Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Blog >

Wpadlam na pewien pomysl zwiazany z moja pasja czyli gotowaniem. Chcialabym stworzyc...

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej


Wasza opinia na temat upominków >

A propo preznetow to zastanawiam sie na jakims upominkiem dla mojej corki....

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej


Witam >

Czesc!

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1976, wpisów: 29962
najnowszy wpis: 22.10.2017 13:49

Mamy 27184 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wydajemy przyjęcie

FORUM kuchnia+ Kuchnia turecka, kebab - może ktoś pomoże ?

Ela LISA

postów: 1956

22.01.2010 10:26

A to ten, myslalam ze masz jeszcze cos ukrytego w rekawie. Chetnie wyprobuje Twoj przepis. Dziekuje.

Arczi

postów: 89

21.01.2010 09:59

erm... przepis na shish kebap "po mojemu" znajduje się na początku tego wątku. Nie twierdzę, że to najlepszy przepis pod słońcem, ale wydaje mi się że jest niezły i ogółem w miarę "autentyczny" (chociaż w sumie to się zbytnio nie znam na kuchni tureckiej, toteż nie wiem ;) )

Ela LISA

postów: 1956

17.01.2010 10:52

Moj smakuje tylko tak, jak taki kebab, ktory kupujemy w dobrym barze, z kebabem.
A jaki robisz Ty?
Czy moglbys podac przepis? Lubie takie jedzonko.

Arczi

postów: 89

07.01.2010 12:34

znalazłem, a owszem :D Aczkolwiek jak to w życiu bywa - jakoś bardziej podchodzi mi mój przepis ;) Ale może coś kiedyś wykorzystam jako inspirację, bo lubię kombinować i wyciągać z kilku przepisów najlepsze elementy i pomysły.

Ela LISA

postów: 1956

15.12.2009 08:59

Jak tam Arczi, znalazlas kebab ?

Ela LISA

postów: 1956

08.12.2009 06:52

Czesc, Randkowe SOS ,jest w przepisach na forum.To przepisy forumowiczow.
Tak nazywa sie strona. Wystukaj w szukaj, i znajdziesz.

Arczi

postów: 89

07.12.2009 23:43

A gdzie to jest to randkowe SOS? Bo już drugi raz o tym wspominasz, może jakiś link?

Ela LISA

postów: 1956

06.12.2009 18:28

W Randkowym Sos, masz dobry przepis na kebab. Robilam go wiele razy.Jest to kebab, ktorym od co najmiej kilkanascie lat, karmilam rodzine i znajomych. Zawsze wszystkim smakuje, bo ma taki smak, jak powinien.

Arczi

postów: 89

30.11.2009 09:36

No, dziczyzna nie jest tak "wdzięczna" w obróbce jak inne mięsa (moment nieuwagi i potrafi wyjść "podeszwa" ;). W dodatku imho trzeba ją zawsze marynować, żeby straciła ten swój naturalny "aromacik" (nie każdy lubi). Jeśli jednak wszystko się fajnie uda, to jest bardzo smaczna (i zdrowa, bo nie chodowana na chemii i jakiś masakrycznych paszach). Najgorsze w tym mięsie jest moim zdaniem to, że trzeba się ostro napracować wycinając te wszystkie ścięgna, błony i inne wiązadła. Ogółem sarny, jelonki i daniele to istni atleci, no ale już na pierwszy rzut oka widać, że taki leśny biegacz jest znacznie bardziej wysportowany niż przeciętny wieprzek ;)

arti

postów: 28

21.10.2009 12:03

Gratulację Arczi z dziczyzną,bo wiem jak trudno zrobić dobrą dziczyznę.Takiego rewelacyjnego dzika jadłem na weselu w Łukowiskach.Po prostu "orgazm kulinarny" podawany na kapuście marynowanej.

jacek1f

postów: 2296

30.07.2009 14:03

aha:-))) niezłe cięcie kosztów - teraz zrozumiałe...

Arczi

postów: 89

30.07.2009 13:35

Po wczorajszej imprezie małe auktualnienie :D Postanowiłem się podzielić wrażeniami, szczególnie z osobami które twierdzą (jak mój starszy, na przykład) że dziczyzna się nie nadaje na grill :D A właśnie wczoraj - ze względu na cięcie kosztów - wypróbowałem podany przez siebie przepis z... Udźcem sarny :)

I wyszło to po prostu rewelacyjnie! Trzeba piec w miarę krótko i na ostrym ogniu - wtedy mięso wyjdzie z zewnątrz lekko podpieczone, a przy rożnie super delikatne i bardzo soczyste :D

Aha, zapomniałem dodać że starszy jest myśliwym, stąd i udziec sarny w zamrażarce ;)

Arczi

postów: 89

25.07.2009 00:45

Witam,

a jaki konkretnie chcesz zrobić kebab? Bo jest tego w sumie całkiem sporo rodzajów. Poniżej przepis który robiłem wiele razy i zawsze wychodził super. Trochę czasochłonny, ale efekt jest moim zdaniem wart zachodu.

