Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej


Meble z Ikei >

Jeżeli chodzi o jakość wykonania mebli i wytrzymałość materiałów to z czystym...

Katulla, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29953
najnowszy wpis: 19.10.2017 17:28

Mamy 27176 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Ekspresowe danie z makaronem

krystynka1814

postów: 8

23.02.2015 21:19

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie serowym - składniki:

400 g makaronu (najlepiej fettucine)
1 podwójna pierś z kurczaka
ok. 500 g świeżego szpinaku
300 g śmietany (można zastąpić kremowym serkiem)
100 g parmezanu
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku
olej lub oliwa do smażenia

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie serowym - sposób przygotowania: Filet z kurczaka umyj, oczyść i pokrój na nieduże kawałki. Przypraw solą i pieprzem i odstaw na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie na patelni rozgrzej tłuszcz. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmaż, ale uważaj, żeby się nie przypalił. Wrzuć kurczaka smaż, aż się lekko zarumieni. Dodaj śmietanę i duś około 3 minut. Następnie wrzuć szpinak i duś, aż zmięknie. Na koniec dodaj parmezan oraz startą gałkę muszkatołową (do smaku) i dobrze wymieszaj. Dopraw według uznania. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i wszystko razem wymieszaj. Podawaj od razu.

lewtocharakter

postów: 3

11.02.2015 16:34

Makaron z serem i brokułami

Składniki :
- 25 dag makaronu świderki
- 1 brokuł
- 1 szklanka mleka
- 1 cebula
- pół serka topionego
- 1 łyżeczka mąki
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- przpyprawy : piperz ziołowy, sól, vegeta, przyprawa do dań włoskich
- olej
Przygotowanie :
1. Makaron gotujemy w oslononej wodzie i odcedzamy.
2. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na tłuszczu, doprawiamy vegetą i pieprzem ziołowym. Dodajemy brokuła (kilka różyczek odkładamy do dekoracji) i chwilę smażymy.
3. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim serek topiony, łyżeczkę mąki i przyprawę do dań włoskich, cały czas mieszając, aby nie było grudek. Sos wlewamy do brokuła z cebulą. Zagotowujemy i zagęszczamy startym żółtym serem.
Podajemy z makaronem.

Makaron z twarogiem

Składniki :
-1 op. makaronu kolanka
- 3 średnie cebule
- 250 g białego półtłustego sera
- sól
- łyżka margaryny
Przygotowanie :
1. W dużym garnku wstawiamy wodę, dodajemy sól i odrobinę oliwy. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy makaron i zagotowujemy.
2. Cebule obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Rumienimy na roztopionej margarynie.
3. Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę.
4. Makaron na talerzu posypujemy białym serem i solimy do smaku.

karmazynek90

postów: 1

09.02.2015 11:47

Baardzo dobre przepisy, super super. Ważne też, aby używać zdrowych produktów. Polecam tej firmy :)

http://urlik.pl/26055/ ::)

carpeediem

postów: 3

09.02.2015 10:42

przepis na spaghetti
Składniki
1 opakowanie makaronu spaghetti
1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
2 cebule
40 dkg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
przyprawy
Sposób przyrządzania
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, pokrojoną w kostkę cebulę zrumienić, dodać mielone mięso. Po kilku minutach smażenia dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i mieszanką ziół. Makaron ugotować na średnio twardo. Wymieszać z przygotowanym wcześniej sosem mięsnym. Spaghetti podawać posypane startym serem Parmezanem.

roberta18

postów: 9

02.02.2015 19:33

A probowaliscie tego?- na patelni topie ser gorgonzola dodaje smietanke, troche soli i pieprzu, dorzucam makaron- najlepiej penne i danie gotowe, sosik serowy robi sie w czasie gdy makaron sie gotuje-6-7 min i jest pycha! Ale ja najbardziej lubie: gotuje makaron, a w tym czasie: cebulka w kostke, czosnek siekam, warzywa jakie mam- cukinia/papryka/baklazan(choc z nim jest troche zabawy)/co tam mam w lodowce, to na patelnie na oliwe, jak sie zeszkli/zrumieni dodaje pomidory z puszki(zwlaszcza zima sa o niebo lepsze, teraz latem nasze swieże oczywiscie). Przyprawiam sola, pieprzem, swiezymi przyprawami lub suszonymi-oregano, bazylia, tymianek- improwizuje za kazdym razem. Mieszam razem z makaronem na patelni, posypuje parmezanem(swiezym!) lub grana padano albo dodaje mascarpone do sosu) lyzeczke na osobe i jest wysmienite. Ser mozna dodac normalny zolty, typu gouda i jest pycha zawsze, polecam Wam, 20 minutek i to lepsze niz te gotowce :)

albert7000

postów: 10

01.02.2015 21:03

Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami

Składniki

400 g makaronu penne
1 brokuł
1 cukinia
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
200 ml 12% śmietany
200 g sera typu roquefort
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz


