ostatnio na forum >>

gdzie kupić we wrocławiu szklany panel do kuchni? >

Robiąc od nowa salon i kuchnie kolega polecił mi tą firmę http://www.majsterszklarz.pl...

wiktoria-karn, 14.03.2014 | czytaj dalej


Orzechy - dobre czy nie? >

Dobra jest nalewka z orzechów na brzuch.

wiktoria-karn, 14.03.2014 | czytaj dalej


Dieta Ewy Dąbrowskiej >

Nie, ale spróbuje.

wiktoria-karn, 14.03.2014 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1522, wpisów: 25948
najnowszy wpis: 14.03.2014 10:53

Mamy 21968 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Krem

Hestia Q-34

postów: 418

05.06.2010 12:25

Hej Slawku!
Ciesze sie,ze Ci sie udalo.Wychodzi dosc puszysto,ale nie bardzo puszysto.
Do kremow dodaje bez obaw surowe zoltka,nie spotkalam sie z przepisem
na krem na bazie masla, do ktorego dodaje sie cale surowe jajka.
Moze odezwa sie Ci,ktorzy wiedza wiecej?
Osobiscie wole ten krem z budyniem,nie zawiera takiej ilosci masla i jaj.Dodatki
smakowe mozna zmieniac jak sie chce.Jest naprawde dobry.Moj ulubiony to
z rumem.

slawek7

postów: 35

04.06.2010 05:02

Właśnie takiego kremu poszukiwałem jak Ty Pijana_Powietrzem.

Hestia Q-34 ten przepis który mi podałeś wypróbowałem. Wyszedł mi, przy najmniej mi ię nie zważył z czego się cieszę. A powiedz mi czy on wychodzi tobie puszysty? Bo mi nie wyszedł aż tak puszysty.
\
przy okazji zapytam, czy można robić tak że do utartego masła z cukrem ucierając masło dodawać surowe całe jajka? Tak słuszałem od sprzedawcy w cukierni, ale podejrzewam że nie do końca mówiła prawdę, bo to jednak są surowe jajka? Co o tym myślicie?

Pijana_Powietrzem

postów: 42

09.05.2010 15:23

Witam.
A może ktoś wie jak zrobić taki przepyszny krem kawowy (widać w nim kropeczki kawy), którymi często są przełożone bezy w cukierni?? :)

Hestia Q-34

postów: 418

06.05.2010 21:21

Slawku,nie mam pojecia dlaczego Ci sie wazy.Sugerowano mi,ze to moze wina masla
i margaryny.Podpowiedziano, mi bys uzyl maslo smietankowe i margaryne kruszwicka
sprzedawana jest w kubeczkach,chyba nazywa sie maslo albo tluszcz roslinny.
Oba tluszcze lekko ucierasz,niezbyt dlugo,by sie nie zagrzaly i malymi porcjami /okolo
2 lyzki/ wystudzonej masy jajecznej ciagle ucierajac.Oczywiscie,maslo i margaryna
nie solone,ja robie tylko na masle,bo moge dostac nie solone,u nas jest tylko slona margaryna.Osobiscie,wole ten krem z margaryna,jest bardzej stabilny,nie mieknie
tak szybko ,jak robiony tylko na masle.
Nigdy mi sie nie zwazyl..Trzymam kciuki.Powodzenia

slawek7

postów: 35

06.05.2010 19:09

Spodobał mi się ten ostatni przepis i próbowałem go zrobić, ale coś delikatnie mówiąc popsułem bo wygląda jakby się zważyło. Ciekawe co mogłem zepsuć?
Ubiłem ładnie jajka, potem utarłem lekko tłuszcze i się popsuło.
Jak ma wyglądać utarta margaryna z maslem i jak dodać jajka. Jajka wystudziłem.
Prosze powiedz mi jak Ci wychodzi gotowy krem?

Hestia Q-34

postów: 418

04.05.2010 10:15

Slawku,do kremu,ktory podam Ci teraz uzywa sie calych jaj.

6 jaj
1 1/2 szklanki cukru
500g masla
250g margaryny zwyklej - jest konieczna dla lepszej konsystencji kremu
smak i aromat taki, jaki lubisz

Nad garnkiem z wrzaca woda ubijaj jaja z cukrem,az podwoja objetosc.masa
wstazkami splywa z trzepaczki.
Nastepnie utrzyj tluszcze na jednolita mase, nie ucieraj na puszysto,tluszcz ma byc
lekko schlodzony,dodawaj po trochu mase jajeczna caly czas ucierajac.

slawek7

postów: 35

04.05.2010 06:25

Dziękuję, dzisiaj spróbuję.
Przy okazji jeszcze podrąże bo nie da mi to spokoju.
Hestia Q-34 pisałaś że krem na bazie zółtek ubija się na parze, a czy to samo dotyczy całych jajek. czy tez zgestnieje? bo ydaje mi sie ze z samych zółtek to b. mało wychodzi i byłoby mało wydajne.
Nie znam żadnego cukiernika, którego mogę się poradzić i dlatego mam trochę kłopot z tym.

