Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27178 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ KOTLECIKI I SZNYCELKI - NIE TYLKO MIESNE.

snoozy

postów: 2419

18.05.2009 22:16

Ja robie kotleciki z mielonego miesa drobiowego z nasionami czarnuszki, kminu rzymskiego i imbiru,Wszystko mieszam i formuje podłuzne kotleciki, któtre nadziewam na patyczki rozmarynu i pieke w temp 180 stopni.
Podaje z sosem majonezowo-jogurtowym z limonka i czosnkiem

Ela LISA

postów: 1956

15.05.2009 12:09

KOTLECIKI LUB KROKIECIKI Z SEREM ZOLTYM.

1szklanka maki,2 dag drozdzy,1 szklanka podsuszonego i startego sera na najdrobniejszej tarce,10 dag masla,1/2 szklanki smietany,sol,pieprz,jajko i tarta bulka do panierki,olej do smazenia.
Drozdze rozetrzec ze smietana,make posiekac z maslem,dodac drozdze i ser tarty,sol i pieprz. Wyrobic ciasto,i zrobic kolteciki lub waleczki ,ktore moczyc w jajku i obtaczac w tartej bulce.Smazyc w glebikim oleju.
Podawac gorace z pikantnymi sosami ,surowkami ,lub marchewka z groszkiem.

minutka

postów: 1250

11.05.2009 10:28

Z KABACZKA LUB CUKINII (tej wyrośniętej, ale o miękkiej skórce)
Kabaczka (ze skórą) pociąć na poprzeczne plastry grubości 3-4 mm. Rozbić tłuczkiem do mięsa (moim zdaniem jest to absolutnie konieczne, bo wydobywa smak). Posypać solą i ulubionymi przyprawami (ja daję pieprz ziołowy). Obtaczać w jajku i bułce tartej. Smażyć.

Ela LISA

postów: 1956

10.05.2009 19:54

Pamietam takie dziwne
Swajcarskie kotleciki.- z sera zoltego.
Grubsze plastry sera zoltego,smarujemy musztarda lub ketchupem,mozna i w majonezie z dodatkami,np z koperkiem i czosnkiem. Potem serek w mace i roztrzepanym jajku,na koncu w bulce tartej.Smazymy na oleju.Podajemy gorace z patelni. Z jakas surowka lub pomidorami z cebula.

minutka

postów: 1250

10.05.2009 18:56

No to się dorzucę kotlecikami z czasów mojego wegetarianizmu:

KOTLETY SELEROWE
seler korzeniowy
jajko
bułka tarta
natka pietruszki
sól, pieprz
Seler obrać i pokroić kawałki. Ugotować w osolonej wodzie. Schłodzić, a następnie rozdrobnić widelcem.
Do masy selerowej dodać jajko, posiekaną natkę i bułkę - tyle ile zabierze. Doprawić solą i pieprzem. Formować kotleciki i obtaczać je w bułce. Smażyć na złoty kolor.
Podawać z np. buraczkami.

Ela LISA

postów: 1956

10.05.2009 18:49

Kotleciki indonezyjskie.
1 szkl mielonego miesa( drob,wieprzowina,wolowina),1 posiekana cebula,2 roztarte zabki czosnku,2 szkl utluczonych gotowanych ziemniakow,1 lyzka maki ziemniaczanej,2 czubate lyzki drobniutko posiekanego selera,sol,pieprz,jajko.
Mae dobrze wyrobic, zrobic kotleciki,obtoczyc w tartej bulce,usmazyc.
Pyszne z ketchupem.

Ela LISA

postów: 1956

10.05.2009 18:44

Sznycelki bezmiesne.

Ugotowac na sypko kasze gryczana,do kaszy w proporcji 1;1 dodac ugotowane utluczone ziemniaki.Dodac zeszklona na tluszczu cebulke,roztarty zabek czosnku,sol.pieprz,posiekana drobno natke i jajo.Calosc wyrobic.Zrobic sznycelki,panierowac w jajku i bulce,usmazyc.
Podac z sosem,grzybowym,pomidorowym,miesnym,jaki chcemy.Dodatkowo surowka.

Ela LISA

postów: 1956

10.05.2009 18:41

Nikt niczego nie wpisal,myslalam ze temat zaskoczy.Na poczatek moze wiec ja cos wpisze.

jacek1f

postów: 2296

07.05.2009 11:52

jacek1f
postów: 1243

07.05.2009 11:52
Elu, mam apel do Ciebie - nie mnóż tak wielu watków...lepiej.

To forum nie nadaje sie do tego, jest inaczej skonstruowane.
Tak duzo pozakldalas bardzo szczegolowych watkow i co? Nie da rady latac i szukac i wpisywac. Tak na forumach sie nie da. To jak z ksiazka i rozdizlamai jest.

Miesen, szybkie, male - tak.
Ale nie tu sznycelki, tu placuszki a atu zeberka.
Znam 32 przepsiy na zeberka, robie zawsze chyba tylko 4. I co? po co watek z 10 np przepisami?

Tak mi sie wydaje, ze oslabiasz atrakcyjnosc miejsca zakladajac duzo malutkich wąskich tematow...

Bez urazy:-)

Ela LISA

postów: 1956

07.05.2009 11:39

Tyle jest roznych ciekawych przepisow.