Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Problemy z odżywianiem >

Zgłosiłam sprawę do prawnika https://www.i-kancelaria.pl/o-kancelarii/ bo czułam się tylko gorzej i gorzej

Romoha, 11.12.2017 | czytaj dalej


Przepisy na swieta >

Jakie sa wasze ulubione?

marlenawwa, 11.12.2017 | czytaj dalej


Objazd kulinarny Paryża >

Wraz z moim mężem kochamy kuchnię francuską stąd padł pomysł by na...

sisirus, 11.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2008, wpisów: 30147
najnowszy wpis: 11.12.2017 20:48

Mamy 27386 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ Łakocie Bożeny Sikoń

więcej >>

Ewaa

postów: 1

29.06.2012 09:35

Program jest szalenie interesujący! Desery oprócz, oczywiście, wspaniałego smaku mają też zawsze zachwycającą formę, co zawsze zachwyca gości. Szczególnie polecam torcik malinowy z rozmarynem - wszyscy zachwycali się smakiem!!
Poszukuję dobrego przepisu na tort truflowo-marcepanowy. Czy ktoś mógłby mi pomóc?

Helena1

postów: 3

30.05.2012 16:12

Witam. Prezentacja Pani Bożeni jest bardzo dostępna i wymowna.babcia
Czy Pani może nam podać adres, gdzie można nabyć fiolki kandyzowane?

Dziekuje i pozdrawiam

Helena Dobber
[email protected]

danutaml

postów: 5

28.01.2012 22:14

Jestem pełna podziwu dla Pani talentu!!!!
Tak, to Pani zachęciła mnie do wypieków. Wielkie dzięki!!!!

Helena1

postów: 3

17.09.2011 21:15

Moje wielkie gratulacj Pani Bożeno.Dopiero teraz zetknęłam się z tym programem.Ten program przemówił do mnie. Jest super. To moje wielkie Z wielka niecierpliwościa oczekuje na dalsze [email protected]

ascka

postów: 7

06.09.2011 22:23

czy ktoś wie gdzie można kupić fiołki kandyzowane?? Nigdzie nie mogę ich znaleźć

Gonzo

postów: 103

11.07.2011 20:03

Łapię się na tym, że ile razy zabieram się do pieczenia ciast, korzystam z przepisów Pani Bożeny Sikoń. Jej krem budyniowy (z przepisu 1000 karteczek) świetnie się sprawdza jako krem do tarty na ciescie kruchym - na który układa się borówki amerykańskie (pomysł z czołówki programu Bourdain'a - Podróż Kucharza, ktory od dawna "za mną chodził" i wreszcie go zrealizowalam ku uciesze gości), polecam

ursi5

postów: 219

08.03.2011 14:06

W artykule "Magazyn Food Service" przeczytałam, że będzie druga seria "Łakoci", jednego z najlepszych polskich programów na antenie Kuchni.tv. Myślę, że ta wiadomość ucieszy wszystkich wielbicieli Pani Bożeny Sikoń.

krolik111

postów: 2

06.03.2011 18:40

może wiecie jakiego ciasta francuskiego używa Pani Bożena?

kamil

postów: 283

15.01.2011 19:42

z tego co wiem, Sikoń jest szefową cukierni w hotelu Jan III Sobieski. Jadłem tam ostatnio i muszę powiedzieć, że nie do spotkania są tam rzeczy, które pokazuje w telewizji. W hotelu są zwykłe ciasta i ciasteczka, nie ma takich wymyślnych rzeczy, jakie pokazuje w tv. A szkoda.

papryczka

postów: 10

14.01.2011 20:48

Czyżby KUCHNIA.TV zmieniała format na telewizję internetową?
Może próbują się uplasować - skoro nie pośród kanałów telewizyjnych - to przynajmniej gdziekolwiek?

Dla mnie ten program jest tego potwierdzeniem.

kadya

postów: 3

06.01.2011 15:31

Dołączam się do ochów i achów :-) Profesjonalizm i kompetencja jednak wygrywa. Odetchnęłam z ulgą, bo już nadzieja mnie opuszczała :-)
Czasami miałabym tylko zastrzeżenia do sposobu filmowania i pokazywania wszystkich czynności ... ale Pani Bożena Sikoń to klasa sama w sobie i to co robi oraz pokazuje widzom, zawsze się obroni. Takie programy kuchnia.tv powinna własnie produkować i kupować. Czyli profesjonalizm i jeszcze raz profesjonalizm, a nie wciskanie widzom kitu jak w przypadku wielu innych produkcji ... :-(

post edytowany 1 raz, ostatnio 06.01.2011 15:35

keval

postów: 38

02.01.2011 19:48

Dla mnie Pani Bożena jest genialna....widać, że niezła z niej cukiernica. Desery pieknie podane, dekoracje świetne i pomysłowe. Nawet powtórki oglądam z przyjemnością, żal tylko, że nie pojawia się nic nowego.
Poczatkowo drażniło mnie akcentowanie -ą i -ę podczas wypowiedzi, ale przynajmniej widać, że to zawodowiec a nie aktor.
Jednym słowem BRAVO! dobry program

ursi5

postów: 219

16.12.2010 10:44

No właśnie, wszystkim się podoba, więc dlaczego nie ma następnych edycji, tylko ciągle powtórki, które nota bene i tak wszyscy z podziwem oglądamy.

