Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Witam >

Czesc!

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

To bedzie zdecydowanie dobry wybor.

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej


Grill elektryczny >

Grill elektryczny to świetny pomysł ja taki kupiłam sobie w tym roku...

kuchareczka2, 21.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1975, wpisów: 29958
najnowszy wpis: 21.10.2017 23:10

Mamy 27179 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ MAJOWY WEEKENG - WIELKIE GRILLOWANIE

Hestia Q-34

postów: 419

01.05.2011 13:46

Grilowany kurczak na sposob japonski - YAKITORI
Przepis z ksiazki Jonas,a Borssen.
SOS YAKITORI
100ml bulionu z kurczaka
100ml soyi
75ml sherry lub bialego wytrawnego wina
50ml cukru
2 przecisniete zabki czosnku
2 lyzki startego imbiry
1/2 lyzeczki platkow chili
Rozlej sos do dwoch naczyn.

Na szpadki /jesli drewniane ,nie zapomnij namoczyc/ nadziewaj male kawalki kurczaka,watrobki,serca,zoladka i skory.
Griluj 6-8 minut odwracajac kilkakrotnie i za kazdym razem maczaj w sosie.
Podaj sos w osobnym naczyniu.

jacek1f

postów: 2296

30.04.2011 13:50

nie slonia ale SŁOŃCA:-)

jacek1f

postów: 2296

30.04.2011 13:49

ja planuje tradycyjnie grecki ruszt na 1 maja:-)
Marynuje sie kurczak w duzych kawalkach w oliwie, soku z cytryny, soli, cukrze, pieprzu i oregano - na suvlaki kotopoulo.
Obok dochodzi smakiem mieso mielone z indyka z jednym jajem, duza porcja kumino (kmin rzymski), imbirem i czosnkiem, sol, cukier. - Beda cziwapczici.
Ogorki dwa twarde zeilone , 3 pomidory, feta, cbula czerwona i oregano z oliwa i xidi - czekaja na polączenie w horiatiki.

Troche slona greckiego jutro by sie przydalo i juz.

migotka333

postów: 1184

29.04.2011 19:13

tu już temat został zaczęty... można kontynuować
:-D

migotka333

postów: 1184

22.09.2009 18:32

Ten "sok" z biedronki wyjątkowo mi smakuje... :-D
nie pasują mi ani Pudliszki, a tym bardziej Uncle Ben's... a fuuu.

Wymienione przez Ciebie składniki również można "wycisnąć" z biedronki.
Nie zawsze ma się pod ręką takie składniki, mimo że Biedronka za rogiem (przynajmniej w moim przypadku)
:-D
postaram się spróbować (następnym razem) wg Twojego przepisu :-)

jacek1f

postów: 2296

22.09.2009 15:01

tak, wszytsko razem...
a jak chcesz miec chinski slodko kwasny gesty, to mozna do rondelka lyzke, jedną, maki ziemnaiczanej w zimnej wodzie rozpuszczonej - dodac i mieszac do zgestnienia.

Sok z puszki moze byc - ja zlewam, jak uzywam puszkowych i trzymam do takich dopraw wlasnie.
Proponuje - jesli pierwszy raz - w osobnym rondelku robic sam sos i probowac proporcje, i dopiero jak ok, to dodac do dania i jeszcze chwile razem pobulgotac.

kropiak

postów: 60

22.09.2009 12:39

Tzn. dodać to wszystko razem?
I jaki ten sok z ananasa - z kartonu? Czy świeży? Takiego nie mam skąd wziąć...
Planuję dziś ten sam zestaw warzyw i pomysł Jacka wydaje się ciekawy i inny, niż to co zwykle dodaję, czyli sos pomidorowy i przyprawy...

jacek1f

postów: 2296

22.09.2009 09:04

gdybys dodala sos pomidorowy, sok z ananasa, sos sojowy, pol cytryny i lyzeczke cukru byloby naturalniej..:-)

A nie z biednej biedronki wyciskac soki...

migotka333

postów: 1184

21.09.2009 17:23

po ostatnim w tym sezonie grillu, zostało mi sporo warzyw... i dzisiaj zrobiłam z nich użytek...

