odpowiedzi w necie, niczego nie znalazlam.
Zrobilabym te zupe, ogony rakowe mozna kupic, nie sa drogie. Ale trzeba wiedziec co to jest ta ambrozja.Ostatnio,mysle ciagle o tym,zeby pojechac po przyprawe Bakke, dam przepisy na flaczki, kus kus i makaron,ale dobrze by bylo, miec te cudowna mieszanke.
Pawle, pojecz troche, zeTobie tez by sie przydala, to moze sie rusze. Tylko po nia pojechac.

snoozy

postów: 2419

18.07.2009 19:39

Moze jest to jakaś częśc rosliny ambrozja np nasiona czy sproszkowane liscie.

Ela LISA

postów: 1956

18.07.2009 19:23

Czy ktos z Was, spotkal sie w Afryce z przyprawa czy ziolem
Ambrozja? Co to jest.Mam stary przepis na zupe z pestkami melona, w skladzie jest wlasnie 1/2 lyzeczki tej przyprawy.
Nie zapytam ani dziadka ,ani wujka, bo nie ma ich juz na swiecie. Czy znacie odpowiedz na to pytanie? Nie znam czegos takiego.

Ela LISA

postów: 1956

18.07.2009 18:04

1 FILIZANKA , TO 0,20 LITA.
2 FILIZANKI 0,40 LITRA.

Ela LISA

postów: 1956

18.07.2009 18:03

Takie masy, wspaniale zapiekaja sie w rozkach z ciasta fillo, lub z ciasta francuskiego. Mozna robic rozki, waleczki.kwadraciki.Po upieczeniu na gore miod i rozne orzechy.

Mozna zrobic farsz z orzechow wloskich: 1 kg orzechow wloskich mielonych,, 75 dag cukru, 1 1/2 lyzki cynamonu. i topione maslo, tak zeby masa lekko zwilgotniala.
Wyglada i smakuje pysznie.
Robilam z tego rowniez poduszeczki faworkowe ( ciasto na faworki) z farszem, smazone w oleju .Proste i pyszne.
Rozne ksztalty,w ten sposob, rozdzielalam farsze, kazdy wzor, z innym farszem.

Ela LISA

postów: 1956

18.07.2009 17:53

Baklava.

Troche inny przepis, niz te pokazywane w telewizji czy drukowane.Ale smaczny.

Ciasto fillo, duzo topionego masla.

Przygotowac po 2 filizanki (0,20 litra ) grubo posiekanych migdalow,tyle samo posiekanych orzechow wloskich,i taka sama czesc posiekanych grubo pistacji.
Do trzech malych rondelkow,dodajemy po 6 lyzek cukru,4 lyzki miodu,filizanke sklarowanego masla, i 4 lyzki przegotowanej wody.Wszysto to stopic i zagotowac.Do kazdego rondelka, wspac inne orzechy, wymieszac.Po ostudzeniu, do kazdego dodac pare kropli olejku rozanego.

Do wysmarowanej maslem formy,6 platow ciasta fillo, kazda warstwe smarujemy maslem,na to cienka warstwa masy migdalowej,na to 4 platy ciasta, smarujemy kazdy maslem. Na ciasto, cienka warstwa masy pistacjowej,na to 4 platy ciasta z maslem , i masa z orzechow laskowych. W taki sposob, ukladamy 12 - 14 warstw ciasta. Kroimy ciasto na porcje, polewamy miodem i pieczemy. Lub pieczemy i polewamy syropem. Po upieczeniu, smarujemy miodem i posypujemy orzechami.

snoozy

postów: 2419

18.07.2009 16:47

No to Elu zaszalałaś :-)
Świetne te przepisy.Znam tylko 2.Reszte to dla mnie nowośc.Super.Zamieszczaj więcej :-)

Ela LISA

postów: 1956

18.07.2009 14:04

Nie wiem czy beda Tobie Pawle te przepisy odpowiadaly.Jestes znawca. Wpisze jeszcze pozniej jakies inne. Takie, ktore robi, sie bez proporcjii. Najczesciej stalam obok, przygladajac sie jak ktos cos robi.Wychodzilo mi tak, jak temu kto gotowal,wiec nie szukalam dokladnych przepisow.
Zawsze na oko.

Ela LISA

postów: 1956

18.07.2009 13:52

Nalesniki Marokanskie.
Bardziej dla turystow,ale smaczne.

