Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27176 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ mini fondue na szybko

jacek1f

postów: 2296

13.09.2007 12:25

i owoce w czekoladzie:-)

Jako niemiłośnik słodkiego, czasem z gorzka czarną czekolada wchodze w znajomość przy fondue.
Takie truskawki, albo kawałeczki cytryn w tej czekoladzie:-) ...

mozaika

postów: 58

13.09.2007 12:10

Bardzo dobre na wszelkie spotkania towarzyskie - gospodyni, po podaniu wszystkich składników na stół, może siedzieć razem z gośćmi i nie musi co chwila latać do kuchni
:D
Lubię wszelkie rodzaje - i serowe, i mięsne, i warzywne

jacek1f

postów: 2296

12.09.2007 22:32

Mariolu,
żeliwny garnek mile widziany - sa w IKEA i Duce stale.
Żeliwny jest super do wszystkiego - do szwajcarow serowych, do bulgogi koreanskiego, do japonskiego shabiszuba:-) i do chinskiego bulionowego.
Tylko czekoladowe fondue wymaga cienszych scianek.

Sery - 3 rodzaje: gruyer, ement i miekki jakis...
Czosnek do wysmarowania garnka, kirch lub wiśniówka, białe wino, gałka muszkatowłowa i jedziemy!

Bagiety wielkie mile widziane.

marieta5

postów: 495

12.09.2007 19:06

Mariola, zajrzyj do zakładki 'sklep'.

nick

postów: 1

12.09.2007 16:52

Rewelacja,chociaż szukam przepisu na fondue szwajcarskie i nie mini. Mam też problem z kupnem odpowiedniego garnka. Mariola

jacek1f

postów: 2296

12.09.2007 10:14

Podaje je często dla 2-4 osób, kiedy nie ma czasu na przygotowanie. Na miłą odmienna kolacje też wspaniale sie nadaje. Poznałem to we Francji, a tu na Ktv widziałem na początku u Jamesa Martina...

Inwestujemy w dobry ser typu camambert, wiekszy rozmiar niz nasze małe. Ma być w drewnianym pudełku. Np Le Rustique (9zł) lub Reverend (13 zł).
Wyjmujemy z pudełka, odwijamy, papier wyrzucamy.
Pudełko wykłądamy małym kawałkiem folii alu (tak na wszelki wypadek)
Ścinamy ostrym nozem wierzch skórki, górę sera (mozemy uzyc sobie na kanapkę..) i wsadzamy ser do pudełka (pokrywki).
2 żabki czosnku w patyczki kroimy i umieszczamy - wciskamy w ser.
Skrapiamy leciutko oliwą. Mozemy posolic i popieprzyć delikatnie.
Do piekarnika rozgrzanego do 180-190 st na 10 minut.
Wyjmujemy i podajemy na desce a wkoło kawałki małe bagietki i łyżeczki. Obok żurawina lub borówki.

mmmm

Raz na jakiś czas warto zaszaleć - szybko i miło. Tak dla odmiany od tańszej, polskiej wersjii - która pozwala nawet Turka camemberka zamienić w smaczny ser:-)

Serek kłądziemy na nasmarowana lekko masłem folie alu, nacinamy głęboko na krzyż wierszch, wkładamy płatki czosnku, zawijamy folię wpakieecik i do piekarnika na 10-12 minutr lub 15 jak lubimy bardziej płynne.
Zsuwamy do miseczki, podajemu z pieczywem i żurawinami lub borówkmai.