pokrojona w dużą kostkę cukinia (ze skórką), czerwona papryka, cebula, małe pieczarki, podsmażyłam na odrobinie oleju, podlałam wodą, sól, pieprz. I tu nastąpi reklama... dodałam słoik gotowego sosu słodko-kwaśnego z Biedronki, do tego makaron - świderki i sporo posiekanej natki pietruszki. Bardzo dobry obiadek był...będzie też na jutro, tylko dodam jakieś mięsko.
:-)

migotka333

postów: 1184

15.08.2009 14:53

Nie jestem amatorką watróbki, zawsze przygotowuję suszone śliwki w boczku. Tak na przystawkę, zanim sie mięsko upiecze :-)

melinda

postów: 1

15.08.2009 14:36

Witam wszstkich smakoszy dań z grilla .Sezon w pelni więc chcialabym podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem na potrawe z grilla.
W zleżności od ilości biesiadujacych osób potrzebne bedzie nam od 0,5 kg do 1 kg watróbki drobiowej ,spora ilość wędzonego surowego boczku w plasterkach ( najlepiej kupić już pokrojony wtedy plasterki są bardzo cieniutkie) oraz opakowanie wykalaczek.Wątróbkę starnie myjemy i dzielimy na mniejsze kawalki ,moczymy przez chwilke w mleku , anastępnie starannie odsączamy,każdy kawalek watróki zawijamy plasterkiem boczku ( trochę pracochlonne , ale warto ) , grillujemy wg.wznania czyli żeby watróbka bya usmażona takjak lubimy .PYCHA.
Jeśli ktoś nie jest amatorem watróbki możemy owinąc boczkiem namoczone w wodzie i staranie odsączone suszone śliwki . Równiez pycha ,polecam .

jacek1f

postów: 2296

04.05.2009 13:14

Marcin - w Bomi w Klifie wykroja co chesz, maja stale prawie jagniecine.

migotka333

postów: 1184

01.05.2009 16:19

snoozy napisał 29.04.2009 19:25:
Ale masz Open'er Festival i dostęp do najświeższych ryb a nie takich zmiendolonych wiezionych przez pół Polski :-)
na Open'er nie chodzę, nie lubię tłoku. A rybki, rybkami. Nie narzekam. Muszę się zorientować czy w Bomi (w gdyńskim Klifie) też mają stoisko z rybkami. Jakoś teraz nie mogę sobie tego zakojarzyć :-)

migotka333

postów: 1184

01.05.2009 16:10

Zapomniałam dodać przepis na

SAŁATKĘ ZIEMNIACZANĄ Z SOSEM KOPERKOWYM

5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
3 jaja na twardo,
7 ogórków !!! kartuskich !!!,
pęczek koperku,
sól, pieprz,
5 łyżek majonezu,
2 łyżki kwaśnej śmietany.

Ziemniaki obierz z łupin, jaja również obierz. Ziemniaki, jajka oraz ogórki pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj.
Koperek posiekaj. Majonez wymieszaj ze śmietaną, koperkiem, solą i pieprzem. Polej sałatkę, wymieszaj.
Odstaw do lodówki.
Do karkówki z grilla - SUPER :-D

snoozy

postów: 2419

01.05.2009 12:14

to są namiary od Funkyfood'a
na ul.Powsinskiej przy KFC, niedaleko Sadyba Best Mall jest sklepik, w którym przemiły pan sprzedaje mięso z małej masarni. kilka razy w tygodniu pojawia się jagnięcina. we wtorki i czwartki przyjeżdżają też wolne kurczaki w cenie 12 zł/kg (a nie 35 zł jak w znanej "eko" sieciówce). pan ma też jajka od zielononóżki, prawdziwe mleko i świetne wędliny. polecam.

MarcinO

postów: 415

30.04.2009 09:38

a macie może jakiś dobry punkt z jagnięciną i nie chodzi mi tu o słynne "harmonijki" tylko łopatki itp.?