Nalesniki, kazdy wie jak zrobic.
Mozna tak: 2 jajka,1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 2- 3 lyzki oleju, sol i maka , tyle zeby ciasto bylo lejace.

Farsz: na patelni, na oliwie podsmazyc cebule, dodac posiekane lub starte na grubej tarce pieczarki, smazac odparowac,dodac gotowane mielone mieso, sol, pieprz, natke z pietruszki i posiekane orzechy wloskie. Doprawic curry.
Zwiniete nalesniki, zapiec lub podsmazyc na liwie.

Ela LISA

postów: 1956

18.07.2009 12:51

Konfitury z daktyli. (Tunezja)

40 dag cukru, rozpuscic w 150 ml wody.Dodac 1 kg pokrojonych w kostke daktyli, sok i skorke starta z 2 cytryn.Gotowac razem 10 minut. Przelozyc do sloikow.

Ela LISA

postów: 1956

18.07.2009 12:39

Rahat El Halkum - LIBAN.

Lekko posmarowac oliwa blache, wysypac maka kukurydziana.
Strzepnac nadmiar maki.
Przygotowac mieszanke, po 4 lyzki siekanych migdalow,orzechow laskowych,pistacji,skorki pomaranczowej i cytrynowej.Posypac tym blach.
Zagotowac 1/2 kg cukru z 0.4 litra wody, ugotowac pogesty syrop, z 1/ 2 laski wanili,2 lyzkami soku cytrynowego.Po wyjeciu wanili, dodac do syropu 10 lyzek maki kukurydzianej, i miwszajac gotowac 10 minut.Zdjac z ognia, wlac troche olejku rozanego.Wylac ciepla mase na bakalie w formie.Rahat ma byc gruby na 5- 6 centymetrow.Kroic na kawalki , po ostudzeniu i ochlodzeniu.

Ela LISA

postów: 1956

18.07.2009 12:31

Tanjin el ghilmi. - Tanger

1kg 25 dag baraniny lub jagnieciny, w kostki jak do gulaszu.
W glebokim rondlu, rozgrzac 1/3 szklanki oliwy, i zrumienic mieso.Dodac 1- 2 rozgniecione zabki czosnku,1 posiekna cebule, sol,pieprz,1 listek laurowy,1 duzy gozdzik,3 lyzki posiekanej natki,1/2 lyzeczki szafranu,1/2 lyzeczki imbiru,3 duze pokrojone pomidory - lub lyzke przecieru.Wszystko razem, podduscic 10 min. Dolac wody i dusic az mieso bedzie miekkie.
Obrac 2 cebule, pkroic kazda na 8 czesci,podsmazyc na oliwie na zlotawo,dodac do gulasz, dodac ,1 szklanke namoczonych odsaczonych rodzynek i 1/3 szklanki usmazonych na masle z oliwa migdalow bez skork.Wymieszac wszystko i wstawic bez przykrycia do piekarnika , na 15 min. Podajac , oblozyc pokrojonymi na polowe jajkami na twardo.

Ela LISA

postów: 1956

18.07.2009 12:20

Tamija - Egipt.

Krokiety z fasoli.

1/ 2 kg fasoli, namoczyc na dzien lub dwa.
Odlac wode, calosc utluc z 3 pokrojonymi w plastry cebulami, podsmazonymi na oliwie.Dodac 1- 2 zabki posiekanego czosnku,duzo posiekanej natki z pietruszki,2- 3 jajka,sol, pieprz, papryka.Zrobic kulki wielkosci orzecha wloskiego i usmazyc na oliwie.
Podawac z salatka pomidorowa i jogurtem z owczego mleka.

Ela LISA

postów: 1956

18.07.2009 12:11

FOOL MUDAMMAS. - Egipt.

Salatka.
1/ 2 kg fasolki szparagowej ,oczyscic z wlokien. Zalac wrzaca osolona woda i gotowac przez 10 min.Odcedzic. Do rondelka, wlac 1/2 szklanki oliwy, dodac odsaczona fasolke,dusic ja na malym ogniu, do miekkosci. Ciepla fasolke posolic,dodac sok z cytryny,2 drobno posiekane zabki czosnku, posiekana natke z pietruszki,2 pokrojone w plasterki cebulki.Odstawic do ostygniecia. Podawac do mies.

