Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Zastawa stołowa >

Oczywiście chodziło o http://modernsilver.eu/ :)

6Kucharka, 13.12.2017 | czytaj dalej


Jak urządzić kuchnię ? :) >

Ja się waham jaką kuchnię zrobić. Sama nie wiem, czy zrobić sobie...

HeniaB, 13.12.2017 | czytaj dalej


Witam >

Cześć wszystkim!!!

1992Tomasz, 12.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2009, wpisów: 30157
najnowszy wpis: 13.12.2017 15:53

Mamy 27395 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Drob, w kazdej postaci.

KATARZYNKA

postów: 760

26.08.2009 09:58

Elu, ja jednak obstaję przy swoich trzech możliwościach, ponieważ wciąż uważam, że każda z nich jest równie prawdopodobna. Bo choć Monatowa z nieco wyższych sfer pochodziła, to jednak osobą jak najbardziej gotującą na co dzień była, a nie tylko piszącą o tym. Ale masz rację zakończmy ten temat, bo to wszak jest topic o drobiu, i niech każdy pozostanie przy tym, ku czemu się najbardziej skłania

Ela LISA

postów: 1956

26.08.2009 06:40

Wiesz co, mnie sie jednak wydaje, ze babcia mieszkajaca tam gdzie, forszmak byl potrawa bardzo znana i czesto jadana, jest gora.Pisarka, dama, z wyzszych sfer nie majaca nic wspolnego z tamtymi stronami, duzo mniej.Zakonczmy ten temat.

KATARZYNKA

postów: 760

25.08.2009 10:41

Nie wątpię, że przepis na forszmak jest w rodzinie pani Alicji od lat. Napisałaś, że nauczyła się go robić od babci. Której młodość przypuszczam, przypadała na lata wydania i popularności owej książki kucharskiej. Dlatego wciąż uparcie twierdzę, że ta sytuacja ma dwie (a nawet trzy) oblicza:

1. Owa babcia będąca wtedy młodą dziewczyną zainspirowała się owym przepisem i przerobiła go z czasem na swój użytek (czyż my dzisiaj nie postępujemy podobnie?).

2. Autorka być może będąc kiedyś na Kujawach przepis na forszmak poznała i w książce zapisała (również i ona mogła coś zmienić i dorzucić od siebie do niego).

3. Przyszło mi też do głowy, że przepis ów mógł przecież funkcjonować od wielu, wielu lat w rodzinie samej autorki i dlatego pojawił się w jej książce.

Ale jak już pisałam wcześniej, jak było naprawdę to dzisiaj już do tego nie dojdziemy.

snoozy

postów: 2419

25.08.2009 10:14

Koleżanko Elżbieto napisałem Ci maila.Proszę o przeczytanie i niezwłoczną odpowiedz :-))))

Ela LISA

postów: 1956

25.08.2009 09:43

Tyle tylko, ze babcia Pani Alicji Wlodarczyk, pochodzila z Kujaw.W latach 70 - tych, Pani Alicja, byla juz mezatka z 25 letnim starzem malzenskim.Mieszkala w Warszawie.Kierowala domami towarowymi na Marszalkowskiej.Twierdzila ze babcia, robila forszmak przez cale zycie, i ja nauczyla go robic, bo to znany przepis z jej stron, i bardzo popularny.

KATARZYNKA

postów: 760

24.08.2009 19:59

Elu z historią przepisów różnie bywa. Może być tak jak napisałaś. Ale trzeba też założyć taką możliwość, że to jednak ktoś kiedyś zainspirował się przepisem z tej książki Monatowej powstałej na początku ubiegłego wieku. A jak było naprawdę? Teraz to już się chyba tego nie dowiemy. Pozostaje nam jedynie "smaczne roztrząsanie" tematu. :-)

Ela LISA

postów: 1956

06.08.2009 07:08

Katarzynko, mysle ze odwrotnie.Pisarze, zapisuja wersje potraw ,z ktorymi sie w jakims terenie spotykaja. Zwlaszcza dawni pisarze.To moze byc, w tej chwili troche zapomniany przepis Kujawski,ale z cala pewnoscia, kilkadziesiat lat temu, bardzo znany.

KATARZYNKA

postów: 760

05.08.2009 13:03

Ależ proszę bardzo Elu. :-)))
Wiesz myślę, że pierwowzór książkowy został po prostu przerobiony, tak żeby sprostać aktualnej ofercie na rynku i dostosować się do indywidualnych smaków podniebienia pani Alicji i jej rodziny. I bardzo dobrze, bo w gotowaniu oto chodzi żeby dopasowywać przepisy do siebie.

Ela LISA

postów: 1956

05.08.2009 12:07

No popatrz, moja wersja stara, ale troche bardziej nowoczesna:-))) Czego to sie czlowiek nie dowie.Czyli, bylo to praktykowane przez ludzi, moze na ten forszmak, istnial tylko jeden przepis? Dlatego podobna wersja w ksiazce, i od babci kierowniczki domow towarowych.Dzieki Katarzynko :-)))

KATARZYNKA

postów: 760

05.08.2009 11:41

Przepis pochodzi ze słynnej "Uniwersalnej Książki Kucharskiej" Marii Ochorowicz-Monatowej, cytuję...

FORSZMAK NA GORĄCO LUB NA ZIMNO

Robi się z resztek pieczonej cielęciny lub surowej. Pieczoną obraną z kości cielęcinę przepuścić przez maszynkę, lub jeden kg surowej pokrajać w kawałki i dusić na maśle z cebulą podlewając rosołem aż będzie zupełnie miękka. Cztery bułki namoczone w mleku wycisnąć dobrze, obrać ze skóry i ości cztery śledzie holenderskie wprzód wymoczone w wodzie, 3 jabłka i 6 ugotowanych kartofli utrzeć na tarku i wszystko to razem przepuścić przez maszynkę dwa razy. Zrobić białą zasmażkę z dwóch łyżek masła i łyżki mąki, wlać kwaterkę śmietanki, kawałek buljonu rozpuszczonego w rosole, w rzucić masę mięsną, posolić, wsypać trochę białego pieprzu, trzy łyżki tartego parmezanu, 2 usiekane sardele, wymieszać wszystko razem i dusić na wolnym ogniu aż zbieleje. W końcu wbić 3 całe jaja, włożyć do rondla wysmarowanego grubo masłem i wysypanego mąką i gotować na parze całą godzinę, lub przykrywszy tłustym papierem, piec w piecu pod przykryciem. Przed wyjęciem spróbować słomką czy nie surowy. Podawać można na gorąco jako przekąskę z sosem sardel, lub na zimno z sosem tatarskim albo "Remoulade".

