Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Wasze ulubione herbaty >

Mi w ostatnim czasie najbardziej smakuje herbata https://moyamatcha.com. Ma charakterystyczny, ciekawy aromat,...

Kambelina, 14.12.2017 | czytaj dalej


Przepisy na swieta >

Moim ulubionym i od razu koniecznym wypiekiem jest oczywiście sernik - nie...

B.Sadowska80, 14.12.2017 | czytaj dalej


Witam >

Witam wszystkich ;)

natka269705, 14.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2009, wpisów: 30160
najnowszy wpis: 14.12.2017 12:29

Mamy 27397 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wydajemy przyjęcie

FORUM kuchnia+ expresowe smakowitości

milenciamomot

postów: 22

20.02.2016 20:47

Moją słodką tajemnicą jest tort, który zrobiłam teraz na dzień babci. Szliśmy z córą do mojej babci, ja na śmierć zapomniałam, o tym, że jest to święto. Córka wróciła ze szkoły, z laurką! A ja nie kupiłam żadnego prezentu, dobrze, że miałam masę gotową z helio z orzeszkami, upiekłam biszkopt, przełożyłam masą, polałam czekoladą gorzką rozpuszczoną i pojechałyśmy wieczorem. Uf! ciasto smakowało, a ja chociaż wyszłam z tego z twarzą.

julka9837

postów: 23

17.10.2011 21:34

Może jakieś koreczki ? szybkie deserki ? hmmm...no nie wiem zawsze się cos zjnajdzie w lodowce aby szybko można było zrobić jakieś przekąski tak nie potrafię czegoś zaproponować. Pozdrawiam :*

małgośkaaa

postów: 47

07.12.2009 03:25

no w miare, w koncu troche musi sie piec... szybkim daniem bedzie tez na pewno makaron zapiekany, jest tyle mozliwosci skladnikow, ze na pewno w domu sie cos zawsze znajdzie

maniek

postów: 35

04.12.2009 19:38

jajecznica dla gosci idealna... (chyba ze na sniadanie)

na jakbys zrobila po prostu pieczonego kurczaka z brzoskwiniami? to jest raczej szybkie danie

jacek1f

postów: 2296

04.12.2009 08:02

proponuje juz przestac lansowac neptuna, naprawde.

misiaczek3324

postów: 40

03.12.2009 23:25

a moze jajecznice?:D

małgośkaaa

postów: 47

01.12.2009 01:31

mysle ze bybaby:) ja juz taka robie od dawna i rzeczywiscie jest to cos smacznego i ekspresowego:)

misiaczek3324

postów: 40

29.11.2009 23:34

moze salatka taka z tunczykiem i warzywami bylaby dobra?
ja uzywam takiego z puszki w sosie wlasnym neptuna, dorzucam salate, pomidora, ogorka, kukurydze, przyprawy jakies i juz

snoozy

postów: 2419

20.06.2009 19:05

I tak Cie lubie :-))))

jacek1f

postów: 2296

20.06.2009 11:59

Sorry Pawel, ale nie zgodzę się. Co innego twierdzenie,ze nac marchwi nie smakuje i smierdzi, a co innego
zaprzeczanie, "nie lubienie" na forum kuchennym jednej z najwieskszych kuchni siwata! Ja nie potepialem ani nic takiego, tylko wyrazilem w stosunku do Ciebie wlasnie, tu i teraz, zdziwienie:-) I wyrazam nadal...
I bede wyrażał.:-))

Zdziwienie.

minutka

postów: 1250

20.06.2009 11:46

Gdy przeczytałam wpis Jacka, to sobie przypomniałam, co napisał/napisaliście, gdy się przyznałam, że nie przepadam za bakłażanem i pomidorami po obróbce cieplnej. Owszem, możemy czuć się rozżaleni czy nawet rozgoryczeni, gdy ktoś się zdziwi naszym indywidualnym smakom i o tym napisze. Ale wiecie? - te odczucia przeszły mi, gdy Was poznałam. Jednak to, co widzimy i czytamy z ekranu jest zwykłym tekstem - bez akcentu, intonacji, nie widzimy wyrazu twarzy "rozmówcy" i to niestety jest minus każdego forum. Po prostu czytamy tekst i odbieramy go do siebie (bo jak inaczej). Myślę, że nie mamy złych intencji, ale wpisy możemy tak odbierać, z czysto ludzkich powodów. Wystarczy zamienić z kimś słówko, dwa i wyrabiamy sobie jakieś wyobrażenie o człowieku. Coś, co przeczytało się wcześniej z niezbyt miłymi odczuciami, nabiera zupełnie innego wyrazu. Przerobiłam to na sobie z wpisami Marcina, Pawła czy Jacka.

