Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27177 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ Maryla al dente

więcej >>

hanouk

postów: 21

14.01.2014 21:06

super program ,wspaniała prowadząca,zresztą wszystkie programy z udziałem Pani Maryli są wspaniałe .Dobre przepisy , fajna atmosfera i bez tego sztucznego zadęcia i pouczania .Poza tym widać ,że prowadząca naprawdę umie i lubi gotować, to jest widoczne i bardzo cenne , Oby jak najwięcej programów Pani Maryli

syspl

postów: 4

22.07.2011 14:27

Bardzo lubię programy z udziałem pani Maryli. Jest naturalna, nie narzuca się swoją osobą i nie pręży się na ekranie. Pokazuje kuchnię nieco ciekawszą od tej codziennej i niezbyt skomplikowaną. Mam nadzieję, że od września będą nowe odcinki.

21.02.2011 15:58

 

Witam
Zdjęcie jest formą opcjonalną, a jego wybór należy już do użytkownika.

pozdrawiam

ursi5

postów: 219

21.02.2011 15:48

To tylko po części jest prawda, bo są osoby, które dołączają swoje zdjęcie.

21.02.2011 13:33

 

Witam
Ursi5, jeśli chodzi o dane osobowe to data urodzenia w połączeniu z wymyślonym nickiem nie jest trakotwana jako dana osobowa gdyż nie zagraża Twojej anonimowości. Traktowana jest bardziej jako dana statystyczna. Osób o podobnym lub nawet takim samym nicku, urodzonych w tym samym roku, w danym mieście może być więcej.

pozdrawiam

rozgotowana

postów: 5

21.02.2011 12:08

Ponieważ admin najprawdopodobniej odsypia weekend. Moje zdjęcie na autoryzację czeka od piątku, więc myślę, że od piątku admin tutaj nie zaglądał.
A co się tyczy takich wpisów, jak ten poniższy, to najlepiej ignorować.

ursi5

postów: 219

21.02.2011 09:37

Nie rozumiem dlaczego post p.Kamila Prusickiego nie został dotychczas usunięty, który obraża innego forumowicza. Widać admin. kuchni.tv nie wszystkich traktuje jednakowo. Wypowiadamy się tu głównie na temat emitowanych programów kuchni.tv. Nie interesuje mnie wiek, ani zajmowane stanowisko danego forumowicza, bo nie jest to portal społecznościowy i nie łączymy się w pary. Inna sprawa, to upublicznianie wieku i miejsca zamieszkania forumowiczów przez Kuchnię. Uważam, że wgląd w nasze dane personalne powinien mieć tylko admin. Jaki jest cel pokazywania tego typu informacji? Z tego powodu zmieniłam moje dane personalne na bardziej ogólne.

kamil

postów: 283

20.02.2011 18:30

Kamil Prusicki napisał 20.02.2011 01:49:
Ja wiem Kamilu czy nudne jest dyktowanie przepisów przez Panią Szanowną Marylę, myślę, że jesteś podniecony zagranicznymi programami i chciałbyś, żeby wszystkie tak wyglądały jak hell's kitchen itp. Myślę, że jesteś młodym, niedoświadczonym kucharzem, który się podnieca jak mężczyzna kiedy zobaczy pierwszy raz gołą kobietę i po prostu zazdrości innym, a nie wie ile ciężkiej pracy potrzeba, żeby stworzyć taki program jak Maryla al dente. A czemu powiedziałem młodym kucharzem, sorry może raczej pomocnikiem kucharza, bo w info o sobie napisałeś rok urodzenia 1901 więc, albo się dobrze trzymasz albo jesteś kłamcą i kłamiesz. Inna kwestia dlaczego myślisz, że nie do zniesienia jest opowiadanie o alergiach pokarmowych, jeszcze jakiejś redaktorki jak to napisałeś, jak łatwo jest oceniać ludzi jak się nie zna. To następny dowód, że jesteś młody i niedoświadczony, ponieważ jesteś podniecony brytyjskimi programami i przekleństwami w nich, a nie masz swojego zdania tylko łykasz to co oni Ci puszczają, bo to jest telewizja. A Ci kucharze są naprawdę wielcy i mają ogromną wiedzę, Marco jako najmłodszy kucharz zdobył gwiazdki, ale oddał jak przestał wykonywać swój zawód na jakiś czas, co nie wielu było zdolnych, telewizja puszcza Ci to co chcesz widzieć, ale prywatnie jak byś się ich zapytał, założę się, że mają ogromną wiedzę, jeżeli ktoś do nich przyjdzie i powie, że ma alergie na to i na to co mi pan ugotuje. Oni wymienią Ci 20 potraw, które mogą zrobić, a Ty nic. Pewnie nawet byś nie był dobrym kucharzem, bo już nie mówię szefem kuchni pewnie daleko Ci do tego, no chyba, że napiszesz na swojej restauracji "Nie przyjmuję osób mających problemy z alergiami pokarmowymi"
zamiast pisać 100 zdań o niczym, poczytaj co ja piszę. Ja nie mam nic do ludzi z alergiami. Ale opowiadanie przez panią, że ktoś tam ma alergię i jest szefem jakiegoś działu w jakiejś gazetce, jest śmieszne. To program o gotowaniu, o kuchni włoskiej, nie o alergiach. A co do mojej fascynacji HK i Ramsayem. To wzięło ci się to chyba z d... W wątku "Top Chef" właśnie wcozraj pisałem, co ja myślę o Gordonie :) Gdybyś najpierw przeczytał,a potem pisał, uniknąłbyś wmawiania mi dziecka w brzuch. Więc jak, odszczekasz bzdury czy nie? Tak tylko pytam, nie oczekuję tego, ale miło by było.
ps.
A wiek w profilu to błąd, po prostu błąd. Już poprawiłem.