Ela LISA

postów: 1956

05.08.2009 11:26

Czesc Katarzynko,dziekuje ze pamietasz.Nie mam MONTANOWEJ, nawet nie czytalam. Zobacz,, jakimi starymi przepisami ludzie sie dziela.Wiem ze ten, ktory podalam, byl z Kujaw.Nigdy sie z takim, nigdzie wczesniej nie spotkalam.:-))))

KATARZYNKA

postów: 760

05.08.2009 11:18

Elu pisałaś kiedyś, że szukałaś jeszcze innych przepisów na forszmak. Kiedy więc znalazłam przepis u Monatowej, ucieszyłam się, że będę mogła Ci go podać. Coś mnie jednak wcześniej podkusiło, aby porównać podany od Ciebie z tym który chciałam wpisać. Oniemiałam, bo odkryłam, że prawie się nie różnią. No i mamy kolejny ciekawy zbieg okoliczności. Podam Ci go bo może i tak Cię zainteresuje, zwłaszcza, że to przepis z poczatków ubiegłego wieku. Nie wiem jak Ty, ale ja takie "stare recepty" lubię najbardziej. :-)

Ela LISA

postów: 1956

22.07.2009 12:22

Mieszanka Amerykanska do pieczonego kurczaka.
Mieso ma delikatny rozowo - czrwonawy kolor.

1O dag swiezego tartego imbiru,zabek czosnku,lyzeczka mielonej czerwonej papryki,2 lyzeczki mielonego kminku.

Smarowac tym pmieso w srodku, pod skorka i skorke.

Mieso wczesniej, oczywscie solimy.

Ela LISA

postów: 1956

22.07.2009 12:19

Mieszanki do pieczonego kurczaka.

Quatre - Espices
Francuska mieszanka.

5 lyzeczek pieprzu,2 lyzeczki startej galki muszkatolowej,lyzeczka gozdzikow,lyzeczka suszonego imbiru.

Ela LISA

postów: 1956

17.07.2009 16:31

Na forum Czarnej Oliwki, umiescilam tez inne przepisy.
W dawnych czasach, dziadek przywiozl z Rosji przepis, na Rassolnik z Grzybami. Wycyganilam go od dziadka ze 25 lat temu. Czekam teraz , w jakiej ksiazce on sie ujawni.
Moze macie przepisy, na inne Rassolniki?

Ela LISA

postów: 1956

17.07.2009 16:20

Przepis orginalny, wedlug Bartosza Janiszewskiego. Wiem ,ze dostal go w Ghanie od rodowitego mieszkanca.

KONTOMIRE FROY.(GHANA)
Na oliwie, podsmazamy 5- 6 cebul, pokrojonych w plastry.
Do zeszklonej, dodaje sie 1 1/ 2 paczki mrozonego szpinaku, lub sporo swiezego posiekanego.Podsmazyc razem.Wac 1 szklanke soku pomidorowego,do tego 1/2 kg mielonego surowego miesa.Razem dusimy.( Napisal ze mozna dodac ketchupu - zamiast soku pomidoroego, lepiej jednak nie dodawac.)
Do tego, wbijamy 2 surowe jajka.Mieszamy i dodajemy przyprawy. Sol ,pieprz,duzo czosnku,cukier,sok z cytryny, cynamon,gozdziki,imbir i sporo galki muszkatolowej.Galka ma przebijac smak innych przypraw, bo inaczej nie bedzie to danie afrykanskie.

Kontomire Froy, podaje sie z ryzem, z szafranem.

Ela LISA

postów: 1956

17.07.2009 16:10

W tej samej ksiazce, znalazlam rowniez cos, co mnie wprawilo w oslupienie. Jadlam to danie, bedac mala dziewczynka.Nie tylko. W latach 70 - czesto robila je babcia, czy dziadek,czasami wujek ,ciocia czy mama. Proba zmuszenia nas do jedzenia szpinaku.Nie tylko,. Dla wielu osob, w tamtych czasach bylo to danie, bardzo ciekawe i egzotyczne.
KONTOMIRE FROY.

Przepis od Pana Bartosza Janiszewskiego, w dawnych czasach,komentatora wydarzen miedzynarodowych.(Telewizja.)
Przywieziony z Ghany, z jakis wyjazdow.Wiem ze Pan Bartosz byl swietnym kucharzem.Uwielbial gotowac.Szalal w kuchni.
Robilam to danie, bardzo wiele razy. Nigdy nie spotkalam sie z nim. Nawet wzmianki o nim nie bylo.Taki przepis przywieziony z wyjazdu, nieznany. Z 9 lat temu,pobawilam sie ta potrawa pare razy w pracy, gotujac rozne dania dnia.
Wiele osob, wywolywalo mnie z kuchni, pytajac,skad mam takie pomysly. Bardzo wszystkim smakowalo.Bylo mi milo.
Wyjasnialam ,ze to stary przepis, z zeszytow rodzinnych, rowniez kto go kiedys przywiozl. Wiele osob, pytalo, kiedy bede go robila kolejny raz.Smialam sie z tego.Pare lat temu, na Czarnej Oliwce, podalam przepis, proszac o jakies podobne . Niczego nie znalazlam. Pare dni temu, w kupionej ksiazce, znalazlam ten przepis. Bez podania waznych wskazowek, dodatkowo autorka chcac udawac ze przepis jest jej, zaleca dodanie do niego ketchupu. Zgroza. Ja tak mozna.
Czy murzyni gotujacy swoje potawy 40 czy wiecej lat temu, lali do nich ketchup ? Nie rozumiem tego, jak tak mozna?