Ela LISA

postów: 1956

18.07.2009 12:02

BAZIN

Na oliwie podsmazyc duzo pokrojonej w kostke baraniny,podlac ja woda i poddusic,Dodac ziemniaki pokrojone w kostke,podgotowac, wsypac zielony groszek( swiezy lub mrozony),posiekane drobno pomidory.Cynamon, harrisa,imbir,cumin, pieprz.Ma byc gesty sos.

Oddzielnie, do wrzacej posolonej lekko wody, wsypujemy biala make,gotujemy mieszajac, az powstanie biala gesta maz.

Podajac na talerz wykladamy ugotowana make, polewamy miesnym sosem.Jemy rekami, popijajac mocna mietowa herbata , z listkami miety.

Ela LISA

postów: 1956

18.07.2009 11:47

Mulach.

Rodzaj gulaszu - zupy.

4- 5 cebul,25 dag miesa jagniecego, z indyka,itd
2-3 zabki czosnku,2 duze pomidory bez skorki.
2- 3 ziemniaki,troche cynamonu.

Podsmazyc na oliwie pokrojona cebulke na zlotawo,dodac mieso w malych kawalkach,podsmazyc, dodac posiekany czosnek, podsmazyc,dodac pokrojone w kostke ziemniaki, podsmazyc lekko, pomidory w kawaleczkach, cynamon , sol i pieprz.. Dusic podlewajac woda. Ziemniaki maja byc rozgotowane. Podawac z chlebem.

W zupach jest jeszcze przepis a Libanska zupe.

Ela LISA

postów: 1956

18.07.2009 11:40

Urabiasz sobie rece po lokcie, pisaniem swietnych przepisow.
Ja mam z tym problem. Gotuje na oko,bez jakis stalych proporcji.Wiem jak cos powinno wygladac, jak smakowac, robie wiec tak wszystko po swojemu.
Podalam do tej pory, cztery arabskie przepisy.
Kebab- Yemen, Oladki algierskie, Tepsi z baklazana - Yemen , kus - kus z papryka - tez z Yemenu.
Dopisze pare innych. Gotujacy dadza sobie rade, nawet bez szczegolowych przepisow.

snoozy

postów: 2419

17.07.2009 23:54

mam prawie 2 metry więc jestem :-))))

Ela LISA

postów: 1956

17.07.2009 22:04

Wielkie dzieki, jestes wielki:-)))

snoozy

postów: 2419

17.07.2009 20:58

Ależ proszę Cie bardzo

LEVASH
SKŁADNIKI:
20 g drożdzy
sól
2 szklanki maki
1 łyżka cukru
ok szklanki ciepłej wody
po 1 łyżeczce mielonego cynamonu i kminu
szczypta pieprzy kajeńskiego
do posypania ziarna kminu i sezamu podprażonego

WYKONANIE:
Drożdze z cukrem rozpuścic w wodzie i dodac 1 łyżke maki.Odstawic na 30 min.Zaczyn wlac do maki wymieszanej z cynamonem i kminem oraz solą.Wyrobic elastyczne ciasto które nalezy włożyc na godzine do lodówki.Ciasto cienko rozwałkowac i wycinac kwadraciki lub trójkaty.Posmarowac oliwa i posypac kminem lub sezamem.Piec w temp 150 stopni do lekkiego zrumienienia
Powstaja takie fajne chipsowate smakołyki doskonałe tez do humusu i innych arabskich mas i past

Ela LISA

postów: 1956

17.07.2009 20:30

Pawle, baklazany dla mnie sa pyszne w kazdej postaci. W ciagu ostatnich 2 tygodni, zjadlam ich bardzo duzo.Nie przyznam sie nawet ile. Daj prosze przepis i na Lavashami z kminem i sezamem.
Razem uzyskamy smak, przez Ciebie opisywany:-))))

migotka333

postów: 1184

17.07.2009 20:26

odnośnie chlebka pita, to kiedyś można taki mięciutki w środku było dostać w Bomi, ale obecnie już nie ma.

snoozy

postów: 2419

17.07.2009 19:40

Nie wiem czy juz gdzies pojawi, się ten przepis ale jesli nie to prosze.Pasta z bakłażanów (dla MInutki :-)))))))

BABA GHANOUSH
SKŁADNIKI:
3 średnie bakłażany
4 łyżki pasty tahini
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
pół łyżeczki mielonego cynamony
pół szklanki jogurtu naturalnego
1/4 szklanki soku z cytryny
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
świeża kolendra posiekana drobno
świeza mieta posiekana drobno

