Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej


Meble z Ikei >

Jeżeli chodzi o jakość wykonania mebli i wytrzymałość materiałów to z czystym...

Katulla, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29953
najnowszy wpis: 19.10.2017 17:28

Mamy 27176 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki

więcej >>

albert7000

postów: 10

26.02.2015 12:28

Tak o gustach się zdecyduję przecież każdy ma inny. Chociaż sobie zdajecie sprawę z tego, że po prostu tutaj na necie każdy ma przeważnie każdego w *upie i po prostu czyjeś zdanie nie obchodzi nikogo niestety. Zdecydowanie no nie wiem bardzo dobrze jest na necie wyrażać takie ogólne opinie jeśli się nie chcę narazić na jakiś trolli

nka

postów: 3

31.05.2013 14:58

Sara napisał 27.12.2012 15:42:
Koszmarni prowadzący.Zespół Kuchni tv ma niepohamowaną tendencję do mizdrzenia się.Katastrofa.
Zgadzam się.

myszsza

postów: 251

12.02.2013 20:31

drMouse: nie mam nic przeciwko krytyce programów, prowadzących, sposobu realizacji, kostiumów i przepisów. Po to jest to forum. Jestem natomiast uczulona na obraźliwą krytykę użytkowników. Każdy ma swój gust, i nikt nie ma prawa na tej podstawie go oceniać. Sama w ogóle seriali nie oglądam, a ten program lubię. Znam też parę fajnych ludzi, zaoglądanych w przeróżnych serialach, w tym polskich, którym "Jadało się..." po prostu się nie podoba.
Sara zaopiniowała nie program, lecz oglądających i o tym jest mój post. Pozdrawiam.

drMouse

postów: 4

12.02.2013 20:13

myszsza, czy jak komuś się program nie podoba to swojej opinii nie może wyrazić? Każdy ma prawo wypowiedzieć się.
Inna sprawa, że warto abyśmy trzymali jednak pewien poziom. I dyskusji i krytyki, a Sara trochę przegięła.

myszsza

postów: 251

12.02.2013 16:16

Sara: nie szufladkuj i nie obrażaj. Twój post nie jest wyrażeniem opinii na temat programu, tylko tych, którym się on podoba. Opinia ta jest obraźliwa.

Sara

postów: 46

03.02.2013 16:20

ten program podoba się głównie oglądaczom seriali,i to polskich seriali,czyli najgorszych!

gregbis

postów: 1

02.02.2013 10:43

Mnie program podobał się, wbrew innym opiniom, nawet prowadzący dali radę! ;) Natomiast Robert Trzópek, szef kuchni Tamka 43 w roli eksperta, współprowadzącego, w mojej ocenie porażka! Umiejętności techniczne niewątpliwie posiada, ale strona medialna, show, przekaz, który tak ważny jest w TV niestety leży!

Sara

postów: 46

31.01.2013 20:16

Mężczyzna o głosie kastrata nie powinien być lektorem....zdecydowanie.

Ola_D

postów: 308

25.01.2013 10:33

a tutaj wersja współczesna:

Porcja dla 4 osób:
1 1/2 szklanki grochu łuskanego
4 1/2 szklanki wody
2 listki laurowe
100 g boczku wędzonego
4 ząbki czosnku
1 biała cebula
1/3 kostki masła
1/4 szklanki wytrawnego wermutu
6 żółtek
1/3 szklanki bułki tartej
sól, pieprz biały do smaku
Przygotowanie
Groch zalewamy wodą i moczymy przez 8 godzin. Następnie do grochu dodajemy listki laurowe i boczek wędzony (w całości), gotujemy do miękkości na małym ogniu 1 godzinę. Groch przekładamy na durszlak, boczek studzimy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle, na końcu dodajemy posiekany czosnek, wszystko podlewamy wermutem i, podpalając, wypalamy alkohol.
Groch ucieramy blenderem, dodajemy cebulę z czosnkiem, pokrojony boczek, żółtka, całość mieszamy i przyprawiamy do smaku, dla uzyskania lepszej konsystencji dodajemy bułkę tartą.
Masę wkładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą foremki, pieczemy 35 minut w temperaturze 165 °C. Podajemy ciepłą z gorącym sosem chrzanowym.

