Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

remont kuchni >

postanowiliśmy z żoną wymienić w końcu meble w kuchni. Zleciliśmy to stolarzowi...

1992Tomasz, 18.12.2017 | czytaj dalej


Czajnik >

Jaki czajnik polecacie? Elektryczny czy tradycyjny. Nie ukrywam że tradycyjne bardzo mi...

Wanda2017, 18.12.2017 | czytaj dalej


Przepisy na swieta >

Dla mnie w święta obowiązkowo musi być bigos i tradycyjna polska sałatka...

temptinglook, 17.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2014, wpisów: 30169
najnowszy wpis: 18.12.2017 12:11

Mamy 27422 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ LODY, LODY DLA OCHŁODY

Hestia Q-34

postów: 419

08.10.2010 21:41

Trzymam z Migotka.Maszynka do lodow to fajna sprawa.

kamil

postów: 283

07.10.2010 16:21

maszyna do lodów w domu? A po cholerę? nie ma żadnego powodu, by wstawiać jakąś maszynę. Wystarczy paczka serka mascarpone, mleko, owoce, cukier i lody są.

kamil

postów: 283

06.10.2010 19:38

a po kiego grzyba maszyna, do robienia lodów? własna kobieta je robi najlepiej :P

migotka333

postów: 1184

06.10.2010 14:22

dużą zaletą posiadania maszyny do lodów jest to,że można tworzyć dowolne smaki, takie jakie nie są dostępne w sprzedaży...
odkryłam w swojej (ogromnej - 20l) zamrażarce porcję mrożonych bananów.

LODY KARAIBSKIE

porcja (3 sztuki) bananów, świeżych lub mrożonych,
puszka mleka skondensowanego słodzonego,
puszka mleka kokosowego,
ćwierć szklanki cukru brązowego,
chlust rumu (dla dorosłych) ub aromatu rumowego,
350g jogurtu naturalnego,
podprażone wiórki kokosowe, do dekoracji

Banany obierz ze skórki, połam na mniejsze kawałki. Przełóż do blendera. Dodaj mleko skondensowane, mleko kokosowe i jogurt. Zmiksuj na jednolitą masę.
Jeśli konieczne dosłodź do smaku. Jeśli banany są mrożone, rozmroź, zmiksuj na mus i zagotuj z pozostałymi składnikami na małym ogniu, często mieszając - ja tak zrobiłam. Ostudź i porządnie schłodź (najlepiej przez noc). Do maszyny. Rachu ciachu...Podawaj w pucharkach posypane wiórkami kokosowymi.
Dla mnie najlepsze z likierem Irish Cream
:-D

Hestia Q-34

postów: 419

10.07.2010 15:50

Wiem.To upal inspiruje mnie.

jacek1f

postów: 2296

10.07.2010 09:53

chyba nie czas na pigwe teraz:-)))) Pare miesiecy jeszcze...

Hestia Q-34

postów: 419

10.07.2010 01:48

Sorbet z pigwy z szampanem/winem musujacym
1 kg pigwy
200 ml bialego wina
1 laska wanilii
syrop z cukru 1/1
szampan/wino musujace

Z pigwy usunac pestki,pokroic na kawalki,zalac winem i gotowac az sie rozpadnie,ewentualnie przetrzec przez sito i schlodzic.Ugotowac syrop
i polaczyc z musem w ilosci 1/1.Schlodzic przed wlozeniem do maszynki
do lodow.Podawac polany szampanem/winem musujacym.

Hestia Q-34

postów: 419

04.07.2010 20:09

Ma byc MASCARPONE.
Przepraszam

Hestia Q-34

postów: 419

04.07.2010 20:06

Sorbet z herbata,creme fraiche i serkiem maskarpone.

2 torebki herbaty czarnej o aromacie waniliowym
1 szklanka creme fraiche
160g serka maskarpone
200 ml cukru
200 ml wody
sok i skorka z 1/2 cytryny
200 - 300 g swiezego ananasa

Z cukru i wody ugotuj syrop,gotuj przez 5 min.Do goracego syrpu wloz
2 torebki herbaty i odstaw na 5 min.Ostudz i wstaw do lodowki,by dobrze
schlodzilo sie.Wymieszaj creme fraiche z serkiem maskarone na gladka mase.
Delikatnie wmieszaj syrop,skorke i sok cytrynowy,nalezy schlodzic przed
wlozeniem do maszynki do lodow.
Podawaj z grilowanym ananasem

