Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Jakie wino do dań z warzyw? >

Jeżeli lubicie czerwone wino wytrawne, mogę polecić Leaping Horse Merlot, ono dobrze...

malina_, 24.10.2017 | czytaj dalej


Dopłata >

Hej, czy jest tu ktoś zorientowany w temacie, kto mógłby mi powiedzieć,...

Miles, 23.10.2017 | czytaj dalej


Dzień dobry >

Cześć, jestem nowa, dlatego się z Wami witam ;>

sfinks, 23.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1977, wpisów: 29967
najnowszy wpis: 24.10.2017 02:32

Mamy 27186 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ Jakubiak lokalnie

więcej >>

rzviro

postów: 212

24.09.2016 22:43

@dagmara887, to nie oglądaj - proste...

dagmara887

postów: 4

24.09.2016 11:40

Może umie gotować i ma fajne przepisy, ale jest strasznie sztuczny. Nie lubię oglądach tych programów, wieje od nich takim klimatem korpo :/

forsycja

postów: 3

12.07.2016 09:30

Program bardzo dobry, promuje nasze polskie smaki. Szczególnie zapadł mi w pamięci program o potrawach na "kaca" :)

SylwiaH

postów: 14

16.05.2015 14:14

Mi się ten program bardzo podobał, jakoś tak mi przypadł do gustu, chociaż nie potrafię wyjaśnić dlaczego.

______________
Darmowe konto walutowe bez opłat i prowizji:
AntyHACZYK: Darmowe konto walutowe bez opłat Euro...

lucja555

postów: 1

18.11.2013 09:35

Szkoda, że to tak bliźniaczo podobny program do 15 minut Jamiego. Jeszcze tylko bluza z kapturem i ściereczka do kieszeni :) realizacja bardzo podobna. Ale Król jest tylko jeden!:) Więcej kreatywności proszę bo prowadzący bardzo zdolny i przesympatyczny zasługuje na swój własny niepowtarzalny program :)

Evelina____

postów: 5

20.10.2013 10:08

Odcinek z Gospodarstwa Rybackiego w Głodowie cudny!! Zabrał mnie do tego magicznego miejsca nad Śniardwami. Znam właścicielkę i Jej męża a będąc na Mazurach zawsze robię tam zakupy. Brakowało mi jednak sielawy w tym odcinku. Sielawa, to królowa ryb mazurskich jezior.

pysia98

postów: 1

05.10.2013 12:00

Oglądam program pana Jakubiaka z coraz większą chęcią. Przepisy na dania z polskich produktów, to jest to, co odpowiada mi najbardziej. Fajne są wycieczki do gospodarstw rolnych w całej Polsce i ładne wnętrze kuchni.
Pytanie do pana Tomka: czy będzie książka z pana przepisami?

myszsza

postów: 251

28.08.2013 17:49

marciu, zanim się skrytykuje, warto czasem coś poczytać albo popytać. Cieciorka to poprawna, bardzo często w Polsce używana nazwa ciecierzycy.
Na puszce Bonduelle jest również ta nazwa.
O cieciorce poczytasz też w wikipedii.
W google jest mnóstwo odnośnków, polecam
Tej nazwy używam od dziecka, choć mam już swoje lata.
Proponuję trochę rozwagi przed napisaniem kolejnego zjadliwo-ironicznego posta.
Sądzę, że pan Jakubiak dobrze wie, że cieciorka to również nazwa samicy cietrzewia, wszak jest kucharzem. Zawodowym.
Pozdrawiam.

post edytowany 1 raz, ostatnio 28.08.2013 19:19

marciu11

postów: 4

28.08.2013 15:49

Hm. Panie Kucharzu. Uważa się Pan za kucharza. To gratuluję spożywania "Cieciorki". I nie polecam spożycia... nikomu innemu. Za to Ciecierzycy i owszem - smaczna, wartościowa i treściwa. Jako kucharz powinien Pan wiedzieć co to CIECIORKA...
Z całym szacunkiem dla Pana, gdyż jest Pan tak nieporadnie uroczy, że aż lubię Pana oglądać :)

bass1968

postów: 6

14.07.2013 12:23

tomek jakubiak promuje polska, lokalna zywnosc ! czy to nie jest wspaniale promowac owoce, warzywa czy miesa? poza tym robi to z wielka pasja a jego specyficzne prowadzenie programu to jego styl jego marka jakubiak, wiec jak najbardziej tomek jest ok !