Z dobry tuńczykiem nie jest prosto. Najlepiej iść do zaprzyjaźnionego sushi baru i kupić kawałek.

post edytowany 1 raz, ostatnio 30.04.2009 09:39

snoozy

postów: 2419

29.04.2009 20:48

A ja bardzo dziękuje i Cie serdecznie pozdrawiam :-)

jacek1f

postów: 2296

29.04.2009 20:00

Paweł... sorry, tez nie jestem milionerem! Ale tunczyk TAK kosztuje... przeciez nie kupuje kg.
Narzekasz ze nie ma - podaje gdzie jest. :-)

snoozy

postów: 2419

29.04.2009 19:50

Z ceną zwalającą z nóg jak to w Bomi.Wole swój bazarowy sklep ze świeżymi rybami polskimi.

jacek1f

postów: 2296

29.04.2009 19:38

ja bardzo Państwa przepraszam - tych z poza warszawki:-)
ale warszawke nie - zapraszam w czwartek kazdy do sklepow ze stoiskami swiezych ryb - i włala - :-) są - a w Bomi w Klifie i tuńczyk swiezy czeka na kazdego:-)

snoozy

postów: 2419

29.04.2009 19:25

Ale masz Opener Festival i dostęp do najświeższych ryb a nie takich zmiendolonych wiezionych przez pół Polski :-)

migotka333

postów: 1184

29.04.2009 19:06

Jacku1f, Ty to masz dobrze w tej Warszawie... masz świeżego tuńczyka na szaszłyki. Ja w dalekiej Gdyni tylko łososia...

jacek1f

postów: 2296

29.04.2009 09:49

wkleje tu , bo w Udanych Przyjeciach malo odwiedzin:-)

wspaniałe z grilla...
chodzi o rodzine szaszłykowa, a w każdym razie wszystko z patyczków.

Małe kawałki marynowane wcześniej, smażone lub grillowane chwilę, podane z rozmaitymi sosami mocnymi do maczania i z pieczywem......takie na "raz w mordeczke"... Obok wanna z piwem

Mięso:

łosoś - gruby filet w kostkę średnią krojony;
tuńczyk
piersi kurczaka, indyka j.w
wieprzowina z poledwiczki wieprzowej
jagniecina.
boczek

Marynata w pojemniku nie metalowym, lub - copolecam osobiście - w torebkach spożywczych foliowych, a w niej kawałki mięsa.

Ryby - oliwa, jasny sos sojowy, skórki z cytryn i limonki, czosnek rozdrobniony, zioła odpowiednie, pieprz.

Mięsa - jak kto lubi, ale zawsze oliwa i kieliszek alkoholu, cukier, sól, pieprz plus...co nam dusza mówi.

Owoce
ananas
mango
jablko twarde
banan twardy

Warzywa
Kawałki kwadratowe twardej cukinii, bakłażana, nacięte małe twarde pomidorki, kalarepka, marchew, seler. W torebkach z oliwa i pieprzem jedynie, można dodać sok z cytryny i cukru troszkę.

Zabieramy to w gości, lub na wieś. Do tego pełno patyczków szszłyczkowych drewnianych. Namoczonych przez noc w wodzie.

Kawałki po 2-3 góra na patyczki.
I na ruszt w zestawach, lub na raz.

Sosy - ook - do wymyslenia:
Orzechowy, cytrusowy, na jogurcie kilka rodzajów (od mietowego po cytrusowy, musztardowy, chrzanowy), egzotyczne na rybnych i sojowych, ziemnych...
Pikantne na oliwie z chili i ogorkami...

Ech - ....

Już niedługo

jacek1f

postów: 2296

29.04.2009 09:47

no i zawsze codziennie jest w Bomi w Klifie,
w Almie,
w karejfurze w Arkadii i na Targowku,
a we wtorki w MIniEuropie na Wilsona.

snoozy

postów: 2419

28.04.2009 21:42

Super.Bardzo Ci dziękuje za namiary Funkyfood

funkyfood

postów: 59

28.04.2009 21:21

snoozy napisał 28.04.2009 21:05:
Tu pytanie do Warszawiaków.Gdzie mozna kupic świeżą jagnięcine w Warszawie
na ul.Powsinskiej przy KFC, niedaleko Sadyba Best Mall jest sklepik, w którym przemiły pan sprzedaje mięso z małej masarni. kilka razy w tygodniu pojawia się jagnięcina. we wtorki i czwartki przyjeżdżają też wolne kurczaki w cenie 12 zł/kg (a nie 35 zł jak w znanej "eko" sieciówce). pan ma też jajka od zielononóżki, prawdziwe mleko i świetne wędliny. polecam.

