Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

David w Europie 5 >

moim zdaniem też nie pasuje ..

Wraa, 15.12.2017 | czytaj dalej


Przystawka z cukinii >

Uwielbiam wszelkiego rodzaju potrafi z wykorzystaniem cukinii. Dodatkowo jest to bardzo zdrowe...

temptinglook, 14.12.2017 | czytaj dalej


Pomoc w organizacji eventu >

Hej! organizuję imprezę kulturalno-sportową i poszukuję firmy, która pomoże mi w...

jasang, 14.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2010, wpisów: 30163
najnowszy wpis: 15.12.2017 00:32

Mamy 27399 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Królik

MaxRedaktor

postów: 174

02.10.2009 13:19

A tu kolejny przepis wygrzebany przez Makłowicza podczas jego wędrówki po Toskanii.

KRÓLIK W CHIANTI
600 g królika
0,5 l bulionu wołowego
1 marchewka
seler naciowy
1 cebula
podroby z królika
200 ml wina chianti
2 - 3 liście laurowe
2 - 3 gałązki rozmarynu
2 - 3 łyżki oliwy
sól, pieprz

Plan:
Wlać oliwę na patelnie, podgrzać, wrzucić dość drobno posiekaną cebulę, seler naciowy i marchew.
Zeszklić.
Dodać liście laurowe, rozmaryn.
Obok warzyw położyć posolone kawałki królika.
Obsmażyć je ze wszystkich stron.
Wlać czerwone wino, zwiększyć ogień.
Podgrzewać do odparowania wina.
Wlać bulion.
Podroby drobno posiekać, dodać do sosu, posypać pieprzem.
Dusić pod przykryciem do miękkości i odparowania płynu.
Podawać z pieczywem.

UWAGA:
Królika można zastąpić np. ćwiartkami/udkami kurczaka.
Danie jest proste i pyszne.

jacek1f

postów: 2296

24.09.2009 10:40

powodzenia i daj znac jak wyszło.
Ja dalem troszke wiecej octu balsamico niz Julia.
Ale my tak mamy juz smakowo:-)

Treska

postów: 161

23.09.2009 09:12

Dziękuję :)
Znam, rzeczywiście. Dobrze się je pija w lecie. Schłodzone, a nawet z lodem :)))

jacek1f

postów: 2296

23.09.2009 08:47

zasada jest prosta - wino musi byc takie, co to sama wypijesz bez obrzydzenia:-)
Uzylem Libfraumilch, zwanego Matką Boską, niemieckie białe o owocowym posmaku, takie leciutkie białe wino.
Na pewno znasz - niebieskie butelki, podłużny charakterystyczny ksztalt.

Krolika polecam, bo latwizna - nic sie nie robi, tylko czas potrzebny:-)

smacznego

Treska

postów: 161

23.09.2009 08:29

Jacku, mam pytanie :)
Jakiej "marki" wino (białe wytrawne owocowe) poleciłbyś do tego królika confit wg Julie ? Nie za bardzo znam się na tym, a przepis mnie zainspirował.

Swoją drogą ciekawe, czy ktoś założy wątek Moje Wielkie Francuskie Gotowanie ? Ja - niestety - nie mam możliwości jeżdżenia po świecie, smakowania i podglądania tamtejszych kucharzy w akcji :( Nie wymądrzam się zatem w tej materii, ale czytam Wasze wpisy i przepisy w zagranicznych wątkach, próbuję wyobrazić sobie te smaki, a jak uda mi się dobrać składniki, to przyrządzam rodzince jakieś zamorskie dania.

Pozdrawiam :)

jacek1f

postów: 2296

17.09.2009 12:21

ufff, znalazłem w milionach wątków i królika.

Chciałem powiedzieć, że zrobiłem konfita wg Julii - w rozmarynie i winie - polega na 3 godzinnym pieczeniu w 160 st.
Super wyszło!
Najbardziej lubie i tak potem oskubanie z mięsa upieczonych kawałków - wychodzi bardzo duzo.
Soso z pieczenia przepyszny, choc nie za wiele go, ale za to intensywny.

Proste jak drut, sloow cook - czyli dobre bardzo - podałem nie na ryzu a na pure z ziemniaków, bo wspaniale z sosem sie komponuje takie ziolowo-czosnkowe wlasnie.
Polecam.

Ela LISA

postów: 1956

09.05.2009 17:56

Krolik Panstwa Xymeny i Mariusza Zaniewskich.

