Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Przepisy na swieta >

Dla mnie w święta obowiązkowo musi być bigos i tradycyjna polska sałatka...

temptinglook, 17.12.2017 | czytaj dalej


Sieć nowych restauracji >

Z racji, że planuję otworzyć niebawem nową restaurację poszukuję ku temu lokale,...

Karpatk67a, 17.12.2017 | czytaj dalej


lampa loft >

można ledowe właśnie oświetlenie umieścić pod wiszącymi szafkami. Ładnie oświetlają blaty. Też...

klarcik, 16.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2012, wpisów: 30167
najnowszy wpis: 17.12.2017 20:30

Mamy 27420 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ KUDŁACZE NA MOTORACH

więcej >>

Ela LISA

postów: 1956

16.07.2009 10:54

Dobrze ze wroca. Beda powtorki,z czego sie bardzo ciesze.

Ela LISA

postów: 1956

16.02.2009 09:15

Kudlacze na motorach
Swietny program,prowadzacy z poczuciem humoru nadaja na tych samych falach co ja.Swietnie gotuja,sa prawdziwi i normalni.Chetnie bym sie z nimi poprzyjaznila.Bardzo ich lubie.

prawie Jamie

postów: 3

25.12.2007 03:25

Gadają o motorach przez 99% czasu. Przez chwilę robią jakąś potrawę i to cały program... ale czasami można się pośmiać ;]

Ola_D

postów: 308

28.11.2007 10:39

A w razie gdyby nie chodziło o ten właśnie przepis, podaję przepis na colcannon, czyli faktycznie ziemniaki z kapustą.
Tyle że przepis pochodzi z programu DELIA NA ZIMĘ, a nie od Kudłaczy.
Hmmm... ciekawe co na takie "zastępstwo" powiedziałby Dave...;).

IRLANDZKI COLCANNON
trudność: łatwe

Składniki
1 kg ziemniaków (najlepiej odmiany Desiree)
2 łyżeczki soli
pieprz
5 dag masła
4 łyżki stołowe pełnotłustego mleka
garść zielonej, poszatkowanej kapusty
kilka posiekanych dymek

Przygotowanie
Ziemniaki jak najcieniej obieramy, kroimy na jednakowej, średniej wielkości kawałki, zalewamy wrzątkiem, by ledwo były przykryte wodą, solimy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy powoli przez 20-25 minut, aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki odlewamy i wrzucamy z powrotem do gorącego garnka. Dodajemy szczyptę pieprzu, masło, oraz mleko.
Lekko rozgniatamy ziemniaki widelcem, a następnie miksujemy elektrycznym mikserem na gładką, aksamitną i puszystą masę. Kapustę oraz dymkę dusimy chwilę na maśle, dodajemy do puree i mieszamy. Możemy dodać parę dodatkowych łyżek roztopionego masła.

© Delia Smith

Przepis z programu DELIA NA ZIMĘ (odc.11)

27.11.2007 16:46

 

Witam

Przepis na ziemniaki przyrządzane na sposób irlandzki, zamieszczony jest w przepisie na duszone mięso po irlandzku. Nie są one jednak z kapustą lecz z cebulą i czosnkiem, więc nie wiem czy to na pewno o ten przepis chodzi.

DUSZONE MIĘSO PO IRLANDZKU
Składniki
2 duże kawałki masła
"chlust" oliwy
4 średnie cebule, pokrojone na kawałki różnej wielkości
3 zmiażdżone ząbki czosnku
6 dużych ziemniaków, pokrojonych na kawałki różnej wielkości
8 kotletów jagnięcych (należy odciąć z nich nadmiar tłuszczu, który zostanie później wykorzystany), najlepsze są kotlety z karkówki
sól i świeżo mielony pieprz
565 ml wywaru z jagnięciny
posiekana natka pietruszki

Przygotowanie
W rondlu z grubym dnem i szczelną pokrywką stopić masło z oliwą. Włożyć cebulę i czosnek, zeszklić na małym ogniu (co powinno zająć około 15 minut). Dołożyć ziemniaki i wymieszać, by pokryły się tłuszczem z cebulą i czosnkiem. Posypać hojnie świeżo mielonym pieprzem, dodać trzy szczypty soli (trzy-jeśli ktoś ma duże dłonie, jak mówią Kudłacze, z czego wniosek, że osoby o drobnych dłoniach powinny wsypać więcej szczypt...). Dusić ziemniaki z cebulą i czosnkiem przez 15 minut na bardzo małym ogniu, uważając, by się nie przypaliły-jeśli zaczną przywierać, należy wlać odrobinę bulionu.
W tym czasie rozgrzać patelnię na małym ogniu, włożyć skrojone z kotletów tłuste kawałki i wytopić z nich tłuszcz, posypać solą i pieprzem. Zdjąć z patelni skwareczki, a na wytopionym tłuszczu przyrumienić kotlety z obu stron. Kiedy kotlety się przyrumienią, włożyć je do garnka z ziemniakami.
Na patelnię wlać trochę bulionu, wymieszać, zgarniając z dna przyrumieniony osad po smażeniu kotletów, przelać bulion z patelni do garnka. Wlać do garnka pozostały bulion. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez półtorej godziny. Mięso można posypać posiekaną natką pietruszki na 10 minut przed końcem duszenia. Zdjąć garnek z ognia i odstawić na 10 minut. Przed podaniem spróbować, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku.

