Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Czajnik >

Jaki czajnik polecacie? Elektryczny czy tradycyjny. Nie ukrywam że tradycyjne bardzo mi...

Wanda2017, 18.12.2017 | czytaj dalej


Przepisy na swieta >

Dla mnie w święta obowiązkowo musi być bigos i tradycyjna polska sałatka...

temptinglook, 17.12.2017 | czytaj dalej


Sieć nowych restauracji >

Z racji, że planuję otworzyć niebawem nową restaurację poszukuję ku temu lokale,...

Karpatk67a, 17.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2013, wpisów: 30168
najnowszy wpis: 18.12.2017 05:20

Mamy 27420 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Produkty poszukiwane

FORUM kuchnia+ Łosoś w cieście francuskim

ursi5

postów: 219

15.02.2010 13:56

Rzeczywiście to super przepis. Pięknie będzie wyglądał na stole, ale pomyślałam, że można też zrobic mniejsze porcje, indywidualnie dla 1 osoby.

gabino0olka

postów: 1

15.02.2010 04:55

Ja również serdecznie dziękuję!
Od kilku dni szukam tego przepisu! Ani nie wiedziałam gdzie go widziałam, ani jaki tytuł miał program... Nic kompletnie! Pamiętałam tylko, że Była tam ryba i kasza gryczana.
Strasznie jestem wdzięczna Wam obojgu!!!

Życzę samych przyjemności!!!

agrameon

postów: 2

05.02.2010 10:28

Witam ponownie,

Właśnie, chodziło mi o "Filet ryby zapiekany z kaszą w cieście francuskim" pięknie dziękuję za odpowiedź, bo trochę mi ta potrawa spędzała sen z powiek:].

Teraz skoro była Pani na tyle miła by podać mi przepis wraz z przygotowaniem mogę spokojnie zabrać się do pracy :)

Jeszcze raz Bardzo Dziękuję.

Pozdrawiam

Ola_D

postów: 308

05.02.2010 10:10

Dzień dobry,

skoro na DOMO, to z pewnością chodzi o przepis z konkursu "Skandynawskie inspiracje", i brzmi tak:

Filet ryby zapiekany z kaszą w cieście francuskim

Składniki:
Płat ciasta francuskiego - kupnego 250 gr.
Filet z ryby, najlepiej łosoś - 300 gr.
Kasza gryczana - około 100 gr.
Oliwki zielone - około 8 sztuk.
Śmietana 18% - dwie duże łyżki
Sól, pieprz, koperek, płatki migdałów
Sos do polania - najlepiej słodko-ostry

Gotujemy kaszę, odcedzamy, przekładamy do miseczki i mieszamy ze śmietaną i pokrojonymi oliwkami. Trochę pieprzu i soli do smaku. Rybę, filet smażymy na patelni przez kilka minut i zostawimy do przestygnięcia.
Następnie rozwijamy płat francuskiego ciasta na blasze, po czym w części środkowej wzdłuż układamy filet z ryby, posypujemy płatkami migdałów oraz świeżym lub suszonym koperkiem. Na filet nakładamy ugotowaną kaszę i całość zamykamy, zaklejając w górnej części boki ciasta francuskiego. Całość wkładamy do piekarnika.
Danie można serwować na ciepło, polane sosem słodko - ostrym lub na zimno pocięte na trzycentymetrowe paski.
Czas przygotowania - 20 minut
Czas pieczenia - około 30 min. w temp. 180 stopni
Kalorie - a kto by je liczył skoro jest smacznie,
Tak danie powstaje ...

Filmik z tym przepisem można też zobaczyć na stronie www.skandynawskieinspiracje.pl - tylko należy uzbroić się w odrobinę cierpliwości, bo nie ładuje się natychmiastowo.

Pozdrawiam,
OlaD

migotka333

postów: 1184

05.02.2010 08:39

Przejrzałam program tv tej stacji. Tam jest tylko Martha Stewart. Może ktoś z Jej gości przygotowywał łososia ? Na stronie Kuchni.tv nie ma przepisów z tego programu. Może pomocny będzie dla Ciebie przepis (Kulebiak z sandacza we francuskim cieście) z programu "Adam po pracy". Przepisy z tego programu są w zakładce "przepisy - przepisy z programów".
:-)

agrameon

postów: 2

04.02.2010 23:40

Witam.

Ostatnio oglądalem [ w poniedziałem może we wtorek] co prawda nie na Kuchni TV ale na Domo [ jednak był podpis, że program był robiony dla Kuchni TV] jak jakiś facet :] przygotowywał właśnie łososia w cieście francuskim, jednak nie jestem w stanie zlokalizować tego przepisu na stronie.
Wiem jedynie, iż był tam na pewno łosoś :), ciasto francuskie oraz migdały. Mało szczegółowo ale nie przypominam sobie niczego wiecej.
Jeżeli byłaby taka możliwość by ktoś z użytkowników forum podesłał mi jakiekolwiek informacje, gdzie jeszcze mogę tego dania poszukać [ szukałem w google ale nie znalazłem tego konkretnego przepisu w którym występowały by migdały].

Z góry dziękuję i pozdrawiam.