Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej


Meble z Ikei >

Jeżeli chodzi o jakość wykonania mebli i wytrzymałość materiałów to z czystym...

Katulla, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29953
najnowszy wpis: 19.10.2017 17:28

Mamy 27176 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Mąka chlebowa

ela123433

postów: 3

04.09.2015 14:28

Zapraszam do zakupów w sprawdzonym sklepie internetowym. Naprawde warto
www.upieczchleb.pl Chlebki otreby mąki itp.. wszystko w dobrej jakosci i co najlepsze dobrej cenie!:)

pawel_j

postów: 8

10.07.2010 00:36

Zgadzam sie z jackiem1f, ze na zakwasie chleby sa lepsze, szczegolnie gdy zakwas dokarmiamy dluzszy czas, np. conajmniej pol roku. Oprocz drozdzy mamy tam bowiem bakterie lactibacilus, ktore daja kwaskowaty, jakze polski posmak. Szczegolnie swietne efekty sa gdy zakwas ma ponad rok, wtedy oprocz homofermentacji dochodzi podczas zakwaszania maki do heterofermentacji.... Ale to juz szczegoly dla super zaangazowanych w tej kwestii

pawel_j

postów: 8

10.07.2010 00:32

Co do maki. Typowa chlebowa pszenna to typ 750. Podobnie z zytnia - tutaj polecam pytlowa. Buleczki migotka333 wychodza Ci prawdopodobnie zbite z tego powody, ze albo mialas zbyt duza hydracje, tzn. wody w stosunku do innych skladnikow sypkich, albo nie wyrobilas glutenu dobrze (to bardziej prawdopodobne), albo kupilas slaba make, tzw. bleach'owana - niestety wiekszosc na rynku to sa takie. Generalnie, ciezko kupic nie bleach'owana make w Polsce za rozsadna cene. W miare dobre sa z Mlynow Wodnych, ale drogie.

Ja robie chleby na zakwasie, pszennym (np. pain au levain) i zytnim (najlepszy wg mnie) i zakwasie na semolinie (np. wloski pagnotta na bruschette). Oprocz tego chleby na drozdzach typu ciabatta.

migotka333

postów: 1184

12.10.2009 11:55

również uważam, że chleb na zakwasie jest najlepszy. Sama piekę (jeszcze...) na suchych drożdżach, tylko teraz eksperymentuję z dodatkami :-)
Już czeka w notesie przepis od Liski z jej bloga chlebowego, właśnie na zakwas, ale jakoś nie mogę...

bym chciała upiec zwykłe pszenne bułeczki...jakiego typu mąki powinnam użyć, testowałam od 450 do 650, wychodzą takie jakieś zbite i szare :-(

aagata

postów: 62

09.10.2009 13:03

Bystry, zgadzam się z jackiem!
Tylko chleb na zakwasie ma TEN smak! Od jakiegoś czasu już nie kupuje w ogóle pieczywa w sklepach (a nawet piekarniach). W lodówce grzecznie czeka zakwas i gdy tylko kończy się jedne bochenek, zaczynam wypiek następnego. I to jest to!:)

jacek1f

postów: 2296

30.09.2009 09:02

jesli pieczesz nadal na drożdżach, to nigdy nie podskoczysz do domowych "hurtowyh" zawodowców, któzy (mogę się założyć) robiana zakwasie lub pół na pół.

To niebo a ziemia w smaku pieczywa. Ja piekę od 15 lat i żaden drożdżowy nie da się porównać z zakwasowym. To inna klasa po prostu.

Spróbuj na zakwasie.

Drożdże suszone - jeśli nie za duzo dajesz, nie daja różnicy w smaku w porównaniu z drożdżami żywymi.

A może nie podpatrzyłeś czegoś - maslanki, kefiru, serwatki zamiast wody? itp?

bystry70

postów: 1

30.09.2009 00:47

Ja mam nieco inne pytanie.
Jak oceniacie smak Waszego pieczywa? Piekę chleb w domu od około roku i cieszę się że wiem co jem...właściwie nie miałbym mu nic do zarzucenia,jednak ostatnio spędziłem wakacje w miejscu gdzie codziennie wyrabiano ręcznie 20kg mąki w wanience dziecięcej i pieczono chleb. Smak i zapach był o wiele bardziej chlebowy niż mój. Wypróbowałem już kilkanaście mąk z <bogutynmlyn> i nie osiągnąłem tego co zobaczyłem "tam". Zacząłem się zastanawiać nad drożdżami, może suche drożdże jakich używam nie są najlepsze.Jaki smak i zapach ma Wasz chleb??

Olga

postów: 1

09.01.2007 08:34

A ja polecam http://www.bogutynmlyn.pl maja wszystkie mąki i chętnie doradzają. Oznaczenia typu mąki nie muszą byc nasze, krajowe. Stąd może myć problem z kupieniem 750, która może być u nas inaczej oznaczona. Właśnie jak szukałam jednej mąki to odpisali mi podając typ krajowy :) Powodzenia

jacek1f

postów: 2296

08.01.2007 12:47

Filipie - całkowity wybór maki róznej jest na pewno w BOMI w Klifie - stale tam kupuje jak nie w mieszance.pl:-)
Jest chlebowa, razowe, mieszanki tez rozne i inne od pizzowej przez bulkowe do pelnych mielonych.

Almshe

postów: 15

07.01.2007 19:55

Ja piekę ze zwykłej pszennej i wychodzi fantastycznie, zaś miesznaki chlebowe kupuję w Tesko, w Real, co prawda nie w Wa-wie, ale skoro u nas na prowincji jest to tym bardziej w stolicy ;)

Filip F xxx

postów: 61

03.12.2006 20:42

O mieszanki.pl wiem, ale właśnie chodziło mi o sklep w Wawie

natka

postów: 26

30.11.2006 20:48

Nie wiem sorry...:/

Filip F xxx

postów: 61

23.11.2006 16:10

Gdzie w Warszawie można kupić mąkę chlebową(typ 750)?