Kamil Prusicki

postów: 1

20.02.2011 01:49

Ja wiem Kamilu czy nudne jest dyktowanie przepisów przez Panią Szanowną Marylę, myślę, że jesteś podniecony zagranicznymi programami i chciałbyś, żeby wszystkie tak wyglądały jak hell's kitchen itp. Myślę, że jesteś młodym, niedoświadczonym kucharzem, który się podnieca jak mężczyzna kiedy zobaczy pierwszy raz gołą kobietę i po prostu zazdrości innym, a nie wie ile ciężkiej pracy potrzeba, żeby stworzyć taki program jak Maryla al dente. A czemu powiedziałem młodym kucharzem, sorry może raczej pomocnikiem kucharza, bo w info o sobie napisałeś rok urodzenia 1901 więc, albo się dobrze trzymasz albo jesteś kłamcą i kłamiesz. Inna kwestia dlaczego myślisz, że nie do zniesienia jest opowiadanie o alergiach pokarmowych, jeszcze jakiejś redaktorki jak to napisałeś, jak łatwo jest oceniać ludzi jak się nie zna. To następny dowód, że jesteś młody i niedoświadczony, ponieważ jesteś podniecony brytyjskimi programami i przekleństwami w nich, a nie masz swojego zdania tylko łykasz to co oni Ci puszczają, bo to jest telewizja. A Ci kucharze są naprawdę wielcy i mają ogromną wiedzę, Marco jako najmłodszy kucharz zdobył gwiazdki, ale oddał jak przestał wykonywać swój zawód na jakiś czas, co nie wielu było zdolnych, telewizja puszcza Ci to co chcesz widzieć, ale prywatnie jak byś się ich zapytał, założę się, że mają ogromną wiedzę, jeżeli ktoś do nich przyjdzie i powie, że ma alergie na to i na to co mi pan ugotuje. Oni wymienią Ci 20 potraw, które mogą zrobić, a Ty nic. Pewnie nawet byś nie był dobrym kucharzem, bo już nie mówię szefem kuchni pewnie daleko Ci do tego, no chyba, że napiszesz na swojej restauracji "Nie przyjmuję osób mających problemy z alergiami pokarmowymi"

angin

postów: 2

07.02.2011 15:42

ja lubię program pani Maryli - to chyba jedyny polski program, który oglądam od początku do końca. Czepnęłabym się jedynie braku przebojowości u prowadzącej.
A "przyjaciele królika" w programach kulinarnych jak dla mnie powinni zawsze być, jako testerzy, pomagierzy, czy w innej roli dzięki nim zawsze ciekawiej jest. mnie właśnie "inni" inspirują do kulinarnych poszukiwań, bo dla siebie to chyba nie chciałoby mi się gotować :-P

zielona

postów: 4

20.01.2011 09:59

super program! gratulacje p. Marylo,, marzę o podróży do Toskanii, a dzięki Pani mam namiastkę tamtych kulinarnych klimatów. Bardzo odpowiada mi kuchnia italiańska,
i uwielbiam makarony, ale najbardziej mnie Pani inspiruje do przygotowywania deserów -niespodzianek.. są przepyszne.. dziękuję

bigmaciek

postów: 114

15.01.2011 00:25

marghe napisała 14.01.2011 18:11:
Akurat Jamie nie jest najlepszym przykładem - pełno u niego znajomych, pociotków i kuzynów.
Nie wspominając o żonie, dzieciach, babci i dziadku.