WYKONANIE:
Bakłażany upiec w piekarniku aż będą całe czarne (Takie spalone).Przed pieczeniem ponakłuwac je by nie rozsadziło ich podczas pieczenia.Bakłażany schłodzic i obrac ze skóry .Miąższ i reszte składników zmiksowac w malakserze.Doprawic solą do smaku.Posypac kolendra i mieta.Pycha z pieczonymi lavashami z kminem i sezamem

Ela LISA

postów: 1956

16.07.2009 23:05

Kiedys, kupowalam ten chleb. Przywozili go do Kebaba obok mojej pracy.Ja wczesniej od dostawcy bralam pare . Pyszne.
Teraz nie mam gdzie kupic.

jacek1f

postów: 2296

16.07.2009 22:40

Wazne ze smakowalo i nauczylas sie i juz wiesz i umiesz:-)

kropiak

postów: 60

16.07.2009 22:18

Już skonsumowane :) W smaku wyszły rewelacyjne, konsystencja... no cóż (przeniesienie w formie kulek na patelnię okazało się niemożliwe). Na pewno już nigdy nie zblenderuję :)

snoozy

postów: 2419

16.07.2009 22:08

Niestety Elu nie znam

Ela LISA

postów: 1956

16.07.2009 21:41

Snoozy, czy masz moze, przepis na turecki chlebek? Nie pite, tylko ten gruby?

migotka333

postów: 1184

16.07.2009 21:07

postaram sie zrobić w weekend, no bo dzisiaj, ponownie wygrał bób na parze z koperkiem i podsmażonym wędzonym boczusiem :-)

snoozy

postów: 2419

16.07.2009 20:23

Miażdzy się ręcznie.Tez kiedyś zrobiłem blenderem i wyszła papka.Życze smmacznego :-)

jacek1f

postów: 2296

16.07.2009 20:11

aaaa, nastepnym razem mozesz odcisnac jak za miekko Ci wyszlo... Teraz za pozno bo juz mace, ale jak sie trzyma, to bedzie dobrze!
Moze soda sciagnie troche...

kropiak

postów: 60

16.07.2009 19:53

Mi właśnie wyszła papka :) Ale to chyba dlatego, że odruchowo składniki zmiksowalam zamiast wymieszać, jak napisał Snoozy.
Za niedługo będę smażyć i mogę się potem podzielić wrażeniami, na razie obtoczyłam papkowe "kuleczki" w mące i trzymają się jako tako :)
Ale jogurt z miętą i tymiankiem pachnie tak cudnie, że zjadłabym go chyba ze wszystkim :)

snoozy

postów: 2419

16.07.2009 19:52

Dlatego musisz sama sprawdzic.Ja zwsze gotuje na półtwardo i nie miałem problemu.Sporo tez zalezy od zemniaków

migotka333

postów: 1184

16.07.2009 19:40

odnośnie tych "bobowych falafeli"...
a bób może być bardziej miekki ?
bo mi będzie bardziej taki odpowiadał, ale żeby nie wyszła z tego papka ?

migotka333

postów: 1184

16.07.2009 19:18

przy okazji rozpoczęcia nowego tematu...bo pewnie ten temat już gdzieś był poruszany...
CHLEBEK PITA
Mam przepis z którego nie jestem zadowolona, dlatego poszukuje dalej (nowego przepisu). Chciałabym aby mój chlebek był taki mięciutki w środku, a z wierzchu lekko chrupka :-)
Z takiego właśnie chlebka jadam pitę "na mieście"
:-D

snoozy

postów: 2419

16.07.2009 18:10

A teraz klasyka robiona na 10000 sposobów z różnymi skladnikami

TAŻIN Z KURCZAKA
SKŁADNIKI:
1 kg piersi z kurczaka
3 cebule
1 butelka wina czerwonego wytrawnego
przyprawy: mielony kmin rzymski, zatar, mielona kolendra-po ok. 1 łyżeczce, pieprz i sól morska do smaku
opakowanie kaszki kuskus
1 owoc granatu
1 pęczek mięty