Hestia Q-34

postów: 419

06.06.2010 19:43

Uda sie napewno.

migotka333

postów: 1184

06.06.2010 16:43

Ostatnio jadłam sorbet malinowy Grycan-a. Chcę zrobić taki sorbet w domu, mam przepis z programu River Cafe. Czy uda się sorbet z mrożonych malin, bo nie chce czekać do sezonu (malinowego)
:-)

migotka333

postów: 1184

26.04.2010 16:59

Mascarpone do lodów jest najlepsze, lepsze niż śmietana 30%. Też ostatnio zaczęłam "eksperymentować" z jogurtami. Gęste typu "bałkańskiego, greckiego" sprawdzają się najlepiej. Pozostałe zawierają więcej wody i przez to lody wychodzą bardziej wodniste, mimo że doda się śmietany 30%.

snoozy

postów: 2419

25.04.2010 21:32

Pogejrzewam,ze błąd był w temperaturze składników.Ja akurat korzystam z przestawki do lodów do KitchenAid.Pierwszy raz włożyłem sorbetiere do zamrażarki na 2 dni ale składniki była zbyt ciepłe i nawet po 30 min mieszania nic nie wyszło.
Następnym razem składniki schłodziłem i po 10 min miałem już miekkie lody, które też wstawiam na kilka godzin do zamrażarki.
Ja całkowicie przestawiłem się na lody na bazie jogurtów owocowych i mascarpone.Są lżejsze od mleczno-smietanowych.
Zdecydowanie jednak preferuje sorbety, szczególnie z owoców cytrusowych.Granite robie raz w tygodniu bo jest akurat sezon na cytryny.Niedługo bedą truskawki :-DDDD

migotka333

postów: 1184

15.04.2010 09:18

Jak masz dobrze schłodzoną mieszankę lodową i zamrożony wkład chłodzący, to powinny się zrobić.
Potem tylko na kilka godzin do zamrażarki (ja nie wstawiam do lodówki).
W swojej maszynie mam dwie opcje, na tzw. włoskie lody (miękkie) i kulki (twarde). W zależności od rodzaju dodanych składników, masy są raz rzadsze lub gęstsze. Podczas mieszania masa stopniowo się zamraża i wytwarzają się kryształki lodu (z wody), które są rozbijane. Ja tam się nie znam na "procesach chemicznych".
Dla mnie ważne, żeby smak lodów był ok
:-D
Jak skonsumuję lody (ze Świąt) to zrobię te ze spryciarze.pl.
Poniżej są przepisy, skorzystaj a nich
:-)))

freya87

postów: 4

14.04.2010 14:35

A właśnie mam jeszcze jedno pytanko: czy podczas mieszania w machinie do lodów, ma się już zacząć robić konsystencja a'la lody? Bo, gdy robiłam moją wybuchową mieszankę, to konsystencja była płynna, tak, jak zwykłe mleko z cukrem po prostu...

freya87

postów: 4

14.04.2010 13:30

Ja mam maszynkę tej firmy, co pisałam, czyli Kalorik i nie stać mnie na zmiany, jak na razie...
Wkład włożyłam do zamrażarki na jakieś 10 godzin.
Wielkie dzięki za wskazówki! Skoro mam już sprawdzony przepis, to może następnym razem się uda;)

migotka333

postów: 1184

14.04.2010 09:46

Swoje pierwsze lody też "schrzaniłam", bez i w maszynce też. Posiadam maszynkę Philips-a. Jestem z niej bardzo zadowolona. Obejrzałam przepis, wydaję się ok.
A zamroziłam wkład chłodzący? Ja swój muszę chłodzić min. 12 godzin. W mojej pierwszej maszynie musiałam ją wkładać całą do zamrażarki - nie mieściła się :-)))
I zakupiłam maszynę lepszej (sprawdzonej) firmy.
Najlepsze lody wychodzą na kremie custard (mleko lub śmietankę zagotować z wanilią, zastawić z ognia, dodać stale mieszając ubite żółtka z cukrem, z powrotem na gaz i stale mieszać do zgęstnienia. Ostudzić. Dodać ulubione składniki. Porządnie schłodzić.
Z mojego doświadczenia wiem, że lody na samym mleku bądź śmietance są lekko wodniste. Z jogurtu (szczególnie gęstego np. bałkańskiego) bardzo dobre wychodzą. I bardzo polecam ser mascarpone jako dodatek do lodów.
Jak również polecam lekturę Nigelli Lawson - Nigella Gryzie.
Nie zrażaj się pierwszymi niepowodzeniami, bo te domowe lody są o niebo lepsze od sklepowej zamrożonej papki.
:-)))