Nie mówię, że ma być statycznie i nudno. Mówię, że mam serdecznie dosyć programów, w których występują krewni i znajomi królika.
Świetne podsumowanie. To jest właśnie to o co mam największe pretensje do JO. Drugie to takie że facet sprzedaje pod siebie sygnowane gadżety kuchenne a sam nie używa żadnego w swoich programach. Kupiłem parę i szczerze żałuję bo są kompletnie bezużyteczne.. Dopiero ich brak w programach autora otworzył mi oczy.

zielona

postów: 4

14.01.2011 22:13

A ja myślę, że to fajnie gotować dla kogoś i wiedziec, ze to własnie dla a tej osoby się gotuje i mozemy razem z Nią usiąść do stołu:) oczywiscie telewidzowie są bardzo ważni, ale gość jest wazną klamra zamykajacą program..
Bardzo mi sie pogoda taka forma programu i brawo dla pani Maryli za tyle świetnych przepisów z makaronu.:0

marghe

postów: 356

14.01.2011 18:14

nioki napisał 14.01.2011 13:22:
a znajomi zadowoleni pałaszuja kolejne talerze bawiąc sie doskonale...
a mają inne wyjście? ;-)

Nie wątpię, że przepisy p. MM są smaczne. Ale formuła programu niespecjalnie mi leży, z powodów o których pisałam wczesniej.
Zdecydowanie bardziej podobał mi się programn pani MM, w kórym robiła przetwory. Bez dodatkowych atrakcjio w postaci ww "zadowolonych" gości

marghe

postów: 356

14.01.2011 18:11

Akurat Jamie nie jest najlepszym przykładem - pełno u niego znajomych, pociotków i kuzynów.
Nie wspominając o żonie, dzieciach, babci i dziadku.

Nie mówię, że ma być statycznie i nudno. Mówię, że mam serdecznie dosyć programów, w których występują krewni i znajomi królika.

nioki

postów: 19

14.01.2011 13:22

oglądam wszystkie programy kuchni.tv. maryli przepisy uwielbiam, gdyż zawsze wychodzą, doskonale smakują i dają dużo radości w kuchni. a to jest najważniejsze...znowu brawa dla Maryli. doskonały program. a znajomi zadowoleni pałaszuja kolejne talerze bawiąc sie doskonale...

kamil

postów: 283

12.01.2011 20:36

marghe napisała 12.01.2011 12:04:
Nie wiem jak innych, ale mnie w programach kulinarnych interesują.. przepisy.
Zupełnie nie rozumiem po co w większości z nich pojawiają scenki rodzajowe róznego rodzaju.
tu się nie zgodzę. Nie można przeginać w drugą stronę. Nudne dyktowanie przepisów byłoby nie do zniesienia. Podobnie jak nie do zniesienia jest opowiadanie o alergiach pokarmowych jakiejś redaktorki z gazetki.
Popatrz na kucharzy typu Oliver, Martin, Blumental o Marcu Pierre White nie wspominając. Ich się ogląda z przyjemnością, zyskując wiedzę, ale jednocześnie czerpiąc i rozrywkę. Tego niestety nie można powiedzieć o polskich prowadzących. Kuronowie to grubaski, które ruszają się w kuchni jak mucha w smole i partaczą wszystko, co się da popsuć. Parka jest atelier jest tak pretensjonalna, że mam ochotę wyrzucić telewizor przez okno. Podobnie jak ta dziewczynka Agata jakaś tam, która ma uśmiech tak sztuczny, że musi ją chyba szczęka boleć. Koleś prowadzący ł'apet to z kolei nie dosyć, że by się nadawał do cyrku, to jeszcze robi kardynalne błędy, których by nie zrobił absolwent podstawówki gastronomicznej.
Ale tak to już jest, jak się nie stawia na jakość, tylko na prowadzących nie wiadomo skąd. Ci ludzie nie mają, ani wiedzy, ani doświadczenia, ani umiejętności i jak widzę polskiego prowadzącego w kuchni.tv to natychmiast zmieniam kanał.
Jedyna osoba, którą da się oglądać to kobitka o nazwisko Sikoń. Kiedyś za nią nie przepadałem ze względu na markotność przed kamerą, ale się przyzwyczaiłem. Ta pani robi prawdziwe cuda, ma wiedzę, wykształcenie i doświadczenie.
Bo cała reszta najpierw powinna się trochę pouczyć, pokończyć szkoły, nabyć doświadczenia, pojeździć trochę po świecie i restauracjach, a dopiero potem mądrować w programach telewizyjnych i uczyć innych.
Polscy prowadzący nie potrafią najczęściej nawet noża trzymać, wszystko kroją koślawo, mylą produkty, pajacują i partaczą.

post edytowany 2 razy, ostatnio 12.01.2011 20:37

marghe

postów: 356

12.01.2011 12:04

Nie wiem jak innych, ale mnie w programach kulinarnych interesują.. przepisy.
Zupełnie nie rozumiem po co w większości z nich pojawiają scenki rodzajowe róznego rodzaju.