WYKONANIE:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę.Cebulę pokroić i na początku lekko podsmażyc na oliwie, a później dodać trochę wody i dusić do miękkości. Miękką dodać do kurczaka. Dodać wszystkie przyprawy (zatar można kupić w sklepach z żywością orientalną lub zamówić przez internet). Wszystko dokładnie wymieszać i wlać całą butelkę wina. Całość podgrzać do wrzenia i przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 180 stopni C na 1 godzinę. Danie podawać z kuskusem, do którego dodaje nasiona granatu i posiekaną drobno miętę.

snoozy

postów: 2419

16.07.2009 08:14

Jadłem w Tunezji.Bardzo dobre

Ela LISA

postów: 1956

16.07.2009 07:04

Bardzo dziekuje. Czy jadles paluszki Fatimy?
Sa wersje z miesem, z serem,t unczykiem -jak Brik?

snoozy

postów: 2419

15.07.2009 22:04

Ja mam przepis na paluszki z ciasta filo nadziewane ciecierzycą ze szpinakiem

PALUSZKI NADZIEWANE
SKŁADNIKI:
10 płatów filo
300 g szpinaku
po łyżeczce ziela angielskiego,kminu,cynamonu i kolendry
3 rzdrobnione ząbki czosnku
3 cebulki czerwone
szklanka ciecierzycy
sól

WYKONANIE:
Na patelnie włożyc cebule, czosnek i przyprawy, kilka chwil podsmażyc i dodac szpinak.Ciecierzyce zmiażdzyc i dodac do pozostałych składników i wszystko dokładnie wymieszac.
Arkusze smarowac roztopionym masłem co drugi i układac na sobie.Ciasto podzielic na równe kwadraty i nakładac na każdy nadzienie i rolowac.Każdy paluszek posmarowac masłem i piec w temp 230 stopni do złotobrązowej barwy

snoozy

postów: 2419

15.07.2009 21:48

Też o tym myslałem,że zatrzymuje poprostu wiatry choc podejrzewam,że tak już są genetycznie ukształtowani,ze na nich nie działa tak jak Hindusi przez tyle wieków jako jedyna nacja na ziemi potrafia syntetyzowac w swoich jelitach witaminy, które my musimy spozywac

Ela LISA

postów: 1956

15.07.2009 21:41

Czy masz moze przepis,na takie zwijane paluszki z farszem?
Sa cudowne.

jacek1f

postów: 2296

15.07.2009 20:45

od razu powiem, ze roznicy w smaku nie da sie raczej zauwazyc, dlatego mysle, ze poniewaz oni duzo i codzinnie tego jedza, to moze dodaja zeby nie wybuchnąć?
:-)

minutka

postów: 1250

15.07.2009 20:38

Nie znam się na tym, ale ja bym nie dodała "zamiast". Olej nie da tej konsystencji. Ale może Jacek poradzi inaczej... Dla mnie zdecydowanie tahini.
Tą sodą, Jacku, bardzo mnie zaciekawiłeś. Zawsze robiłam bez. Muszę spróbować z jej dodatkiem.

Widzę, ze Jacek zdążył Ci odpisać, gdy ja wpisywałam swoje zdanie ;-)

post edytowany 1 raz, ostatnio 15.07.2009 20:52

jacek1f

postów: 2296

15.07.2009 20:35

pewnie mozna, ale wtedy konsystencja bedzie inna i musiz na wyczucie zmienic ilosc oliwy i wody odcisnac moze?
Pasta to pasta a olej to olej, choc smak poddbny:-)

snoozy

postów: 2419

15.07.2009 18:42

O sodzie nic nie wiedziałem więc może tu jest pies pogrzebany.Czy zaqmiast pasty sezamowej można dodac olej sezamowy:-)

jacek1f

postów: 2296

15.07.2009 18:40

jest milion hummusów, tym razem z ciecierzycy, zwanej cieciorka - blędnie...

Szklanka suszonej cieciorki oczyszczonej, namoczyc i ugotowac w szlance wody, dodać czubata łyzke sody i
3 cytryny wycisnientei 2 łyżeczki soli (ja daje mniej) i 2 ząbki czosnku i 2-3 łyzki olwy i 3 duze lychy tahini

odstawic na 1 godzine minium, doprawic kumino, pieruszka, sokie i oliwa.

