Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27177 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Posiej i zbierz

FORUM kuchnia+ Kwiat akacji ?

Ela LISA

postów: 1956

14.06.2009 07:30

Nie przepadam za jedzeniem kwiatow. Najlepsza jest z tego wszystkiego cukinia.Ma pyszne kwiaty.

minutka

postów: 1250

09.06.2009 20:05

Ja jeszcze dorzucę nagietki i kwiatki lawendy. Do sałatek i octów używam też kwiatów zwykłej róży ogrodowej (niepryskanej!).

snoozy

postów: 2419

09.06.2009 19:16

Nie bratek tylko fiołek trójbarwny.Jadalne są jego kwiaty, liscie i nasiona.
Inne znane mi i stosowane przeze mnie kwiaty jadalne to ogórecznik, mniszek,stokrotka,dziki bez czarny, nasturcja, malwa, dzika róża, szałwia.

goxiak

postów: 2

09.06.2009 17:59

Czy ktoś wie gdzie można znaleźć listę jadalnych polskich kwiatów. Słyszałam, że nasze odmiany niektórych jadalnych w innych krajach kwiatów, mogą być niestrawne lub trujące.
Czy ktoś wie gdzie można kupić nasiona ziółka bratek trójbarwny. Czy wszystkie bratki i fiołki są jadalne? nie chciałabym struć siebie ani rodziny.

minutka

postów: 1250

22.04.2009 18:32

Spoko;-)
Spróbuj też do ciasta naleśnikowego zamiast wina dodać jasne piwo. Uzyskuje się ciekawy gorzkawy smak, a przy okazji ciasto nabiera lekkości dzięki zawartemu gazowi.

KATARZYNKA

postów: 760

22.04.2009 11:40

Podobne "przygody" miałam z kwiatami bzu. Chociaż zawsze smażyłam je tylko w cieście na naleśniki z odrobiną białego wina. Chyba skorzystam z propozycji na akację i na ciasto drożdżowe. Dobrze jest być otwartym na nowe propozycje, bo czasami mogą nas mile zaskoczyć.

Ps. Wiem, ze to inny temat pokoju, ale nie mogłam się powstrzymać. Może wyjątkowo mi wybaczycie? Plizzz. :-)

minutka

postów: 1250

20.04.2009 18:10

W gęstym cieście naleśnikowym lub cieście drożdżowym jak do racuchów (lecz mniej gęstym), lub w cieście do tempury - z grudkami nieroztrzepanej dobrze mąki.
Kwiaty najlepiej zrywać, gdy nie są jeszce w pełni rozwinięte lub dopiero co się rozwinęły. Trudno określić dokładny czas, bo to zależy od pogody i regionu.
Ale to raczej temat do pokoju SERWUJ SWOJE DANIE. W tym pokoju piszemy o uprawie roślin;-)

post edytowany 1 raz, ostatnio 20.04.2009 18:11

alex1616

postów: 27

20.04.2009 14:34

A w jakim cieście ta akcja i kiedy się zrywa kwiatki??