Hestia Q-34

postów: 418

03.05.2010 20:42

Slawku,moja rada dotyczyla ciasta,ktore czasem sie wazy.
Wszystkie kremy na bazie masla po schlodzeniu twardnieja,nadaja sie do
przekladania roznego rodzaju ciast,ciasteczek,tortow,rolad.
Krem na bazie zoltek i cukru najczesciej ubija sie na parze,po schlodzeniu
jest sztywny.Podam przepis na krem ktory nigdy nie sprawi Ci klopotu.

1 szklanka mleka
1 budyn waniliowy
100 ml cukru
125-150g masla
1 zoltko
80-100 ml rumu - koniecznie STROH,albo TUZEMSKY,sa najlepsze, maja
fantastyczny aromat.

Odlej troche mleka do kubka i wsyp budyn, wymieszaj,dodaj zoltko
i bardzo dokladnie roztrzep.Reszte mleka zagotuj z cukrem w rondelku ,wlej
budyn z zoltkiem i tu musisz sie bardzo zwijac mieszajac energicznie,bo masa
robi sie szybko bardzo gesta,nie mozesz dopuscic by zrobily sie grudki.
gotuj chwile ciagle mieszajac,nie przypal.
Przeloz gotowy budyn do salaterki i przykryj folia spozywcza,dokladne
przyciskajc do powierzchni budyniu.
Kiedy wystygnie,rozdrob na mniejsze kawalki i dodawaj w kilku porcjach
miekkie maslo, energicznie mieszajac,tu przyda Ci sie asystent kuchenny.
na koniec malym strumieniem wlewaj rum stale mieszajac.
Przekladaj zaraz po zrobieniu kremu.Schlodzony jest dosc sztywny.
Polecam,jest naprawde dobry.
To jest mala porcja,ale jak widzisz,latwo jest powiekszyc ilosc skladnikow.
Nigdy nie mialam problemow z zwazonym kremem.Moze musisz zwrocic uwage na temperature skladnikow.Zaklada sie,ze wszystke skladniki powinny miec jednakowa
temp.

slawek7

postów: 35

03.05.2010 15:48

Powiem szczerze że strasznie się już pogubiłem.
Zauważyłem że są takie rodzaje tych kremów:
1. Same jajka (całe) ubite bez tłuszczu - pytanie jak to zachowuje się stabilnie, tzn. nie spływa?
2. Utarte całe jajka z utartym masłem
3. tylko utarte żółtka z utartym masłem
4 cierane masło i do tego dodawane tylko żółtko.

Czy ktoś z Was robił którąś wersję i może powiedziec jak to wychodzi? Który mniej się waży i nadaje sie do tortu?

Jak oni to w cukierni robią, może ma ktoś pomysł?

Hestia Q-34

postów: 418

03.05.2010 12:35

Slawku,przedewszystkim wcieraj po jednym jajku.Mozesz uratowac mase dodajac
lyzke oleju i dalej ucierac.Drugi sposob to : dodaj 1-2 razy po pol lyzki maki podczas
ucierania. Kiedys Annie Olson tez zwazyla sie masa, powiedziala ze to niema
znaczenia i jesli pamietam to tez wspomniala o mace.
Sama staram sie, by masa byla gladka.
Powodzenia

slawek7

postów: 35

02.05.2010 19:53

Ciekawe tylko, czy to nada się do przełożenia biszkopta? Bo to miał być krem jak do tortów.

Aseret

postów: 9

01.05.2010 22:07

slawek7 napisał 30.04.2010 13:49:
Bardzo Was prosze powiedzcie mi chociaż gdzie się mogę dowiedzieć jak ajest rola jajek w kremach. Zaczęło mnie to ostatnio bardzo interesować i dlatego wczesniej tez o to pytałem.
A tego kremu z jajkami dalej poszukuję.
Powiedzciemi jeszcze, proszę, co zrobić aby dodajac ubite jajka do ubitego masła nie zważyło mi się to? Ile razy bym nie próbował to za kazdym razem mam pecha.
Jeśli dalej poszukujesz tego kremu, to może spełni twoje oczekiwanie ten przepis: http://www.cojemy.pl/przepis-na/krem-kawowy.html

slawek7

postów: 35

30.04.2010 13:49

Bardzo Was prosze powiedzcie mi chociaż gdzie się mogę dowiedzieć jak ajest rola jajek w kremach. Zaczęło mnie to ostatnio bardzo interesować i dlatego wczesniej tez o to pytałem.
A tego kremu z jajkami dalej poszukuję.
Powiedzciemi jeszcze, proszę, co zrobić aby dodajac ubite jajka do ubitego masła nie zważyło mi się to? Ile razy bym nie próbował to za kazdym razem mam pecha.