Shish kebab (z grilla, aczkolwiek w piekarniku też raczej wyjdzie)

Składniki:

mięso - łopatka lub udziec (najlepiej barani lub wołowy)
cebula
jogurt
pomidor
ogórek
biała / czerwona kapusta
natka pietruszki
oliwa z oliwek
tymianek
szczypta cynamonu (opcjonalnie)
mielony kmin rzymski
mielona słodka lub ostra papryka
czarny pieprz
tabasco
sok z cytryny
czosnek
pszenne tortille
harissa (jeśli nie masz, można zastąpić odrobiną ketchupu ze sporą ilością ostrej papryki)

Przygotowanie:

-marynowanie mięsa

Kroisz je w cienkie, niezbyt duże plastry (jak na szaszłyk) i wrzucasz do miski. Dajesz sól, pieprz, pozostałe przyprawy, odrobinę oliwy z oliwek, całkiem sporo tartej cebuli i zalewasz to wszystko odrobiną jogurtu. Porządnie mieszasz i odstawiasz do marynowania - najlepiej na parę godzin, albo wręcz całą noc w lodówce.

-Sałatka

Kapustę drobno siekasz, mieszasz z odrobiną oliwy z oliwek, sokiem z cytryny i siekaną natką pietruszki. Do tego pomidor oraz ogórek krojony w kostkę. Dodajesz sól i pieprz.

-Sosy

Jogurtowy: jogurt lekko solisz, wgniatasz dużo czosnku i parę chlapnięć tabasco.
Ostry: najlepiej użyć harissy, ale może też być ketchup podostrzony sporą ilością ostrej papryki.

-pieczenie i montowanie całości

Osączasz mięso z nadmiaru marynaty i nadziewasz na szpadki naprzemiennie z plastrami cebuli (obowiązkowo trzeba ją posolić, a można też lekko naoliwić i wymieszać z suszonymi ziołami - będzie bardziej aromatyczna). Pieczemy na grillu bądź też w piekarniku z funkcją opiekania - na ostrym ogniu, często obracając, aż mięso porządnie się przypiecze. Zdejmujemy z ognia. Teraz bierzemy dużą deskę do krojenia oraz jak najostrzejszy nóż - jedną ręką trzymamy szpadkę pionowo (opierając ją o deskę - najlepiej drewnianą) a drugą ścinamy mięso warstwami, jak w kebabowniach :D Jeśli lubimy mocno wypieczone, to po ścięciu wierzchniej warstwy można jeszcze na chwilę wrzucić do pieczenia i powtórzyć zabieg aż do ścięcia całego mięsa. Teraz wystarczy to już tylko pozawijać - podgrzewamy pszenne tortille, do środka walimy mięso i sałatkę, na to sosy i gotowe - można szamać!

uwagi końcowe: użycie pszennych tortilli to żaden grzech, zresztą wiele kebabowni tak właśnie robi. Turasy nazywają to bodajże "durum kebap", czyli właśnie taki w pszennym placku. Mnie nigdy nie chciało się bawić w pieczenie "beretów" czy innych tego typu chlebków (bo i bez tego roboty jest sporo), no ale gdzieś ktoś tu dawał przepisy w arabskiej kuchni chyba, także jak masz czas to pewnie warto spróbować. Ogółem ten przepis może nie jest jakiś super tradycyjny, a raczej stanowi syntezę patentów z kilku różnych przepisów, które połączyłem w jeden. Tak czy inaczej, zawsze wychodził mi z tego całkiem niezły kebs, a już na pewno o niebo lepszy od mielonego psa, który serwowany jest w większości budek z tego typu żarciem :D

post edytowany 2 razy, ostatnio 30.07.2009 13:36

Pralka

postów: 3

24.07.2009 22:14

Zbliża się mała rocznica, którą trzeba jakoś uczcić, a ponieważ preferencje smakowe idą w kierunku kebaba i innych smakołyków kuchni tureckiej, może ktoś podsunie pare przepisów?

Testowałam już niejedonkrotnie przepisy wynalezione w internecie na temat domowych kebabów, ale z dużym niepowodzeniem.
I nie chodzi mi tylko o mięso, ale również o pieczywo.
Jakieś sugestie, pomysły? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.