freya87

postów: 4

13.04.2010 20:05

Maszynka jest firmy "Kalorik", jeśli coś Ci to mówi, to model KA ICE1.
Przepis natomiast wzięłam ze strony spryciarze.pl, pod tytułem "Jak zrobić pyszne lody waniliowe".
Nie wiem, co zrobiłam źle, ponieważ jeszcze nigdy nie robiłam lodów, a w maszynce to już w ogóle...A nie chcę zmarnować kolejnych składników, które będę musiała kupić.
Cały proces robi się na zimno prawda? Bo podają, żeby mleko gotować, ale to w przepisach bez użycia maszynki.
A może zła kolejność mieszania składników? Sama już nie wiem...

migotka333

postów: 1184

13.04.2010 18:35

Składniki na lody powinny być schłodzone. Zrobioną mieszankę zawsze wstawiam na noc do lodówki.
Wkład do maszynki powinien być zamrożony. Nie napisałaś jakiego typu masz maszynkę. Może faktycznie korzystałaś z "kijowego" przepisu.
:-)

freya87

postów: 4

13.04.2010 16:41

Mam problem i proszę o pomoc!
Kupiłam maszynkę do robienia lodów i robiłam je wedle przepisu znalezionego w internecie.
Zamiast spodziewanych lodów, które miały wyjść spod maszynki, wyszło mi po prostu płynne mleko z cukrem, które za nic nie przypominało lodów. Co zrobiłam nie tak?

migotka333

postów: 1184

01.04.2010 18:37

jak tam malinowe lody smakowały ?
na Święta robię lody na bazie jogurtu greckiego :-)

snoozy

postów: 2419

12.03.2010 09:59

Bardzo dziękuje za przepis i dziś zrobie bo mam jeszcze opakowanie mrozonych malin.
Ostatnio wszystkie lody robie na bazie mascarpone bo mają taki fajny lekko sernikowy smak.
Polecam Ci wypróbować z takim samym składem tylko ma koniec dodaj zamiast musu malinowego pokruszone biscotti a jak juz bedziesz miałą gotowe lody po polej je odrobiną Vin Santo-włoskie niebo w gębie :-)

post edytowany 1 raz, ostatnio 12.03.2010 10:01

migotka333

postów: 1184

11.03.2010 20:42

Dla Snoozy'ego, jeśli pamiętasz włoski sernik z malinami, te lody to "wariacja"
na jego temat
:-DDD

WŁOSKIE LODY MALINOWE z mascarpone

puszka mleka słodzonego skondensowanego,
puszka mleka niesłodzonego skondensowanego, oba firmy Gostyń,
250g serka mascarpone,
pół szklanki (lub mniej, trzeba masę smakować) syropu malinowego,
250g śmietany 30%,
opcjonalnie mus z mrożonych malin z dodatkiem soku z cytryny i syropu malinowego,

Ser rozetrzyj mikserem, etapami dodawaj mleka z puszek, syrop malinowy i na końcu lekko ubitą śmietaną. Masa jest bardzo sycąca. Przelać do maszyny do lodów. Pod koniec mieszania strużką wlewaj mus malinowy. Przełóż do pojemnika. Zamroź.

Moje się mrożą, poczekam jeszcze godzinę i będzie konsumpcja
:-DDD

migotka333

postów: 1184

11.02.2010 18:45

dalej błąd :-D
OPRÓSZYĆ

mam sprawdzone źródło jajkowe, więc nie mam problemów z wykorzystaniem ich "na surowo".

Hestia Q-34

postów: 419

11.02.2010 17:41

Zrobilam byka piszac "OPRUSZYC"Oczywiscie ma byc OPROSZYC.

jacek1f

postów: 2296

11.02.2010 16:56

nie ufam jajkom w Polsce - wiec na surowo nic za bardzo..:-(

Hestia Q-34

postów: 419

11.02.2010 15:11

Przypomnial mi sie przepis na doskonaly deser,latwy i pyszny.