ursi5

postów: 219

30.04.2010 10:19

Aseret, dziękuję Ci za przepisy. Tamten deser kawowy (ale z kakaem:-)) już zrobiłam - pyszny i w miarę nietuczący. Z następnych przepisów też na pewno skorzystam.

slawek7

postów: 35

30.04.2010 06:25

To w takim razie dlaczego dają tam te jajka. Przecież to musi być w jakimś celu?

Aseret

postów: 9

29.04.2010 22:05

slawek7 napisał 29.04.2010 11:22:
Przepraszam, Interesuję sie bardzo Waszymi odpowiedziami, ale powinno przyjśc powiadomienie na poczte, a tu było cicho i sobie pomyślałem, że nikt mi nie chciał pomóc, a tu widzę, że jesteście b. fajni.
Ten krem o którym pisalem, on jest jakos na jajkach, bo sprawdzalem, że po podgrzaniu, nie rozwarstwia sie z niego tłuszcz, więc albo to jakiś specjalny tłuszcz łączączy się z jajkami bez ważenia sie, albo tam w ogóle go nie ma.
Dziwne tylko czy mozna zrobić krem z samych jajek i to sie trzyma bez rozpływania?
Aby krem się nie rozwarstwiał dodajemy do niego alkohol a jaja - niekoniecznie

slawek7

postów: 35

29.04.2010 11:27

Zapytam jeszcze o ważna dla mnie sprawę. Jaki jest cel dodawania jajek do kremu budyniowego, dlaczego w jednych są tylko żółtka, a w innych razem z białkami czyli całe? Spotkałem przepisy, w krtórych jedyna różnicą było to że raz same żółtka a innym razem cale jajka. Dlaczego to sie podczas gotowania nie ścina i nie robi jajecznica? Dla mnie to było dziwne dlatego, że jak spotkałem przepis na lody, to rozpoczyna sie go od podgrzewania żółtek (czy całych jajek, nie pamietam) , ale do chili zgęstninia i kazali uważać aby nie ścięło sie to?

slawek7

postów: 35

29.04.2010 11:22

Przepraszam, Interesuję sie bardzo Waszymi odpowiedziami, ale powinno przyjśc powiadomienie na poczte, a tu było cicho i sobie pomyślałem, że nikt mi nie chciał pomóc, a tu widzę, że jesteście b. fajni.
Ten krem o którym pisalem, on jest jakos na jajkach, bo sprawdzalem, że po podgrzaniu, nie rozwarstwia sie z niego tłuszcz, więc albo to jakiś specjalny tłuszcz łączączy się z jajkami bez ważenia sie, albo tam w ogóle go nie ma.
Dziwne tylko czy mozna zrobić krem z samych jajek i to sie trzyma bez rozpływania?

Aseret

postów: 9

28.04.2010 22:38

a może: Czekoladowa masa do ciast
* 3/4 szkl mleka,
* 3/4 szkl cukru,
* 1 cukier waniliowy,
* 3 łyżki kakao,
* 1 szkl mleka w proszku,
* 3 łyżki oliwy,
* 25 g koniaku.

Zagotować mleko, dodać oba cukry.
kakao wymieszać z mlekiem w proszku i stopniowo dodawać do gotującego się mleka, stale mieszając, by nie utworzyły się grudki.
Zestawić z ognia, mieszając wlać oliwę i koniak.

Aseret

postów: 9

28.04.2010 22:36

ursi5 to może zrobisz jako deser krem czekoladowo - kokosowy:

- 1/2 szklanki mleka,
- torebka budyniu czekoladowego,
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- 40 dag śmietany kremówki,
- 4 pralinki kokosowe.

Proszek budyniowy rozprowadzić w mleku. Mleko kokosowe zagotować z połową śmietany. Zdjąć z ognia, wlać budyń, ciągle mieszając jeszcze raz zagotować. Wstawić do lodówki, a przed podaniem udekorować pozostałą ubitą śmietanką kremówką i pralinkami

ursi5

postów: 219

28.04.2010 11:19

Dzięki, bo kawę najbardziej lubię w kawie;-), za to uwielbiam wszelkie czekoladowe i kakaowe desery

Aseret

postów: 9

27.04.2010 21:10

Ursi5 Można dodać kakao, ja wpisałam z kawą, bo Sławek7 poszukiwał przepisu z kawą.

ursi5

postów: 219

27.04.2010 11:44

Aseret napisała 25.04.2010 17:36:
albo:
25 dag miękkiego twarogu,
2 łyżki śmietany,
jajko,
8 dag cukru pudru,
łyżeczka rozpu­szczalnej kawy,
ziarna kawy do dekoracji.