ascka

postów: 7

16.12.2010 10:04

świetny program! Bez fajerwerków ale rzeczowy. Dużo ciekawych podpowiedzi, przepisów, pomysłów.... No i przepisy prawdziwe bo nie zawsze i wszystkich się sprawdzają....

BAŚKA

postów: 9

02.12.2010 19:43

Popieram i łączę się z wypowiedzią "mag".A mnie się podoba.

Hestia Q-34

postów: 419

30.11.2010 19:09

Pieknie dziekujemy.

30.11.2010 12:15

 

Witam

Oto właściwie proporcje do masy cygaretkowej od Pani Bożeny Sikoń
100 g masła
100 g cukru pudru
100 g białka
100 g mąki pszennej

Masło z cukrem utrzeć, stopniowo dodawać białko, a na koniec masę wymieszać z mąką.

pozdrawiam

Hestia Q-34

postów: 419

28.11.2010 20:08

Pani Bozena nie wspomniala o ilosci skladnikow.
Zapamietalam konsystencje i tym sie kierowalam.Robilam na wyczucie
i wyszlo bardzo dobrze.
Moze poprosimy Pania Bozene,by byla tak uprzejmia i blizej okreslila
ile czego potrzeba.

PANI BOZENO! PROSIMY!

Pozdrawiam
Hestia

Zeuzabella

postów: 11

28.11.2010 17:17

Dzień dobry :)
Czy ktoś się może orientuje w proporcjach "masy cygaretkowej", której używa pani Bożena? Zainteresowała mnie, głównie z tego powodu, że zawiera same białka, ale nie mogę znaleźć w przepisach proporcji.

ursi5

postów: 219

12.11.2010 14:55

Ja zrobiłam już tort czekoladowy i chociaż dekoracja nie wyszła tak pięknie jak u P. Bożeny, to i tak był pyszny

marghe

postów: 356

12.11.2010 14:35

Nadal oglądam z dużą przyjemnością.
Widać, że P. Sikoń wie co robi..
Brawo.

Nie każdy prowadzący musi się wygłupiać

Psotunia

postów: 8

07.11.2010 01:47

Podobają mi się przepisy i pomysły pani Bożeny.
Jej programy oglądam z ochotą i zainteresowaniem.

alaris

postów: 2

04.11.2010 23:02

Program z panią Bożeną Sikoń bardzo przypadł mi do gustu. Przede wszystkim - jej spokój, kompetencja i ciekawe przepisy. Strona wizualna gotowych wypieków i deserów też nie pozostaje bez znaczenia. Widać duże doświadczenie, dbałość o szczegóły. Nie każdy musi być charyzmatycznym Jamie'm.

Wszystkie odcinki obejrzałam z dużą przyjemnością. Poproszę o więcej :)

fazi

postów: 1

04.11.2010 20:55

NUDA!!!

PRZEPISY JAK Z POPRZEDNIEJ EPOKI!! WYKONANIE NA SIŁĘ + SŁOWNICTWO TYPU "ROZCIAPCIANE" NIE PASUJE DO CAŁOKSZTAŁTU KUCHNIA.TV
PROWADZĄCA SILI SIĘ NA UŚMIECH I CHYBA LUŹNE PROWADZENIE ALE EFEKT MIZERNY!!

MNIE NIE ZACHWYCA - ALE LUBIE SIĘ POŚMIAĆ WIĘC CZASEM OGLĄDA;)

bazylia10

postów: 6

24.10.2010 13:01

Nuda, pani Bożena wie wszystko o słodkościach, ale serwuje nam to tak monotonnie, że można usnąć niedoczekujący końca. Gdzie kucharze s pasją. Castingowcy z kuchni.tv powinni przyłożyć się do pracy.

cookerka

postów: 4

08.10.2010 19:59

Pani Bozeno, brawo :) Nareszcie nasz program z normalna osoba, normalnie fajnie gotującą :)) Poprosze o wiecej odcinkow, bo cos mi sie zdaje, ze ma Pani jeszcze wiele w zanadrzu :))

Kulinarna Mania

postów: 18

01.10.2010 10:39

a ja widzialam tylko migawke i nie moge trafic ciagle na jej porgram... ale skoro tak zachwalacie to musze obejrzec :)

gadulka

postów: 24

01.09.2010 13:39

cudny program
właśnie upiekłam tort czekoladowy wg jej przepisu - super tylko czekolada za twarda wiec warto dodać więcej śmietany do niej by polewa nie była tak twarda - ale ciasto super

JullCia.xd

postów: 2

17.08.2010 16:42

Pani Bożena troszkę mnie denerwuje swoim sposobem wysławiania . Mówi tak nie ,, naturalnie " czyli , tak jak by uczyła się na pamięć , to co ma powiedzieć w programie .

