Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

David w Europie 5 >

moim zdaniem też nie pasuje ..

Wraa, 15.12.2017 | czytaj dalej


Przystawka z cukinii >

Uwielbiam wszelkiego rodzaju potrafi z wykorzystaniem cukinii. Dodatkowo jest to bardzo zdrowe...

temptinglook, 14.12.2017 | czytaj dalej


Pomoc w organizacji eventu >

Hej! organizuję imprezę kulturalno-sportową i poszukuję firmy, która pomoże mi w...

jasang, 14.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2010, wpisów: 30163
najnowszy wpis: 15.12.2017 00:32

Mamy 27400 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Karmel

jacek1f

postów: 2296

16.02.2008 08:29

jak brązowieje to juz zaczynasz, trzeba byc szybkim przy karmelu.
Wrzatku mozesz dodac w niewielkiej ilosci, by zatrzymac chec karmelu do palenia sie.
Wiesz co sprobuj cukier - pol szklanki w maluym rondelku i 3 łyzki wody - bedziesz miel wiecej czasu zanim sie spali lub zetnie.

Adri991

postów: 17

15.02.2008 18:57

Mi to niewychodzi bo jak zaczęło brązowieć i gęstnieć to po chwili zczarniało i bło czuć spalenizną!!!!!!! Ja czytałem że trzeba dodwać jeszcze wrzątek wody! Ja właśnie nie wiem jak to zrobić!!!!!

jacek1f

postów: 2296

14.02.2008 21:40

pewnie! :-)
Z rondelka jak zgestniej na brązowo, widelec zamaczas i myk machaj nad papierem - musisz wyczuć:-)

Mozan cuda stworzyć.
I słodkie:-)

Adri991

postów: 17

14.02.2008 12:46

To jest do ozdoby!! I pisze w przepisie że mam wylać na pergamin i wyciągac widelcem długie nitki!!! Da sie tak zrobić??

jacek1f

postów: 2296

10.02.2008 16:53

zalezy ile - ale generalnie cukier na patelnie lub do szerowkiego rondla/garnka i podgrzewasz powoli, cały czas stoisz i pilnujesz i mieszasz - i to drewnianym czymś.

- szkola pierwsza: łyżka wody i szklanka cukru;
- 2. - bez wody w ogole...

zacznie blgotać, brązowieć i gęstnieć - mieszasz równo i potem juz przeznaczenie rządzi:-).. znaczy do czego ma być

- na karmelki...?
- na dropsy?
- na ozdoby?
- na polewy?
do ciast?
do mięs do ryb itp...?

Adri991

postów: 17

10.02.2008 12:08

jak sie robi karmel?????