Ne pytaj prosze, czemu do WSZYSTKICH potraw z ciecierzyca dodaje Ciocia sode - pewnie jak my majeranek do fasoli albo czaber? ALe dodaje sie i juz:-)

snoozy

postów: 2419

15.07.2009 18:39

Do tego dania bób wcześniej podgotowuje ale krótko bo teraz jest młody więc szybko mięknie.Bób wraz z ziemniakami sie uciera i wtedy pozostaja drobinki lekko twardego bobu.Taki mi właśnie odpowiada

kropiak

postów: 60

15.07.2009 18:34

Snoozy, czyli nie gotuje się bobu wg Twojego przepisu na falafele? Muszę powiedzieć, że ten przepis spadł mi jak z nieba, od jakiegoś czasu już chcę kupić bób, ale za takim gotowanym nie bardzo przepadam, zastanawiałam się czy można z niego jakiś inny użytek zrobić.

snoozy

postów: 2419

15.07.2009 18:25

Jacku czy mógłbyś dac przepis na hummus bo ja robiłem z 10 razy z różnych przepisów i wychodzi mi taki dziwolag, który nie nadaje się do jedzenia.Sam już nie wiem czy coś źle robie czy poprostu go nie lubie

jacek1f

postów: 2296

15.07.2009 18:23

ja Syria:-)
Ale tez stawialbym teraz w Polsce na boba.
Poki jest i nasz i swiezy.

Ciecora jest zawsze - czy sucha czy w puszkach, zawsze.

snoozy

postów: 2419

15.07.2009 17:25

Ja dałem przepis z bobem choc z ciecierzycą też jadłem ale bardziej mi smakuje z bobem :-)
Możesz wypróbowac dwa przepisy

snoozy

postów: 2419

15.07.2009 17:23

Dla Ciebie MIgotko wszystko :-)

FALAFELE
SKŁADNIKI:
200 g bobu (teraz jestświeży ale później można mrożony)
duża cebula
2 ząbki czosnku
3 ziemniaki
po łyżeczce mielonego cynamonu, ziela angielskiego, kminu rzymskiego, mielonej kolendry
pół łyżeczki mielonej chili
pół szklanki siekanej natki

WYKONANIE
Bób obrac ze skórki,ziemniaki ugotowac i zmiażdzyc, cebule smażuyc do miękkości.Wszystkie składniki połączyc i formowac kulki, które trzeba obtoczyc w mące i smażyc w głębokim tłuszczu na złoto.Mase przed formowaniem wstawic na 30 min do lodówki.
Ja zjadam z jogurtem zmieszanym z miętą i tymiankiem cytrynowym

jacek1f

postów: 2296

15.07.2009 17:18

Syryjski domowy

2 szklanki ciecierzycy (mozna zastapic dwoma puszkami u nas, bardzo dobrze odsaczonej) i 2 średnie cebule
pol glowki czasnku oraz male pół łyżeczki sody oczyszczanej
sól, pieprz
i przyprawy - zestaw - falafelowy:
kumin, kolendra, papryka, cynamon, pieprz cayenne, opcjonalnie natka pietruszki - wszystkiego po pol lyzeczki lub w proporcjach do smaku - ja do mozdzieza daje i ucieram na mase.

Mielimy/miskujemy/rozdrabniamy blnderem ciecierzycę razem z cebulą, czochem, sodą i przyprawami.

Robimy falafelki - lyzka do falafelkow, lyzka do lodo, lub dwoma lyzkami - i na głębokim tłuszczu zobydwu stron na brąz smazymy.

Podawać z pomidorem, natką, cytryną, można zrobić sos z tahini, czosnku i cytryny.

Ja uzywam zamist ziemniakow jak jagniecine robie w zatharze:-)

migotka333

postów: 1184

15.07.2009 17:04

a moge prosić o przepis na FALAFEL :-D

snoozy

postów: 2419

14.07.2009 18:12

Ja dodaje kmin jak mam na niego ochote ale tez czasami go pomijam.

minutka

postów: 1250

14.07.2009 17:43

To danie idealne dla mnie :-) Uwielbiam soczewicę. Nie dam tylko kminu, bo nie przepadam za tym zapachem i smakiem.

snoozy

postów: 2419

14.07.2009 15:10

Ta Libańska potrawa jest dla fanatyków soczewicy.Chyba w żadnej z potraw jakie jadłem tak nie uwydatnił się jej smak (no może poza pierogami z soczewicą mojej mamy).

