Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Jak urządzić kuchnię ? :) >

Ja się waham jaką kuchnię zrobić. Sama nie wiem, czy zrobić sobie...

HeniaB, 13.12.2017 | czytaj dalej


Witam >

Cześć wszystkim!!!

1992Tomasz, 12.12.2017 | czytaj dalej


odszkodowanie za opóźniony lot >

POszukuję informacji o firie airlex http://airlex.eu/odszkodowanie-za-opozniony-lot/ Wraz z mężem próbujemy odzyskać pieniądze...

Bleka, 12.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2009, wpisów: 30155
najnowszy wpis: 13.12.2017 10:52

Mamy 27393 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Produkty poszukiwane

FORUM kuchnia+ formy do pieczenia

Kamira

postów: 2

06.12.2015 18:37

Ja słyszałam o bardzo dobrej jakości naczyniach kuchennych marki Ambition. Przymieram się do zakupu brytfanny aluminiowej tej firmy. W sklepie Dajar mają duży wybór tych naczyń. Bardzo spodobała mi się ta brytfanna

post edytowany 1 raz, ostatnio 06.12.2015 18:38

jolakaj

postów: 1

17.06.2015 11:04

Jakoś nie jestem przekonana do form silikonowych. Od lat używam form z blachy a ostatnio trafiłam na firmę (wyoblarz.pl), która właśnie coś takiego produkuje. Nie są to typowe blachy, które rdzewieją. Są wykonane z aluminium. Ciasto doskonale się wypieka, nie ma problemu z wyciągnięciem go z formy a blacha wygląda cały czas tak samo

herbatnik

postów: 13

30.10.2014 20:42

najlepsze formy sa emaliowane mozna je znalec w tych formy do pieczenia

Zofka

postów: 10

29.09.2012 09:28

Generalnie silikon jest elastyczny i pieczenie w nim nie powoduje przywierania ciasta. Można go łatwo przechowywać i ma duży zakres temperatur. Ale ja osobiście wolę formy do pieczenia Nordic Ware. Jak mieszkałam w Ameryce to jest tam tego na pęczki. Są stalowe albo platynowe i mają bajeczne kształty. I nic nie przywiera. W Polsce znalazłam tylko jeden sklep w internecie który oferuje te formy, można go znaleźć tutaj www.ilookandcook.pl

denia

postów: 26

18.06.2012 20:38

Osobiście natomiast słyszałem że bardzo dobre są naczynia kuchenne wykonane z silikonu. Sporo osób ich używa, czy może ktoś napiszę parę słów na temat ich zalet? dzięki

KATARZYNKA

postów: 760

18.03.2009 14:24

Dzięki mamaleno. Muszę szczerze przyznać, że o tej firmie jeszcze nie słyszałam. Sprawdzę więc. Może jednak coś tam u siebie "ukrywają". Ostatnio na niemieckiej stronie KAISERA wyśledziłam serię form z jakąś inną powłoką (tak, niestety znowu ta powłoka) niż ta powszechnie stosowana-teflonowa. Niestety na żywo jeszcze ich nie widziałam, a niemiecki zawsze wydawał mi się językiem (dla mnie) "nienauczalnym". Szkoda, bo teraz by się przydał.

mamalena

postów: 14

17.03.2009 20:29

Ja lubię formy amerykańskiej firmy Wilton. Co prawda są pokryte powłoką (przykro mi Katarzynko, jedyne jakie kojarzę bez takich "udogodnień" to stare formy jeszcze po babci.), ale dostępne są w super wzorach. Jak ktoś ma dzieci to polecam szczególnie. Są ciuchcie, piłki nożne, kwiatuszki i mnóstwo innych.
Ps. A swoją drogą te naturalne rzeczy jak np. ciężkie kamionki do kiszenia, dawniej tak popularne, teraz trzeba ze świecą szukać. A jak już się znajdzie, to ceny zbijają z nóg. Szkoda

KATARZYNKA

postów: 760

03.02.2009 21:15

Ja również preferuję łyżki drewniane(nie wyobrażam sobie mieszania w kociołku czym innym-sama przyjemność). Używam też różnych łopatek, chochelek itp. ze stali kwasoodpornej.Są godne polecenia.

