Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Przystawka z cukinii >

Uwielbiam wszelkiego rodzaju potrafi z wykorzystaniem cukinii. Dodatkowo jest to bardzo zdrowe...

temptinglook, 14.12.2017 | czytaj dalej


Pomoc w organizacji eventu >

Hej! organizuję imprezę kulturalno-sportową i poszukuję firmy, która pomoże mi w...

jasang, 14.12.2017 | czytaj dalej


Wasze ulubione herbaty >

Mi w ostatnim czasie najbardziej smakuje herbata https://moyamatcha.com. Ma charakterystyczny, ciekawy aromat,...

Kambelina, 14.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2010, wpisów: 30162
najnowszy wpis: 14.12.2017 19:27

Mamy 27397 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ GOTUJ Z KURONIEM

więcej >>

Ela LISA

postów: 1956

06.12.2009 10:48

To typowa kuchnia domowa. Bylo smacznie i mozna sie bylo najesc. Jestem pewna, ze u Kuroniow, nikt glodny nie siedzial. Z tego co wiem, i na droge dostawal.

JVoorhees

postów: 8

27.10.2009 13:30

Zawsze lubiłem ten program, ponieważ miałem wrażenie, że Kuroń mówiąc miał mordę pełną śliny. Nie mówię bynajmniej tego złośliwie :)
Dla mnie to było na plus.
Wiele osób na tym forum kłuje...no właśnie co ?
Jeżeli umiecie podać danie jak w 10 gwiazdkowej knajpie, albo was ktoś nauczył przyrządzić to lepiej - świetnie, ale zważajcie, że Kuroń pokazuje podstawową wersję danej potrawy, tak aby było smacznie i dało po kieszeni.
Sposób podania też prosty, apetyczny i ładny.
Jeżeli pasuje co poniektórym pudelkowaty, francuski sposób podawania porcji jak dla niemowlaka, to już wasz problem.
Bardzo zachęcam do zapoznania się z literaturą autorstwa Kuronia (książki kucharskie itd) oraz jego stroną internetową, zawierającą masę genialnych przepisów nie tylko z kuchni polskiej.

nikita666

postów: 370

14.08.2008 23:04

masz racje to praktycznie go dysklifikuje bo to jest blad po krotym nigdzie by go do pracy nie przyjeli ale takich bledow pojawia sie u niego cale mnostwo

kiedys nie bylo takich programow w naszej tv i nie bylo porownania, teraz przy dobrych programach to powrotka wyglada makabrycznie

ulinna

postów: 4

11.08.2008 14:46

Kuron jest koszmarny, prosze mi wybaczyc, ale wczoraj ogladalam w jego wykonaniu "chinszczyzne"wieprzowina slodko kwasna. Raz, ze najpierw ugotowal kurki (zamiast grzybow, jak on to powiedzial "mung"), a potem, do samego konca, czyli wyzerania z talerza i masowania sie po brzuszysku, nie dodal ich do potrawy.
Robil niby smazenie w glebokim tluszczu na woku - najpierw wlal 1/3 litra oleju slonecznikowego di woka, potem wladowal do woka tone wieprzowiny, tak ze temperatura spadla drastycznie i to wszystko nawet sie nie gotowalo, a ostrym smazeniu nie mowiac. Wybral mieso, wladowal tone warzyw juz do zimnego oleju - nawet nie zaskwierczalo, i niby tez usmazyl te warzywa w glebokim tluszczu. W kazdym razie na koniec wladowal z powrotem mieso do woka i ostatecznie cala te paciare, z ta koszmarna iloscia oleju (mowimy o 1/3 litra, ktora miala sluzyc do smazenia w glebokim tluszczu - ale przeciez ten olej potem sie wylewa, a nie konsumuje) wygarnal na makaron sojowy. W miedzyczasie zdazyl "sprawdzic w ostatnim momencie" czy wszystko jest odpowiednio przyprawione, wiec wladowal sobie do otworu gebowego drewniana lyche, oblizal, stwierdzil, ze za malo sosu z marketu, dolal sosu i tà samà ycha, wyjetà tyle co z ust, wymiesza wszystko. MASAKRA. Potrawa wyglàdaa tragicznie, smakowaa zapewne tak samo, no ale Kuro stwierdzi, zè w tym jest cay orient i wymaca sie obowiàzkowo po swoim miesniu piwnym. PO PROSTU KOSZMAR, jak to wszytko widze, to mi sie robi niedobrze, o tym, zebym miala ochote sie poczestowac, czy sama zrobic to co on w programie nie ma mowy. Ten program to porazka, to juz bosonoge kontessa jest o niebo lepsza.

terry

postów: 17

11.06.2008 15:16

Zbliza sie Boze Narodzenie i Kuron wraz z jedzeniem (takim sobie) serwuje nam kolendy !!!!!

mszelong

postów: 1

03.06.2008 14:18

szanuję Pana Kuronia, ale nie rozumiem kto zapraszał do jego programów nieudaczników kulinarnych? Np. p.Olejnik nie miała pojęcia o czym on mówi.

