Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Problemy z odżywianiem >

moze to raczej psychika? jesteś pewna że to problem z układem pokarmowym>

Bleka, 08.12.2017 | czytaj dalej


Witam >

Cześć wszystkim, jestem Celina i jestem nowa na tym forum, miło tu...

miss, 08.12.2017 | czytaj dalej


Jak urządzić kuchnię ? :) >

Jak dla mnie kuchnia też powinna być praktyczna i przestronna dlatego wybrałam...

olgamala, 08.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2006, wpisów: 30143
najnowszy wpis: 08.12.2017 22:05

Mamy 27379 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ kurczak w sosie curry z brzoskwiniami

dooza

postów: 3

22.03.2008 04:14

2 filety z kurczaka
bialy pieprz
lyzka masla
sol

szklanka bulionu, moze byc z kostki
lyzka maki
kopczasta lyzka curry (najlepiej kamis)
puszka brzoskwin
ze dwie(lub trzy) lyzki smietany 36%
ryz
salata

Ryz ugotowac, trzymac cieply
filety przekroic wzdluz, usmazyc na zloto na masle,na plaskiej, glebokiej patelni, oproszyc pieprzem i sola, zdjac i trzymac w cieple

Na masle po kurczaku zrobic zasmazke z maki, nastepnie curry, zasmazyc na zloto i dodac bulion, lekko zagotowac. Brzoskwinie wczesniej odsaczyc, pokroic na cwiartki. syrop dodac do sosu, zagotowac przez chwilke, dodac smietane.Gdy sos zrobi sie jednolity, ( ok, 2 minut) dodac pokrojone brzoskwinie, nie gotowac, tylko dobtze zagrzac.

Na talerzu polozyc salate, ryz, polac sosem, dodac kawalki brzoskwin, na boku ulozyc kurczaka.

Najlepsze z bialym winem, polecam sauvignon blanc lub ewentualnie pinot grigio