Krolika dzielimy na czesci,szpikujeny czosnkiem,skrapiamy cytryna i odstawiamy na 15 min.Potem obsmazamy na oliwie,i przekladamy do naczynia zaroodpornego,polewamy obficie oliwa,obsypujemy oregano,lub ziolami prowansalskimi,solimy i pieprzymy. Pieczemy,lekko podlewajac zimna woda.

Podajemy z ziemniakami w soli.
1 1/2 kg ziemniakow,ze skorka,zalewamy woda,dodajemy plasterek cytryny,i wsypujemy o,5 kg soli.Gotujemy do miekkosci,w czasie gotowania nie dziobiac ziemniakow.Odcedzamy na sicie i podajemy ze skorka.

Do tego sos Alioli. Czyli czosnkowy majonez.

Ela LISA

postów: 1956

09.05.2009 16:33

Piekne sa,to fakt.Kupuje je gotowe, bez futerka.Latwiej.Sa zdrowsze od karmionego swinstwami kurczaka.

migotka333

postów: 1184

08.05.2009 19:31

Ela LISA napisała 06.05.2009 18:19:
Migotko 333. A jakie one sa pyszne.Kupuje je bez skory,jak kurczaka.Wpisze jeszcze potem kilka przepisow.Moze dasz sie skusic na jakis przepis.?
te piękne duże oczy...śliczne uszka...mięciutkie futerko...NIGDY

Ela LISA

postów: 1956

08.05.2009 19:28

Robie go ponad 20 lat.Jest to przepis Pani Pospieszynskiej

Krolik Diable.
Duzego krolika,podzielic na porcje.

4 lyzki masla,1/2 szkl miodu,2 roztarte zabki czosnku,4 lyzki musztardy,lyzeczka soli,lyzeczka zmielonej kolendry,1/2 lyzeczki chilii,1/4 lyzeczki zmielonego ziela angielskiego,1/4 lyzeczki imbiru.
Maslo stopic na blaszce,wsypac sol i przyprawy,dodac czosnek i miod.Krolika,dobrze wymieszac z pasta. Ulozyc tak,zeby krolik sie piekl,a nie dusil.Najlepiej,zeby kawalki sie nie stykaly.Piec 190C 1 godzine.Podawc ze swiezym pieczywem,i ogorkami konserwowanymi.

Smacznego.

Ela LISA

postów: 1956

07.05.2009 12:10

Wpisze jeszcze ,ulubiony przepis na Krolika Diable, i Krolika w Smietanie. Tylko , znajde zeszyt.Moze ktos sie do tego pysznego miesa przekona?

Ela LISA

postów: 1956

07.05.2009 12:07

Bialy Barszczyk.
Mieso z przedniej czesci krolika,1 lisc laurowy,po kilka ziaren pieprzu i ziela,1 duza cebula,1 szkl smietany,2 lyzeczki maki,ok 1/2 l gotowego zuru z butelki,2 zabki czosnku,majeranek.( wloszczyzna)

Meiso ,do wrzacej wody,i ugotowac do miekkosci z pokrojona cebula ,wloszczyzna w calosci i pieprzem z zielem i lisciem. Wyjac wloszczyzne.Rosol,przecedzic.Make ze smietana wymieszac,rozprowadzic rosolem,wlac do rosolu,dodac zurek.,zagotowac.Dodac sol,pieprz,roztarty czosnek i troche majeranku.Dodac mieso z krolika, pokrojone na kawalki.

Ela LISA

postów: 1956

07.05.2009 11:58

W 1987 roku kupilam ksiazeczke,Sabiny Witkowskiej -Jak zdrowo zywic rodzine.
Robie z niej krolika w marchewce,i bialy barszczyk- bo taki robila tez moja babcia.
KROLIK W MARCHEWCE.

1 ,20 KG KROLIKA.1KG MARCHEWKI,6 DAG MASLA,4-6 CZUBATYCH LYZECZEK MAKI,POSIEKANA NATKA - 4 LYZKI,TROCHE CUKRU.

Mieso krolika,podzielic na kilka czesci,posolic,zalac mala iloscia wody i dodac 2 lyzki natki.Gotowac 25 min.Marchewke zetrzec na grubej tarce,lub w plasterki.Dodac do krolika i razem udusic.Surowe maslo rozetrzec z maka,dodac do miesa z marchewka i zagotowac.Dodac troche cukru,soli i reszte natki.Podawac z ziemniakami puree,ryzem,kasza perlowa.