śliwka

postów: 15

01.06.2008 19:59

Nie, nie i jeszcze raz nie! Śmiem twierdzić, że lepiej gotuję od Pana Kuronia, a moje potrawy wyglądają o wiele ładniej. Poza tym jak kucharz może reklamować "świeże" mięso z Biedronki, albo dodawać do potraw przyprawy typu vegeta?

Treska

postów: 161

27.05.2008 22:31

Szczerze,
nie będę wyrozumiała.
W drugiej serii, przy pojawiających się "gwiazdach", w kolejnych odcinkach jest wcale nie lepiej. Podawanie rozciapcianej ryby - uch - ochyda; wespół w zespół klepanie pana Macieja po brzuchu też nie lepsze.
A w podawanych na końcu programu składnikach przyrządzanego dania przeczytałam o "ŚwieRZym imbirze (chyba przy Pani Skrzyneckiej to było).
Boszszsz...
I te albo "per-Pan" albo "per-Ty" w tym samym programie. Czy ktoś nad tym panuje ????

Wiem, że istnieje u Państwa sentyment do pionierskiego programu kulinarnego.
Ale wolę w takim razie programy, które prowadzi Dyrektor Domu Polonii w Pułtusku (mam nadzieję, że czegoś nie poplątałam). Sam nie gotuje, ale jak tłumaczy!!!
Wszystko krok po kroczku. Też ma brzuszek, ale nie taki ... ekhm... dyskusyjny....

Ogień

postów: 18

23.05.2008 21:54

Bądźcie wyrozumiali. Parę lat wcześniej większość z was była nim zachwycona. Facet przestał się rozwijać. Pracować bym z nim nie chciał, ale na biwaku nieoceniony.

atrapa

postów: 1

02.03.2008 14:39

Maciej Kuroń, jak dla mnie jest o.k., jedyny polski nieudany program, to chyba pani Dykiel no i może przepisy Pascala nie bardzo smakują.Później w trakcie gotowania dopiero okazuje się, który prowadzący wie, co mówi i czyje dania na prawdę smakują.Dla mnie Kuroń,Makłowicz,Okrasa i Para w kuchni, to ścisła czołówka potem długo, długo nie ma nic...

mrowa

postów: 48

08.01.2008 11:45

Tak pamiętam program, Człowiek był piękny i młody.....

ragoo

postów: 6

02.01.2008 01:00

A ja lubię popatrzeć. Fajnie powspominać czasy kiedy program leciał w TVN. Kilka latek minęło.

ewka

postów: 2

01.01.2008 01:16

Właśnie obejrzałam "Gotuj z Kuroniem" nie widziałam nic tak paskudnego.
Wock ( czy jak to się tam pisze), służy do smażenia a nie do duszenia.
Kto tego paskudnego, zatłuszczonego grubasa tak lansuje w telewizji ?? Nie dość, że sam jest obleśny, to jeszcze sposób gotowania i prezentowania potraw nie jest lepszy od niego. Aż się zbiera na wymioty oglądając go w telewizji, zdjąć go natychmiast i nigdy więcej nie pokazywać na ekranie.
Podobno ten facet skończył jakąś prestiżową szkołę gastronomiczną we Francji, żenada, nigdy bym się nie przyznała do takiego absolwenta.
Jeżeli "kuchnia.tv", chce lansować trendy, smak i styl w zakresie kuchni i jedzenia, to skąd pomysł na emitowanie programu z tym wstrętnym i obleśnym grubasem ?

prawie Jamie

postów: 3

25.12.2007 03:22

Bardzo lubię oglądać Pana Macieja :) Zawsze coś ciekawego powie i ogólnie jest bardzo pozytywny

miśka

postów: 1

14.12.2007 17:54

makadamia napisała 30.11.2007 12:06:
ojoj strasznie dawno mnie tu nie było...Maciek Kuroń? Hmmm...nic ciekawegi nie wnosi...o tym, że bigos zamrażany i przegotowywany coraz lepiej smakuje wiedziały nasze babcie, ale przede wszystkim jest odpychający: tłusty w obleśny sposób (przecież Carluccio nie jest filgranowy ale jakaż różnica), nieskoordynowany bałaganiarz i niezdara...
no i to jego klepanie się po tym wielkim brzuszysku w czołówce...błeee
Jest fajny i bardzo go lubię!!! Brawo Panie Macieju !!!!