snoozy

postów: 2419

28.04.2009 21:05

Tu pytanie do Warszawiaków.Gdzie mozna kupic świeżą jagnięcine w Warszawie

jacek1f

postów: 2296

28.04.2009 11:01

o dziwo, ta potrawa mozę się znaleźć i w Greckim Gotowaniu, i w Polskim i w Majówce:-)))

Szaszłyki jagnięce
Marynata nadaje smak tym delikatnym soczystym i słodkawym szaszłykom. Mięso wystarczy marynować pół godziny, choć lepiej przez całą noc.

3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
sok i skórka otarta z połowy cytryny
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
400 g chudej plecówki jagnięcej, okrojonej z tłuszczu i pokrojonej w kostkę
8 szalotek
1 bakłażan (ok. 280 g)
2 cukinie (łącznie ok. 400 g)
1 cytryna
sól i pieprz

Wymieszać w płytkiej misce oliwę z sokiem i skórką otartą z cytryny, czosnkiem, tymiankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Wrzucić pokrojone w kostkę mięso i wymieszać je z marynatą, a następnie przykryć miskę folią aluminiową. Ustawić w chłodnym miejscu na 30 minut lub w lodówce na całą noc.
Przekroić każdą szalotkę wzdłuż na pół. Przekroić bakłażan wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę w poprzek na 8 plastrów. Pokroić każdą cukinię na 8 plasterków, a cytrynę na 8 cząstek.
Rozgrzać mocno opiekacz. Wyjąć mięso łyżką cedzakową z marynaty, strząsając ją z powrotem do miski. Włożyć warzywa do marynaty i obtoczyć.
Nadziać mięso i warzywa na 8 długich, metalowych szpikulców, nakładając na koniec cytrynę. Nie nabijać składników zbyt ciasno, bo nie upieką się dobrze. Ułożyć szaszłyki w opiekaczu, w miarę możliwości 7,5 cm pod grzałką lub zmniejszyć temperaturę na średnią. Opiekać po 6-8 minut z każdej strony.
Na grillu - podobnie, po 5-6 minut i krecic by równo doszły.

Inna propozycja:
Szaszłyki po grecku: zamarynować jagnięcinę w 200 g jogurtu naturalnego wymieszanego z sokiem i skórką otartą z cytryny, łyżką oliwy z oliwek extra virgin, wyciSniętym ząbkiem czosnku i 2 łyżkami posiekanej, świeżej mięty.

jacek1f

postów: 2296

27.04.2009 15:03

odwdzięcze się tajskim klimatem:
Tajska sałatka z wołowiny i mango
Ta uproszczona wersja klasycznej tajskiej sałatki z wołowiny jest najsmaczniejsza, kiedy podaje się ją posypaną mieszanką siekanych orzeszków ziemnych, listków kolendry i cebuli dymki.

4 porcje
450 g polędwicy wołowej
3 łyżki sosu sojowego
2 mango pokrojone w cienkie plasterki
3 łyżki czosnkowej oliwy z oliwek
mielony czarny pieprz

Włożyć steki z polędwicy do płaskiego, niemetalowego naczynia. Polać oliwą i sosem sojowym.
Doprawić pieprzem i przewrócić, żeby całe pokryły się marynatą.
Przykryć i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Rozgrzać mocno patelnię grillową lub właśnie grill majówkowy:-)

Wyjąć steki z marynaty i wrzucić na ruszt. Smażyć po 3-5 minut z każdej strony, przekręcając każdy stek w czasie smażenia tak, żeby powstał wzorek w kształcie kratki.
Przełożyć steki na deskę i odstawić na 5-10 minut.
Wlać marynatę na patelnię, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka sekund.
Pokroić steki na paseczki i ułożyć na czterech talerzach wraz z mango.
Polać marynatą z patelni i podawać.

jacek1f

postów: 2296

27.04.2009 14:52

mmm, same dobre smaki... dzieki.

