Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

głodówka lekarzy rezydentów >

Wszy już chyba słyszeli o głodówce lekarzy rezydentów. Mam taką nadzieję bo...

gorillaz, 21.10.2017 | czytaj dalej


Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1975, wpisów: 29955
najnowszy wpis: 21.10.2017 18:13

Mamy 27178 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ KUCHNIA PORTUGALSKA

Grażyna Kędzierska

postów: 4

26.04.2010 12:40

Ara30 napisała 19.04.2010 09:51:
Przyznam, że jeszcze nic świadomie nie zjadłam z kuchni portugalskiej ( może kiedyś zjadłam a nie wiem, że to portugalskie) ;)
Ale przepis wydaje się smaczny, wszystkie składniki lubię wiec może spróbuje :D
Pierwszy składnik to chyba nie składnik ;)
Spróbuj więc ugotować. Zupa naprawdę prosta I SMACZNA.

Grażyna Kędzierska

postów: 4

26.04.2010 12:37

Ara30 napisała 19.04.2010 09:51:
Przyznam, że jeszcze nic świadomie nie zjadłam z kuchni portugalskiej ( może kiedyś zjadłam a nie wiem, że to portugalskie) ;)
Ale przepis wydaje się smaczny, wszystkie składniki lubię wiec może spróbuje :D
Pierwszy składnik to chyba nie składnik ;)
Spróbuj więc ugotować.Zupa naprawdę prosta I SMACZNA.

post edytowany 1 raz, ostatnio 26.04.2010 12:38

Grażyna Kędzierska

postów: 4

23.04.2010 11:15

Pierwszy "składnik" to pomyłka. Powinno być: 1/2 kg ziemniaków......, reszta składników prawidłowa.

Ara30

postów: 5

19.04.2010 09:51

Przyznam, że jeszcze nic świadomie nie zjadłam z kuchni portugalskiej ( może kiedyś zjadłam a nie wiem, że to portugalskie) ;)
Ale przepis wydaje się smaczny, wszystkie składniki lubię wiec może spróbuje :D
Pierwszy składnik to chyba nie składnik ;)

ursi5

postów: 219

02.03.2010 11:20

Przepis dosyc ciekawy, ale nie mogę zrozumiec nazwy tego pierwszego składnika.

Grażyna Kędzierska

postów: 4

28.02.2010 16:57

W ubiegłym roku byłam w Portugalii .Jadłam zupę z kapusty Caldo Verde- pyszna. Jedna z uczestniczek wycieczki kupiła książkę o Portugalii w języku polskim. Było w niej też parę najbardziej popularnych dań tego kraju, a między nimi ta zupa. Przepisałam ją. Podaję wszystkim zainteresowanym ten przepis z informacją: kapustę zieloną można zastąpić kapustą włoską popularną też w Europie. Jak widać przepis ten dostosowany do możliwości i dla turystów.

ZUPA CALDO VERDE

Składniki:
½ kg ziemniaków, 20 dag kapusty włoskiej, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 1 kiełbasa " chorizo" lub laska innej suchej kiełbasy, olej, sól

Do garnka wlać 1 ½ litra wody, 3-4 łyżki stołowe oliwy, wrzucić do tego kiełbasę, obrane ziemniaki, cebulę i czosnek. Gotować na małym ogniu ok. 20 min. Zmiksować ugotowane ziemniaki, cebulę i czosnek.
Masę wlać z powrotem do wywaru następnie dodać do niego pokrojoną kapustę, sól. Gotować następne 20 min. Kiełbasę pokroić w plastry .Przełożyć po kilka plasterków kiełbasy do talerzy, skropić je oliwą i zalać wrzącym wywarem z kapustą.