Ela LISA

postów: 1956

17.07.2009 15:48

Dziekuje za wyjasnienie. Czy masz moze, i Ty swoj przepis na forszmak.?
Szukalam tego pare lat. Nie znalazlam.Pytalam na forum. Nikt czegos takiego nie zna.
Ten forszmak, Pani Alina, otzrymala od swojej babci, ktora pochodzila z Inowroclawia. W polowie lat 70 -tych, Pani Alina obchodzila 25 lecie malzenstwa. Tylko tyle wiem,kierowala Sawa i byla mila osoba.Mam zreszta zdjecie, na ktorym w fartuszku,miele cos przez maszynke do miesa, w swojej kuchni.Mila ciemnowlosa, ladna.Usmiechnieta od ucha do ucha.

jacek1f

postów: 2296

17.07.2009 09:17

Forszmak nalezy do takich "klotliwych" dan i potraw, bo jego historia jest niezwykla.
Jest od wiekow znany w kuchni zydowskiej, z nia zaszczepil sie u Niemcow, i ze swoja nazwa w niemiecki i jidisz forszmak/vorscmack - oznacza nic innego jak przekaske, przystawke, zakaske.
Kazdy dom i wspolnota rabinacka robila i robi troche inaczej - od zwyklych tzw resztek wedlin, warzyw itp na szabas jako talerz zmieszany, do formy slynnej lubelskiej - regularnej zapiekanki.
Na Kaszubach ma ona wiecej sledzi niz inne.
Zydowska, to wlasnie sledzie, jaja i ogorek,
ine sa z drobiu, inne "szlacheckie", bo XVII i XVIII wiek zwedrowal i na stoly dworskie - z dziczyzny (tez resztek i skrawkow, ale zawsze:-)...

Jest dziwnym bratem pasztetu.

Co najdziwniejsze w jego historii = przyznaje sie do niego Litwa jako do potrawy narowodej (w jakiejkolwiek postaci), a najpopularniejszy na swiecie, z wlasnmi restauracjami specjalizujacymi sie w nim - jest.... Finlandia!

Jak to bywa z taka potrawa kazdy dom ma wlasny forszmak - czyli kilkaset "klasykow" sie pojawia, przyznaja sie do niego regiony - slynny lubelski, narody, plemiona:-)

Ale tak bywa z wieloma prostymi, smacznymi pomyslami - jak chocby z makaronem lub pizza, czyli prostym podplomykiem pierwotnie:-)

Ela LISA

postów: 1956

17.07.2009 06:51

Wiem nawet to, ze Pani Alicja miala dorosla corke w latach 70 - tych. Czy nie jest to ciekawa historia? Druga podobna.

Ela LISA

postów: 1956

17.07.2009 06:49

Forszmak Kujawski - nie z drobiu, ale jako ciekawostka.

1 kg cieleciny( sznyclowka lub przednia)
4 duze sledzie bez glow. 6 ziemniakow.3 winne jablka( najlepsza szara reneta) 2 kajzerki,10 dag masla,4 jajka, 1/2 kg pieczarek, sol,pieprz, do sosu: 1 lyzka masla,1/2 lyzki maki, 1/4 litra gestej smietany.
Mleko do namoczenia kajzerek i sledzi.

Sprawic i wymoczyc sledzie,Umyc w cieplej wodzie,potem namoczyc w zimnej pol na pol z mlekiem. Moczymy dobe lub poltorej.
Posolic lekko mieso,obrumienic na oliwie dodajac lyzke masla i troche wody.Upiec pod przykryciem.

Umute pieczarki, obsmazyc na masle,Kajzerki namoczyc w mleku.Ugotowac obrane ziemniaki. Wszystko razem, zmielic przez maszynke., dwa razy.Do zmielonej masy dodac beszamel( rozpuscic maslo, dodac make,lekko podsmazyc,polaczyc ze smietana, nie dopuscic do wrzenia.Wymieszac , wbic jajka, dodac troche soli( sprawdzic bo sledzie solone) i pieprz.
Piec w formie cwibakowej, przez 1 godzine. Podawac jako goraca przystawke z zimna wodka.

Pamietam ,jak dziadek filetowal sledzie.To cale moczenie. Prosilam na Czrnej Oliwce o inne przepisy na forszmak, nie bylo takich ,nikt nie znal czegos takiego.To bylo kilka lat temu.

Ela LISA

postów: 1956

17.07.2009 06:35

Forszmak Kujawski.
Mysle, ze wybaczycie mi, to ze umieszcze go w drobiu.
Ale pociagne temat, z podawaniem przepisow , swoich - nieswoich w ksiazkach.

Przepis na FORSZMAK KUJAWSKI, ma ze 35 lat.Tyle pamietam.Robiony byl czasami przez dziadka, lub babcie. Dziadek robil go czesto wtedy, kiedy,zabieral sie za wedzenie ryb ,czy miesa. Ktorys z kolegow, czesto dziadka odwiedzal przy wedzeniu.Stala mala cwiartka obok wedzarki, i Forszmak kujawski.
Panowie sobie rozmawiali.Podgryzajac rowniez kielbaske czy rybke.Na konkretny posilek, szli do domu, gdzie czekala babcia z przysmakami.
Przepis na Forszmak, wedlug tego, co ja mam w zeszycie, jest przepisem Pani Alicji Wlodarczyk,rodowitej Wloclawianki( kujawianki)
Pani Alicja, byla kierowniczka Domu Towarowego SAWA. W Warszawie.
Mialam przyjemnosc, 18 lat temu, pracowac przez 3 lata, ze starsza mila Pania, ktora cale zycie przepracowala w Domach Towarowych.Chcac sprawdzic pochodzenie forzmaku, i potwierdzic, ze taki czlowiek istnial na prawde.Zapytalam Pania Janeczke, czy znal taka osobe.Wyjasnilam .ze mam od tej osoby przepis na Forszmak. Okazalo sie to prawda.
Milo jest stwierdzic, ze taki czlowiek, zebzywiscie istnial i byl swietnym kucharzem. Potwierdzone przez osobe ktora z Pania Alicja pracowala.
Nigdzie, przez prawie 30 lat zbierania przepisow, nie spotkalam sie z czyms takim.
Z 5 lat temu,moze dluzej, podalam przepis na Forszmak w Czarnej Oliwce.
Jaki bylo moje zdziwienie, kiedy 3 dni temu, znalazlam go, w dopiero wydanej ksiazce Przyjmujemy gosci, Pani Biruty Markuzy. Przyznaje , ze dziwnie mi z tym.Tym bardziej ze jest w ksiazce rowniez drugi przepis,ktory podala, znajac jego autora. Jadlam to, tez ze 35 lat. Napisze o tym pozniej.

