Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej


Meble z Ikei >

Jeżeli chodzi o jakość wykonania mebli i wytrzymałość materiałów to z czystym...

Katulla, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29953
najnowszy wpis: 19.10.2017 17:28

Mamy 27176 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Produkty poszukiwane

FORUM kuchnia+ Foie gras na luxfood.pl

jacek1f

postów: 2296

20.07.2010 11:33

:-)) oczywiscie ja tylko o zabijaniu...:-)

Zyniek

postów: 16

20.07.2010 10:07

o to bym sie nie zakładał ;]

jacek1f

postów: 2296

19.07.2010 16:46

Zyniek - u Ciebie w glowie wyglada wszystko dobrze i normalnie:-)

Hestia Q-34

postów: 419

19.07.2010 14:15

Tak jak pisze Katarzynka,z umiarem wsrod hodowcow,szczegolnie tych gigantow
jest nie najlepiej,wierze rowniez,ze nie u wszystkich.
Przykladem wynaturzenia jest hodowla bydla w Belgii.Nie wiem czy w dalszym
ciagu istnieje,bo podniosl sie krzyk i bylo to jakis czas temu.
Napewno mowiono o tym rowniez w Polsce
Stworzono rase bydla, u ktorej masa miesna osiagala ogromne rozmiary
Udziec tego stworzenia /potwora/ byl trzykrotnie wiekszy niz u normalnych
zwierzat.Mieso mialo miec wyjatkowy smak,co sie nigdy nie potwierdzilo, a na
dodatek cienkie i slabe nogi nie byly w stanie uniesc takiego ciezaru,to samo
bylo ze swinmi.
Inny przyklad to krowy,ktorym podwiazywano wymiona,bo sobie przydeptywaly.

Zyniek

postów: 16

19.07.2010 11:26

Ależ ja też nie o zabijaniu, tylko mówie jak to u mnie w głowie wygląda :)

jacek1f

postów: 2296

19.07.2010 10:39

Ja nie o zabijaniu:-) Akurat nie zabijam nawet komarów w zyciu, ale to nie znaczy, ze nie zajadam sie paidakia (kotleciki z jagniatek) czasem, jak mam okazje.
Katarzynka podsumowala najlepiej - zadnych skrajnosci,
ja tylko dodaje - zdnego zaklamania.

Zyniek

postów: 16

19.07.2010 10:17

@jacek1f
Ja miałem okazję pogłaskać jagniątko nie raz ;), to kwestia przyzwyczajenia do zwierząt. Jest extra, sam mam owce (kilkanaście), po jakims czasie przestaje Ci przeszkadzać wszystko ale mimo tego że jem prawie wszystko to zwierzaka bym własnoręcznie nie zabił....

KATARZYNKA

postów: 760

17.07.2010 17:27

Najważniejsze to nie popadać w skraności i kierować się bardziej rozsądkiem niż emocjami. Choć osobiście wolę jajka od kur "wolno-wybiegówek". Z eko-żywnością też nie należy dać się nabijać w butelkę i unikać tylko niektórych produktów np. gdy mam do wybou olej rzepakowy eko i zwykły to wolę jednak eko, bo wiadomo, że rzepak jest niemiłosiermie pryskany, podobnie rzecz się ma z warzywami z Hiszpanii, które są pędzone prawie samą chemią i wybierać najlepiej polskie.

Jak oglądaliście "Jamiego i kurczaki" to pamiętacie chyba jak hodowca drobiu mówił, że hoduje kury w różnych warunkach (od wolno-biegających do klatkowych) bo inaczej by się nie utrzymał na rynku. Więc nie wierzę, że taki człowiek doprowadzał by do takich scen jakie są często pokazywane w filmach niektórych organizacji ekologicznych np. że umierające kury są rzucane na jedną, wielką stertę aby tam dogorywać. Choć takie sytuację na pewno się zdarzają (niestety) to nie należy doszukiwać się ich na każdej kurzej farmie. Sądzę, że filmy obrońców praw zwierzat są dlatego tak drastyczne, bo inaczej ludzie wogóle by nie zwrócili na ten problem uwagi.

Sprawa z foie gras ma się podobnie. Tucz nie jest wymysłem wielkich firm, lecz zajmowały się nim już nasze prababki. I tuaj też należy zachować zarówno rozsądek jak i umiar, bo chodzi nie o sam tucz jako taki, ale o ilość jednorazowo podawanego pokarmu ptakom. A że niektóre firmy są tak pazerne i nie mogą doczekać się krociowych zysków, to faszerują gęsi taką ilością karmy, że te siadają i nie mogą się podnieść. Później mamy tego obraz w filmach, a ludzie myślą, że wszędzie wygląda to tak samo.

jacek1f

postów: 2296

14.07.2010 16:36

to wiemy z kuchnitv od pani profesor, z programow co prawda puszczanych pozno:-) ale jednak - ze eko to wielka jedna sciema. I zwykla marketingowa moda jak z moda bywa kreaowana.