JAJECZNO-KONIAKOWY PARFAIT
dla 6 osob /przepis mowi o 8,ale twierdze,ze to troche skapo/

3 zoltka
3 lyzki cukru pudru
300ml kremowki
50ml koniaku
Do dekoracji
kakao
kawa w proszku
cukier puder
polowki skorupek jajek do koniaku

Utrzec zoltka z cukrem na puszysto,ubic smietane dosc sztywno i wymieszac
z zoltkami,wlac koniak i ponownie wymieszac.Przelozyc do salaterki,przykryc
folia i wstawic do zamrazarki na kilka godzin.W maszynce do lodow 40min.
Prrzechowujemy w zamrazarce.Na 45min przed podaniem wyjmujemy
z zamazarki i wstawiamy do lodowki
Nakladamy do szklanych wysokich kieliszkow,opruszamy lekko kakao , nesca
i cukrem pudrem, na srodku umieszczamy skorupke ,do ktorej wlewamy
troche koniaku.Listek miety lub melisy napewno nie zaszkodzi.
Goscie beda zachwyceni.
Aby uniknac skorpek po surowych jajkach mam zawsze zapas polowek
po gotowanych na twardo jajkach.Zabkowanym nozem przecinaja sie latwo.
Smacznego

snoozy

postów: 2419

10.02.2010 20:37

Smaczne na pewno więc jutro zrobie.
Ja tydzień temu robiłem lody truskawkowo-bananowe.Lekko rozmrozone truskawki zmiksowałem z bananami, jogurtem truskawkowym i mascarpone.W smaku wyczuwało się truskawki, jogurt i banany.
Następne do wypróbowania to lody śmietankowe z pokruszonymi biscotti

migotka333

postów: 1184

10.02.2010 09:25

Za oknem śnieg... mnie się marzy ciepłe słoneczko i powiew letniego wiaterku :-)
zrobiłam wczoraj LODY POMARAŃCZOWE (na podstawie przepisu z programu Anny Olson , Na Słodko 3)

szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy ,
6 łyżek drobno otartej skórki pomarańczowej,
1 i jedna druga szklanki cukru kryształu,
2 i jedna czwarta szklanki (525ml) maślanki naturalnej,
500ml śmietanki 18% (taka jak do kawy),
300ml śmietany 30%;

Wymieszaj sok i skórkę cytrynową z cukrem.
Gdy cukier się rozpuści, dolej maślankę i śmietanę.
Wlej do maszynki do lodów i przygotuj lody zgodnie
z instrukcją. Przełóż do plastikowego pojemnika i zamroź,
aż całkowicie stężeją (ok. 2 godzin).
Wychodzi prawie 2l lodów.

Następnym razem zamiast maślanki dodam jogurtu naturalnego :-)

A już mam pomysł na zmieszanie słodzonego mleka skondensowanego z serkiem mascarpone i ziarenkami wanilii :-D

post edytowany 1 raz, ostatnio 10.02.2010 09:26

snoozy

postów: 2419

28.05.2009 15:00

Spróbujcie lodów z dodatkiem pokruszonych ciasteczek amaretti.Do podstawowej masy jajecznej dodaje się drobno pokruszone amaretti i prażone migdały z dodatkiem drobno siekanej czekolady i zamraża.Pycha

migotka333

postów: 1184

26.05.2009 19:46

trochę ciepełka do nas zawitało... dziś zrobiłam lody z nutellą... poezja...takie kremowe...

DOMOWE LODY Z NUTELLĄ

7 żółtek,
500ml śmietanki 18proc,
pół szklanki cukru,
3 - 5 łyżek nutelli,
250ml śmietany 36proc,

Śmietankę 18proc podgrzać, ale nie gotować. Żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel. Gorącą śmietanka zalać, ciągle mieszając ubite żółtka. Przelać mieszaninę do czystego rondla. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając drewnianą łyżką. Do zgęśtnienia. Powstały krem ostudzić. Dodać miękką nutellę. Śmietanę 36proc lekko ubić, dodać do masy. Schłodzić. Przelać do maszyny do lodów, postępować wg instrukcji. Lody zamrozić.

migotka333

postów: 1184

10.05.2009 22:30

Kilka dni temu zajadałam (a głównie moja pociecha) rożka (firmy nie podam) z mascarpone i sosem z owoców leśnych, czy jeżynowym. Smaczne... potem doczytałam na etykiecie skład... serka mascarpone było tylko 1% :-O oprócz tego same E-coś tam...