O matko, ale mi się zebrało na dywagacje psychoanalityczne ;-) Kończę.

snoozy

postów: 2419

20.06.2009 11:29

To przejrzyj Jacku swoje odpowiedzi na moje "zamiłowania" do dań azjatyckich.Dokładnie zrobiłeś to co teraz negujesz u innych.Bądz konsekwentny :-)

jacek1f

postów: 2296

20.06.2009 09:43

i dlatego ni9e wolno dyskutowac o smakach indywidualnych, bo za przeproszeniem kogo to obchodzi, czy komus cos smakuje, a temu drugiemu wlasniue najbardziej pod sloncem...

Ja i moi znajomi od pesto marcgwiowego bardzo lubimy, liscie maja niepowatrzalny charakterystyczny smak, placzone z innymi np lisciem chrzanu, imbirem i orzechami i serem tworzą najsmaczniejsze pesto..:-)

i co? I nic.

Tobie moze nie smakwac, a mi bardzo, Tobie śmierdzi, dla mnie pachnie smakowicie. Dlatego nie oceniam, tylko podaje mozliwosci, ze sa takie i takie do zrobienia.

Ela LISA

postów: 1956

20.06.2009 09:05

Taka nacia z ziemniaka pachnie (smierdzi)

snoozy

postów: 2419

19.06.2009 16:59

Ja też nie przepadam za nacią marchewki.Jest sucha i ma dziwny smak i zapach

Ela LISA

postów: 1956

19.06.2009 16:42

Nac z marchewski,moja Wloska przyjaciolka ,dodawala czasami do salaty.Nie smakowalo mi to.

minutka

postów: 1250

19.06.2009 16:23

Jacku, dziękuję za pomysł pesto z botwinki. Nie pomyślałam, że można ją w ten sposób wykorzystać. Tacie coś się pokręciło i posiał buraki w obydwu ogródkach. Już mi zabrakło pomysłów na botwinę, a znudziło mnie trochę ciągłe powielanie moich sprawdzonych i od snoozy'ego.

snoozy

postów: 2419

19.06.2009 14:20

Spróbuj Jacku bo wychodzi świetne ale tylko w połączeniu z kolendrą

jacek1f

postów: 2296

19.06.2009 12:07

absolutnie!
Jak mogelm zaponiec o rukoli.

Z sal rzym nie robilem jeszcze :-)

snoozy

postów: 2419

19.06.2009 10:33

Ja dodam jeszcze z liści rukoli, roszponki i sałaty rzymskiej

jacek1f

postów: 2296

19.06.2009 09:23

bardzo lubie takie szybkie jedno-dwuosobowe fondue:-)

Uzywam do tego najszesciej Roustiqa - w drewnianym pudelku.

A pesto - jesli juz umiesz podstawowe, to swiat otwiera się przed Toba - polecam koniecznie pesto z liści rzodkiewki,
pesto z naci marchwi,
pesto ze szpinaku,
pesto z pokrzyw młodych,
pesto z mniszka.
pesto z botwinki - same zielone częsci liści;

Każde inne w smaku liścia - każde pyszne.

migotka333

postów: 1184

19.06.2009 09:13

zapożyczyłam pomysł na zapiekany camembert z programu "Sposób na przyjęcie"