oskarjursza

postów: 4

11.07.2013 20:17

myszsza napisała 06.06.2013 18:01:
A tu ktoś się przyczepia do btaku T, choć większość Polaków tak właśnie to wymawia,
Nie mam nic do Pana Jakubiaka, w zasadzie rzadko oglądam jego programy. Nie ma go na liście moich ulubionych programów jeśli mam być szczery, jednak jeśli już jest, leci to nie zmieniam programu, gdyż w telewizji zazwyczaj leci totalny syf, a patrzeć na polityków działa na mnie jak garść tabletek przeczyszczających. Pan Jakubiak czasami przypomina mi Jamie'go Olivera, to mniej więcej jak Pani Gessler stara się być Gordonem Ramsay'em, ale ani z niej gwiazda gotowania, ani gwiazdki Michelina ta Pani nie posiada. Więc na staraniach się kończy.
Pan Jakubiak czasami "zalatuje" mi Oliverem, ale tylko czasami. Poza tym jest git majonez jak mówi to pewna gwiazda internetu :)

Skoro już jesteśmy w tej Europie, a na polskim rynku pojawiają się zagraniczne produkty, to czas aby nazwy wypowiadać poprawnie, chociażby dlatego aby się przypadkiem nie skompromitować poza granicami.

Więc nie ricota a RICOTTA ;)

post edytowany 1 raz, ostatnio 11.07.2013 20:18

Evelina____

postów: 5

30.06.2013 00:51

Ela LISA napisała 04.06.2013 11:45:
Ogolnie do bani.Pan Jakubiak gwiazda nie jest, i nie bedzie.To cale gotowanie,takie, bez polotu.Nie ogladam, bo nie sprawialo mi to przyjemnosci.
A jest coś w Twoim życiu, co sprawia Ci przyjemność ? Wypróbowałaś chociaż jeden przepis Pana Jakubiaka ? Zrobiłaś już coś w swoim życiu, czym możesz się pochwalić, czy tylko potrafisz krytykować innych ??

Evelina____

postów: 5

30.06.2013 00:45

Tak się zastanawiam - czy program Pana Jakubiaka dotyczy języka polskiego, czy jednak gotowania. Uwielbiamy krytykować, kochamy wytykać błędy i trudno nam przychodzi pochwalenie kogoś, czegoś. To ja jak zawsze wyłamię się z szeregu...uwielbiam program Pana Jakubiaka, jego przepisy są wspaniałe, wypróbowane przeze mnie, zawsze bez problemu wychodziły boskie. Cieszę się, że mamy człowieka w Polsce, który promuje nasze produkty, który jest takim jakby był jednym z nas, który potrafi gotować i o tym cudownie opowiadać. Panie Tomku...proszę tak dalej i jeszcze więcej a głupie komentarze proszę sobie w buty wsadzić. Nie wiem, czy jest już na rynku Pana książka...jeśli nie, to koniecznie proszę o tym pomyśleć a ja będę jedną z pierwszych, którzy ją kupią. Pozdrawiam serdecznie.

post edytowany 1 raz, ostatnio 30.06.2013 00:46

primitive

postów: 2

07.06.2013 12:29

oj myszko kochana, nie irytuj się! nie wiesz co to ironia? toż ja jestem za Panem Jakubiakiem! no cóż, nie każdy musi czuć ironię.

małe sprostowanie odnośnie nazwy tokaj, a w zasadzie tokaji - zerknij na nalepkę! 'tokaji' jest w języku węgierskim przymiotnikiem - od Tokaj, dlatego też Węgrzy używają tego słowa na co dzień ;] ergo - 'tokaji bor' oznacza wino tokajskie, a nie powszechnie używane wino tokaj. nie oznacza to oczywiście, że określenie 'wino tokaj' jest niepoprawne - ot, to był taki mój mały żarcik hungarystyczny. wydaje mi się więc, że jakieś minimum wiedzy mam. moje 'przyczepienie się' było kolejnym ironicznym zabiegiem, znowu nie wyczutym.

