Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

remont kuchni >

postanowiliśmy z żoną wymienić w końcu meble w kuchni. Zleciliśmy to stolarzowi...

1992Tomasz, 18.12.2017 | czytaj dalej


Czajnik >

Jaki czajnik polecacie? Elektryczny czy tradycyjny. Nie ukrywam że tradycyjne bardzo mi...

Wanda2017, 18.12.2017 | czytaj dalej


Przepisy na swieta >

Dla mnie w święta obowiązkowo musi być bigos i tradycyjna polska sałatka...

temptinglook, 17.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2014, wpisów: 30169
najnowszy wpis: 18.12.2017 12:11

Mamy 27422 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Młode ziemniaczki na wiosnę

migotka333

postów: 1184

13.07.2008 18:02

Sałatka austriacka jest też dobra.

1kg ziemniaków ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać i pokroić w plastry lub dużą kostkę. Przełożyć do miski.
100g wędzonego boczku pokrojonegow paseczki, 2 posiekane czerwone cebulki, przesmażyć na odrobinie masła, zalać pół szklanki bulionu. Zagotować. Dodać 4 łyżki octu winnego (6%), łyżkę musztardy. Zamieszać. Dodać do sosu pęczek posiekanego szczypiorku. Polać sosem ziemniaki. Odstawić do przemacerowania. Wspaniała sałatka do pieczonej na grillu rybki.

lolunia__

postów: 4

09.07.2008 18:54

można też je zjeść ze smażonymi pieczarkami ;)

lolunia__

postów: 4

09.07.2008 18:48

ja młode ziemniaczki najlepiej konsumuje kiedy są zimne. Wtedy kroję je w plastry przyprawiam i wrzucam na patelkę z niewielką ilością oleju. Najlepiej smakują zrumienione z dodatkiem ogórków w śmietanie z lodówki. Pychotka ;)

mozaika

postów: 58

16.06.2008 07:41

Właśnie jest doskonała pora na wypróbowanie tego przepisu
;)

mozaika

postów: 58

25.05.2007 14:23

Młode ziemniczki, najlepiej takie malutkie, starannie myjemy i wrzucamy do garnuszka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy masło (na 1 kg ziemnieków ok łyżka masła). Garnuszek przykrywamy pokrywka i ziemniaczki dusimy na małym ogniu ok. 20 min, co jakiś czas potrząsając naczyniem.
Solimy (bardzo oszczędnie) już na talerzu.
Podajemy z kefirem, zsiadłym mlekiem, moga być też świetnym dodatkiem do młodej kapusty.
Polecam
:D