Ela LISA

postów: 1956

16.07.2009 22:56

Opowiem Wam jutro, historie dwoch innych potraw. Przyznaje ze dziwne to.

KATARZYNKA

postów: 760

16.07.2009 11:02

Elu, nie chcę żebyś myślała, że Ci nie wierzę. Czasami, jak widać, takie dziwne przypadki "chodzą po ludziach". I to nie tylko w sprawach kulinarnych. :-)))

Ela LISA

postów: 1956

15.07.2009 21:33

Kasiu,jak sie kiedys spotkamy, pokaze Ci stary,kilunastoletni ,wycinek z gazety, i zdjeciem Pani Joanny.Duzo wczesniej,ten przepis byl prezentowany w ,SMAKOSZACH I ROZKOSZACH,tez przez nia.
Masz racje, najlepszy przepis,reszta nie wazna.

jacek1f

postów: 2296

15.07.2009 20:58

Emilek poleciał spowrojtkiem.

KATARZYNKA

postów: 760

15.07.2009 20:46

Nie wiem...w każdym razie coś mi tu nie pasuje. A ja ją miałam za taką wiarygodną osobę.

A tak przy okazji Jacku-mógłbyś zerknąć do swojej poczty?

jacek1f

postów: 2296

15.07.2009 20:31

Kasiu, tym razem chyba dwie panie kręcą:-),
bo to pewnie stary jak świat meksykański przepis...

snoozy

postów: 2419

15.07.2009 19:51

Kiedyś sam wymyśliłem sobie faszerowana pierś kurczaka pesto z brokułowe z migdałami a tu miesiąc później prawie identyczny przepis w gazecie.Normalnie zdebiałem.czasem tak bywa :-)

KATARZYNKA

postów: 760

15.07.2009 19:29

Ela LISA napisała 15.07.2009 17:48:
Pani Joanna, mowila ze sama go wymyslila, na podstawie podrozy :-))
Hmm, albo ta sama iskra natchnienia padła jednocześnie na te dwie panie, albo jedna z nich coś kręci. ;-)

Jedno jest za to pewne Elu, bez względu na to kto go wymyślił, my mamy przepis na pyszna potrawę. :-)))

Ela LISA

postów: 1956

15.07.2009 17:48

Wiesz Kasiu, ze mam te ksiazke od ubieglego roku.Nie wpadl mi w oko ten przepis. Ide do okulisty.
Przepis ktory ja podalam, byl 15 - 16 lat temu, w Smakosze i Rozkosze, program kulinarny, a potem w Tele - tygodniu.
Pani Joanna, mowila ze sama go wymyslila, na podstawie podrozy :-))
Zobacz, jak ludzie sie dziela przepisami.

Ja nie moge znalezc , od paru lat, przepisu na kotlety Meksykanskie. Robilam je, ze 27 lat temu, pierwszy raz sama.
Wczesniej babcia, w dawnych latach 70 - tych , czy wczesniejszych ,byl ciekawy.
Pozniej robilam je tez wiele razy,teraz gdzies przepis wtrynilam i nie moge znalezc.Pametam ,ze nawet ,uzywalam do nich ,mrozonych pomidorow.Swieze, byly czesto, nie do zdobycia, zwlaszcza w zimie.
:-)))))

KATARZYNKA

postów: 760

15.07.2009 16:48

Hej Elu. Przepis pochodzi z jej pierwszej książki "Moja kuchnia pachnąca bazylią". Wydana została po raz pierwszy w 1994. I jak sama autorka pisze, wymyśliła ten przepis z okazji rocznicy odkrycia Ameryki przez jej rodaka, i też jemu go zadedykowała. Swego czasu prowadziła dział kulinarny w Elle. Tak na nią trafiłam, ponieważ wtedy kupowałam ten magazyn, lecz nie wiem czy nadal pisze (chyba nie), bo już go nie czytam.

Odkryłam tez małą różnicę w przygotowaniu. Otóż nasiona kolendry podprażamy na oleju, dodajemy pokrojonego w paski kurczaka. Podsmażamy i dopiero teraz dodajemy do podduszonych warzyw.

Ale wiesz jak to jest. Ktoś coś doda, lub wykluczy to czego nie lubi i już powstaje prawie nowy przepis. :-)

Ela LISA

postów: 1956

15.07.2009 15:47

Czesc Kasiu, ten przepis, podala w latach 90-tych, pewna piosenkarka - aktorka Joanna Dark. Moze Pani Borawska, zmienila przepis. Gdzie go znalazlas? :-)))

KATARZYNKA

postów: 760

15.07.2009 11:11

A ja mam Elu identyczny przepis od Tessy Capponi-Borawskiej. :-))) Z tą małą różnicą, że dodaję jeszcze 2 duże cebule, no i zamiast indyka najczęściej kurczaka bo i potrawa u Tessy zwie się "Kurczak Kolumba". :-)

Ela LISA

postów: 1956

15.07.2009 06:57

Ja xzesto, zamiast piersi, daje mieso z udzca indyczego.Troche dluzej podsmazam do miekkosci, ale uwazam, ze jest bardziej soczyste.

nikita666

postów: 370

14.07.2009 23:28

wielkie dzieki :*

Ela LISA

postów: 1956

14.07.2009 22:49

Ten przepis, mam od kilkunastu lat. Jest to przepis Joanny Dark.