funkyfood

postów: 59

27.04.2009 11:09

wietnamski smak przemycam do ogrodu:

BUN CHA

baza:
0,5 kg. surowego boczku pokrojonego w niewielkie plastry
4 łyżki cukru brązowego
2 łyżki sosu rybnego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego anyżu

sos:
0,5 szklanki octu ryżowego
1 łyżka cukru
0,5 szklanki wody
1 łyżeczka sosu rybnego
0,5 kalarepy pokrojonej w małe plasterki
1 mała marchewka pokrojonej w małe plasterki

mięso zamarynować przyprawach - odstawić na ok. 3h.
Składniki sosu podgrzać (nie gotować), dokładnie wymieszać, rozlać do 4 miseczek.
Zamarynowane mięso grillować na mocno rozgrzanym ruszcie, tak by stało się chrupkie (może się odrobinę przypiec z wierzchu). Gorące kawałki mięsa wrzucać do miseczek z sosem.
Podawać z sałatką z azjatyckich ziół (np. kolendra, tajska bazylia, szczypiorek, siekana kapusta lodowa lub pok choi). Lub inną zieleniną wedle uznania. Jeść pałeczkami :)

wszystkie składniki można kupić w sklepach internetowych z orientalną żywnością, a przygotowanie dania jest naprawdę proste.

smaczności!

post edytowany 1 raz, ostatnio 27.04.2009 11:11

snoozy

postów: 2419

26.04.2009 16:19

Bardzo bardzo dziękuje

jacek1f

postów: 2296

26.04.2009 15:51

Przeca podałem:
kawałek łososia, filetu, dodatkowo ręcznie z pensetą przy oku wyoszczony;
przekrojowny na pół.
oliwa skarpiamy obficie, bo to ona odpowiada za rozprowdzanie smaków i aromatów;
teraz na jeden kawąłke przepołowiona laskę wanilii, z ziarenkami wybranmymi na wierzch, plus tyciunke soli i pieprzu. Zamknąc druga połową.

teraz inny - -oliwa, imbir w cienkich platerkach, piepsz i tyć soli itd.

teraz inny - olwia, cynamon w kawałkach rozbitych, lub rozkruszonych, tyćkę soli itd.

teraz inny - oliwa i grubo skórki zestowane limonki, cytryny i pomarańczy, tyć soli i pieprzu.
itd.

Kazdy kawalek w folie i do lodowki do marynowania przez minimum 6-8godz lub noc.

Przed kladzeniem na ruszt, zdjac ze srodka (wybrac) czynniki smakowe.

I tyle.
smacznego.

snoozy

postów: 2419

26.04.2009 08:12

Czy chodzi o łososia w jednym reku a w drugim lody waniliowe? :-) .A tak serio, to może Jacku poprosimy przepis a nie wszystkich tu denerwujesz :-)

migotka333

postów: 1184

25.04.2009 21:39

dla amatorów łososia w wanilii, ciekawe połączenie...

jacek1f

postów: 2296

25.04.2009 20:13

ach, dzis wlasnie byl łosoś dla amatorów - waniliowy,
także imbirowy, cynamonowy i cytrusowy...
Ten pierwszy jest niezły tylko z nazwy, ale to nic specjalnego, zaręczam. Ciekawe ale jak sie ma duzo fajnej swiezej wanilii z allegro.

filety cienkie, marynowane oliwa i smakiem glownym, złozone do pieczenia i po 4-5 minut z kazdej strony.

mmmm

snoozy

postów: 2419

24.04.2009 18:49

No to czas na warzywa.Podaje tylko te, które są teraz łatwo dostępne
Na kawałek folii aluminiowej wkładam pomidora z kilkoma listkami bazylii,sól morska i pieprz
Na kawałek folii aluminiowej wkładam średniego ziemnaka młodego pociętego w grzebyk (hasselback), dodaje rozmaryn, oliwę grzybową, pieprz i sól
Na kawałek folii aluminiowej wkładam cebule i dodaję kmin w ziarenkach, sól pieprz
Folię zamykam szczelnie i kładę na grila
Do gotowych warzyw dodaję sos z jogurtu greckiego z majonezem do którego dodaję zmażdzony czosnek i 2 filety anchois i koper.Ziemnaki i cebule posupuje jeszcze pecorino.

