Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Blog >

Wpadlam na pewien pomysl zwiazany z moja pasja czyli gotowaniem. Chcialabym stworzyc...

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej


Wasza opinia na temat upominków >

A propo preznetow to zastanawiam sie na jakims upominkiem dla mojej corki....

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej


Witam >

Czesc!

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1976, wpisów: 29962
najnowszy wpis: 22.10.2017 13:49

Mamy 27182 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ makaron z brokułami

Misia

postów: 3

28.11.2006 10:34

To spróbuj nieco zmodyfikowany:
początek taki sam, ale na patelni (a najlepiej w woku) rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć w do 20 dag drobno pokrojonego boczku wędzonego (lub parzonego), podsmaż, dodaj wyciśnięty czosnek, i dużo majeranku (1 łyżka). Wrzuć w to makaron, brokuły, trochę mozarelli, posól. Podsmaż jeszcze 2-3 minutki często mieszając.
Smacznego!

ekluch

postów: 4

06.11.2006 13:19

różyczki brokuła. 1duży ząbek czosnku, 0,5 szkl. kwaśnej śmietany 18%, łyżka masła, łyżeczka mąki, gałka muszkatołowa, sól, makaron, najlepiej penne lub świderki, ok. pół paczki
Wstawić wode na makaron. Po zagotowaniu osolić i wrzucić makaron, a na wierzch różyczki brokuła na 3-4 minuty, żeby je zblanszowac. Brokuły wyłowić łyżką cedzakową a makaron gotować dalej, ale uważać, żeby nie przegotować, musi być twardawy. W tym czasie na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać masło, wrzucić przeciśnięty przez praske czosnek, niemal natychmiast, żeby czosnek nie zgorzkniał, mąkę i śmietanę. Zagotować, wrzucić podzielone na różyczki brokuły, doprawić dość mocno gałką i solą. Odcedzony makaron wymieszać z sosem. Jeśli sos wyszedł zbyt gesty nie odcedzać makaronu zbyt dokładnie. Podawać gorące.
Danie jest błyskawiczne, pyszne, popisowe a w kuchni nie ma potem dużo sprzątania. Polecam.