Indyk po Meksykansku.

50 dag filetow z indyka, pokroic w dosc duze i podluzne kawalki.25 dag pomidorow bez skorki z puszki.1 puszka kukurydzy (425 ml) 2 duze czrwone papryki, pokrojone w paski.1 czubata lyzeczka oregano,1 czubata lyzeczka ostrego chilii, 1 czubata lyzeczka mielonej kolendry, 1/3 lyzeczki calych ziarenek.Sol i oliwa.

Na patelni z oliwa, usmazyc posolone pokrojone mieso.
Zdjac z patelni, dolac oliwe i wsypac pokrojona papryke, podsmazyc.Dodac mieso, do podsmazonej papryki,odsaczona kukurydze z puszki. Podsmazyc razem, dodac rozdrobnione pomidory. Wsypac przyprawy.Dusic pod przykryciem na malutkim ogniu przez 20 min.Jezeli trzeba, doprawic.
Podawac z ugotowanym na sypko ryzem.Ryz mozna lekko posypac oregano.
Smacznego:-)))

jacek1f

postów: 2296

05.06.2009 09:43

Usmiechnij sie czasem jednak i wpisuj dalej dzielnie :-)

Ela LISA

postów: 1956

05.06.2009 06:37

Wiesz, gdybym chciala obrazic,napisalabym o zatruwaniu innym zycia.Czasami potrafisz czlowieka zdenerwowac,i trudno Cie w wtedy lubic. Nie szukaj dziury w calym.Co do 3 lat,to np Pawel.zrobil to co Ty,w 2 miesiace.Bez uprzykrzania innym przyjemnosci pisania.Wole cos takiego.Ja tu jestem dopiero od lutego,a forum wlasnie po to jest,zeby pisac.
Wstretne jest to ,ze Ty majac 43 rozpoczere tematy,czepiasz sie podle kogos z 18. Dodatkowo robisz do tego uwagi. Wsadzasz szpile, kazdemu.
Nie lubie czegos takiego.

jacek1f

postów: 2296

04.06.2009 12:58

Elu.. czemy najpierw mnie obrazasz "jałowymi dyskusjami", choć na tym polega funkcja forum chyba jednak...

a potem na dodatek się obrażasz sama?

:-)

Ja tu zakładam teczuszki i robie cos miłego prawie od 3 lat stopniowo:-) i drób gości i tu i tam, pod setkami wpisów z wielu lat. A skrzydełek nie podcinam tylko marynuje i piieke zwykle 30 minut obrajacjąc raz w połowie.

Usmiechnij sie i wpisuj dzielnie :-)

Ela LISA

postów: 1956

04.06.2009 08:17

Dalam rowniez przepisy,wymagajace dluzsze czasu przygotowania.

Ela LISA

postów: 1956

04.06.2009 08:02

Dziwne, mnie sie wlasnie wydaje, ze pozakladales duza szufladek ,tylko innym zalujesz paru.. Co do przepisow,prosilysmy o kilka,ale Ty wolisz ludziom skrzydelka pocinac,niz zrobic cos milego.Na to nie mialbys juz chyba czasu. Lepsza dziura w calym.

jacek1f

postów: 2296

03.06.2009 15:59

Elu - to do mnie?
O tym szukaniu dziury?
Dziękuję.

Jałowe dyskusje? To może wcale nie pisac na forum i nie odpowiadac sobie nawzajem?

Piszesz, ze drób jest szybki w duszeniu i pieczeniu. W odróżnieniu do innych rzeczy.

Ja dyskutuje, bo sie nie zgadzam z tym. Podajesz wczesniej na od 40 minut do 2 godzin obróbki.

Ja tak nie uważam i podaje inne przykłady, wskazuje spokojnie inne miesa, porównuję itp. Przep[isów na drób podałem na forum kuchnia w różnych działach mnóstwo, bo w odróżnieniu od Cicbie nie zakłądam setek szyufladek po kilka wpisów.

koniec jałowych dyskusji. pozdrawiam.

Ela LISA

postów: 1956

03.06.2009 15:48

Ja sie przykladam.Inni szukaja dziury w calym.

aga-aa

postów: 16

03.06.2009 15:36

chodziło mi o lenistwo we wpisywaniu tu przepisów ;)

Ela LISA

postów: 1956

03.06.2009 15:19

Zalezy co sie robi,i jak robi.Czy to dla calej rodziny,czy na biegu dla jednej glodnej osoby.Jacusiu f. Po co takie jalowe dyskusje.

migotka333

postów: 1184

03.06.2009 11:28

i ja Cię Jacku1f popieram... w slow cookingu... wielokrotnie wolę dzień wcześniej (wieczorem) przygotować obiad/kolację... niech się długo i smakowicie piecze lub dusi, niech się powolutku wytwarza pyszniutki sosik, aby było w czym ziemniaczki czy pieczywo pomaczać.

Na szybko to tylko piersi (drobiowe)... rozklepać, przyprawić, obtoczyć w jajku i tartej bułce i smażyć z obu stron na złoto... dla urozmaicenia pomiędzy dwa kotlety wkładam plaster najlepiej wędzonego sera... pychotka.

Cała reszta drobiu (bo o nim mowa w tym wątku) najlepiej sprawdza się w długim, powolnym gotowaniu, ale to nie znaczy że trzeba się zaharowywać...gdzieś mi myśl uciekła :-(

jacek1f

postów: 2296

03.06.2009 11:04

to jeszcze raz - powoli:

ja tylko mowie, ze to nie jest wcale szybkie, ani szybsze od innych mies!

2 godziny dla kurczaka? Co za roznica w "szybkosci" o ktorej pisze Ela w porownaniu z jagniecina, cielecina, wieprzowina (od szynki na lopatce konczac).. nawet wellingtona piecze sie krocej:-)

To w czym ten drob jest niby szybszy, ja sie pytam...?

