Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27178 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Kalafior

marieta5

postów: 495

01.06.2007 15:48

Tak więc wypróbuję... A co tam!

Chenia

postów: 459

01.06.2007 10:43

Jeszcze nie! Ale po tym imbirze wszystko będzie lepsze :-)))

marieta5

postów: 495

31.05.2007 23:55

A próbowałaś sama zrobić to danko? No bo może właśnie ten przepis bym podrzuciła koleżance? Przy okazji sama bym zupkę wypróbowała :)

Chenia

postów: 459

31.05.2007 22:24

O nie nie nie kalafiorowa może być kalafiorowa podaję przepis z książki ZUPY:

Zupa-krem z kalafiora

Składniki:
główka kalafiora
średniej wielkości cebula
łyżka masła
łyżka mąki
1 l bulionu
1/4 l mleka
sól
biały pieprz
szczypta bazylii
3 łyżki grubo posiekanych listków pietruszki
trochę soku z cytryny

Kalafiora podzielić na małe różyczki, a ich łodyżki ponacinać na krzyż, łodygę obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Drobno posiekaną cebulę usmażyć w maśle, oprószyć mąką i prażyć na zasmażkę, potem zalać zimnym bulionem i gotować. Włożyć do garnka kalafior i na małym ogniu gotować 15-20 minut. Wyciągnąć kilka małych różyczek i resztę zmiksować na gładko. Następnie znowu rozgrzać, dolać zimne mleko, posolić, dodać pieprz i przyprawić bazylią. Zupę posypać pietruszką i jeszcze raz zagotować. Na końcu dodać całe różyczki kalafiora. Zupę można zakwasić odrobiną soku z cytryny.

marieta5

postów: 495

31.05.2007 16:42

:)))))

jacek1f

postów: 2296

31.05.2007 11:00

Aha, już mozna przejsc na nastepny poziom - 3 łyzeczki harrisy do zupy - teraz juz to pestka!
:-))

jacek1f

postów: 2296

31.05.2007 10:59

Pozdrawiam Dzielnego Męża Cheni! Mówiłem, że pyszna zupa?!

:-)
Mówiłem.

kiwi

postów: 234

31.05.2007 10:48

Taki przepis, dosć prosty:
Kalariory podgotowane,
ciasto naleśnikowe
maczać w nim różyczki, smażyć w głębokim ogniu i podawać na cieplo z sosem czosnkowym. Pycha

marieta5

postów: 495

30.05.2007 23:47

Dzielny chłopak :)

Chenia

postów: 459

30.05.2007 22:26

Wszystkich współczujących uprzejmie informuję, że zupa dzisiaj została przez Olka zjedzona :-)

Chenia

postów: 459

29.05.2007 22:23

Został prawie 1 l jeszcze, zjadł 2 kubki czyli ok. 0,5 l i na dzisiaj ma dosyć :-) Nie miałam dzisiaj ręki do gotowania, do ryżu wrzuciłam tyle kurkumy, że był pomarańczowy zamiast zółty...

marieta5

postów: 495

29.05.2007 22:12

Pozdrowienia dla Ciebie i oczywiście dla męża :) A dużo tej zupy jeszcze do zjedzenia? I naprawdę taka niedobra?

Chenia

postów: 459

29.05.2007 21:49

To może szybka brokułowa?
Ugotować brokuły w rosole, zmiksować i doprawić do smaku.

Chenia

postów: 459

29.05.2007 19:49

lubię imbir, ale w tej ilości to troszkę za dużo ,jednak dzielnie zjadam(dzięki za wsparcie)-mąż Cheni

marieta5

postów: 495

29.05.2007 19:23

:( Naprawdę tak źle? Ja do imbiru nic nie mam, ale jeśli nie polecasz... Koleżanka chciała jakiś przepis na szybką kalafiorową, myślałam, że może ten podrzuce... Niech mąż będzie dzielny :)

Chenia

postów: 459

29.05.2007 19:14

Zrobiłam zupę i niestety całkowita porażka :-(
Najpierw gotując kalafior przypaliło mi się mleko :-(
Potem dodałam 3 łyżeczki imbiru i to była katastrofa.
Może miałam za mało wywaru, nie wiem.
Zupa zrobiła się imbirowa, a ja nie lubię imbiru...
Mąż się poświęca i zjada.

Chenia

postów: 459

16.05.2007 19:44

pokombinuję, dam znać jak wyszło jak dorwę ładny kalafior

jacek1f

postów: 2296

16.05.2007 15:42

hm, to juz nie bedzie to... Ona musi miec lekkie coś:-) Mozesz dodac chili troszkę może?
Bez imbitu nie probowalem tej akurat:-(

Chenia

postów: 459

16.05.2007 15:07

Czy zupkę można bez imbiru? - nie przepadam za nim, ale z przepisu na pewno skorzystam!

jacek1f

postów: 2296

16.05.2007 13:05

Surowy kalafior podzielony na małe różyczki
(mozna zblanszowac 4 minuty, ale ja wole nie)
Jogurt naturalny z cukrem, solą i 3 łyzkami ostrej musztardy. Wymieszac i podawac od razu.

Super zupa:
Kalfior do mleka i gotujemy do pelnej miekkosci.
Studzimy i miksujemy na krem.
Dodajemy 3 łyżeczki imbiru w proszku, jedna kurkumy i puszeczkę mleka kokosowego.
Podgrzewamy do zagotowania i juz - podajemy. Mozna z kolendrą swieża - pasuje.
Polecam.

marieta5

postów: 495

16.05.2007 11:10

Uwiebiam kalafior, więc na pewno skorzystam z przepisów :]

Chenia

postów: 459

16.05.2007 10:54

Sałatka wiosenna
gotowany kalafior
kukurydza
ser żółty
koperek
dresing jogurtowy (majonezowy) jak kto woli

Goga

postów: 38

10.05.2007 19:52

Składniki:
kalafior
ser żółty
marynowane grzybki, papryka,ogóreczki
majonez
Ugotować kalafior.Ostudzić i podzielić na różyczki.Ułożyć na półmisku kwiatem do góry.Marynowane grzybki, paprykę i ogórki drobno pokroić i wymieszać z majonezem.Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nim kalafior.Na koniec polać sosem.Ja podaję z grilowaną karkówką lub grilowanym filetem indyczym z racji rozpoczętego sezonu "dymkowego". Smacznego