Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Dom na sprzedaz >

Witam gdzie znajdę ofertę nieruchomości, interesują mnie między innymi domy na sprzedaż...

miamich, 15.12.2017 | czytaj dalej


David w Europie 5 >

moim zdaniem też nie pasuje ..

Wraa, 15.12.2017 | czytaj dalej


Przystawka z cukinii >

Uwielbiam wszelkiego rodzaju potrafi z wykorzystaniem cukinii. Dodatkowo jest to bardzo zdrowe...

temptinglook, 14.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2011, wpisów: 30164
najnowszy wpis: 15.12.2017 13:47

Mamy 27404 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ Fenomeny nowoczesnego świata

więcej >>

marghe

postów: 356

05.10.2011 22:39

florentynki a tartaletkami się komuś pozajączkowały ;-)

http://tinyurl.com/3kds8eh

Ola_D

postów: 308

05.10.2011 13:31

Dzień dobry,

jeśli chodzi o florentynki, to one właśnie SĄ plaskate, twarde, karmelowe, z bakaliami:

Agnieszka Kręglicka o florentynkach

To w żadnym razie nie są babeczki. I raczej nie z galaretką.

Struclą makową nazywa się nasz makowiec na przykład (drożdżowy), któremu wcale nie rozciąga się ciasta do nieprzytomności. To, o czym zapewne pisze widz, to STRUDEL.

Pozdrawiam,
OlaD

Tomasz Steifer

postów: 4

21.09.2011 01:40

Ania Olson podaje fajne przepisy i miło, iteligentnie prowadzi program. Ale chyba tłumacze nawalają, w odcinku "Suszone owoce" jakieś smakowite zapewne suche kruche plaskate ciasteczka z bakaliami nazwano florentynkami, a zawiniętę pół raza ciasto drożdżowe grubości centymetra struclą!!!!!! Flerentynki w języku polskim to są babeczki małe, najczęściej kruche, wypełnione owocami, często z kremem i galaretką. A ciasto na strucle rozwalkowuje się i rozciąga aż jest prawie przeźroczyste!