Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Dzień dobry >

Cześć, jestem nowa, dlatego się z Wami witam ;>

sfinks, 23.10.2017 | czytaj dalej


Designerskie meble >

Witam a co myślicie o takim rozwiązaniu jak inteligentne systemy w domu?...

Alerops, 23.10.2017 | czytaj dalej


Zdrowe koktajle >

My prawie codziennie pijemy takie koktajle owocowo-warzywne, najłatwiej w ten sposób przemycić...

jarzebinka, 23.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1976, wpisów: 29965
najnowszy wpis: 23.10.2017 17:41

Mamy 27186 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ mąka gryczana

jacek1f

postów: 2296

15.11.2007 10:29

Jezu, mialo byc NIE W MISCE!!

Pewnie podaje sie te kluski z bialym serem...

Wiesz, mozna pokruszyc na kluski gorące... to przepis dla dzieci chyba.

jacek1f

postów: 2296

15.11.2007 10:27

no... rzeczywiscie? gdzie ser?
:-)) sadze, ze w misce z maka i w ciescie. Jak inne kluski...

Ale masz tu bez sera:
"Ta potrawa pochodzi z podola i jest wspaniała.
Kluski móżna serwować zamiast ziemniaków lub jeść same. Pycha."
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: dania gorące
Skala trudności: *
Czas przygotowania: ok. 40 min
Proporcje podane dla 2 osób.

Składniki:

1 szklanka mąki gryczanej
1/2 mąki pszennej
sól woda
Przepis:
mąki mieszamy i zalewamy wrzątkiem. Wyrabiamy zwarte ale niezbyt ciągliwe ciasto.
W garnku zagotowujemy wodę i łyżką maczaną we wrzątku oddzielamy porcje klusek i wrzucamy na wrzątek. Gotowe gdy wypłyną.
Podajemy z uprzażoną cebulką.
Wskazówki i uwagi:
Ciasto trzeba wyrabiać szybko aby nie powstały grudki.
////

nika

postów: 31

15.11.2007 09:11

ale jacek do czego ten biały ser?? Kupiłam wczoraj 15 dkg jak było w przepisie, ale nie wiem co dalej? W przygotowaniach jest tylko mąka. I był obiad bez klusek.

Chenia

postów: 459

13.11.2007 10:00

Dzięki, w sumie unikam przepisów, w których trzeba się pomęczyć (wyrabiać), stąd moje uwielbienie dla mufinek :-), ale teraz mam ochotę spróbować!
PS Moje babcie nie piekły chleba i nie ma u nas w domu takiej tradycji. Pojechaliśmy kiedyś na wakacje do mamy przyjaciół rodziców. Cudny to był czas - czasami wspominam :-) i tylko wtedy jadłam podpłomyki... mniam :-))))

jacek1f

postów: 2296

13.11.2007 08:49

Cheniu, sa setki...jak z nalesnikami, pomysl, ze to mniej wiecej bazowy:

4 dag drożdży
35 dag mąki żytniej (lub własnie gryczanej, orkiszowej i innej...)
35 dag mąki pszennej
1/4 l letniej wody
1/8 l letniego mleka
1 łyżeczka soli

oraz co chcemy, na czysto, to nic, albo w proszku przyprawy i zioła.... np. 1 łyżeczka kminku i 1 łyżeczka rozgniecionych nasion kolendry. Co sie zmarzy smakowo.

1/4 mąki przesiewamy do miski. Robimy wgłębienie, w które wkruszamy drożdże, wlewamy mleko i wodę i mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji. Oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po upływie ok. 15 min dodajemy pozostałą mąkę, (przyprawy) i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 min. Dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek grubości ok. 1 cm. Układamy na blasze posmarowanej olejem, oprószamy mąką i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 min.
Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika (ok.200-230 stopni) przez ok. 30 min. Podpłomyki muszą być rumiane i chrupkie, ale nie suche, dlatego wstawiając chlebki do piekarnika nalewamy pół szklanki wody do blachy ustawionej na dole.
Składniki można mnożyć, aby uzyskać więcej podpłomyków.
Jeżeli nie masz mąki żytniej, użyj mąki pszennej (lub gryczanej) w jej miejsce.
.................................