także, zanim zaczniesz szpanować zdobądź minimum dystansu! :)

serdeczne pozdrowienia!

ps. w podstawówce byłem mistrzem języka polskiego, nie zabieraj mi złudzeń pisaniem, że używam niepoprawnej polszczyzny :(

post edytowany 2 razy, ostatnio 07.06.2013 12:35

myszsza

postów: 251

06.06.2013 18:01

Ależ Wy jesteście marudni. Fajny, zawsze uśmechnięty, ciekawe, choć proste przepisy, tłumaczenie dlaczego tak, a nie inaczej.Bardzo go lubię.
A tu ktoś się przyczepia do btaku T, choć większość Polaków tak właśnie to wymawia, a to kolejny przyczepia się do nieznajomości węgierskiej wymowy, choć sam nie raczy pisać poprawną polszczyzną, dodatkowo "dowcipnie" używając określenia "użyszkodnik", które jest trochę obraźliwe i mocno lekceważące. Tokaj jest powszechnie używaną nazwą, używają go znawcy win na całym świecie, sami Węgrzy zresztą też, zerknij na nalepkę. Zanim zaczniesz szpanować, zdobądź minimum wiedzy.
Pan Jakubiak jest ekspertem od gotowania, nie od hungarystyki, życząc jeszcze paru tygodni śmiechu - pozdrawiam.

dominika2708

postów: 2

05.06.2013 14:40

Bardzo miły i fajny program:) Pan Tomek prowadzi go z "jajem" a nie sztywno recytując scenariusz.
Więcej Pana w kuchni+ proszę

Ela LISA

postów: 1956

04.06.2013 11:45

Ogolnie do bani.Pan Jakubiak gwiazda nie jest, i nie bedzie.To cale gotowanie,takie, bez polotu.Nie ogladam, bo nie sprawialo mi to przyjemnosci.

primitive

postów: 2

03.06.2013 11:07

zgadzam się z użyszkodnikiem oskarjursza! Panu Jakubiakowi brakuje profesjonalizmu! na poparcie moich słów przytoczę inną lingwistyczną wpadkę gospodarza programu.

otóż ów gospodarz używając ostatnio węgierskiej papryki wziął do ręki opakowanie tej przyprawy i w sposób prostacki i bezczelny przeczytał widzom, co jest na owym opakowaniu napisane. dlaczego prostacki i bezczelny? dlatego, że przeczytał 'paprika' zamiast 'popriko'. ekspert powinien wiedzieć, że w języku węgierskim polskie 'a' czytamy jak szerokie 'o' - przecież Polak, Węgier - dwa bratanki! kiedy tylko usłyszałem owo znamienne 'paprika' odwróciłem wzrok w stronę tv, po czym wybuchłem śmiechem, którym zanoszę się do dzisiaj.

z kielichem tokajskiego wina - a nie jak zapewne Pan Jakubiak chciałby powiedzieć 'z kielichem tokaja' - pozdrawiam z deszczowego Krakowa, coś koło 12 stopni.

post edytowany 1 raz, ostatnio 03.06.2013 11:10

oskarjursza

postów: 4

02.06.2013 15:44

Przepraszam z całego serca, ale muszę zwrócić uwagę.

Szanowny Panie Jakubiak o istnieniu sera ricota jeszcze nie słyszałem, a mieszkam też we Włoszech, natomiast o serze ricoTTa jak najbardziej. Ekspert powinien wiedzieć jak poprawnie wymawiać nazwy różnych produktów w tym sera Ricotta, w którego nazwie są dwie literki "T". Akurat w tle leci Pana program, jest Niedziela godzina 15:39 i po Pana wypowiedzeniu nazwy "ricota", wszyscy na chwilę się zawiesili i odwrócili wzrok w stronę tv, po czym wybuchli śmiechem...

Z kielichem czerwonego Barbera d'Asti pozdrawiam z bardzo słonecznej Italii i temperaturze 26 stopni.