Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27178 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wydajemy przyjęcie

FORUM kuchnia+ Impreza na halloween

namdu

postów: 8

20.10.2016 14:28

Jak ktoś potrzebuje inspiracja na imprezę Halloweenową to polecam artykuł -> NAJLEPSZE STROJE NA HALLOWEEN - TOP 5 NAJSTRASZNIEJSZYCH KREACJI

Chenia

postów: 459

01.11.2007 11:24

Zrobiłam wczoraj swoją pierwszą halloweenową dynię :-) piękna wyszła...

jacek1f

postów: 2296

30.10.2007 12:04

no, zrobiłem ponownie, zabawy co nie miara:-)
Dwie małe dynie - koszt 12 zł, tylko wtedy po 30-45 minut w piecu, bo widac jak miekna.
Lepiej pod nimi blache pelna dac na wszelki wypadek.
Sery drobno starte, dalem kefir miast śmietany :-)) zeby zdrowiej bylo, uch i tak ciezko serowo jest.
Ale to wlasnie bardzo jesiennie.
Do tego grzanki z razowego chleba w paski cietego, pomaga w nakladaniu serowej dyniowej maso-zupy.

Do tego na patyczkach cieniutkie paseczki szaszlyczki z piersi kurczaka w oleju sezamowym - takie sataye... i juz.
Mniam.

jacek1f

postów: 2296

25.10.2007 12:35

a prosze - potrzebujesz duza dynie (2,5 g w piekarniku wtedy), albo dwie średnie (po 1,5 g wtedy...)
no i dobre ostre sery...
zioła
smietana i mleko lub kefir

Sprawdzony przepis wiele razy - bardzo atrakcyjny:-)
(cytuje przepis pierwotny Kikery z FK GW:
////////////
Wziąć dorodną dynię. Odciąć jej wierzchołek tak, aby powstał kapelusik (uwaga - nie za nisko). Dokładnie wydrążyć pozostawiając jedynie miąższ.
Posolić. Na oliwie z czosnkiem i ostrą papryczką podsmażyć pokrojony w kostkę chleb. Układać w dyni warstwami: pokrojony chleb, starty ser o ostrym smaku (my dodaliśmy mieszankę do fondue, czyli gruyère i vacherin fribourgois).
I tak, aż wypełni się całą dynię.
Wszystko zalać doprawioną do smaku śmietaną
(świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa, papryka, świeże zioła według upodobania - u nas był szczypiorek). W wersji light można zalać mlekiem. Kapelusik i dynię owinąć papierem aluminiowym. Na kapelusiku zrobić z ww. papieru ogonek - znacznie ułatwia przenoszenie kapelusika:)
Przykryć kapelusikiem dynię. Piec długo, od czasu do czasu mieszając, w bardzo mocno nagrzanym piekarniku (min. 2 godz.) aż miąższ będzie miękki.
Na 30 min. przed końcem pieczenia zdjąć papier aluminiowy, co by dynia ładnie się zarumieniała. Przed podaniem jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać (nie zapominając o miąższu). Można posypać podsmażonymi na suchej patelni
orzechami lub pestkami dyni.

Uwagi - IMHO ciężko jest to nazwać zupą, gdyż konsystencją przypomina to raczej fondue. Trzeba dodać sporo przypraw, ponieważ dynia sama w sobie jest bez smaku.
///////////////////////////

Polecam - jest super zabawa i przy probowaniu i potem na stole przy wspolnym jedzeniu... Wlasnie bede robil w niedziele dla 4-5 osob:-)

Wiatek

postów: 7

25.10.2007 12:29

Zapraszam 3 14-letnie dziewczyny. Chcę podać coś ciekawego, najlepiej z dodatkiem dyni. Proszę o pomoc. Mam mało czasu.