Krążek camemberta - ścięłam górną warstwę, w to miejsce nałożyłam 2 łyżki domowego pesto (jakiś czas temu się go nauczyłam wreszcie robić) i położyłam pokrojonego w paseczki suszonego pomidora w oliwie (ze słoika). Zapiekałam ok. 30 minut w 180stC. Pyszność. Do tego kawałek świeżej bagietki. Zrobiłam sobie przyjęcie 1-osobowe :-D
no i kieliszek wina :-)

goxiak

postów: 2

09.06.2009 17:51

ja polecam szukando czyli co znalazłam w szafie i lodówce. Najszybciej to umyte kawałki liści sałaty z serkami, zieleniną , rzodkiewką , sałatki makaronowe bez surowego ogórka (kiszony lub małosolny oczywiście może być) na deser bezy (mogą być kupne) z sokiem owocowym i podtopioną czekolada. Albo szybki nugat na waflach z wiśniami, orzechami i kruszoną bezą lub herbatnikami. Jak już możemy jeść i jest sezon, to wystarczy surowy pokrajany w cząstki ogórek posmarowany prawdziwym miodem i posypany podprażonym sezamem.
Serdecznie pozdrawiam

migotka333

postów: 1184

20.05.2009 10:01

połączyłam dwa w jednym... użyłam dobrej jakości (kupionej Sklepie Kolonialnym) herbacie porzeczkowej... i wyszło ok. Co najważniejsze mogły spróbować tego deseru dzieci, a dla dorosłych (na winie) zrobię n swoje urodziny :-)

Tonia z Mojej Greckiej Kuchni przyrządzała podobny przepis: dorodne suszone figi nadziewała orzechami włoskimi i zalewała je syropem miodowo - cynamonowym na bazie wina, zapiekała w piekarniku :-)

jacek1f

postów: 2296

15.05.2009 21:41

ee, nie wiem...

to juz beda figi w soku porzeczkowym:-)
Nigdy nie robilem.

Dla bezalkoholowcow robilem w earlgreyu - herbacie.

W winie to w winie, w czym innym nie wiem..

:-)

po prostu zrób i opowiedz potem.

migotka333

postów: 1184

15.05.2009 20:59

jacek1f napisał 15.05.2009 07:05:
Pijane figi:

Paczka suszonych fig, kazda nacinamy mocno.

W rondelku czerwone wino - zalewamy figi by byly przykryte, i gotujemy na malutkim 15-20 minut.

Dodajemy troszke cukru i pieprzu.

Figi na bok, sos redukujemy.

Podajemy figi cieple z lodami i sosem.
lub
z lodowki na zimno same.

Panie szaleją za tym zwykle:-)
bardzo smakowity przepis, właśnie na weekend robię lody. Czy można to wino (nie przepadam za czerwonym winem) zastąpić np. sokiem porzeczkowym ??? czy to już nie będzie ten smak ???

jacek1f

postów: 2296

15.05.2009 18:16

Kuku dobre? To super:-)
To tez bardzo bardzo miłe...

KATARZYNKA

postów: 760

15.05.2009 12:07

jacek1f napisał 15.05.2009 07:05:
Panie szaleją za tym zwykle:-)
Tak twierdzisz Jacku? To może się skuszę? Zwłaszcza, że wszystkie składniki w domu mam. :-)

Ps. Placki z kukurydzą - bomba. :-)

jacek1f

postów: 2296

15.05.2009 07:05

Pijane figi:

Paczka suszonych fig, kazda nacinamy mocno.

W rondelku czerwone wino - zalewamy figi by byly przykryte, i gotujemy na malutkim 15-20 minut.

Dodajemy troszke cukru i pieprzu.

Figi na bok, sos redukujemy.

Podajemy figi cieple z lodami i sosem.
lub
z lodowki na zimno same.

Panie szaleją za tym zwykle:-)

jacek1f

postów: 2296

06.05.2009 12:32

polecam zatem, bo latwe i smaczne... z kazdym fajnym dodatkiem mocnym:-)

KATARZYNKA

postów: 760

05.05.2009 15:23

Jacku, kusisz, bo uwielbiam kukurydzę, a placuszków jeszcze nie przerabiałam. mmm...

jacek1f

postów: 2296

05.05.2009 11:50

no i szybkie kukurydziane - kukurydza z puszki,
plyn odlany i polaczony z jednym jajkiem - ubitye razem widelcem,
plus maka plus pol lyzeczki proszku do pieczenia. Wszytsko razem polaczone lekko widelcem.
Na oliwe z maslem na patelni klasc lyzka male placki smazyc do zrumienienia i odsaczyc na papreczniku.
Podawac z chutneyem z mnago,

mmmmmmmmmm

jacek1f

postów: 2296

05.05.2009 08:47

placuszki z lososia:

pokroic z filetam lososia kawalki - mala kostka (500 g)
poloczyc w misce z bialkiem z 2 jaj lekko ubitych widelcem
i 2 łyzkami kolendry posiekanej drobno (mozna zastapic natka)

Wymieszac dobrze i klasc na patelnie lyzka nieweilkie kotleciki do zezłocenia
lekko sol i pieprz

podawac mozemy ze slodkim chili lub chutnayami jakimis.

