Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

David w Europie 5 >

moim zdaniem też nie pasuje ..

Wraa, 15.12.2017 | czytaj dalej


Przystawka z cukinii >

Uwielbiam wszelkiego rodzaju potrafi z wykorzystaniem cukinii. Dodatkowo jest to bardzo zdrowe...

temptinglook, 14.12.2017 | czytaj dalej


Pomoc w organizacji eventu >

Hej! organizuję imprezę kulturalno-sportową i poszukuję firmy, która pomoże mi w...

jasang, 14.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2010, wpisów: 30163
najnowszy wpis: 15.12.2017 00:32

Mamy 27400 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ GARY RHODES W ZJEDNOCZONYM KRÓLESTWIE SMAKU

więcej >>

Ela LISA

postów: 1956

05.07.2009 21:54

Takie jedzenie to klasa. Tez jadlam budyn z kapusty.
Gotowane w formach,zamykanych jak puszki.w garnku z woda.Babke gotowana tez jadlam.Inny smak niz pieczona.

snoozy

postów: 2419

05.07.2009 20:08

Elu ale to są nasze tradycyjne budynie warzywne a nie jakieś roztrajdane dziwolągi.Ja pamietam jak babcia robiła budyń z kapusty z borowikami.Rewelacja.

Ela LISA

postów: 1956

05.07.2009 16:51

Tak,wszystko sie kreci wokol puddingow. Zakalcowate i dziwne.
Moge dac przepisy,na te ktore mam. Z ksiazki.
Moja babcia,gotowala,pyszne budynie, w fomnie zamykanej,gotowane jak pudding.
Z miesa, watrobki,sera ,brokulow,kalafiora itd. Byly sliczne i pyszne.Takie staroswieckie.

snoozy

postów: 2419

05.07.2009 16:44

Anyzkowa?To ja niestety odpadam.Ale takie cuda pudingowe przeciez tam jedzą.Czerstwy chleb-puding, czerstwy rogalik francuski-puding,stare ziemniaki-puding.Z wszystkiego puding i długo długo nic

Ela LISA

postów: 1956

05.07.2009 16:16

Mam przepis na pudding rodzynkowy , pudding jablkowy, parmezanowy,karmelowy. Przepisy z ksiazki NIE ZAWSZE MUSI BYC KAWIOR,
Byl kiedys taki zabawny serial ,o czlowieku ,wciaganym przez rozne organizacje, do bycia agentem i pracy dla nich.
Glownego bohatera,wyciagala z klopotow,umiejetnosc i wielka pasja gotowania.Do nalewek,wpisze anyzowke z tej ksiazki.

nikita666

postów: 370

05.07.2009 16:11

mnie rowniez :[

Ela LISA

postów: 1956

05.07.2009 15:59

.Chleb,moczony z jakami i mlekiem,nie przekonuje mnie.

snoozy

postów: 2419

05.07.2009 15:22

Jedyna potrawa brytyjska jaka przychodzi mi do głowy to puding, który często jest zwykłym naszym budyniem lub roztrajdanym chlebem z jajkami

Ela LISA

postów: 1956

05.07.2009 15:19

Wczoaj jadlam liscie botwiny.Tak jak mnie do tego namawialiscie. Krzysztof zrywal salate,maja malutki warzywny ogrod.Wspomialam o jedzeniu lisci botwiny z salata O tym namawianiu mnie do zjedzenia przy najblizszej okazji..Brat urwal natychmiast garsc lisci, i osobiscie zrobil, z dymka i pomidorami + salata. Dobre bylo.

minutka

postów: 1250

05.07.2009 14:56

To prawda, nawet warzywa ma bardziej włoskie.

snoozy

postów: 2419

05.07.2009 14:47

Przykładem może byc Oliver, który w jednym z programów powiedział,że bliżej mu do kuchni włoskiej niż brytyjskiej i wystarczy otworzyc jego którąkolwiek książke by się o tym przekonac