Ela LISA

postów: 1956

06.05.2009 18:19

Migotko 333. A jakie one sa pyszne.Kupuje je bez skory,jak kurczaka.Wpisze jeszcze potem kilka przepisow.Moze dasz sie skusic na jakis przepis.?

migotka333

postów: 1184

06.05.2009 09:31

za bardzo lubię króliki... takie słodkie zwierzątka

Ela LISA

postów: 1956

05.05.2009 22:03

Krolik Egzotyczny.

1 kg krolika,pokrojonego na porcje,2 lyzki oleju,2 lyzki masla,1 duza cebula w cienkich plasterkach,2 roztarte zabki czosnku,lyzeczka imbiru,lyzeczka kminku,lyzeczka soli,lyzeczka papryki,1/2 lyzeczki pieprzu,1/4 lyzeczki chili,3/4 szkl namoczonych suszonych sliwek bez pestek,lyzka miodu,1-2 lyzki soku z cytryny,natka posiekana.

Maslo i olej do garnka,dodac cebule i podsmazyc.Jak bedzie szklista,dodac czosnek i przyprawy,wymieszac,dodac mieso,wymieszac i przykryc.Dusic na malutkim ogniu,1 godz,dodajac troche wody,(pare lyzek)Dodac sliwki,dusic dalsze 15 min.Dodac miod,delikatnie przemieszac,poddusic 15 min.Wyjac mieso na polmisek,do sosu w garnku,dodac sok z cytryny,,polac tym krolika i posypac natka.

Ela LISA

postów: 1956

05.05.2009 21:54

To taki stary przepis na krolika,z lat 70 -tych.
Ten przepis znalazlam w starych gazetach cioci.
Pan Adamczewski ze swoja wtedy 7 - letnia coreczka,polecali tego krolika jako specjalnosc domowa.

Krolik Staroczeski.
Duzego krolika ok 1 1/2 kg,pociac na porcje.Do duzego naczynia,wklada sie mieso,solac je ,posypujac drobno posiekanym czosnkiem,kilkoma pokruszonymi( 3-4 szt) liscmi laurowymi,estragonem i bazylia.Przekladajac jeszcze dwoma cebulami w krazkach,i skrapiajac sokiem z cytryny.Krolika na dobe w chlodne miejsce.Wykladamy mieso na plastry boczku,na to krolika, dodajemy troche masla. Pieczemy,1i 1/2 godziny pod przykryciem,potem bez,zeby sie krolik zrumienil.Na koncu,polewamy mieso szkanka smietanki,do krorej wlewamy troche goracego sosu z miesa.Zeby sie nie zwarzyla.

Ela LISA

postów: 1956

05.05.2009 12:42

Po powrocie z pracy,wpisze pare przepisow.Teraz sie spiesze..Bardzo lubie krolika. Pozdrawiam iJacusiu f

jacek1f

postów: 2296

05.05.2009 11:46

:-) dzieki!

za to krolika z owocami polecam, na Krecie zawsze przyrzadzam kilka takich w czeresniach ich wspanialych.

W czesciach obsmazony mocno w rondlu, podlany kieliszkiem raki i z dodatkiem polowek czeresni, pod przykryciem bardzo wolno duszony....

mmmmmm.
polecam nawet w Polsce w sezonie gdy czeresnie sa naj naj naj...

Ela LISA

postów: 1956

05.05.2009 11:25

Przepraszam,dostalam zacmienia umyslowego,wpisalam frykadelki zamiast w ryby,to w kroliki.A to z tego powodu,ze chcialam dla Ciebie Jacusiu f i tu tez cos wpisac.Obiecuje poprawe.Frykadelki wpisze w ryby.