Pokruszony twaróg wraz ze śmietaną, żółt­kiem, cukrem i kawą rozpuszczoną w łyżce wody zmiksować na puszysty krem. Następ­nie bardzo delikatnie
wymieszać z białkiem ubitym na sztywną pianę i wsławić do lo­dówki.
Pyszny, zarówno zmrożony jako deser lub do przełożenia ciasta przygotowanego do szybkiej konsumpcji, czyli do przełożenia ciasta, tuż przed podaniem.
Aseret napisała 25.04.2010 17:36:
albo:
25 dag miękkiego twarogu,
2 łyżki śmietany,
jajko,
8 dag cukru pudru,
łyżeczka rozpu­szczalnej kawy,
ziarna kawy do dekoracji.

Pokruszony twaróg wraz ze śmietaną, żółt­kiem, cukrem i kawą rozpuszczoną w łyżce wody zmiksować na puszysty krem. Następ­nie bardzo delikatnie
wymieszać z białkiem ubitym na sztywną pianę i wsławić do lo­dówki.
Pyszny, zarówno zmrożony jako deser lub do przełożenia ciasta przygotowanego do szybkiej konsumpcji, czyli do przełożenia ciasta, tuż przed podaniem.
Czy do tych ingrediencji można dodac kakao zamiast kawy?

Aseret

postów: 9

25.04.2010 17:43

a może krem kawowy tiramisu??

a może ten krem kawowy

2 jajka,
3/4 szkl cukru pudru,
1 kostka masła,
2 łyżki kawy naturalnej ,
1 tabliczka czekolady
1 kieliszek spirytusu

lub kawowo-kakaowy

Krem kawowo - kakaowy.

2 jajka,
3/4 szkl cukru pudru,
1 kostka masła,
2 łyżki kawy naturalnej ,
2 łyżki kakao,
1 kieliszek spirytusu

Jaja z cukrem podgrzać mieszając, odstawić z ognia i ubić na pulchną masę.
Masło utrzeć na pianę i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo masę jajeczno cukrową, drobno zmieloną kawę lekko rozpuszczoną czekoladę lub jeśli ma to być krem kawowo kakaowy -kakao- i spirytus.

Ale widzę, że autor tego tematu już się nim nie interesuje.. pewnie znalazł już przepis...

Aseret

postów: 9

25.04.2010 17:36

albo:
25 dag miękkiego twarogu,
2 łyżki śmietany,
jajko,
8 dag cukru pudru,
łyżeczka rozpu­szczalnej kawy,
ziarna kawy do dekoracji.

Pokruszony twaróg wraz ze śmietaną, żółt­kiem, cukrem i kawą rozpuszczoną w łyżce wody zmiksować na puszysty krem. Następ­nie bardzo delikatnie
wymieszać z białkiem ubitym na sztywną pianę i wsławić do lo­dówki.
Pyszny, zarówno zmrożony jako deser lub do przełożenia ciasta przygotowanego do szybkiej konsumpcji, czyli do przełożenia ciasta, tuż przed podaniem.

Aseret

postów: 9

24.04.2010 22:41

a może taki krem?

* 200 g masła
* 1 łyżka kawy mielonej
* 3 łyżki wódki (lub innego alkoholu)
* 4 łyżki cukru pudru
Kawę zalewamy gorącą wodą (około75- 80 ml) i odstawiamy do przestudzenia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy przestudzoną kawę - możemy dodawać napar łącznie z fusami jak również sam napar. Jeśli lubimy smak kawy dodajemy cała ilość naparu, jeśli nie za bardzo lubimy posmak kawy dawkujemy napar lub napar i fusy wg swego upodobania.
Do zmiksowanego z cukrem i kawą masła delikatnie, stopniowo dodajemy alkohol tak, aby krem się nie rozwarstwił.
Takim kremem możemy przekładać biszkopty. ciasta piaskiwe czy drożdzowo kruche

kasandra6

postów: 8

24.04.2010 19:35

Może chodzi o krem budyniowy kawowy a kawę się parzy

slawek7

postów: 35

19.04.2010 07:15

Witajcie.
Może ktos z Was mi pomoże? poszukuje przepisu na krem? Może dziwne pytanie, ale krem zawiera w sobie jaks tłuszcz, jest slodki z dodatkiem kawy sypanej.
Nie ma tam, żadnej żelatyny, w smaku tez nie da się wyczuc jajek więc chyba ich tam nie ma.
Ma ktoś jakiś pomsył jak może byc robiony taki krem?