Ela LISA

postów: 1956

05.07.2009 07:46

Wiesz Nikito, to byl styl lat 80-tych. Garry sie na nim zatrzymal.Wlosy na zel.matynarki z zawinietymi rekawami,byl jeszcze kolczyk w lewym uchu.To mily facet i dobry kucharz.Kuchnia Angielska to zart.Jednak kucharze lacza swoja kuchnie z innymi,i jakos to wszystko wychodzi.RS w podrozy po Angli.pokazal ,ze oni tez maja swoja kuchnie,co prawda zapomniana,ale ciekawa i tadycyjna. Maja tez produkty,ktorymi moga sie pochwalic.

nikita666

postów: 370

05.07.2009 00:26

dokladnie...
z tej kuchni nie da sie nic zrobic, potrawy sa slabiutkie bo innych nie ma, nie oceniam Garego bo nie znam go z innego programu, jedno jest pewne fryzure mial wtedy idiotyczna i dla mnie robil z siebie troche clowna, malo tam bylo sensownego gotowania a jesli juz robil rybe to najczesciej z ta duza iloscia tluszczu, ze nie ma to zadnego sensu.

snoozy

postów: 2419

04.07.2009 22:36

Gary to swietny kucharz i nie kwestionuje tego ale kuchnia brytyjska jesli chodzi o mnie to nie ma zbyt wiele do zaoferowania nawet jakby była nie wiem w jaki sposób podana.Sami kucharze brytyjscy daja tego dowód krytykując kuchnie wysp

minutka

postów: 1250

04.07.2009 22:07

Ale, przyznaj, prowadzący potrafi je pokazać tak, jakby zrobienie dań było niesamowitym wyczynem i jakby te dania były mistrzostwem świata, niemalże.

snoozy

postów: 2419

04.07.2009 20:17

I znów powtórka programu.Gary bardzo sympatyczny.Dania-jak to brytyjskie.Puding i nic więcej

nikita666

postów: 370

26.02.2009 07:39

Nie dziwne, ze nie przepadasz bo brytyjczycy nie maja kuchni :) to co maja to sie nie da nazwac kuchnia :p

JarekK

postów: 6

25.02.2009 17:38

Co Wy wszyscy o tych włosach...teraz ma siwe i krótkie, więc nie ma tematu :)). Nie przepadam za kuchnią brytyjską, trzeba ją "podkręcić" po swojemu, ale Gary świetnie ją sprzedaje.

mellka

postów: 1

30.06.2008 17:28

Garego uwielbiam. "Zakochałam" się w nim, kiedy leciał na BBC Prime i bardzo się cieszę, że teraz jest w Kuchni TV (btw właśnie się zaczął :))
Wyluzowany, z poczuciem humoru i z pasją podchodzący do gotowania :)

Olusia693

postów: 16

29.06.2008 14:10

. Nie za bardzo przepadam za tym programem, mimo to bardzo szanuję Garego, jest świetnym kucharzem, ale w telewizji wydaję mi się trochę sztuczny. Pozdrawiam . :P .

Ola_D

postów: 308

16.06.2008 13:05

mysza54 napisała 14.06.2008 20:06:
Przeczytalam przepis na ciasto czekoladowo-kawowe z whisky.Nie doczytalam co zrobic z tymi roztrzepanymi zoltkami, dodam je do masla, bo nic innego nie przychodzi mi na mysl:(
o rany....
Faktycznie, zabrakło tej informacji w przepisie.
Intuicja Cię nie zawiodła, a poprawiony przepis za moment znajdzie się na stronie.

Pozdrawiam,
OlaD

mysza54

postów: 1

14.06.2008 20:06

Przeczytalam przepis na ciasto czekoladowo-kawowe z whisky.Nie doczytalam co zrobic z tymi roztrzepanymi zoltkami, dodam je do masla, bo nic innego nie przychodzi mi na mysl:(

śliwka

postów: 15

01.06.2008 20:03

Uważam, że program jest świetny. Można poznać lokalne potrawy Brytyjczyków. Przepisy proste, a potrawy na pewno smaczne :)

Chenia

postów: 459

30.04.2008 14:36

Przepis wydrukowany :-)
Teraz trzeba kupić syrop klonowy...

Ola_D

postów: 308

30.04.2008 12:17

Witaj Cheniu,

faktycznie - wczoraj po północy emisję miał odcinek 17, jest błąd w ramówce.
Za błąd przepraszamy.