Podobnie na froncie walki o wątróbki - jedni robia wege propagandowe filmy, drudzy jak Hugh na przyklad pokazuja hodowcow szczesliwych usmiechnietych wrecz gesi:-))

I tu przesada i tu.

A masy wtranżalaja masowe kuraki z fabryk mięsnych, a nad jagniatkiem, bo puchate, zalamuja łapki. (swoja droga, czy mieliscie okazje poglaskac jagniatko? 2 dni mycia potem.... nie bede opowiadal:-(

Migotko, ja nie jadam miesa zwykle, ale jak juz to rozne sie trafia:-)

k.tyczynski

postów: 81

14.07.2010 15:52

myszsza napisała 13.07.2010 21:17:
6 z 9 krajów związkowych (landów) Austrii,
Czechach,
Danii,
Finlandii,
Holandii,
Irlandii,
Luksemburgu,
Niemczech[2],
Norwegii[3],
Polsce [4],
Szwajcarii,
Szwecji,
Wielkiej Brytanii[5],
Włoszech[6].
Przykro mi, że tak potraktowaliście mój post.
mam jeszcze pytanie, co oznaczają te liczby w nawiasach kwadratowych?

edit: już wiem, przypisy z wikipedii ;p

swoją drogą ciekawe jest, że "zdaniem" obrońców zwierząt to jest złe, ale naukowcy jakoś tego nie potwierdzili...
tak samo, jak nie potwierdzone jest to, że żywność ekologiczna jest zdrowsza ;/

post edytowany 1 raz, ostatnio 14.07.2010 15:54

migotka333

postów: 1184

14.07.2010 14:29

Zgadzam się z k.tyczyńskim, bez skrajności. Każdy niech spożywa co mu się podoba i smakuje i to co najważniejsze na co go stać.
Jedni się niech zajadają krewetkami królewskimi a inni jedzą chleb ze smalcem.
I jest ok.
Jak komuś nie pasuje to niech się przyłącza do organizacji zwalczającej ten proceder i już.
PS. Nie mam tak rozbudowanego jadłospisu jak jacek1f, u mnie głównie to wieprzowina, wołowina i drób
:-D

k.tyczynski

postów: 81

14.07.2010 13:58

myszsza, jak oglądałaś film kręcony przez szalonych ekologów, to nie dziwię się, prawda jest jednak inna... fakt, zwierzę powinno umierać w jak najmniej stresujących warunkach i w miarę możliwości bez bólu, ale też nie przesadzajmy, postaw się w roli ofiary, czy jakiś lew w Afryce będzie dbał o to, byś czuła jak najmniej bólu? nie, zeżre Cię żywcem.

Dlatego tez nie popadajmy ze skrajności w skrajność! Nie udawajmy,że kurczaki powinny spać w atłasowej pościeli, ale też nie zamykajmy ich w klatkach, gdzie nie mają możliwości ruszania się. Co do jaj z takiej hodowli, nie do końca jestem przekonany, czy jakościowo lepsze są te z chowu ekologicznego. Czy w żółtku jest więcej tłuszczu?
Owszem należy ograniczyć hodowle klatkowe, ale jeżeli mam to robić, kupując jajka, które są 3-4 razy droższe, to niestety... nie każdego też stać na taki wydatek, zwłaszcza w rodzinach, które mają po 3 dzieci i ledwo wiążą koniec z końcem...

Odbiegłem nieco od tematu, za co przepraszam xD No ale wydaje mi się, że jakoś wyjaśniłem moje spojrzenie na tę kwestię ;)

jacek1f

postów: 2296

13.07.2010 22:18

...jacek1f: tak jem mięso, w miarę możliwości finansowych nie z rzeźni. Nie kupuję jajek z chowu klatkowego i z takiego chowu kurczaków....

no i o to chodzi: jak to roznica Myszszo... jaka?...
mięso nie z rzeźni... tak, tak.

Dlatego - dyskutujmy o kuchni i przepisach, tych ze szczesliwych gesi kaczus też. Inni na forum wege niech sie zaklamują.

myszsza

postów: 251

13.07.2010 21:17

Zyniek, przykro mi, że się poplułeś.
k.tyczyński, zatem oglądalśmy różne filmy. Hodowcy udowodnią wszystko, byle im nie zakazać TAKIEJ hodowli.
jacek1f: tak jem mięso, w miarę możliwości finansowych nie z rzeźni. Nie kupuję jajek z chowu klatkowego i z takiego chowu kurczaków.

Nie jest prawdą, że karmienie trwa sekundy i zaraz potem szczęślwie nakarmiona gęś pędzi do swojej zagrody, bo takiej nie ma. Karmienie trwa kilka minut i rani przełyk oraz do bólu obciąża przewód pokarmowy.
Ptaki są oszalałe z bólu.
Wątroba tak tuczonych gęsi jest dziesięciokrotnie większa od karmionych normalnie.
Wszystko to po to, by zwiększyć podaż foie gras.