17.08.2010 09:53

 

Witam

Ilość herbaty się zgadza, jest jej rzeczywiście dużo, ale chodzi o uzyskanie bardzo aromatycznej i intensywnej w smaku esencji herbacianej.

pozdrawiam

Hestia Q-34

postów: 419

17.08.2010 01:07

Czy to mozliwe,ze Pani Bozena uzyla az 80g zielonej herbaty?
Taka ilosc podano w przepisie.

Ankarol

postów: 39

16.08.2010 22:28

Obejrzałam w końcu "Deser z zielonej herbaty ze skórką i owocem pomarańczy"
Wygląda wyśmienicie ale z własnych doświadczeń uznaję ten deser za bardzo trudny. Pani Bożena co prawda zwraca uwagę na sporą trudność ale bez określenia gdzie ona leży. Dopowiem zatem, że jeśli Ktoś chciałby go wykonać, musi szczególną uwagę zwrócić na czasy poszczególnych etapów wykonywanych czynności.

kamil napisał 22.07.2010 10:15:
a mnie ta kobieta denerwuje. Wyrazem twarzy i pretensjonalnym tonem głosu. JEszcze nigdy nie widziałem na jej twarzy tak prostej rzeczy jak uśmiech
Hmm, kamilu, no rozumiem że może być denerwujący ten przepis jak wyżej pisałam bo jest trudny ale czy uśmiech miałby tu większą siłę przebicia. Ja np. patrzę głównie na jej ręce, co nimi robi i co mówi przy kolejnej czynności. Tego Mi np. brak przy Annie Olson która z kolei bezustannie szczerzy zęby ale niech tam, tyle że kamera bardziej jest skupiona na niej niż na tym co robi. Dlatego jak pisałam już dwa miesiące wcześniej, tu w ruchach widać profesjonalizm i wyważenie każdego ruchu. Mało jest dobrych artystów w sztuce kulinarnej żeby jednocześnie pokazali swe umiejętności i zrobili dobre show. Niektórzy robią tylko to drugie.

kamil

postów: 283

22.07.2010 10:15

a mnie ta kobieta denerwuje. Wyrazem twarzy i pretensjonalnym tonem głosu. JEszcze nigdy nie widziałem na jej twarzy tak prostej rzeczy jak uśmiech

mag

postów: 17

20.07.2010 09:48

Super! Bez zadęcia, bez silenia się na cokolwiek, bez żadnych durnych sztuczek kucharskich. Prosto i fajnie. Dawajcie więcej!

Pijana_Powietrzem

postów: 42

17.07.2010 20:12

Jedyny zarzut jaki mam to taki, że pani Bożena ciągle podkreśla "ą,ę". Tak się nie mówi bo to brzmi strasznie sztucznie.

helena

postów: 9

14.07.2010 22:07

No i o to chodzi!
Mamy w Polsce prawdziwych mistrzów i swietnie, ze mozna ich czasem przed kamere przyciągnąc.
Program ladnie montowany, ale mam jedno zastrzezenie - rzeczy bardziej techniczne moglyby byc bardziej "wyłuszczone" wolniej i dokladniej pokazane.
Sama Pani miodzio!

szefkuchni_polka

postów: 25

29.06.2010 11:33

hestia,

W tym deserze chodzi o to żeby ciasto wyschło maksymalnie żeby było chrupkie. Tak ma być 30 min plus minus ma wyschnąć oczywiście lepiej sprawdzać żeby sie nie przypaliło.

pozdrawiam

Hestia Q-34

postów: 419

29.06.2010 11:17

Mam watpliwosci.Czy placek o grubosci 1,5 mm z ciasta francuskiego
rzeczywiscie potrzebuje az 30 min w piekarniku?
Chodzi mi o TYSIAC KARTECZEK.

olmeck

postów: 4

28.06.2010 22:16

BeeJay, jesteś na diecie białkowej?

k.tyczynski

postów: 81

27.06.2010 11:45

nie o to mi chodzi...
chodzi mi o to, ze np o bezach mówi tak bajkowo, wiadomo, ze w domu czy w pracy nie mówi tak samo jak w tv, ale ja tego przecież nie neguję...