snoozy

postów: 2419

24.04.2009 17:52

I poradnik "Grilowanie z Migotką" gotowy :-)
Ciabatę zrobię na 100%

migotka333

postów: 1184

24.04.2009 13:46

tak jak w innym temacie Jacek1f napisał o połączeniu suszonych śliwek z plastrami wędzonego boczku. To bardzo dobra propozycja na grilla. Nadziać takie pakuneczki na szpikulce, jeden obok drugiego i na grill, niech sobie skwierczy :-)))

migotka333

postów: 1184

24.04.2009 13:42

tak w tym roku, będzie to krótki weekend, ale są też następne weekendy. Zawsze można coś zorganizować na szybko :-)

dla Ciebie Snoozy:

SZASZŁYKI WARZYWNE

cebula w ćwiartki,
cukinia (najlepiej i zielona i żółta)
papryka różnokolorowa (osobiście nie przepadam),
bakłażan

dla mięsożerców dołożyć kurczaka i kawałki boczku wędzonego lub nie wędzonego

Nadziać na szpikulce, posypać solą, pieprzem, oregano i grill

LUB OWOCOWE

pokrojony w kostkę ananas (posypać brązowym cukrem) i na szpatułkę, podawać z sosem czekoladowym. Tak robi Nigella

brzoskwinia, morela ( to w sezonie)

migotka333

postów: 1184

24.04.2009 13:32

i rybka popłynęła...

PSTRĄG Z GRILLA

4 świeże pstrągi (oczyszczone z wnętrzności),
2 cytryny,
pęczek świeżej natki pietruszki,
sól, pieprz,
oliwa do skropienia ryby;

Pstrągi natrzeć przyprawami wewnątrz, skropić sokiem z cytryny. Do każdej ryby włożyć gałązkę natki. Ścisnąć. Skórę na wierzchu ponacinać pod skosem (max 3 nacięcia) z obu stron. Powciskać w nacięcia po plasterku cytryny i listek natki. Posolić , popieprzyć. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na min 2 godziny. Przełożyć pstrągi w specjalne ruszty do pieczenia ryb. I grillować, często odwracając na drugą stronę. Można też piec w pakieciku z folii aluminiowej.

Do tego warzywka z delikatnym dressingiem :-)

DZWONKI ŁOSOSIA W MIODOWO - IMBIROWEJ MARYNACIE

4 dzwonki z łososia (mogą być steki),
3 łyżki oliwy,
3 łyżki płynnego miodu,
ćwierć łyżeczki starkowanego świeżego imbiru (lub szczypta mielonego),
pół szklanki soku z pomarańczy,
kilka kropel sosu sojowego (do smaku),
sól, pieprz cytrynowy świeżo zmielony,
łyżka ziaren sezamu;

Oliwę, miód, sos sojowy, sok pomarańczowy, imbir wymieszać w misce. Zamarynować łososia (najlepiej na noc). Najlepiej grillować na aluminiowych tackach, często odwracając na drugą stronę.

snoozy

postów: 2419

24.04.2009 13:25

Migotka dałaś chyba zestaw na bardzo długi weekend majowy :-).Ja niestety nie przepadam za mięsem grilowanym ale warzywa pochłaniam tonami,szczególnie cebulę, ziemniaki i paprykę z sosem z czosnku i anchois.

funkyfood

postów: 59

24.04.2009 11:13

surowa białą kiełbasę nakłuwam widelcem, wrzucam do kamionki , zlewam sokiem jabłkowym, dorzucam gałązkę i kilka ziaren jałowca i zostawiam na noc.
grilluję, a przed podaniem sypię świeżym majerankiem.

jacek1f

postów: 2296

24.04.2009 10:19

moje ulubione

Łosos
duze filety ze skora losia - koniecznie ladnie dobrane z osci penseta!!! zawsze!
do torebek foliowych z sokiem z cytryny, chili drobno pokrojana i luzka musztary plus pieprz czarny i lyzka cukru.

Na noc do lodowki.

Na grilla na 4 minuty z kazdej strony plus 2 minuty od skory raz jeszcze.