minutka

postów: 1250

27.01.2009 19:55

Też używam drewnianych przyrządów (szczypce, łyżki), ale te teflonowe są bardziej poręczne i cieńsze, przez co dla mnie wygodniejsze. Teraz znów przyzwyczajam się do drewnianych łopatek, teflonowe poszły w odstawkę.
I tak to odeszłyśmy, Kobietki, od podstawowego tematu zapodanego przez KATARZYNKĘ - formy do pieczenia.

post edytowany 1 raz, ostatnio 27.01.2009 19:58

alicka

postów: 134

25.01.2009 20:45

Ja jestem zwolenniczką drewnianych łopatek i dobrze mi z tym,do mięs jest jedna do robienia dżemów i słodkość druga a trzecia do ryb, nie narzekam, moja mama się tak wychowała babcia też (ma już prawie setkę) i zdrowie dopisuje, fakt co jakiś czas trzeba albo wymienić albo skrobać (jak drewnianą deskę).

minutka

postów: 1250

25.01.2009 18:01

Dziękuję Ci bardzo za wiadomośc, Katarzynko. Nie czytuję gazet poza prasą naukową i nie wiedziałam nic na temat tych łopatek. W gronie moich znajomych ten temat też nigdy nie wypłynął. O koralikach dla dzieci wiedziałam, bo koleżanki-matki zawsze takie wiadomości podają na tapetę. Dziękuję raz jeszcze :-)

KATARZYNKA

postów: 760

25.01.2009 17:01

Pisano o tym w gazetach kilka tygodni temu. Okazało się, że niektóre z tych łopatek po"podgrzaniu"wydzielają sustancje toksyczne, których dopuszczalna norma była kilaset razy przekroczona. Raczej nie powinniśmy sie obawiać produków renomowanych firm. Nie mniej jednak nie tak dawno temu wypłynęła też afera z koralikami dla dzieci, które po przypadkowym połknięciu działały jak pigułka gwałtu.

minutka

postów: 1250

23.01.2009 09:39

O co chodzi z tymi czarnymi łopatkami z teflonem? Nic nie wiem. Używam takich od roku! Powinnam się bac?

KATARZYNKA

postów: 760

22.01.2009 20:54

Też się się nad nimi zastanawiałam, ale po tych ostatnich aferach z różnymi trującymi akcesoriami(np.czarne łopatki to ganków z teflonem)postanowiłam szukać dalej tych jak najbardziej"naturalnych".Mimo wszystko-dzięki za próby pomocy. Polecam się dalszej pamięci. Pozdrawiam.

minutka

postów: 1250

21.01.2009 10:54

Od jakiegoś czasu używam silikonowych. Podchodziłam do nich ze sceptycyzmem, ale naprawdę się sprawdzają i nie potrzeba do nich papieru do pieczenia. Trzeba tylko uważać przy wkładaniu do piekarnika i wyjmowaniu, bo są bardzo giętkie.
Można je kupić w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego, widziałam też w Tesco i Carrefour, choć tych nie próbowałam i nie wiem, jakiej są jakości.

Elcia1

postów: 1

21.01.2009 10:44

najlepsze formy do pieczenia są silikonowe.niestety są dosyć drogie .Znajdziesz je na Allegro.Pozdrawiam

KATARZYNKA

postów: 760

31.12.2008 15:04

Od jakiegoś czasu poszukuję form do pieczenia nie pokrytych teflonem, lub jakąkolwiek inną"cudowną"nieprzywierającą powłoką. W sklepach są, owszem ze zwykłej blachy. Niestety po dość krótkim czasie użytkowania zaczynają wyglądać dość odstręczająco. Takie o które mi chodzi tj.solidne i trwałe,"mignęły"mi kiedyś w programie"Na słodko 3". Niestety nie udało mi się zidentyfikować firmy :( . Jeżeli ktoś wie o jakie mi chodzi i, co najważniejsze gdzie je znależć, bardzo proszę o wskazówki. :)