A przepis już jest - i to na głównej stronie :)

Pozdrawiam,
OlaD

Chenia

postów: 459

30.04.2008 11:40

Dziękuję :-)

30.04.2008 11:34

 

Cześć Cheniu
oto przepis, rzeczywiście został nieco pominiety, ale już pojawił sie na liście przepisów

ORZECHOWE CIASTKA Z SYROPEM KLONOWYM

225g masła
75g drobnego cukru
1 żółtko
1 łyżka syropu klonowego
250g mąki, i jeszcze trochę do oprószania
75g orzechów włoskich, posiekanych

Zetrzyj masło z cukrem, dodaj żółtko i syrop klonowy i wymieszaj.
Dodaj mąkę i znów wymieszaj.
Dodaj orzechy i znów wymieszaj.
Oprósz blat mąką i uformuj z ciasta wałek długi na jakieś 20 cm i gruby na 5cm. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki. Ciasto można tak przechowywać nawet kilka dni.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Potnij ciasto na ukośne plasterki, połóż je na wyłożoną pergaminem blachę i wstaw do piekarnika. Piecz jakieś 10-12 minut aż zrobią się lekko złote na brzegach.

© Gary Rhodes

Chenia

postów: 459

30.04.2008 11:06

Oglądałam wczoraj rafowski odcinek nr 17 (w programie jest odc. 18, to chyba błąd, bo nic o Karaibach nie było :-)) i szukam namiętnie przepisu na te orzechowe ciasteczka... przewertowałam przepisy na stronie, jest tylko - też zresztą fajny przepis - na creme caramel, czy można prosić o dopisanie przepisu?

madź

postów: 46

08.04.2008 18:02

Hehe,może to i dobrze,wg mnie on to kocha,i stara się przekazać tą energie którą sam czuje,widzom,którzy go oglądają ;) co do cebuli to prosze

stopić masło w dużym rondlu, dodać talarki cebuli. Mieszać, aż cebula się zeszkli. Następnie gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut, aż cebula nabierze złotobrązowego koloru. Odstawić do wystygnięcia.

Majorka

postów: 23

05.04.2008 23:29

I ta jego ekspresja! To urodzony showman :) Złapałam się na tym, że zaczynam używać jego gestów, jeśli chcę powiedzieć że coś mi bardzo smakuje.

kiwi

postów: 234

05.04.2008 15:54

Ciekawe jakby wyglądał z ta długością wlosów ale bez żelu ;)
Ogólnie program jest śmieszny, Gary bawi ale i uczy. Teraz nawet te wyreżyserowane sytuacje mnie przekonują!

madź

postów: 46

03.04.2008 19:53

Znałam go wcześniej,ale nie miałam okazji poznać tego,jak gotuje,po obejrzeniu,bardzo spodobal mi się jego styl :) a co do włosów,to jest to bardzo orginalna fryzura :PP

Majorka

postów: 23

30.03.2008 18:38

weszlem napisał 30.03.2008 07:11:
Ja też na początku nie za bardzo byłem przekonany do tego programu, ale okazał się całkiem przyjemnym i z odcinka na odcinek przestaję skupiać się na włosach Garego, a zaczynam na jego potrawach ;)
No przecież Gary ma bardzo fajne włosy :) :) :) W programie można dowiedzieć się wiele o lokalnych zwyczajach w UK, o regionalnych specjałach i uprawach. Bardzo mi się podoba taki lokalny patriotyzm. A przy tym praktyczny!

weszlem

postów: 48

30.03.2008 07:11

Ja też na początku nie za bardzo byłem przekonany do tego programu, ale okazał się całkiem przyjemnym i z odcinka na odcinek przestaję skupiać się na włosach Garego, a zaczynam na jego potrawach ;)

Majorka

postów: 23

28.03.2008 22:50

Coraz bardziej przekonuję się do tego programu.
Czy ktoś pamięta jak dokładnie Gary przyrządza skarmelizowaną cebulę? Czy smaży ją pod przykryciem, czy i ile dodaje wody?