tamara02

postów: 2

06.12.2007 20:35

Cieszy mnie powrót p Macieja na antenę.Przypomina mi moje dziecięce lata i kuchnię mojej babci...
czy powróci na antenę pani Gesler?

dato gruzin

postów: 1

04.12.2007 00:54

jestesh okropny

dianusia

postów: 10

03.12.2007 10:49

Treska napisała 03.12.2007 10:13:
Nie chciałam się gościa czepiać - wiem, że to stare programy, trochę archaiczne w porównaniu z pozostałymi, pokazywanymi na "Kuchnia TV", ale jak usłyszałam o POGRZEBKACH (zamiast przegrzebkach) i FORMUŁOWANIU kotlecików, zamiast ich formowaniu, to wyszłam z siebie. I wrócić nie mogę :)
No i wciąż "nasze" produkty i "hop, hop, hop" przy krojeniu :)
No ja wczoraj obejżałam przez przypadek odcinek jak smażył eskalopki i było przy obracaniu hop,hop,hiop i tak z 6 razy . Myslałam ze omamy sluchowe mam ale nie , rzeczywistość.Okropienstwo.

Treska

postów: 161

03.12.2007 10:13

Nie chciałam się gościa czepiać - wiem, że to stare programy, trochę archaiczne w porównaniu z pozostałymi, pokazywanymi na "Kuchnia TV", ale jak usłyszałam o POGRZEBKACH (zamiast przegrzebkach) i FORMUŁOWANIU kotlecików, zamiast ich formowaniu, to wyszłam z siebie. I wrócić nie mogę :)
No i wciąż "nasze" produkty i "hop, hop, hop" przy krojeniu :)

makadamia

postów: 33

30.11.2007 12:06

ojoj strasznie dawno mnie tu nie było...Maciek Kuroń? Hmmm...nic ciekawegi nie wnosi...o tym, że bigos zamrażany i przegotowywany coraz lepiej smakuje wiedziały nasze babcie, ale przede wszystkim jest odpychający: tłusty w obleśny sposób (przecież Carluccio nie jest filgranowy ale jakaż różnica), nieskoordynowany bałaganiarz i niezdara...
no i to jego klepanie się po tym wielkim brzuszysku w czołówce...błeee

markopolo

postów: 1

30.11.2007 09:29

Witam,

Podoba mi się gotowanie pana Kuronia. Siła spokoju i sam
wypoczywam. Oczywiscie np Jamie jest spektakularny a Julie
tak szybka, że dech zapiera. Każdy ma coś innego i ciekawego. Najważniejsze jest chyba to, że poprzez gotowanie
możemy promować slow food i ogólnie szacunek do przyrody.
Np 2 surferzy tak fajnie pokazali farmę świn w Australii, że
nazwanie kogoś świnią wydaje mi się teraz nie na miejscu!

Ola_D

postów: 308

26.11.2007 11:40

Witaj Andrew,
chciałabym przypomnieć, że w Kuchni.tv są emitowane różne programy, również takie o zdrowym i lekkim gotowaniu.

Niestety nie zawsze zdrowe = smaczne, choć wcale nie znaczy to, że niesmaczne = zdrowe. Najważniejszy jest umiar i rozsądek we wszystkim. W jedzeniu, ale i w niejedzeniu również ;).

A poza tym - co dla jednego jest zdrowe, dla innego będzie zabójcze i na odwrót. Nie ma jednego stylu żywienia odpowiedniego dla wszystkich.

O jakim Jeremim piszesz? Żaden z prowadzących w Kuchni.tv nie miał tak na imię...

Pozdrawiam serdecznie,
OlaD

Treska

postów: 161

26.11.2007 10:34

Andrew napisał 25.11.2007 13:38:
Nietety trudno dobrze mówic o gotowaniu przez Kuronia. ON Moim zdaniem powinno sie promowac zdrowe style odżywiania, bo tak jak kuroń to gotuje kazda Polska Kobieta nauczona przez swoja Matkę czy Babcie. Efekty sa widoczne na oddziałach kardiologicznych i z oceny nadwagi Polaków.
Uprzejmie sobie wypraszam. Jestem "Polską Kobietą", ale staram się gotować zdrowo. Myślę, że uległeś stereotypom.