"Czy pokazanie się w telewizji oznacza,ze ma się być automatycznie gwiazdą lub psełdogwiazdą?"
w obecnych czasach kapitalizmu- tak :D
nie wiem czy nie doczytałeś uważnie ale napisałem, że ona się nią być NIE stara

post edytowany 1 raz, ostatnio 27.06.2010 11:45

snoozy

postów: 2419

26.06.2010 18:35

Emocjonalne?Czy normalne zachowanie jest czymś dziwnym?Raczej tak bo teraz w mediach najlepiej byc właśnie niezrównowazonym-to jest na topie.
Czy pokazanie się w telewizji oznacza,ze ma się byc automatycznie gwiazdą lub psełdogwiazdą?Zdecydowanie nie.Czy to takie dziwne,ze jak ktoś ma coś fantastycznego do pokazania (w tym przypadku świetny kunszt cukierniczy) ma tego nie robic?

k.tyczynski

postów: 81

26.06.2010 11:36

bardzo sympatyczne, ale czasami zbyt emocjonalne prowadzenie :D
bardzo fajny program, nie prowadzi go kolejna pseudo gwiazda, która chce się pokazać w telewizji za wszelką cenę...

cayenne

postów: 12

25.06.2010 18:07

Podpiszę się pod wszystkimi zachwytami.

A tak off topic - widziałam w migawkach, że w najbliższym odcinku będzie przepis na "Tysiąc karteczek". Zrobiłam kiedyś ten deser, z przepisu pani Bożeny, który był umieszczony w jednym z dodatków do pewnej gazety. Zachwycona efektem, zrobiłam zdjęcie i wkleiłam na pewne forum ze zdjęciami dokonań kuchennych. Deser został skrytykowany z każdej strony, że jak to zjeść, przecież ciasto namięknie od owoców, że za dużo kremu, za mało kremu, za dużo owoców, za mało owoców itp.
Myślę, że ci krytycy powinni obejrzeć ten odcinek pani Bożeny ;)

BeeJay

postów: 51

23.06.2010 22:53

Mogę się tylko dołączyć do głosów innych forumowiczów. Pełny profesjonalizm. Stosunkowo proste ale świetne przepisy. Może to skusi mnie do cukierniczych eksperymentów. :) Bo teraz to raczej mięcho i jarzyna.

marghe

postów: 356

23.06.2010 00:49

Widziałałam tylko jeden odcinek.. i to co widziałam bardzo mi się spodobało :)

snoozy

postów: 2419

22.06.2010 21:27

Panią Bożenę znam już jakiś czas-nie osobiscie a z świetnych przepisów w miesięczniku KUCHNIA. Cóż mozna powiedziec?Jestem przkuty do ekranu. Chcę się powiedziec-WIĘCEJ.Świetny program tworzony z pasją, profesjonalizmem, wyczuciem, lekkością, bez zbędnych nadęc i kombinowania.GRATULUJE Pani Bożeno

Ankarol

postów: 39

21.06.2010 23:59

Każdy ruch znamionuje profesjonalizm. U p. Bożeny w każdym ruchu dłoni, noża, łyżki czy nawet samodzielnie pracującego miksera widać że mamy do czynienia z perfekcja. W porównaniu a Anną Olson która bardziej promowała sprzedaż miarek łyzeczkowych, tu widać prostą odpowiedź że jak Ktoś wiedzę ma to ją ma i już. Dla Mnie rewelka

larika

postów: 1

21.06.2010 20:16

Jeżeli chodzi o inne polskie programy, niestety prowadzący często drażnią mnie sztucznością. Pani Bożena jest świetna. Nie stara się na siłę zrobić z programu wielkiego show. Jest spokojna, rzeczowa, nie zagaduje na śmierć. Oceniam program 10/10

Hestia Q-34

postów: 419

21.06.2010 12:18

Ogladam z przyjemnoscia.Na takich plytkach pieke chleb i pizze.
Doskonale sie sprawdzaja.

olmeck

postów: 4

20.06.2010 22:57

I ja sie dołączam z pochwałą. Rzaczowe i spokojne prowadzenie, widać ogromną wiedzę. No i najważniejsze to chyba pasja. Oby więcej takich programow, bo te wszystkie amerykańskie shows powalają prymitywnością. Pozdrawiam

jacek1f

postów: 2296

19.06.2010 14:40

Ale zawodowstwo! Profesjonalne:-) Jestem zachwycony Panią Bożeną - ani razu "mój', "nasz, nasze, moje" - zmora prowadzących, teksty proste, doradcze, komentarz spokojny, wspaniale!

Te wszytskie inne niby szefy i szefy polskie mogliby sie uczyc!

Numer z kafelkiem i czekolada - super, choc ja nie "cukierniczy" jestem... to moze nic nowego dla wiekszosci.

Program filmowany o niebo lepiej od wiekszosci dotychczasowych produkcji.

Bomba!