Ola_D

postów: 308

25.01.2013 10:31

Nalewka napisała 20.01.2013 18:03:
A gdzie znajdę brakujący przepis na babę grochową?
Przepis niebawem znajdzie się na naszej stronie (przepraszamy za opóźnienie), a tymczasem zamieszczam go tu:

Baba grochowa
Warzyć groch w ługu, póki się nie będzie łupić; gdy się wyłupi, wyprać je w kilku wodach, żeby ługiem nie śmierdział. Po tym warzyć tak długo, póki woda nie wywre, wyłożyć go na panewkę. Gdy wychłodzieje, to go utrzyj dobrze i wziąć tartego chleba, nalać nań ze dwie łyżce różanej wódki, ze trzy łyżki cukru i to dać do tego grochu, dobrze trzeć, do tego przydać żółtków sześć, trochę soli, młodego masła jako jaje, a to wszytko na spół trzeć. Po tym wziąć na tygiel masła, żeby gorące było, i uformować to jako bochenek, i włóż na to masła, a gdy się na jedne stronie usmaży, to na drugą obrócić.

post edytowany 1 raz, ostatnio 25.01.2013 10:32

kamilsakalus

postów: 29

22.01.2013 00:33

pomysł na program jest doskonały. Wielki plus za wybór gościa, czyli profesora Dumanowskiego. Jeden z niewielu historyków, którego autentycznie lubią słuchać i sprawia mi to przyjemność. Pan profesor wie, co mówi i robi to z niesamowitą pasją.

Co do programu, jest niestety słaby realizacyjnie. Nudny, kiepsko zmontowany, prowadzący mają tandente stroje z jarmarku. Poza tym sorry, ale Pawła Lorocha ja już nie mogę słuchać, on jest w kuchni plus na każdym kroku i to już męczy. Albo zmieńcie lektora, albo prowadzących programy.

imazalil szkodliwość

post edytowany 1 raz, ostatnio 22.01.2013 00:49

Nalewka

postów: 50

20.01.2013 18:03

Doskonały pomysł w niedoskonałym wykonaniu. Kto napisał taki scenariusz? Kto to montował? Nawet najlepsi prowadzący polegną przy tak napisanych rolach...

Program mógł być perełką, a jest nie-wiadomo-czym. A już ankieta na ulicy z cyklu "co się pani kojarzy..." czyli próba zaangażowania tzw. zwykłego człowieka, to całkowita porażka.

Ani to program o popularno-naukowy (za bardzo pop, a za mało naukowy), ani kulinarny (za mało zrealizowanych receptur). Aż żal, bo w temacie kuchni staropolskiej jest wielki potencjał, a tak bez sensu został zmarnowany...

Czyli tematyka kapitalna, koncepcja żenująca (co ma nam zakomunikować zadziwiająca mimika aktorki?), za dużo chodzenia po bazarze, za mało materiałów źródłowych związanych z kuchnią staropolską, strojów, naczyń, wnętrz, obrazów, rekonstrukcji, opowieści, książek, za mało ducha tej staropolskiej kuchni, a szkoda...

Pewnie miało być tanio... a może za mało sponsorów?

I nie o to chodzi, ze mogę nie oglądać, bo to jest przecie oczywiste. Chodzi o to, że obejrzałam jeden odcinek i mam sporo uwag, a w dodatku nawet nie będę się starała upolować kolejnych odcinków...

P.S.
A gdzie znajdę brakujący przepis na babę grochową?

myszsza

postów: 251

09.01.2013 18:44

Mnie program bardzo się podoba. A pan Loroch rewelacyjny, znając Go dotychczas jako lektora, nie sądziłam, że to napiszę.

justi45

postów: 3

09.01.2013 13:14

Uważam, że program jest ciekawy. Tematyki takiej nie było poruszanej jeszcze nigdzie. Jarosław Dumanowski jest wspaniałym fachowcem i słucha się Go z dużą przyjemnością. Proszę o więcej odcinków!