Ananas
Plastry ananasa swiezego do torebki z olwia i pieprzem, na noc do lodowki.
Na grilla, solic przed zdjeciem tuz tuz.

migotka333

postów: 1184

24.04.2009 09:52

na deser:

PIECZONE BANANY Z LODAMI

5 bananów ze skórką,
garść rodzynek (można namoczyć w rumie),
garść posiekanych orzechów,,
2 -3 łyżki miodu,
pół łyżeczki mielonego cynamonu lub mielonych goździków,

Rodzynki, orzechy, miód i przyprawy wymieszaj ze sob. Każdego banana natnij wzdłuż na pół (ale nie do końca). Przygotowaną mieszaniną napełniaj banany, ściśnij. Owiń w folię aluminiową. Piecz ok. 30 minut na średnio rozgrzanym ruszcie. Odwiń z folii i podawaj z lodami.

migotka333

postów: 1184

24.04.2009 09:40

lub na słodko: (do karkóweczki)

SOS MORELOWY

jedna trzecia szklanki gęstej, kwaśnej śmietany,
jedna trzecia dżemu morelowego,
łyżka ostrego ketchupu;

Dżem lekko podgrzej i przetrzyj przez sitko. W miseczce połącz śmietanę z ketchupem i przetartym dżemem.

migotka333

postów: 1184

24.04.2009 09:38

mój ulubiony sosik do grilla (ale sprawdza się nie tylko przy grillu, super pasuje do łososi)

SOS OGÓRKOWO - KOPERKOWY

pół szklanki majonezu,
pół szklanki kwaśnej śmietany,
pół szklanki starkowanych ogórków kiszonych (odsączonych),
szczypta pieprzu cayenne,
pieprz czarny,
3 łyżki posiekanego koperku.

Wymieszaj majonez ze śmietaną i ogórkami. Dodaj koperek, dopraw do smaku.

migotka333

postów: 1184

24.04.2009 09:35

KIEŁBASA Z JABŁKIEM

1kg kiełbasy,
2 cebule,
łyżka masła
3 - 4 winne jabłka,
sól, pieprz,
mielona słodka papryka,
łyżeczka cukru,
majeranek;

Kiełbasę pokrój na porcje, natnij w krateczkę, obficie posyp majerankiem, krótko grilluj na rozgrzanym ruszcie, tak aby się zrumieniła. Jabłka pokrój na "8" (nie obieraj ze skórki), cebulę pokrój w piórka (przesmażam na maśle). Przygotuj 6 kawałków folii aluminiowej, ułóż na nich zrumienione kiełbaski. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Całość posyp solą, pieprzem i papryką. Na cebuli ułóż jabłka, posyp cukrem i majerankiem. Zawiń brzegi folii, tak aby powstały pakieciki. Ułóż na gorącym ruszcie i grilluj 15 minut.

migotka333

postów: 1184

24.04.2009 09:15

DOMOWA CIABATTA - CHLEBEK DO GRILLA

375g mąki tortowej,
20g drożdży,
60ml oliwy z oliwek,
łyżeczka soli
50g suszonych pomidorów marynowanych w oleju,
50g oliwek bez pestek,
łyżeczka suszonego tymianku,
łyżeczka suszonego rozmarynu,
łyżeczka suszonego oregano,

Mąkę przesiej do miski, zrób wgłębienie. Drożdże rozpuść w 150 ml ciepłej wody, wlej do mąki, obsyp dookoła mąką, odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
Do rozczynu, dodaj oliwę, łyżeczkę soli. Wyrób. Ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Pomidory i oliwki osącz, pokrój. Dodać do ciasta razem z ziołami. Zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Ciasto zagnieć. Przełóż do formy (mały kwadrat) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 30 minut.
Po upieczeniu ostudź i pokrój na kawałki. Przed podaniem podpiecz na grillu.

Z reguły składniki mnożę razy 3 lub 5. Wychodzą dwie duże blachy. Nie dodaję oliwek. Przyprawy wg uznania.
Można również nie dodawać przypraw (tylko sól) i przed podaniem każdą kromkę skropić oliwą i natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku i podpiec na chrupko na grillu.

post edytowany 1 raz, ostatnio 24.04.2009 13:09