Sposób przygotowania

Gotujemy makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucamy do gotującej się wody brokuła podzielonego na małe różyczki (bez twardych łodyg) i cukinię pokrojoną w półplasterki. Blanszujemy 3-4 min, tak aby warzywa pozostały chrupkie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 2 min. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę, wrzucamy pokruszone kawałki sera i gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.
Sos doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy odcedzone warzywa i makaron. Podajemy od razu albo wkładamy do plastikowego pudełka i wrzucamy do kosza piknikowego (makaron świetnie smakuje na zimno).

mkl91

postów: 9

29.01.2015 18:03

Składniki

400 g makaronu penne
1 brokuł
1 cukinia
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
200 ml 12% śmietany
200 g sera typu roquefort
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz



Sposób przygotowania

Gotujemy makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucamy do gotującej się wody brokuła podzielonego na małe różyczki (bez twardych łodyg) i cukinię pokrojoną w półplasterki. Blanszujemy 3-4 min, tak aby warzywa pozostały chrupkie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 2 min. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę, wrzucamy pokruszone kawałki sera i gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.
Sos doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy odcedzone warzywa i makaron. Podajemy od razu albo wkładamy do plastikowego pudełka i wrzucamy do kosza piknikowego (makaron świetnie smakuje na zimno).

gieniaa

postów: 1

24.10.2014 09:07

Bardzo często gotuję makaron, najchętniej taki ze sklepu ze zdrową żywnością bo ma o wiele lepszy smak. Zazwyczaj podaję go z sosem pomidorowym albo grzybowym :)

Marek87

postów: 10

17.06.2013 20:18

Faktycznie ciekawy przepis. Będzie trzeba spróbować.

Selprim_pl

postów: 39

15.06.2013 20:25

Szczerze mówiąc to pierwszy raz spotykam się z takim przepisem,aż jestem ciekaw czy własnoręcznie wykonane danie wyjdzie dobre:0 Oczywiście dam znać na forum czy się udało.

Pozdrawiam www.Selprim.pl

zana

postów: 12

15.06.2013 09:37

A probowaliscie tego?- na patelni topie ser gorgonzola dodaje smietanke, troche soli i pieprzu, dorzucam makaron- najlepiej penne i danie gotowe, sosik serowy robi sie w czasie gdy makaron sie gotuje-6-7 min i jest pycha! Ale ja najbardziej lubie: gotuje makaron, a w tym czasie: cebulka w kostke, czosnek siekam, warzywa jakie mam- cukinia/papryka/baklazan(choc z nim jest troche zabawy)/co tam mam w lodowce, to na patelnie na oliwe, jak sie zeszkli/zrumieni dodaje pomidory z puszki(zwlaszcza zima sa o niebo lepsze, teraz latem nasze swieże oczywiscie). Przyprawiam sola, pieprzem, swiezymi przyprawami lub suszonymi-oregano, bazylia, tymianek- improwizuje za kazdym razem. Mieszam razem z makaronem na patelni, posypuje parmezanem(swiezym!) lub grana padano albo dodaje mascarpone do sosu) lyzeczke na osobe i jest wysmienite. Ser mozna dodac normalny zolty, typu gouda i jest pycha zawsze, polecam Wam, 20 minutek i to lepsze niz te gotowce :) pozdrowionka

myszsza

postów: 251

13.06.2013 19:51

klementyna: serkom topionym mówię nie. Przeczytaj skład. Tam nie ma sera. Lepiej zetrzeć trochę czegoś jadalnego. Reszta OK.
green_flower: taki makaron jest przepyszny. Można wymieniać zioła, inne pestki lub orzechy, pomidory, sery. Ograniczeniem jest tylko fantazja i dostęp do źródła dobrej oliwy.

post edytowany 1 raz, ostatnio 13.06.2013 19:55

klementyna

postów: 3

13.06.2013 16:41

makaron, szpinak, serek topiony, trochę śmietany, przyprawy - danie gotowe ;)

green_flower

postów: 3

26.05.2013 22:45

a tego nie próbowałam :) To jest gotowy sos w proszku czy coś jeszcze w tym jest?

aagakropeczka

postów: 4

26.05.2013 20:58

zależy na co mam ochotę, znam już chyba wszystkie jakie produkują bo szybko się nudzę ;) Zawsze staram się wybierać te które maja najmniej chemii. Ostatnio lubię np. danie "szybko z patelni" nie wiem czy próbowałaś? Fajne bo ma kilka wariantów do robienia i w każdym są po dwa przepisy zaproponowane przez producenta i zawsze samemu można oś do nich dodać :)

green_flower

postów: 3

25.05.2013 22:37

A z czego korzystasz? Możesz coś polecić?

aagakropeczka

postów: 4

25.05.2013 16:20

Ja czasami posiłkuję się pół-gotowcami :)

green_flower

postów: 3

21.05.2013 22:17

Macie jakieś pomysły na szybkie dania z makaronem?
Ja jeżeli nie mam czasu na gotowanie zazwyczaj robię tak: gotuję makaron a na patelni podsmażam czosnek, paprykę i pestki dyni dosypuję troszkę chili. Gdy makaron się ugotuje dorzucam go na patelnię i posypuję pietruszką, po chwili danie jest gotowe. Całość trwa ok. 15 minut. A jakie są Wasze ulubione przepisy?