Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Blog >

Wpadlam na pewien pomysl zwiazany z moja pasja czyli gotowaniem. Chcialabym stworzyc...

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej


Wasza opinia na temat upominków >

A propo preznetow to zastanawiam sie na jakims upominkiem dla mojej corki....

kamilawroc, 22.10.2017 | czytaj dalej


Witam >

Czesc!

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1976, wpisów: 29962
najnowszy wpis: 22.10.2017 13:49

Mamy 27182 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ FARSZ MAKOWY

Hestia Q-34

postów: 419

30.10.2009 12:43

Chce podzielic sie b.dobrym nadzieniem makowym.
Ciekawa jesem,czy Wam przypadnie do gustu.

1/2 kg maku /gotuje w mleku/
3/4 szklanki cukru
4 zoltka, albo 3 i 1 cale jajko
3 lyzki powidel, albo b.dobrej marmolady - moze byc wisniowa,morelowa,sliwkowa
1 lyzka kakao
1/2 - 3/4 szklanki miodu
50g miekkiego masla,moze byc mniej
100-150g rodzynkow, albo suszonej zurawiny, wisni,albo wszystkich po trochu
namoczonych w rumie,albo w likierze migdalowym,dodaje razem z plynem,
skorka pomaranczowa z syropu - ilosc wedlug upodobania
orzechy i migdaly prazone bez skorki - ilosc wedlug upodobania
moga byc laskowe,wloskie,nerkowce.
Czesc orzechow i migdalow miele w maszynce do orzechow,reszte siekam
lubie,jak na zab trafiaja twarde kawalki.
Mase makowa z bakaliami mozna rowniez przesmazyc,ostudzic i dodac 3-4 zoltka
i ubita piane z bialek.