Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27178 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ kuchnia lwowska

Jonas

postów: 3

08.08.2010 20:42

Ja podaję przepis na pastę serową:
-250g sera żółtego
-4 jajka ugotowane na twardo
-4-5 łyżek majonezu
-1 ząbek czosnku
-sól/pieprz według uznania
Ser i jajka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wycisnąć czosnek,dodać majonez i dobrze wymieszać, solić ostrożnie,gdyż majonez i ser są słone. Przykryć i odstawić na godzinę do lodówki. Pastę podajemy w miseczce lub smarujemy nią kanapki. Jest świetnym dodatkiem do wędlin i mięs na zimno.
Przepis pochodzi z Ławry Kijowsko-Pieczerskiej.

snoozy

postów: 2419

05.08.2010 23:13

Wiele jest tych potraw.Miałem to szcęście,ze moja babcia była ze Lwowa i wiele potraw z jej czasu młodosci "przetransportowała" do swojego domu na Mazowszu.W pamięci pozostanie babka ziemniaczana z kawałkami pieczonego mięsa i sosem grzybowym, kotlety z mielonej cielęciny z dodatkiem ryżu (podobne do nadzienia do faszerowanej kapusty), różne bliny ze smietaną, barszcz ogotowany z buraków, włoszczyzny i z dodatkiem kwasnego dzemu z czarnych porzeczek.Reasumując to kuchnia podobna do naszej pod wieloma względami bo tworzona przez Polaków przez ładne kilka wieków

jacobs

postów: 27

29.07.2010 19:28

mogą być :flaki po lwowsku,

jacek1f

postów: 2296

29.07.2010 12:24

http://www.lwow.com.pl/semper/wiel.html

karolina555

postów: 1

29.07.2010 12:00

hej,
znacie dobry przepis na coś dobrego z kuchni lwowskiej?