Ryby sa najszybsze - jesli sie scigamy. A wszelkie makarony dokladnie tak samo - zawsze 15 minuta na calosc.
Uwazam, ze przy garach - doslownie -to stoi sie tylko przy risotto:-) bo mieszac trzeba non stop.

I jestem wrogiem szybkosci w gotowaniu, bo nie o to chodzi w dzieleniu sie uczuciem i jedzeniem z bliskimi. Kocham jednogarnkowki i wszystko slow cooking - zawsze najwiecej smaku w tym. A uczucie w przygotowaniu wstepnym:-)

migotka333

postów: 1184

03.06.2009 10:56

to na pewno nie jest lenistwo, to (moim skromnym zdaniem) ułatwianie sobie życia. Po co "cudować" z kawałkiem kurczaka czy też innego drobiu... jak można w tak prosty sposób uprzyjemnić sobie posiłek (najlepiej z rodziną). W ten sposób mogę więcej czasu spędzić z najbliższymi, a nie zamknięta w kuchni :-)

migotka333

postów: 1184

03.06.2009 10:51

właśnie to jest w tego typu daniach najlepsze, że mało uwagi się im poświęca... zamarynować...wstawić do nagrzanego pieca i już.

Kurczaczek (cały lub części) marynowany w cytrusach (cytryny na cząstki, a z pomarańczy tylko sok), suszony rozmaryn, sporo cebuli (w ćwiartki), masełko z oliwą i do pieca. Piekę ok. 2 godzin pod przykryciem. Na ostatnie pół godziny odkrywam, aby skórka z wierzchu się zrumieniła i sos lekko odparował. Podaję ze świeżą bagietka i sałatą z sosem.

Ela LISA

postów: 1956

03.06.2009 06:14

Te przepisy moze tak,nie sa zbyt szybkie.Ale nie stoi sie przy nich non stop.Cos przygotujesz wczesniej,potem masz bez problemu danie nie wymagajace dogladania.
Czesto robie takie dania z patelni,lub jednogarnkowe.Na bazie kurczaka.Robi sie je bardzo szybko.To dobry produkt dla osob,ktore nie maja czasu.Nie mowie tylko o piersiach, ktore gotuja sie, czy smaza bluskawicznie.

jacek1f

postów: 2296

02.06.2009 21:59

Elu, ja nie mowie, ze lenistwo, to n ie jest lenistwo
ale nie jest wcale szybkie,,, a na pewno nie szybsze niz inne miesa.

To z Twoich kilku przepisow:

odstawic na 12 - 16 godzin w chlodne miejsce.
Potem skrzydelka w jajku i mace z bulka tarta wymieszana.Smazymy....

Dusci 1 godz na malutkim ogniu.Banany...

Farszem nadziac kurczaka,zszyc , oblozyc maslem, dodac pare troche rosolu,i piec ,pod przykryciem,potem bez ok 1 1/2 godz....

w zaroodpornym naczyniu, 40 min pod przykryciem,potem bez przykrycia,..

////

To kilka wycinkow tylko z Twoich przepisow. Inne na piersi z kurczaka sa szybkie - to jasne!

////////
Średnia drobiu to 40 minut. Tak jak innego miesa z mięsa.
Tylko ryby i owoce morza sa szybkie:-)

Ela LISA

postów: 1956

02.06.2009 21:50

To nie jest lenistwo,drob jest smaczny,i nie dusi sie go ani nie piecze dlugo.Proste dania.

jacek1f

postów: 2296

02.06.2009 17:24

polecam szczerze kotopoulo lemonato, czyli w cytrynie.
Samo mieso owszem, sos jeszcze bardziej, ale naj naj bardziej smakuja ziemniaki:-)

Nie zgodze sie, ze drob to najszybsza potrawa - absolutnie. Tylko piersi, czyli tzw jasne mieso drobiowe jest w smazeniu na szybko szybkie.
Inne czesci drobiu - od skrzydelek poczynajac po udka, podudzia, szyjki, kupry - wymagają słusznej, dłuższej obróbki.
I marynowania wczesniej tez.

Jezeli dobiem nazywamy jedna z gorszych kulinarnie czesci jednego tylko ptaka - czyli bez charakteru i smaku wlasnego - pierś kurczecia, to co innego - zawijki, filety, wskalopki i sznycelki podmarynoawne do smaku wymarzonego i zgrillowane w 4 minuty po stronie, lub smazoene maks 5 minut strona, lub podlewane i 10 minut maks duszone - sa szybkie.

Ale kaczka, caly kurczak, inne czesci kurczaka, kapłony, gęś - każda część, indyk - poza miesem z piersi znow, o bażantach, perliczkach nie wspominajac to taki sam czas obrobki jak mieso. Poza przepiorkami całymi i gołębiami.

A tak, to minimum 30-40 minut, a duszonko po godzinie, a pieczenie- 1-1,5 godz.

Szybkie... to owoce morza są jedynie:-)

aga-aa

postów: 16

02.06.2009 13:30

Ela LISA może to lenistwo ;)

kropiak

postów: 60

30.05.2009 13:24

Witam,
często robię dania z drobiu, właśnie ze względu na krótki czas potrzebny do ich przygotowania. Ostatnio głównie jest to kurczak (pierś) pokrojona w małe kawałki, marynowana w różnych (zaleznych od nastroju i "smaku") przyprawach i grilowany na patelni grillowej, jako dodatek do sałaty. Bardzo lubię też roladki z piersi z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Robi się bardzo prosto, należy rozkroić i lekko rozbić piersi, na każdy kawałek położyć suszonego pomidorka, plaster mozzarelli, listek bazylii, zawinąć, spiąć wykałaczką, posolić, popieprzyć itp. Można grilować lub przygotować w parowarze. Prawdopodobnie również upiec, ale jeszcze tego nie próbowałam. Aha i mam zamiar wypróbować przepis na kurczaka cytrynowego z działu "moje wielkie greckie gotowanie". Na pierwszy rzut oka bardzo mi się podoba!
Pozdrawiam

Ela LISA

postów: 1956

30.05.2009 07:05

Dziekuje za wpis,nikt niczego nie wpisal,zastanawialam sie co sie dzieje.Najprostrze dania,ktore mozna szybko przygotowac, to z drobiu.

aga-aa

postów: 16

29.05.2009 21:52

to może cos na słodko?
Pierś z kurczaka z żurawiną i serem
Pierś rozbić i oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać teflonową patelnię, posmarować oliwą i położyć na niej kurczka. Gdy jedna strona jest złocista, przewracamy i chwilę podsmażamy, kładziemy łyżeczkę, dwie konfitury z żurawiny i na to plasterek sera żółtego. Przykrywamy pokrywką i smażymy do rozpuszczenia sera.