MEGADARRA
SKŁADNIKI:
szklanka ryżu basmati
1,5 szklanki brązowej lub zielonej soczewicy
sól
po jednej łyżeczce mielonej kolendry, pieprzu, ziela angielskiego i kminu rzymskiego
konfitura z cebuli

WYKONANIE:
Soczewice i ryż ugotowac osobno do miękkości.Wymieszac ryż z soczewica, dodac przyprawy i sól.Wszystko dokładnie wymieszac.Na wierzch kłade konfiture z cebuli a robie ją w następujący sposób.Cebule kroje w piórka i wkładam na rozgrzaną oliwe i lekko podsmażam, dolewam troche wody i dusze do miękkości,nastepnie dodaje cukier i troche octu balsamicznego i miksuje blenderem i gotowe.Taką samą cebule daje do tażinu

snoozy

postów: 2419

14.07.2009 08:12

Nie przepadam za świeżymi ogórkami dlatego go tu nie ma.Musze zacząc pisac jak w orginale i tylko dodawac w nawiasie,że tego nie używam :-)

migotka333

postów: 1184

13.07.2009 21:48

ja tutaj sie wtrące... nie dajesz do "tabuli" świeżego, pokrojonego w kostkę zielonego ogórka, oczywiście ze skórką ?
bo ja daję :-)

snoozy

postów: 2419

13.07.2009 20:27

Dziś czas na super salatke Tabbouleh

TABBOULEH
SKŁADNIKI:
szklanka kus kusu
3 cebulki dymki drobno pokrojone
4 pomidory drobno pokrojone
5 gałązek posiekanej miety
pół szklanki soku z cytryny
pół szklanki oliwy
3 łyżki prażonych orzechów piniowych
pęczek posiekanej natki z pietruszki

WYKONANIE:
Kuskus zalac wodą i poczekac aż spęcznieje.Reszte składników dodac do kus kusa i dokładnie wymieszac.I gotowe

snoozy

postów: 2419

13.07.2009 09:46

Elu, kuchni włoskiej nie zakończyłem i dlugo nie zakończe.mam jeszcze duzo potraw do zaserwowania i dziękuje za komplementy :-)

Ela LISA

postów: 1956

13.07.2009 08:27

A czy wrocisz jeszcze do wloskiej? Tam tez jest jeszcze lista do zakonczenia ;- ((( Przez Ciebie nie zamknieta.:-)))
Osobiscie napisana.:-))) Tej tez nie moge sie doczekac.Swietny temat.
Jak dopadne garow, to z tydzien z kuchni nie wyjde.Nie moge sie doczekac.Jestes wielki, nie chodzi o wzrost.Milego dnia.:-))

snoozy

postów: 2419

12.07.2009 22:16

Codziennie będe zamieszczał przepis aż wyczerpie swoje mozliwości kulinarne :-)

Ela LISA

postów: 1956

12.07.2009 22:11

O, to jest temat. Super temat. Dzieki.

snoozy

postów: 2419

12.07.2009 09:09

Po kuchni włoskiej czas na arabską, która jest dla mnie inspiracja i wspomnieniem wielu podróży zarówno tych historycznych jak i kulinarnych.W tym temacie napisze o robieniu przeze mnie dań, które znam z Maroka, Libii, Tunezji, Egiptu i Syrii (tu do dużo dań będzie zamieszczał pewnie Jacek).
Na początek danie, które mnie bardzo zaskoczyło smakiem

KIBBI
SKŁADNIKI:
0,5 kg mielonego udzca jagnięcego lub kurczaka
2 łyzki konfitury z cebuli (Mozna cebyle lekko podgotowac i zmiksowac blenderem)
po 1 łyżeczce mielonego suszonego oregano, ziela angielskiego i cynamonu
3 łyżki bardzo zimnej wody
ok szklanki bulguru
NADZIENIE:
Połowa ilości w stosunku do składników wyżej mięsa, oregano, ziela, cebuli
2 łyzki posiekanej miety i migdałów
łyżka oliwy

WYKONANIE:
Kasze namoczyc w zimnej wodzie przez ok 20 min i połączyc z reszta składników.
Składniki nadzienia również połączyc i dobrze wymieszac i smazyc na patelni aż mięso będzie gotowe
Z masy podstawowej lepimy kulki i lekko spłaszczamy i wkładamy nadzienie i zalepiamy (Tak jak nadziewane pyzy).
Formowac kulki i samazyc na oleju.
Ja zjadam te smaczne kulki z sosem z jogurtu naturalnegi wymieszanego z posiekaną miętą i granatem