Andrew

postów: 1

25.11.2007 13:38

Nietety trudno dobrze mówic o gotowaniu przez Kuronia. ON TAK GOTUJE JAK WYGLADA TZN NIEZDROWO I DLACZEGO MEDIALNIE JEST PREZENTOWANY TO TYLKO WIEDZA ZAANGAZOWANI
Moim zdaniem powinno sie promowac zdrowe style odżywiania, bo tak jak kuroń to gotuje kazda Polska Kobieta nauczona przez swoja Matkę czy Babcie. Efekty sa widoczne na oddziałach kardiologicznych i z oceny nadwagi Polaków.
Wnioskuję o przywrócenia programów Jeremiego. kto decyduje o programach w tej TV?

Natalka31

postów: 1

17.11.2007 09:53

Witam wszystkich

dianusia

postów: 10

16.11.2007 08:03

Nie nie i jeszcze raz nie, ani on ani Pascal(dobrze że go jak na razie w kuchni nie ma) nie powinni szpecić tego kanalu. Nie mają nic ciekawego do pokazania.Dobry może on był naście lat temu, ale teraz cos strasznego. Jeszcze jak widzę na końcu po spróbowaniu czegokolwiek jak mazie się po tym samarze swoim to już odechciewa mi sie wszystkiego. No niestety wielkie NIE!!!!!

pozdrawiam

jacek1f

postów: 2296

03.11.2007 15:43

Sentyment...:-)

wromanw

postów: 1

03.11.2007 10:32

Kwoki kuroń jest super

Pylysia

postów: 14

25.10.2007 09:22

slawkosx napisał 24.10.2007 23:18:
Dla mnie Kuroń to on by był autorytetem 15 lat temu. Dla mnie nie pokazał nic ciekawego w swoim programie a sposób jego gotowania kojarzy mi sie czysto z PRLu. Jedyny polski program kulinarny który jest na poziomie to "Gotuj z Okrasą" i w takie programy powinna inwestować Kuchnia tv czyli w profesjonalnych kucharzy.

Ps. Co z niego za kucharz który nie potrafi nawet kroić nożem jak na szefa przystało
W 100% zgadzam się z Tobą, to ja nieprofesjonalna kucharka domowa opanowałam tę sztukę :)
Jemu najlepiej wychodzi oblizywanie warzechy i popijanie wina. Pylysia

slawkosx

postów: 1

24.10.2007 23:18

Dla mnie Kuroń to on by był autorytetem 15 lat temu. Dla mnie nie pokazał nic ciekawego w swoim programie a sposób jego gotowania kojarzy mi sie czysto z PRLu. Jedyny polski program kulinarny który jest na poziomie to "Gotuj z Okrasą" i w takie programy powinna inwestować Kuchnia tv czyli w profesjonalnych kucharzy.

Ps. Co z niego za kucharz który nie potrafi nawet kroić nożem jak na szefa przystało

Pylysia

postów: 14

24.10.2007 09:17

i znowu Kuroń, czy nie ma innych kucharzy w Polsce?

alicka

postów: 134

19.10.2007 22:19

Powiedzmy nazwisko dla mnie się źle kojaży.
Znam tego pana z innej stacji :)
Była taka seria o gotowaniu do kupieni w kiosku ruchu z adnotcją poleca Maciej Kuroń. Tą publikacje w 3 segregatorach mam,nie wiem na ile było w niej jego inwencji twórczej,ale plus jest taki,że teraz mało jaka potrawa może mnie ździwić :), czekam co pokarze nowego :)
Co do tuszy,znam kilku kucharzy tzw. starej daty i każdy jest okrąglutki :) to są męszczyżni którzy lubią mięso,warzywka z konieczności,jako dodatek :) i mi to wcale nie przeszkadza,sama lubie zjeść tłuściutkie potrawy a wyglądam jak na djecie,więc pewnie to progrm dla takich jak ja,jem to na co mam ochotę i nie przejmuje się klorjami a program kulinarny dla wiecznie dbających o linie i liczenie kalorii to nie dla mnie.

