Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Problemy z odżywianiem >

Zgłosiłam sprawę do prawnika https://www.i-kancelaria.pl/o-kancelarii/ bo czułam się tylko gorzej i gorzej

Romoha, 11.12.2017 | czytaj dalej


Przepisy na swieta >

Jakie sa wasze ulubione?

marlenawwa, 11.12.2017 | czytaj dalej


Objazd kulinarny Paryża >

Wraz z moim mężem kochamy kuchnię francuską stąd padł pomysł by na...

sisirus, 11.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2008, wpisów: 30147
najnowszy wpis: 11.12.2017 20:48

Mamy 27386 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Kurczak z ryżem

mozaika

postów: 58

28.02.2008 19:47

Z fasolą...
Z pomidorami...
Musi być pyszne, na pewno wypróbuję
;)

caer

postów: 194

22.02.2008 17:01

ja mam bardzo podobny przepis do Mozaikowego:-)
tyle że z pomidorami. U mnie w domu nazywamy to "Kurczak po meksykańsku: :-)

1 kurczak podzielony na kawałki - albo w podobnej ilości same piersi, udka, skrzydełka, co chcecie
puszka czarnej fasoli
puszka kukurydzy
dwie puszki pomidorów
300 gram fasolki szparagowej - świeżej lub mrożonej
1 lub papryki pokrojona w paseczki
oliwa
ryż 2 szklanki
papryczka chilli lub jalapaleno lub sos tabasco
1 l soku pomidorowego

kurczaka onsmażamy ze wszsytkich stron na oliwie, zdejmujemy z patelni na którą wrzucamy suchy ryż. Podsmażamy aż się zeszkli i lekko przyrumieni dorzucamy warzywa, mieszamy, dokladamy pomidory i kurczaka, miszamy wszsyko dobrze i zdejmujemy z ognia.

przekładamy wszsytko do naczynia żaroodpornego i zalewamy doprawionym solą pieprzem i dużą ilością słodkiej mielonej papryki sokiem pomidorowym. Plyn powinien zakrywać masę na jakiś 2 centymetry. Jeśli jest go za mało dolewamy wody lub bulionu.

pieczemy wszystko pod przykryciem w dobrze nagrzanym piekarniku 180-200st przez jakąś godzinę. Pamiętajcie żeby wziąć większe naczynie bo ryż znacznie zwiększy objętość.

Mika

postów: 1

28.09.2007 20:30

Mam fajny i szybki przepis na kurczaka. Potrzebny kurczak podzielony na kawalki ,moga tez byc tak zwane palki,2 marchewki ztarte na tartce o grubych oczkach,1 por pokrojony w krązki,2 szklkanki ryzu,1litr mleka posolonego i doprawionego wedlug uznania.Kurczaka ulozyc w brytwance zasypac ryzem i ulozyc warzywa calosc zalac mlekiem przykryc naczynie i wstawic do piekarnika na 1h na 180 stopni. Najlepiej smakuje polane jakims pikantnym sosem np. cyganskim lub slodko-kwasnym smacznego:-)

Ewik

postów: 13

26.09.2007 20:10

Ja często robię udka na ryżu, bomba
UDKA KURZE NA RYŻU

1 szkl ryżu
2 1/2 szkl wody
do brytfanki + przyprawy (warzywko)
na tym ułożyc udka kurze ( natarte przyprawami ) srodkiem do ryżu.
Piec w piekarniku około 50 minut temp 200 .Wstawic do zimnego piekarnika

Aneczka

postów: 1

23.09.2007 22:11

mniam mniam...już mi ślinka cieknie na sama myśl że będę to jadła ;-)

post edytowany 1 raz, ostatnio 23.09.2007 22:12

mozaika

postów: 58

10.09.2007 17:38

Potrawa prosta, można zrobić dużo, odgrzewany jest jeszcze lepszy
1 kurczak podzielany na małe porcje lub 4 udka podzielone na część górną i dolną - namaścić przyprawami i odstawić na pół godziny. Uwaga! - należy wziąć trochę więcej soli, bo już nie będziemy solić ryżu. Przyprawy - jakie kto lubi, ja do tej potrawy preferuję jakieś miszanki do potraw dalekowschodnich.
W czasie tej półgodziny płuczemy ryż i odstawiamy do wyschnięcia oraz gotujemy wodę (2x tyle, ile ryżu). Ja używam półlitrowego kubka do odmierzenia ryżu.
Następnie kurczaka obsmażamy krótko ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia (dużego), w którym to wszystko będzie się piekło, przedtem wysmarowawszy je masełkiem lub czym innym takim. Na tej samej patelni przesmażamy 2 posiekane cebule i sypiemy na kuraka. Całość zasypujemy ryżem i zostawiamy na malutkim gazie na jakieś 5 min., poczym zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i wrzucamy do pieca na jakieś 45 min.
Smacznego ;D