Ela LISA

postów: 1956

29.05.2009 11:30

Dziwne ze nikt,nie robi potraw z drobiu,to jest mieso,ktore wymaga krotkiego czasu przygotowania.Dodatkowo,jest smaczne. Nie macie jakis przepisow?

Ela LISA

postów: 1956

29.05.2009 11:28

Dziwny gulasz z kurczaka.

80 DAG MIESA Z URCZAKA, POKROJONEGO W KAWALKI,NATRZEC DZIEN WCZESNIEJ SOLA, CZOSNKIEM,PIEPRZEM,MOZNA DODAC TROCHE MAJERANKU.

2 drobno pokrojone cebule,zeszklic na oliwie ,dodac 30 dag pokrojonych pieczarek,i zolta papryke paskach.Podsmazyc razem.Dodac kurczaka,sol i pieprz.Dodac 1 szklanke rosolu - lub wiecej,Dusic 1/2 godziny,dodac sporo kielkow sojowych i ze 3 zmiazdzone zabki czosnku,dolac 2 - 3 lyzki sosu sojowego.Dodusic 5 mnut.
Posypac posiekanym peczkiem szczypiorku.

Ela LISA

postów: 1956

28.05.2009 16:46

Roladki z kurczaka.

Filety z piersi kurczaka,lub calego kurczaka bez kosci, rozbic.
Zmielic troche miesa z udek kurczaka,dodac sol,pieprz,tymiankowe listki,tarty zolty ser,troche posiekanej drobno kolorowej papryki.
Masa posmarowac filety i zwinac,lub zrobic trybowana rolade z kurczaka.Miesne roladki na patelnie z oliwa,podsmazyc,potem przykryc pokrywka i poddusic, lub upiec .Mozna doprawic na koncu,czosnkiem i ostra papryka.

Ela LISA

postów: 1956

28.05.2009 16:41

Kurczak nadziewany pieczarkami.
Dzien wczesniej,natrzec mieso majerankiem i sola.Mozna dodac troche czosnku,ostrej papryki - jak chcemy.
Namoczyc kilka suszonych grzybkow,posiekac drobno .30 dag pieczarek,pokroic na wieksze kawaleczki.Na spora ilosc masla,pieczarki i grzyby, sol i pieprz.Dusic 20 min,pod przykryciem,potem bez.Do miski,duza namoczona bulke,grzyby,peczek posiekanej drobniutko natki,sol pieprz,jajko,i 1 lyzke bulki tartej.
Masa nadziac kurczaka.Piec podlewajac woda.

Ela LISA

postów: 1956

28.05.2009 16:00

Kurczak lub wieprzowina po kubansku.

Kurczak 1,40 lub pokrojone gotowe roznosci z kurczaka, albo wieprzowina.
Podsmazyc posolone mieso na sporej ilosci oliwy,kurczaka przykryc pokrywka i dodusic .
Sos : 4 lyzki lyzki masla, -3 lyzki maki,podsmazyc na bialo,wlac ze 2 szklanki mleka - mozna wiecej.Zagotowac,posolic ,dodac majeranek i duzo posiekanej natki z pietruszki,sporo wycisnietego czosnku,sol.

Do goracego ryzu na sypko,dodac czerwona fasole z puszki,lub ugotowana samodzielnie bez wody.

Ela LISA

postów: 1956

28.05.2009 15:51

Kurczak z cebula.
Na gleboka patelnie,wlac olej ,i wlozyc pokrojonego na kawalki kurczaka + dodatkowo kilka skrzydelek. Wlaczyc gaz,dodac do miesa duzo pokrojonej w cwiartki cebuli,majeranek,sol,ostra papryke i pieprz.Mozna dodac troche jakies przyprawy do drobiu.Wlac troche wody,przykryc i duscic ze 30 minut,na malutkim ogniu.Woda ma lekko przykryc kurczaka.Dodac pokrojone w pomaranczki ziemniaki,posolic i posypac majerankiem.Przykryc i dodusic do miekkosci kurczaka i ziemniakow.Sosu ma byc malo.Posypac koperkiem i podac z mizeria ,salata, lub inna surowka.

Ela LISA

postów: 1956

28.05.2009 06:55

Kurczak z ryzem po ormiansku.

Duzy kurczak,pokrojony na kawalki, 1/2 kg ryzu,2 jajka,1 kostka prawdziwego masla,2 lyzki maki,1 lyzka cukru,15-20 dag rodzynek,15-20 dag suszonych moreli.

Ryz umyc i wrzucic na duza ilosc wrzacej osolonej wody.Odcedzic,kiedy bedzie troche niedogotowany,przelac zimna woda.Do garnka,wlac z olej i usmazyc omlet,z 2 jajek,maki ,i soli.Przewrocic go na druga strone,wszypac na omlet ryz,polac stopionym maslem.Przykryc pokrywka,pod pokrywke,jeszcze sciereczke wlozyc,zeby szczelnie przykryc.Na maly ogien postawic,omlet troche sie jeszcze zrumieni,a ryz dojdzie.
Kawalki kurczaka posolic,i usmazyc na tluszczu,na koncu pod przykryciem,zeby kurczak byl miekki w srodku.

Sos: morele i rodzynki,umyc i zalac 1/2 - 3/4 szklanki wody , dodac cukier i poddusic.