© Dave Myers i Si King

pozdrawiam

dovile

postów: 1

26.11.2007 17:35

jak ony zrobyli te ziemniaki z kapusta? jak byli w irlandiii niem moge znaleszcz...

kiki83

postów: 10

18.09.2007 07:49

swietny program: prowadzacy spoko, dobre zarcie i smiechy z flegmatycznej Delii Smith, super :D

Chenia

postów: 459

26.08.2007 10:27

Kudłacze są cudowni - gotowanie to fajna zabawa :-) Muszę zrobić w końcu tortille!

kiwi

postów: 234

29.07.2007 00:28

Ale się dzisiaj uśmiałam :) Robaczki popijane wężowym winem :) hihi a potem zwichnął nogę i juz nie pojedzie ;) chciałabym mieć taki słoik wypełniony wężami :)

kiwi

postów: 234

17.07.2007 22:56

lili napisała 02.07.2007 07:10:
kiwi a ty nie wiesz gdzie sie podzialy te dwie puszyste damy?ja je lubilam.moze gdzies na innych stacjach?a kudlaczy jeszcze nie widzialam.zaraz sprawdze kiedy leca.
Dwie Puszyste Damy oglądałam na TVN Style. Były boskie! ten ich śmiech:)
Teraz nie wiem gdzie można je oglądać, ale ostatnio widziałam jedną z dam w Zielniku Sophie, rozmawiały o melissie (chyba) ;>

Ola_D

postów: 308

16.07.2007 11:50

No cóż - nie da się ukryć, że Delia jest ich ulubienicą... ;))).
Pozdrawiam fanów Kudłaczy.
OlaD

Chenia

postów: 459

14.07.2007 20:58

W końcu obejrzałam i bardzo bardzo mi się podobało. Oni są zawsze tacy złośliwi, czy tylko trafiłam na odcinek jak sobie jeździli po Delii? :-)

wesika

postów: 17

05.07.2007 14:01

zawsze przegapie, musze sobie zapisać

lili

postów: 20

02.07.2007 07:10

kiwi a ty nie wiesz gdzie sie podzialy te dwie puszyste damy?ja je lubilam.moze gdzies na innych stacjach?a kudlaczy jeszcze nie widzialam.zaraz sprawdze kiedy leca.

amitace

postów: 36

13.06.2007 21:43

ja jestem za :-) i też chcę do Portgalii :-) (a mój Mężczyzna , gotujący zresztą, stwierdził, że KONIECZNIE musi mieć motor;-)

marieta5

postów: 495

12.06.2007 15:40

;-)

kiwi

postów: 234

11.06.2007 00:49

Kudłacze niczym Dwie Puszyste Damy ;)

marieta5

postów: 495

11.06.2007 00:41

Oglądałam jeden odcinek. Jak właśnie coś tam wspominali o Deli Smith. Nie wiem. Nie zapadł mi szczególnie w pamięci ten program. Ale są ok.

gienia

postów: 128

10.06.2007 23:47

dzisiaj przy prasowaniu ich ogladalam. nawet nie wiem kiedy skonczylam (prasowanie). bardzo fajny program

sesua

postów: 2

10.06.2007 19:15

Dla mnie są ok:) uwielbiam porto

sesua

postów: 2

10.06.2007 19:13

dla mnie są ok :) uwielbiam porto

Malta

postów: 1

10.06.2007 16:44

Rewelacyjni są. Może nie uzyskałam zbyt dokładnych przepisów z kuchni Portugalskiej, jednak opowieść towarzysząca podrózy Kudłaczków była zachwycająca.

Jarek

postów: 1

10.06.2007 13:46

Fajne luzaki. Chyba kochają odwrotnie Delię Smith...

pawel47

postów: 1

09.06.2007 20:39

Rewelacyjny program i jaka promocja dla prezentowanego kraju. Pilot zachęcił mnie do wyjazdu do Portugalii. Może zrobią równie ciekawy program o Polsce ?

amitace

postów: 36

09.06.2007 19:54

i jak Wam się podobają Kudłacze?