Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Dom na sprzedaz >

Witam gdzie znajdę ofertę nieruchomości, interesują mnie między innymi domy na sprzedaż...

miamich, 15.12.2017 | czytaj dalej


David w Europie 5 >

moim zdaniem też nie pasuje ..

Wraa, 15.12.2017 | czytaj dalej


Przystawka z cukinii >

Uwielbiam wszelkiego rodzaju potrafi z wykorzystaniem cukinii. Dodatkowo jest to bardzo zdrowe...

temptinglook, 14.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2011, wpisów: 30164
najnowszy wpis: 15.12.2017 13:47

Mamy 27404 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wszystko o... kuchni+

FORUM kuchnia+ Kurczak po (chyba) portugalsku

Elfiszcze

postów: 2

13.04.2011 00:00

Dziękuję bardzo. Zrobiłam, wyszedł cudowny :-)

jacek1f

postów: 2296

12.04.2011 16:44

Kurczak opiekany na węglu drzewnym
Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 3)

trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kuchnia portugalska

Składniki:
1 cały kurczak

Marynata:
8 zgniecionych ząbków czosnku
szczypta soli
sok z 2 cytryn
łyżka sproszkowanych liści laurowych
2 łyżki papryki
2 kieliszki whisky (80 ml)
2 łyżeczki masła
sól kamienna

Sos piri piri:
patrz osobny przepis

Przygotowanie:
Wymieszać składniki marynaty. Przygotować kurczaka. Usunąć zbędny tłuszcz. Ostrym nożem lub sekatorem rozciąć wzdłuż mostka. Rozłożyć, obrócić i spłaszczyć, przyciskając wzdłuż kości grzbietowej. Zrobić nacięcia pod skrzydłami, aby łatwiej było spłaszczyć tuszkę. Ostrym nożem ponacinać mięso. Dzięki temu łatwiej przesiąknie marynatą, a zbędny tłuszcz się wytopi. Nakłuć dużym widelcem. Posmarować marynatą po obu stronach i posypać solą. Przykryć. Marynować 30-45 minut.
Piec na węglach, często obracając. Smarować pozostałą marynatą po obu stronach. Upiec na złoty kolor - ok. 30 minut. Pokroić na porcje i posmarować sosem piri piri.

Opracowano na podstawie programu "Kulinarne safari".

Elfiszcze

postów: 2

12.04.2011 15:56

Witam.
Jakiś czas temu - max tydzień, widziałam na kuchni.tv program, w którym bodajże portugalczyk przyrządzał kurczaka pieczonego na grillu. Był to rozpłaszczony kurczak którego nakłuwał dużym widelcem i smarował marynatą. Czy ktoś pamięta może dokładnie przepis? Nie mogę go znaleźć. Nie pamiętam jaki to był program. Jednym ze składników marynaty były mielone liście laurowe :-) Proszę o pomoc.