Ze względu na to, że zdaniem obrońców praw zwierząt przymusowy tucz drobiu jest niehumanitarny wiele krajów wprowadziło zakaz takiego tuczu i nie produkuje ani tego typu wątrób ani pasztetów strasburskich. W Europie zakaz obowiązuje w:

6 z 9 krajów związkowych (landów) Austrii,
Czechach,
Danii,
Finlandii,
Holandii,
Irlandii,
Luksemburgu,
Niemczech[2],
Norwegii[3],
Polsce [4],
Szwajcarii,
Szwecji,
Wielkiej Brytanii[5],
Włoszech[6].
Przykro mi, że tak potraktowaliście mój post.

k.tyczynski

postów: 81

13.07.2010 11:20

na kuchni.tv był kiedyś chyba o tym program, i hodowcy udowadniali, że ptaszki nic niepożądanego nie czują, ani się nie męczą, karmienie trwa sekundy, więc czemu myszsza się tak tym przejmujesz? A niejedzenie mięsa to jest w porządku? Po coś mamy te kły ;p Człowiek zawsze był drapieżnikiem i nei widzę powodu by to zmieniać...
Pzzdr :D

jacek1f

postów: 2296

13.07.2010 10:53

Wybacz, ale nie bede dyskutował o tym:-)
Jem mieso, byłem w rzeźniach również... Ty tez jesz mieso jak widzę, więc skończmy temat.

Jem jagniatka, konine, małe kurczaczki, przepióreczki, slimaki, prosiaczki, cielatka, kaczuszki i indyczki, strusie i kangury i krokodyle - moze nie często jem mięsa, ale jem I nie oszukuje siebie ani nikogo innego.

Tylko żółwi nie jadam.

Zyniek

postów: 16

13.07.2010 10:05

poplułem się ;)))

myszsza

postów: 251

12.07.2010 18:58

Trochę się dziwię, że używacie tego produktu wiedząc, jak jest pozyskiwany.

jacek1f

postów: 2296

12.07.2010 18:15

Oczy - wiście! Że znam,
ale bardzo dziękuję i tak:-)

Dorzuce jeszcze sklep z oliwami i octami w Blue City - Vom Fass - warto odwiedzic i poprobowac wybrac swoj smak lub na prezenty sie zaopatrzec:-)
np. http://vom-fass.pl/pl/ocet

Zyniek

postów: 16

12.07.2010 14:25

ooooo, pieknie to wygląda, dzięki ;),
taniej to raczej nie jest ale fajnie że można podjechać i pogrzebać.

W rewanżu: nie wiem czy znasz sklep Piccola Italia na Ursynowie - wszystko co włoskie i w dumpingowych cenach

jacek1f

postów: 2296

09.07.2010 19:55

ja kupuje w Lameree
tu np.

k.. nie moge wstawic linki - www.lamaree.pl i wyszukaj - sa stale...

Zyniek

postów: 16

09.07.2010 12:34

@jacek1f
piszesz że wszystko kupisz w Warszawie to podpowiedz gdzie można kupic surowe foie gras bo ja nie mogę znaleźć

jacek1f

postów: 2296

09.07.2010 09:22

spamowanie, ale zajrzalem i musze powiedziec, ze nigdy nic nie kupie w takim sklepie, ktory nie przyklada minimum energii do zrobienia poprawnie internetowej witryny.

Napisane nie po polsku, z porażająca iloscia błedów - od otwarcia i zachety - az smieszne - po regulamin, pelen bledow, duzych liter w dowolnych miejscach, literowek, wykluczajacych sie zdan...

Jezeli nie zwraca sie uwagi na podstawy komunikacji z klientem, to przeraszam, ale to jak z toaleta w restauracji (brudna - wychodzę) i witryna sklepu (brudna-nie wchodzę)...
przekresla zachete.

Za wczesnie ruszyli, bez przygotowania raczej.

Ceny za wysokie, wszystko kupie taniej w Warszawie...

Tak nie robi sie biznesów, naprawde, czasy poczatku lat 90' minely daaawwno!

kuchnia*****

postów: 1

08.07.2010 22:23

Od dawna poszukiwalismy foie gras aby przygotowac nasza wymarzona potrawe. Foie gras szukalismy wszedzie. W internecie, na miescie az znajomy wszedl na forum kuchnia.pl i znalazl jak ktorys z gosci pisze na luxfood.pl wszystko. Weszlismy, wyslalismy zapytanie, szybko otrzymalismy odpowiedz, servis bardzo mily i sympatyczny, widac ze sie staraja. Maja duzy wybor. Godni do polecenia. A my mamy nasze foie gras.