Jak widzisz, to przepis zwykły chlebowy - tak sie robi bochenki pysznego chleba.
Twoja Babcia pewnie robiał chleb i miała też zakwas zawsze, wiec podpłomyki były tez na zakwasie pewnie...

Ale podpłomyki takie chlebowe robilo ise by poznac stopien wygrzania pieca, przed wlozeniem chleba - i plaskie placki pieklo sie kontrolnie.

Mozes ztez poprobowac tylko z maki, soli i płynu (woda, piwo, mleko, ..kefir..) i łyzeczka proszku do pieczenia - i sprobowac piec w piekarniku, na patelni, w ognisku na patyku, na popieple itp... zabawa przednia, a ciasto prawie zawsze zamieni sie w cos zjadliwego :-))

Chenia

postów: 459

12.11.2007 22:00

Poproszę przepis na podpłomyk, w dzieciństwie jadłam wypiekany w piecu chlebowym u znajomej babci na wakacjach koło Nowego Sącza... Czy to można odtworzyć w normalnym piekarniku?

jacek1f

postów: 2296

12.11.2007 14:26

Nie, sam nie jadlem tych klusek.
Mam gryczna zawsze i uzywam jej do mieszania do nalesnikow i tortillopodobnych podplomykow.

nika

postów: 31

12.11.2007 10:50

dzięki. kluski wyglądają prosto. ale sam jadłeś?

jacek1f

postów: 2296

09.11.2007 11:36

o, np:
Kluski z mąki gryczanej
Przepis pochodzi z książki "Zdrowa kuchnia dla dzieci" Anny Kłosińskiej

Składniki

1 i 1/3 szklanki mąki gryczanej

3/4 szklanki mąki pszennej

ok. 2 szklanki wody

sól

15 dkg białego sera

2 łyżki masła

Etapy przygotowania

1. Mąkę przesiać, wymieszać, podsuszyć na patelni (nie rumienić).

2. Przełożyć do miski, osolić i zalać wrzącą wodą, wyrobić ciasto (powinno być gęste).

3. Metalową łyżką kłaść kluski na wrzącą osoloną wodę, zamieszać i gotować pod przykryciem ok. 10 min.

4. Odcedzić, odsączyć i polać stopionym masłem.

/// /// /// // / /

jacek1f

postów: 2296

09.11.2007 11:34

No, oprócz bl;inów:-) to jeszcze naleśnki:-)))

tu z GW podstawowy przepis:







Składniki:
- 250 g mąki gryczanej
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka piwa
- tłuszcz do smażenia

Sposób przyrządzania:

Mąkę mieszamy z 1/2 łyżeczki soli. Mieszając, dodajemy 1/2 szklanki wody, mleko, piwo i rozmącone jaja (zamiast piwa możemy użyć pół na pół mleka i wody). Ciasto pozostawiamy w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 min, a najlepiej na 2 godziny (to bardzo ważne w wypadku naleśników z mąki gryczanej). Układamy farsz na naleśniku lub usmażony naleśnik zsuwamy na odwrócony głęboki talerz.
////////////////////////

Mozesz jesli pieczesz chleb - mieszac ja z pszenna 50 do 50, lub 1/4 i 3/4... Bedzie pysznie.

Makaronu pewnie nie bedzies robic..
Ale tortille gryczano -pszenne - czemu nie?

I kluski.

Spokojnie, dasz rade.

nika

postów: 31

09.11.2007 10:48

Pomocy, kupiłam zamiast potrzebnej mi mąki razowej - gryczaną. Teraz poszukuję przepisu, żeby ją jakoś wykorzystać. Czy ktoś wie, co można zrobić z takiej maki, oprócz blinów?