bigmaciek

postów: 114

11.01.2011 16:50

kamil napisał 11.01.2011 11:59:
Mamy już parę nieszczęśników, którzy na kuchnia.tv unikają wszystkiego, co ma smak i jeszcze nazwali swój program Atelier Smaku. Starczy.
Świetny komentarz. W samo sedno.

ursi5

postów: 219

11.01.2011 16:03

KUCHNIA.TV jest stacją poradnikową jak smacznie gotować. Opowiadanie o czyichś alergiach jest bez sensu, bo jest to indywidualna sprawa danej osoby, która nie interesuje widzów oczekujących ciekawych propozycji od osoby prowadzącej program. Zatem - państwo prowadzący swoje programy: do rzeczy!

kamil

postów: 283

11.01.2011 11:59

świetnie, to teraz jamie oliver powinien robić programy o gotowaniu bez glutenu, a ramsay dla tych, którzy mają uczulenie na truskawki. Ja rozumiem, że ludzie są teraz słabiutcy i nabywają alergię na wszystko, ale niech będą programy o alergiach na jakimś tvn style czy czymś takimi, a nie na kuchni.tv w programie o kuchni włoskiej.
Mamy już parę nieszczęśników, którzy na kuchnia.tv unikają wszystkiego, co ma smak i jeszcze nazwali swój program Atelier Smaku. Starczy.

post edytowany 1 raz, ostatnio 11.01.2011 12:03

Ola_D

postów: 308

11.01.2011 11:27

Alergie pokarmowe są dość ściśle związane z jedzeniem - na tyle, że jeśli kogoś karmimy, to lepiej o nich wiedzieć, żeby nie zrobić komuś krzywdy, a może i sobie kłopotu :)

I ponieważ stają się chorobą cywilizacyjną, niemal każdy ma już jakąś (choć pewnie są wyjątki - jak widać... - pozazdrościć i pogratulować), więc jak najbardziej na miejscu wydaje się zwracać na nie uwagę - bo sprawa dotyczy naprawdę wielkiej liczby osób.
A wspominanie o nich w programie kulinarnym może się przydać osobom, które mają podobne alergie - może znajdą inspirację, co czym skutecznie zastąpić.

Pozdrawiam,
OlaD

kamil

postów: 283

11.01.2011 10:00

a to jest program o jedzeniu, czy o alergiach pokarmowych znajomej prowadzącej program?

Ola_D

postów: 308

11.01.2011 09:53

kamil napisał 11.01.2011 00:07:
jest uczulona na jakieś oleje i może jeść tylko morskie ryby, to sorry, ale nie w telewizji się takie rzeczy opowiada.
nie opowiada się w programie o jedzeniu, że się coś może albo nie może czegoś jeść....?

kamil

postów: 283

11.01.2011 00:10

właśnie się też dowiedzieliśmy, że antosia jest uczulona na nabiał. W sumie to wzruszyło mnie to. Chętnie bym się jeszcze dowiedział, czy ma pryszcze na plecach i zajady.

kamil

postów: 283

11.01.2011 00:07

program jest fajny, a przepisy proste i do odtworzenia w domu, bo nie ma wycudowanych składników. Natomiast opowiadanie, że jakaś antosia jest szefem działu w jakimś pisemku reklamowym , że jest uczulona na jakieś oleje i może jeść tylko morskie ryby, to sorry, ale nie w telewizji się takie rzeczy opowiada.

post edytowany 1 raz, ostatnio 11.01.2011 00:16

keval

postów: 38

02.01.2011 19:52

Nie przepadam za makaronem, ale niezmiennie bardzo lubię Panią Marylę. Przepisów nie będę stosował, ale program z przyjamnością oglądam.

bigosik

postów: 6

12.12.2010 11:11

Bardzo lubię Panią Marylę i jej program.

jajo1

postów: 2

18.11.2010 13:40

Fajna formuła programu - cały obiad z makaronem w roli głównej. Zrobiłam makaron orkiszowy z masłem szałwiowym i tuńczykiem (bez fasoli, której nie lubię), ale jak masło szłwiowe jest tak intensywne (co wiem z programu), że samo wystarczy do zrobienia pysznego dania. Teraz czekam na mąkę kasztanową, którą zgodnie z sugestią, znalazłam w internecie i upiekę kasztaniaka. Niestety, Vito Casetti nie jest moim znajomym, więc w półsłodkie martini musiałam zaopatrzyć się sama. :((( Jako klucholub będę na pewno oglądać. Prowadząca super. Umie gotować, inteligentna, dowcipna, gaduła. Lubię to!