LODY RUMOWE Z MASCARPONE

500ml śmietanki 18% (do kawy),
3 żółtka,
pół szklanki cukru kryształu,
250 ml śmietany 36%,
250g serka mascarpone,
chlust rumu,

Śmietankę podgrzej, ale nie gotuj. Żółtka utrzyj na kogel-mogel. Zalej (powoli) gorącą śmietanką żółtka z cukrem. Ciągle mieszając. Przelej do czystego rondla. Wstaw na średni ogień. Ciągle mieszaj drewnianą łyżką, aż krem zgęstnieje. Ostudź. Dodaj ser mascarpone i rum. Śmietankę 36% ubij (ale nie na sztywno), dodaj do ostudzonego kremu custard. Zamieszaj. Schłodź, najlepiej wstaw na noc do lodówki. Przełóż do maszyny (do lodów)... no i masz lody. Lub przełóż do opakowania i zamrażaj przez ok. 3 godziny co pół godziny mieszając :-D

migotka333

postów: 1184

24.04.2009 21:52

snoozy napisał 24.04.2009 21:34:
Fajnie.Z nowa pensją kupuje maszynę do lodów.Wszystkie wypróbuje oprócz czosnkowych :-)
tyko znajdź dobrą ofertę, aby nie przepłacić :-)
bo ja też chciałam na "szybcika" i obok mojego ukochanego Philipsa, stoi nieużyteczny BUBEL :-D

migotka333

postów: 1184

24.04.2009 21:49

BAZA DO LODÓW (krem custard, ten który j najczęściej robię +swoje, wymyślone dodatki):

5 żółtek,
jedna trzecia szklanki cukru kryształu,
ok.625ml śmietanki 12% lub 18% (jak do kawy),
w ramach możliwości laska wanilii,

Śmietankę porządnie zagrzać (ale nie zagotować) z przeciętą na pół wanilią. Wanilię usunąć. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel - mogel. Mieszając trzepaczką wlewać powoli gorącą śmietanką. Nie mieszać mikserem, bo się za bardzo spieni i nie będzie wiadomo kiedy się zważy. Przelać mieszaninę do czystego rondla. Gotować na średnim ogniu CIĄGLE MIESZAJĄC drewnianą łyżką ok. 5 - 10 minut. Gdy zaczyna gęstnieć, zdjąć z ognia. Ostudzić. Dodać np. nutellę, świeże, zmiksowane owoce (nie mrożone), stopioną, przestudzoną czekoladę itp. Koniecznie schodzić, najlepiej wstawić przykryte folią spożywczą do lodówki na noc.
teraz dwa sposoby mrożenia:
1) przelać do pojemnika, który można przechowywać w zamrażalniku i mieszać widelcem lub łyżką co pół godziny przez trzy godziny;
2) przelać mieszaninę do miski w maszynie do lodów i ją włączyć. Przełożyć do pojemnika i zamrozić lub podawać od razu.
W zamrażaniu lodów chodzi głównie o to aby rozbijać sukcesywnie drobinki zamrażającej się wody, dlatego trza mieszać podczas zamrażania lub robi to za nas maszyna :-)))
Cytuję Nigellę: "...ale kiedy raz zrobisz, popadniesz w nałóg (przede wszystkim chcąc znaleźć usprawiedliwienie dla kupna maszynki do lodów)".

snoozy

postów: 2419

24.04.2009 21:34

Fajnie.Z nowa pensją kupuje maszyne do lodów.Wszystkie wypróbuje oprócz czosnkowych :-)

migotka333

postów: 1184

24.04.2009 21:19

Z domowymi lodami tak jest, że trzeba mieć do nich stalowe nerwy. Szczególnie gdy zabieramy się za przygotowywanie kremu custard (bazy).
Za pierwszym razem wyszły mi super, za to drugi i trzeci raz do bani (czyli do kosza).
Cytując Nigellę : "napełnij tylko zlew do połowy zimną wodą, żebyś mogła zanurzyć w niej krem, gdyby zaczął się rozwarstwiać".
Godny polecenia jest przepis Anny Olson z "Na słodko"na LODY CYTRYNOWE na bazie maślanki naturalnej (bez żółtek).
Z sokiem z limonki są lepsze niż z cytrynowym. Proponuję również sok pomarańczowy.
Bardzo fajne są lody sernikowe Nigelli (więcej soku z cytryny niż w przepisie).