czushka

postów: 33

07.01.2013 11:22

Mimo całej mojej sympatii do Pana Lorocha muszę przyznać że program jest zdecydowanie drętwy. Rola Pani Agaty jest dla mnie zupełnie niezrozumiała i jakoś ciężko się to ogląda a trend podrabiania Sue Perkins przez Pawła Lorocha nabiera tempa (Ugotowani czyli.. , Brytyjska historia na talerzu). Za to Pan Trzópek jak najbardziej na miejscu. W końcu ktoś kto się naprawdę zna na rzeczy:)

edyta.szefler

postów: 3

06.01.2013 19:29

Jeżeli komuś ten program nie przypadł do gustu nie musi go przecież oglądać i w wulgarny sposób wypowiadać się na temat prowadzących, którzy nawiasem mówiąc są bardzo sympatycznymi ludźmi. Przepisy ciekawe, zawsze coś nowego. A co do promowania drogiej restauracji, również nie ma odgórnego nakazu jadania tam posiłków..

liliu

postów: 17

06.01.2013 10:32

Nie mogę się zgodzić z przedmówcami. Po pierwsze program nie jest oryginalny: nawiązuje do brytyjskiej serii, emitowanej zresztą przez kuchnię +, w której krytyk kulinarny i aktorka przez tydzień żyli według zasad kulinarnych danej epoki. Niestety, nie pamiętam tytułu. W wersji polskiej z całego pomysłu pozostała próba odtworzenia oryginalnych potraw i charakterystyczny styl prowadzących. Po drugie, nie rozumiem, skąd oburzenie na skorzystanie z usług szefa kuchni jednej z restauracji w zamian za reklamę-w końcu nie tylko odtworzył potrawę na potrzeby programu, ale także stworzył jej oryginalną, współczesną wersję. Pytanie tylko, czy program będzie kontynuowany, czy zatrzymamy się jedynie na micie kuchni staropolskiej, bez prześledzenia jej dalszych losów, co byłoby niezwykle ciekawe:)

Gonzo

postów: 103

06.01.2013 03:16

Tego typu produkcje, reklamujące konkretną restaurację (dobrą, ale nie specjalizującą się w kuchni staropolskiej i drogą: dane z czerwca ub. r. za osobę : menu przeglądowe : ok. 200 zl + ok. 200 zł za wina do tego menu ,po kieliszku ca. 50 ml do każdego dania) w połączeniu z włączaniem reklam w środek powtarzanych programów, świadczą o chciwości nadawcy.

lolawawa

postów: 5

05.01.2013 16:41

popieram masakra!

lolawawa

postów: 5

05.01.2013 16:39

masakra, nudne jak flaki z olejem, kompletna klapa i na dodatek ten prowadzący z tym koszmarnym głosem - nie znam nikogo innego o tak denerwującym głosie jak on. Ona gra idiotkę, a on diabli wiedzą kogo niedouka czy zarozumialca. Nieudolna kopia anglielskiego serialu o starej kuchni angielskiej. Absolutnie nie polecam!!!!! Śledź z beczki ma więcej finezji i smaku niż ten film. To chyba najgorsza pozycja do oglądania odkąd jest Kuchnia TV. Wytrzymalam tylko kilka razy po kilka minut. Film o gotujących się ziemniakach byłby ciekawszy. Spodziewalam się super filmu z watrką akcja z facynującymi starymi przepisami, pięknej porcelany i sreber, ikonografi o ucztujących z epokim a dostałam chudegi jak igła jakiegoś niemrawego kucharza i targ na Polnej w Warszawie - zgroza.

przepisy.com

postów: 20

03.01.2013 13:19

Bardzo ciekawy program, taki nasz polski. oby więcej tego typu programów. My polacy też mamy się czym pochwalić w kuchni

pozdrawiam Bartek z przepisy

post edytowany 1 raz, ostatnio 03.01.2013 13:20

edyta.szefler

postów: 3

03.01.2013 12:19

Mi również jak najbardziej podobają się prowadzący! Nadają programowi klimat, bez wątpienia!

kaktus

postów: 4

28.12.2012 13:34

To jest uwaga dosyć kategoryczna, Saro. A mnie się podoba.

Sara

postów: 46

27.12.2012 15:42

Koszmarni prowadzący.Zespół Kuchni tv ma niepohamowaną tendencję do mizdrzenia się.Katastrofa.