Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Wasze ulubione herbaty >

Mi w ostatnim czasie najbardziej smakuje herbata https://moyamatcha.com. Ma charakterystyczny, ciekawy aromat,...

Kambelina, 14.12.2017 | czytaj dalej


Przepisy na swieta >

Moim ulubionym i od razu koniecznym wypiekiem jest oczywiście sernik - nie...

B.Sadowska80, 14.12.2017 | czytaj dalej


Witam >

Witam wszystkich ;)

natka269705, 14.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2009, wpisów: 30160
najnowszy wpis: 14.12.2017 12:29

Mamy 27397 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Książki kulinarne

FORUM kuchnia+ Julia Child

KATARZYNKA

postów: 760

14.06.2011 13:42

Z nieukrywaną radością donoszę o odkryciu przeze mnie (choć zapewne wielu tegoż odkrycia dokonało przede mną, to pragnę się nim jednak podzielić) niedawno dwóch książek Julii Chid w języku polskim tj. "Moje życie we Francji" (tak na marginesie-jest dostepna od roku, więc chyba spałam, że jej do tej pory nie widziałam) i "Gotuj z Julią". Pozostaje mieć nadzieję, że wkrótce pojawią sie następne.

ormean

postów: 3

11.03.2011 09:56

No nie wydała kilkanaście . Ja mam namiary na 12 tytułów ale numero uno to oczywiście Mastering the Art of French Cooking ale albo drogie albo pobiblioteczne. Szukam , węszę jak labrador (czarny of course) . Jakby co to pdf z Mastering .. krąży po torrentach. To sprawa piracka , ale jak kto lubi i się nie brzydzi. To dla tych co mają laptoka w kuchni przed oczami.

ewamarta

postów: 1

10.03.2011 22:00

Ormean,

Pare tytulow, to maksymalnie cztery, bo z tego co wiem to Julia Child nie wydala wiecej. Czy sie myle?

ormean

postów: 3

10.03.2011 09:13

Trochę niezręcznie, ponieważ mam swój antykwariat w allegro i to byłoby odbieranie sobie chleba. Ale staram się być konkurencyjny cenowo i nie sprowadzam książek wycofanych z bibliotek chociaż są najtańsze.

AnnaKotecka

postów: 12

09.03.2011 20:13

A jak znajdziesz taką książkę??? Masz stronę internetową jakiegoś antykwariatu? Ciekawa jestem jak to się robi :)

ormean

postów: 3

04.03.2011 21:31

właśnie przymierzam się do kupna paru tytułów Julii zza oceanu. Są chętni do przyłączenia się? Mówię o starych , antykwarycznych (nie zawsze pięknie kolorowych) i tanich pozycjach.

AnnaKotecka

postów: 12

03.03.2011 17:30

Dzięki :)

Przydałoby sie stworzyć taka polska strone z jej przepisami....

MaxRedaktor

postów: 174

02.03.2011 16:46

Masz je choćby TU

AnnaKotecka

postów: 12

02.03.2011 16:03

A może jest jakaś strona w necie z jej przepisami?
A ksiażka w jezyku angielskim jest w jakiejs polskiej ksiegarni dostepna?

capitel

postów: 2

01.02.2011 15:14

mops napisała 28.07.2010 15:42:
Tak, to wielka szkoda, że nie ma książek Julii Child w języku polskim. Zabieram się właśnie za Doskonalenie francuskiej sztuki kulinarnej w języku angielskim.
Może kuchnia.tv w porozumieniu z którymś wydawnictwem pokusi się o wydanie książek Julii Child :)

leo

postów: 29

28.07.2010 22:22

przepisów nie ma. sama książka dość nudnawa, chociaż opisów wspaniałych dań francuskich jest w niej sporo. koneserom polecam

marghe

postów: 356

28.07.2010 16:31

Pojawiła się taka oto ksiązka http://tinyurl.com/3xf6dxd (dlaczego link jest nieaktywny??)
nie mam pojęcia czy sa w niej jakiekolwiek przepisy. Będę musiała sprawdzić

post edytowany 1 raz, ostatnio 28.07.2010 22:36

mops

postów: 1

28.07.2010 15:42

Tak, to wielka szkoda, że nie ma książek Julii Child w języku polskim. Zabieram się właśnie za Doskonalenie francuskiej sztuki kulinarnej w języku angielskim. Po przeczytaniu książek Julie & Julia oraz biografii Julii Child oraz obejrzeniu filmu ze świetną Meryl Streep naprawdę mam ochotę zmierzyć się z tym ponad 700-stronicowym dziełem.Kilka przepisów zamierzam już teraz zrealizować, ale za auszpik, móżdżek, nerki i homary zabierać się nie zamierzam;) Myślę, że w Polsce Julia dopiero teraz stała się popularna i że ktoś na pewno wyda jej książki kucharskie.
http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Hestia Q-34

postów: 419

27.05.2010 11:20

Szkoda,ze nie ma wydania w jezyku polskim,bo nie znam innej ksiazki tak
pedagogicznie napisanej,jak wlasnie MASTERING THE ART OF FRENCH COOKING
nawet poczatkujacy moze sobie z latwoscia poradzic z zaawansowanymi potrawami.
Drobiazgowo opisuje wszystkie etapy.
Jestem w posiadaniu czesci pierwszej i drugiej wydanej w 1988 roku w jezyku
szwedzkim.Jest tam wszystko,co mozna wiedziec o kuchni francuskiej.
Moze kiedys bedziecie mieli szczescie i jakis wydawca uszczesliwi zainteresowanych.

Psotunia

postów: 8

27.05.2010 01:33

A szkoda

marghe

postów: 356

26.05.2010 13:48

NIestety nie ma

Psotunia

postów: 8

25.05.2010 22:32

Czy ktoś orientuje się, czy książki kucharskie autorstwa tej niezwykłej kobiety,
dostępne są w języku polskim?