Ela LISA

postów: 1956

05.05.2009 10:53

Frykadelki rybne
Robilam je pierwszy raz,jak mialam jakies 12 lat. Do tej pory ten przepis sprawdza sie,i tak samo dobrze smakuje.
1 kg miesa z dorsza,dobrze jest samodzielnie sciagnac skore i odfiletowac mieso.Ja tak robie od poczatku.
1 czerstwa kajzerka i lyzka tartej bulki.2 cebule,2 - 3 dag masla,2 jajka,3-5 lyzeczek soku z cytryny,1/2 szkl mleka,sol i pieprz.
Rybe z odcisnieta i namoczona w mleku bulka zemlec przez maszynke.Posiekane cebule zeszklic na masle,jak przestygna ,dodac do zmielonej ryby.Wbic jajka,wlac sok z cytryny ,wsypac tarta bulke,dodac sol i pieprz.Dobrze razem wyrobic.Zrobic 12 frykadelek. Usmazyc na oleju z maslem.Pyszne i na goraco i na zimno do kanapek,z maslem i ketchupem.
Mozna czesc dorsza ,zastapic inna ryba,nawet swiezym sledziem.

jacek1f

postów: 2296

10.07.2007 17:24

no cóż, jak tak, to tak.

marieta5

postów: 495

10.07.2007 15:29

jacek1f napisał 10.07.2007 14:28:
ale ta ekstrawagancja jest tańsza od wołowiny dobrej i cielęciny przedniej, ze o owieczkach nie wspomnę... i tuńczykach i miecznikach.

To taka "tania ekstrawagancja"... i smaczna i zdrowa.

:-)
Nigdy nie jadłam królika i chyba nie zamierzam... Choć jest to zwierzę hodowane dla mięsa, jakoś nie mogę sobie wyobrazić żebym mogła zjeść takiego królika. Nie zrozumcie mnie źle, to są po prostu takie moje małe uprzedzenia....

jacek1f

postów: 2296

10.07.2007 14:28

ale ta ekstrawagancja jest tańsza od wołowiny dobrej i cielęciny przedniej, ze o owieczkach nie wspomnę... i tuńczykach i miecznikach.

To taka "tania ekstrawagancja"... i smaczna i zdrowa.

:-)

marieta5

postów: 495

10.07.2007 13:17

Królik.... dla mnie to ekstrawagancja :D

gienia

postów: 128

10.07.2007 11:57

Polecam mieso krolika! Ostatnio podjadam gdyz moja mama przygotowuje zupki na bazie tego miesa dla swojej 11-miesieczenj wnuczki a mojej siostrzenicy. To poniekad bardzo czyste mieso i pod tym wzgledem zdrowsze.

Almshe

postów: 15

07.01.2007 19:30

Królika podzielić ma części. Naszpikować czosnkiem (ile ko lubi). Obsmażyć mocno na patelni. Dać do garnka i zalać dobrą śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować do miękkości i zgęstnienia śmietany. Można dodać cebulę (do smażenia)

jacek1f

postów: 2296

04.01.2007 11:50

Król śmietanowo-cytrynowy

Królika podzielic, obsmażyć mocno, mocno na brązowo na oliwie i dodac 5 szalotek i 2
ząbki czosnku i podlać dobrym wywarem do połowy i dusić tak, żeby z kości mięso mozna
łatwo zdjąć.

Zdjąć mięso, kości wyrzucic, odlac pół wywaru, dodac śmietanę całą i sok z 3 cytryny.
Sól, pieprz i cukier! do smaku, plus koperek jeden wkroić.

Pod przykryciem dusić 4- minut jakieś, potem odkryć i odparowywać - ale paaaachnie...

Podawać z ryżem.

Smak królika i smietany i cytryny razem - jest super, jak nieskromnie stwerdzam i tym
razem

Goga

postów: 38

31.12.2006 16:34

Mam stary babciny przepis na "króla"w potrawce bo tak nazywamy króliki.Musimy królika pokroić na porcje,doprawić w/g uznania i obsmażyć na dużej ilości masła na złoty kolor.Przekładamy do brytfanny,dodajemy pół kilo obranej,pokrojonej marchwi w 0.5cm talarki,to samo robimy z 0,3 kg pietruszki a 0,3kg cebuli kroimy w dużą kostkę i szklimy na maśle z królika.Wlewamy masło do brytfanny dodajemy 0,5 l śmietany i pieczemy około 1 godz w piekarniku.Przed podaniem możemy sos zagęścić jeśli daliśmy słodką śmietankę i doprawić.Ja przyprawiam solą morską,pieprzem i tymiankiem świeżym.Smacznego

Krówka

postów: 15

16.12.2006 20:56

Krówkę??? :-< Wypraszam sobie!!!! ;))

Pati1

postów: 1

14.12.2006 19:21

króliki lubią, jak się je drapie za uszkami... :-) Może lepiej spożyj świnkę albo krówkę

jack

postów: 1

09.12.2006 19:05

Szukam dobrego i w miarę prostego przepisu na królika