Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Problemy z odżywianiem >

Zgłosiłam sprawę do prawnika https://www.i-kancelaria.pl/o-kancelarii/ bo czułam się tylko gorzej i gorzej

Romoha, 11.12.2017 | czytaj dalej


Przepisy na swieta >

Jakie sa wasze ulubione?

marlenawwa, 11.12.2017 | czytaj dalej


Objazd kulinarny Paryża >

Wraz z moim mężem kochamy kuchnię francuską stąd padł pomysł by na...

sisirus, 11.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2008, wpisów: 30147
najnowszy wpis: 11.12.2017 20:48

Mamy 27383 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ JULIA I JACQUES GOTUJĄ W DOMU

więcej >>

maargot

postów: 3

18.12.2015 01:20

Szukam przepisu na gulasz Jacques'a Pepin - to był wspaniały przepis - może Ktoś go zna. Była to potrawa jednogarnkowa. Bardzo proszę !

toskaniau

postów: 41

27.06.2012 21:21

witam, czy przepis na sos maslany mozna prosic..

migotka333

postów: 1184

10.08.2010 19:15

Crepes - francuskie naleśniki

Przepis z programu Julia i Jacques gotują w domu

trudność: łatwe

Składniki
1 szklanka zimnej wody
1 szklanka zimnego mleka
4 jajka
pół łyżeczki soli
półtorej szklanki mąki
4 łyżki roztopionego masła
kawałek boczku lub słoniny; albo 2 do 3 łyżek oleju

Przygotowanie
Składniki płynne wlać do blendera. Dodać jajka i sól. Wsypać mąkę i wlać roztopione masło. Przykryć i miksować minutę na najwyższej szybkości. Jeśli do ścianek przykleją się drobinki mąki, zebrać je gumową łopatką i miksować jeszcze 2-3 sekundy. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ciasto powinno przypominać śmietankę. Ma pokrywać cienką warstwą tylną część łyżki. Jeśli pierwszy naleśnik jest za ciężki, do reszty ciasta domieszać trochę wody, dodając po łyżce. Usmażony naleśnik powinien mieć nie więcej niż 2 mm grubości. Usmażyć naleśnik na próbę, aby sprawdzić konsystencję ciasta, ilość mieszczącą się na patelni oraz jej rozgrzanie. Posmarować dno patelni słoniną lub olejem. Postawić na średnim ogniu i podgrzewać, aż pojawi się dym. Natychmiast zdjąć z ognia. Trzymając patelnię w prawej ręce, nalać na środek ¼ szklanki ciasta. Szybko obracając patelnię we wszystkich kierunkach, rozprowadzić ciasto równomiernie po dnie tak, aby powstała cienka warstwa. (Zlać nadmiar ciasta z powrotem do miski. Odpowiednio dostosować ilość ciasta, z którego będzie usmażony następny naleśnik.) Cała procedura trwa 2, 3 sekundy. Postawić patelnię na ogniu na 60-80 sekund. Ostro potrząsać patelnią, aby obluzować naleśnik. Podnieść brzeg łopatką. Jeśli spód naleśnika jest złocistobrązowy, przełożyć go na drugą stronę, posługując się dwiema łopatkami. Można schwycić palcami brzeg i pociągnąć do siebie. Można także obrócić, podrzucając na patelni. Smażyć po drugiej stronie pół minuty. Ta strona zwykle ma ciemne, okrągłe piegi. Zazwyczaj zawija się ją do środka i nie pokazuje publicznie. Gotowe naleśniki przekładać na metalową kratkę. Po krótkim przestygnięciu układać na talerzu. Ponownie natłuścić patelnię, poczekać, aż pojawi się dym. W ten sam sposób usmażyć pozostałe crepes. Talerz z naleśnikami można postawić na garnku z gotującą się wodą lub schować w ciepławym piekarniku. Można także wcześniej je usmażyć i podgrzać w razie potrzeby. (Albo zamrozić). Przy pewnej wprawie można smażyć crepes na dwóch patelniach. Wtedy udaje się przygotować 24 crepes w pół godziny.

Na podstawie programu "Julia i Jacques gotują w domu" opracowała Małgorzata Samborska

post edytowany 1 raz, ostatnio 10.08.2010 19:19

letnia

postów: 1

10.08.2010 08:51

Szukam przepisu na naleśniki z odcina 2. Proszę o pomoc!!! Na stronie kuchnia.tv nie ma tego przepisu :(

Nalewka

postów: 50

18.04.2010 11:05

Mam przepis, spisałam sobie z odcinka o zupach :) A jarzyny "opcjonalne" pochodzą z podobnego przepisu z książki Jacques Pepin's Simple and Healthy Cooking (wersja ang. w necie).

Szafranowa zupa rybna (gulasz)

3 łyżki oliwy
1 cebula siekana plus ew. dymka
1 łyżka siekanego czosnku (5-6 ząbków)
1 duży pomidor bez skórki, pokrojony albo 1/2 puszki krojonych pomidorów
1 szklanka wina (białe)
1 - 2 szklanka wody / bulionu rybnego lub drobiowego
1 łyżeczka soli
1 łyżka estragon + tymianek / natka pietruszki - świeże
1 spora szczypta szafranu
1 łyżeczka (max) pieprzu cayenne
1 łyżeczka skórek z cytryny w nitkach
min. trzy gatunki ryb morskich, mule, przegrzebki, skorupiaki, bez skóry, w kostkę 2 / 2 cm.
opcjonalnie
1 mały por pokrojony
2 marchewki pokrojone w plasterki
1/2 filiżanki kopru włoskiego w plasterkach lub łyżeczka nasion
1/2 filiżanki selera grubo startego
3 pieczarki

Na oliwie zeszklić cebulę, dymkę, czosnek, dodać jarzyny, zamieszać, poddusić 2 min., dodać szafran, pieprz, sól, dodać wino, dolać wodę albo bulion, dusić 10 min., dodać muszle i skorupiaki, zamieszać, dusić 10 min., dodać pokrojone ryby, nie mieszać, dusić 10 min.
Przygotować grzanki / bagietki z sosem.
Nakładać gęste do głębokich talerzy albo lepiej misek, nalać zupę, posypać natką i podawać.