bobralus

postów: 1

18.10.2007 16:09

moim zdaniem zupelnie nieudany - zarowno kucharz jak i program.jedzenie wyglada jak porcja paszy dla tucznika, a facet strzela perelkami dietetycznymi typu:jedna kropla soku z ogorka zabija witamine c w tonie pomidorow.w zwiazku z tym ma chorobliwa nadwage, ale na pewno nie brakuje mu wit.c, ktora jest doslownie wszedzie.pan jest poczciwy, ale ja mam wrazenie, ze jemu jest wszystko jedno, co je, byleby tego fura byla.przepisy calkowicie nieoryginalne - komu potrzebny przepis na golabki albo sos bolognese, do tego zupelnie popsuty?

marieta5

postów: 495

05.10.2007 21:13

Obrzydliwe. I tego właśnie nienawidzę... Fee. Wielki minus dla pana Kuronia.

amitace

postów: 36

05.10.2007 19:03

był taki hjeden odcinek, który całkowicie mnie do Pana K jako osoby, której potrawę bym zjadla , zniechęcił. otóż Pan K siekał koperek. siekał i siekał i nagle trach - uciał się w palec. zdarza się, oczywiścoe każdemu i to nie raz czy dwa. Ale potem , w kolejnym ujęciu był znów Pan K. z plasterkiem na palcu z T SAMA KUPKA SIEKANEGO KOPERKU, tudzież kawałkiem swego palca lub kilkoma ertrocytami conajmniej. brrr

kiki83

postów: 10

18.09.2007 07:22

Eee... co program Kuronia robi na kanale Kuchnia? czy nie lepiej byloby emitowac Maklowicza? mam nadzieje, ze nie ujrzymy niebawem programow Bozeny Dykiel, Okrasy tudziez Pascala? (brr...)

marieta5

postów: 495

14.09.2007 12:37

Takie rozleniwienie, historyjki, spokój no i pyszne, proste jedzenie :D To jest to, co przekonuje mnie do tego programu:)

Chenia

postów: 459

13.09.2007 21:32

Co prawda oglądałam tylko jeden odcinek i mogę mieć mylne wyobrażenie o całej serii, ale nie przemówiło do mnie to gotowanie Kuronia...

marieta5

postów: 495

11.09.2007 13:22

ewazuza napisała 11.09.2007 09:42:
a ja jestem na NIE,lubię p.Kuronia,jezeli tylko na tym kuchnia tv poprzestanie to ok ,byle trzymała fason i niezaczela nas czesciej czestowac programami z potwornie tłustą kuchnią polską spod strzechy
A mnie się właśnie podoba, że gotuje typowo 'po polsku'. A nasza rodzima kuchnia jest, to fakt, tłusta, ale za to jaka pyszna :)))

jacek1f

postów: 2296

11.09.2007 12:47

Mam sentyment:-)
Jaki powlony, spokojny program... na wszystko jest czas i na anegdotke i na gotowanie...

Miło.

ewazuza

postów: 19

11.09.2007 09:42

a ja jestem na NIE,lubię p.Kuronia,jezeli tylko na tym kuchnia tv poprzestanie to ok ,byle trzymała fason i niezaczela nas czesciej czestowac programami z potwornie tłustą kuchnią polską spod strzechy

lutka

postów: 36

08.09.2007 23:07

polskie programy kulinarne, poza Pascalem, którego niecierpię, są ok :) Bardzo się cieszę że p. Kuroń pojawił się w kuchni.tv!

buba

postów: 56

06.09.2007 01:40

Pewnie, czy kuchnia ma puszczać tylko Angoli, zachwyconych połączeniem balsamico i oliwy?Kuchnia polska jest niezmiernie ciekawa! Owszem, szkoda, że nie ma nowych programów na ten ten temat, ale Maciej Kuroń jest niezły i tak.

Widelec

postów: 41

06.09.2007 00:24

Bardzo się cieszę że wreszcie p. Maciej Kuroń zawitał w Kuchni TV, jest on dla mnie wielkim autorytetem kulinarnym.
Dzięki temu programowi, będziemy mogli poznać wiele przepisów kuchni polskiej.

marghe napisała 05.09.2007 23:06:
To Kuchnia.tv nie ma już co puszczać...?
Zapewne ma, ale oprócz przepisów na ślimaczka zawijanego w małpi ozór, czy móżdżek z nóżek, chętnie obejrzę coś bardziej tradycyjnego.

marghe

postów: 356

05.09.2007 23:06

To Kuchnia.tv nie ma już co puszczać...?

marieta5

postów: 495

24.08.2007 16:14

Już się nie mogę doczekać :)

hmmm

postów: 103

24.08.2007 14:04

hurra!!! :D
144 odcinki. coś fantastycznego. perełka!