Szybkie i swietne.

migotka333

postów: 1184

16.04.2009 10:07

Ja też nie mogę. Dlatego też każdego roku robię dżemiki, aby mieć je przez cały rok lub chociaż część (zależy jak szybko zjemy). Ale to temat na inny pokój...

jacek1f

postów: 2296

16.04.2009 09:45

tylko nasze to przez chwilke krótka w Polsce - ale oczywiscie do wszystkiego.
Ale nie mogłem sie oprzec temu, że dostepne sa teraz (od 3 miesiecy) te hiszpanskie i greckie.
Dlatego tez tych nie szkoda poobrabiac - sosy do miesa, i do ryb, i same z przyprawami.

Bo jak przyjda nasze, to tylko same w sobie w setkach postaci i do pzetworów w szczycie sezonu.

Juz nie moge sie doczekac!

migotka333

postów: 1184

16.04.2009 09:39

Jacku1f - tylko nasze truskaweczki, tylko nasze. Żadne inne. Sama wiele razy się "nacięłam" :-)

jacek1f

postów: 2296

16.04.2009 08:28

Ponieważ uwiodły mnie greckie truskawki w przystepnej cenie, a za to w dużej ilości, i okazały sie oszustkami - może nie okropnymi, ale jednak - to nie było mi zal podac ich inaczej niz słoneczne, piaszczyste skarby polskie w sezonie.

Duże, a wszystkie sa duże, pokroiłem na ćwiartki, każda nabiłem na patyczek. W rondelku zredukowałem półszklanki balsamiko zwykłego (nie takiego za 500-100 euro buteleczka..) do konsystencji syropu, wlałem do miseczki głębokiej, wsadziełm tam wszystki truskaweczki na patyczkach i na wierzch dałem duuuuzo grubo mielonego pieprzu.

I bułka z masłem. Do tego.

mniam.

annamaria

postów: 1

20.03.2009 14:19

najlepsza zawsze jest "awanturka".Z lodówki wyjmujesz rybki w puszce /najlepsze byczki w pomidorach i szprotki w oleju/ i biały ser albo twarożek.Robisz z tego pacię +do smaku chili lub jakieś ziółka- na krakersy i pumpernikiel. I gotowe!

OlgaSmile

postów: 1

12.03.2009 22:20

Witajcie,
Wszystko zależy od budżetu i chęci. Jeżeli potrzebujesz coś zrobić na szybko i nie stać dodatkowo w trakcie imprezy przy garach polecam frittaty, wszelkie zapiekanki, quiche, duże tarty lub tartaletki czy drobne przystawki do skubania. No i zupy zapomniane ale rewelacyjnie rozgrzewają, sycą i cieszą. Najlepszym wyjściem jest przygotowanie kilku drobnych posiłków aby spokojnie można było godzinami rozmawiać i skubać a tym samym świetnie się bawić z pełnym brzuchem. Można pomyśleć również o sushi czy rolkach nigiri, które są tanie do wykonania, łatwe trzeba tylko troszkę pobawić się w zwijanie. Udadzą się zawsze, ładnie czekają na zjedzenie, dobrze wyglądają i są smaczne, czyli same plusy :) Koszt zrobienia jest zdecydowanie niski można zmieścić się do 100 zł dla 8 osób, zamiast surowych ryb użyć wędzonych lu samych warzyw, więc da się :)
Pozdrawiam serdecznie i wielu udanych imprez życzę
Olga Smile

lalica

postów: 1

28.02.2009 22:55

ja też

agastamat

postów: 2

16.11.2008 18:35

Mam bardzo mało czasu, a chcę zrobić imprezę dla znajomych. Potrzebuję przepisu na smaczne potrawy, których przygotowanie wymaga bardzo mało czasu. :)
Proszę polećcie coś :)