Nalewka

postów: 50

17.04.2010 12:50

Znalazłam spis treści tego odcinka i teraz szukam tego albo podobnego przepisu :)

Soup (#109) Duration: 26:46 CC STEREO TVG

Four classic soups made from scratch in Julia's kitchen: aromatic steaming hot French Onion Soup, topped with heaps of melted, baked cheese; Vichyssoise, or chilled Leak and Potato Soup, as well as an original variation on the theme using watercress; and a hearty Mediterranean fish stew with an authentic rouille. And, because no show about would be complete without Chicken Soup, we are presented chicken & noodle, and chicken & rice soups.

To to danie śródziemnomorskie z Rouille Sauce :) Znajdę! Muszę :)

Nalewka

postów: 50

17.04.2010 01:31

Dzięki za zainteresowanie :)
Ale to nie to :(

W tamtym nie było kaparów, mąki, masła też nie pamiętam itd.
Najbardziej to moje poszukiwane danie kojarzy mi się z zupą rybną na bardzo gęsto (ale bez zaprawki mącznej, czy tp., samo mięsko ryb i skorupiaków). Krewetki, muszle, chyba też langustynki, ze trzy gatunki ryb, na samą myśl cieknie mi ślina...

I tak ładnie mistrz Jacques zdejmował skórkę z kawałków łososia, jednym wyćwiczonym do bólu ruchem. A ten sos z chleba, papryki bez skórki, jakichś ziół i oliwy, kładziony na grzanki, a te z kolei wkładane jednym końcem między kawałki ryb tak, żeby ten gęsty sos troszkę mieszał się z daniem w talerzu. Mniam!

No cóż, zrobię coś w rodzaju wariacji na temat, może goście nie widzieli tego programu i się nie zorientują :)

jacek1f

postów: 2296

16.04.2010 17:45

nie ma po polsku:-(

albo to to:
to?to?

albo nie ma i na ich stronce:-(

Nalewka

postów: 50

16.04.2010 11:52

Proszę o pomoc!!!

Szukam przepisu na zupę? gulasz? danie z owoców morza z odcinka emitowanego dnia 14 kwietnia 2010 (Julia i Jacques gotują w domu). Podawane z bagietką czy grzankami z gęstym sosem.

Były tam: cebula i czosnek na oliwie, różne ryby w kostkę, mule, krewetki, bulion, wino i ... nie wiem co jeszcze.

Mam mieć gości w niedzielę, wczoraj zrobiłam główne zakupy "morskie", a teraz nie mogę odnaleźć przepisu :(

Adela

postów: 6

19.10.2009 19:27

Dziękuję bardzo za zmianę lektora. Z ogromną przyjemnością oglądam każdy program. Czy są może w planach inne programy z Julią Child? Przydałyby się takie z nauką gotowania od podstaw z dużą ilością informacji o technikach, produktach oraz nauka przygotowywania dań klasycznych, które mogłyby być dobra bazą do dalszych eksperymentów.

kropiak

postów: 60

08.10.2009 16:38

Również dziękuję za lektora :)
Teraz przyjemność oglądania jest 100-procentowa!

piani

postów: 54

08.10.2009 12:23

Brawo za blyskawiczna reakcje w sprawie lektora. Wow, szybkosc robi wrazenie! Dzieki wielkie :)

jacek1f

postów: 2296

06.10.2009 13:40

bravo!!!!

marghe

postów: 356

06.10.2009 11:59

I chwała Wam za to :)
Zupełnie inaczej się ogląda

Ola_D

postów: 308

06.10.2009 10:00

Dzień dobry,

tak jak obiecałam - w odpowiedzi na Wasze prośby, programy z Julią Child zostały nagrane na nowo.

Pozdrawiam,
OlaD

hmmm

postów: 103

06.10.2009 08:18

myślę, że warto nagrać inną lektorkę nawet jeśli cały program został już zdubbingowany, zwłaszcza, że zaplanowane są zapewne liczne powtórki tej serii.
ja osobiście niestety nie jestem w stanie skupić się na treści ani tym bardziej wczuć w urocze poczucie humoru Julii słysząc wciąż te "aktorskie" postękiwania.

ewela

postów: 1

05.10.2009 09:41

popieram "piani" ten głos lektorki psuje ten program-Ewela

piani

postów: 54

04.10.2009 19:07

Hmmm podal(a) bardzo uzasadniona propozycje.
Popieram te prosbe.

KuchniaTV robi cos bardzo cennego dobierajac jak sie domyslam aktorow dubbingowych do czytania swoich programow zamiast neutralnych i monotonych lektorow. Dzieki temu wszystkie programy Kuchni duzo zyskaly :) W tym jednym wypadku nie trafiono z glosem. Moze seria jeszcze nie jest w pelni przetlumaczona i da sie cos zrobic?

Program jest fajny, encyklopedia gruntownej wiedzy o gotowaniu w calkiem dobrej formie z para mistrzow. Niestety, lektorka ma irytujacy glos i czasem to ona mnie moblizuje do siegniecia po pilota... w polowie programu.

hmmm

postów: 103

04.10.2009 13:59

czy w przypadku tego programu możemy liczyć na zmianę lektorki?