Podajac,na polmisek wylozyc ryz tak,zeby omlet byl na gorze,w kawalkach wiekszych.Na gore kurczak z sosem z kurczaka i na koniec na to wszystko,owoce miekkie,z mala iloscia plynu.

Ela LISA

postów: 1956

24.05.2009 09:49

Skrzydelka z sosem.
2 kg skrzydelek z kurczaka,odciac koncowki,przeciac na pol.
Marynata:
po 6 lyzek,oleju i smietany.
Sol,pieprz,po 2 lyzeczki curry i slodkiej papryki,dosypac troche cayenne.
Do marynaty skrzydekla, i upiec pod przykryciem, potem bez zeby zrumienic. Podawac z sosem do maczania.

Sos maczanka: 1 szklanka oliwy,5 roztartych zabkow czosnku,2 lyzki octu balsamicznego,duzo posiekanej bazyli i natki,sol ,pieprz.cukier.

Ela LISA

postów: 1956

11.05.2009 08:39

Skrzydelka.

Ok 3 kg skrzydelek, przeciac na pol,lub zostawic cale,odcinajac tylko koncowke.
Do skrzydelek dodac chili,papryke slodka ,vegete,i olej.Dobrze wymieszac.
Do skrzydelak wlac 12 - 16 lyzek miodu,i wsypac bulke tarta.Wymieszac calosc razem ,odstawic na 1/2 godz.
Piec w zaroodpornym naczyniu, 40 min pod przykryciem,potem bez przykrycia,zeby sie zrumienily.

Ela LISA

postów: 1956

11.05.2009 08:33

Kurczak z serem zoltym.
1 1/2 czubatej lyzki masla.1 - 2 zabki czosnku, 1 cebula,1 szkl bialego wina,10 dag zoltego sera,ok 1 lyzeczki maki.

1 kurczaka,pokroic na czesci,lub kupic rozne kawalki pokrojone.
Wlozyc kurczaka do garnka, dodac zmiazdzony czosnek i posiekana drobno cebule,dodac maslo,i wlac 1/2 szkl wina, sol .
Udusic mieso pod przykryciem,az bedzie miekkie.Przelozyc mieso do formy zaroodpornej.
Utrzec zolty ser,zalac 1/2 szkl wina bialego,mieszajac,wsypac make,i zagotowac zeby ser sie roztopil.Sosem polac mieso i zapiec na rumiano.

jacek1f

postów: 2296

10.05.2009 23:14

kacze piersi - 6 minut skora do dolu na patelni, potem 6 minut w 200 st w piecu skora do gory.
Schlodzone, pociete na plasterezki cieniutkie.
Utaplane w sosie hoisin, zmieszane z zapalkami z marchewki, imbiry i kielkami fasoli.

Zawijamy ze szczypiorkiem swiezym w papier ryzowy namoczony wg instrukcji.

Na zimno i na cieplo.

Do tego kieliszeczek wina slwikowego.
mmm

migotka333

postów: 1184

10.05.2009 22:11

proponuję rozklepać (jak najcieniej się da) piersi kurczakowe (jak schaboszczaki), pomiędzy dwa kotlety włożyć (najlepiej) plaster wędzonego sera, złożyć. Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Do tego sosik (majonez+ketchup+szczypta ulubionego zioła (np. oregano)),
pyszności...no i wątroba potrzebuje pomocy :-D

Ela LISA

postów: 1956

10.05.2009 16:35

Kurczak po Czesku z Makaronem.
Duzy kurczak,sol ipieprz i papryka ostra i slodka.Natartego przyprawami kurczaka ,odstawic na pare godzin.
Farsz: 15 dag makaronu wstazki,lub domowergo,ugotowac i odsaczyc.10 dag szynki pokroic w kostke,dodac 5 - 10 dag sera zoltego tartego,peczek posiekanej drobno natki,wbijamy surowe jajko.Wymieszac wszystko razem.Farszem nadziac kurczaka,zszyc , oblozyc maslem, dodac pare troche rosolu,i piec ,pod przykryciem,potem bez ok 1 1/2 godz.
Czesi podaja to z ziemniakami i surowka lub z salata.Ja podaje tylko salate.

Ela LISA

postów: 1956

10.05.2009 16:25

Kurczak po Hiszpansku.
Duzy kurczak,5 niezbyt dojrzalych bananow,1/2 szkl wytrawnego bialego wina,2 lyzki rumu,6 lyzek oleju,lyzka masla,szczypta imbiru,sol i pieprz.

Kurczaka podzielic na 6 - 8 kawalkow - mozna kupic 1.1/2 kg roznych czesci kurczaka.Obsmazyc w rondlu,na oleju.posypac sola i pieprzem,polac rumem i zapalic.Gdy plomien zgasnie,dolac wino,i imbir.Dusci 1 godz na malutkim ogniu.Banany obrac ze skorki,i w calosci,lekko obsmazyc na masle.Kurczaka wyjmujemy na polmisek,i dekorujemy goracymi bananami pokrojonymi w plasterki. Osono podajemy ryz z szafranem, i salatke z cykorii.

minutka

postów: 1250

10.05.2009 12:42

skrzydełka - odciąć końcówki
natrzeć czosnkiem startym na tarce z drobnymi oczkami
posypać: solą, pieprzem, majerankiem, słodką i ostrą papryką
Odstawić na ok. 30 minut.
Obtaczać w jajku i bułce tartej z solą, pieprzem, otrębami owsianymi i białym sezamem.
Smażyć na głębokim oleju.
Podawać z lekką sałatą.

Ela LISA

postów: 1956

09.05.2009 20:15

Kurczak z pieczarkami.

Kurczaka bez kosci pokroic w kawalki , sol ,pieprz i w mace,podsmazyc lekko na oliwie.Przelozyc do garnka,Na patelni z oliwa,podsmazyc pieczarki z cebula do odparowania wody,dodac do kurczaka.Wlac troche wody i bialego wina.Dusic do miekkosci,do miekkiego wlac troche pasty pomidorowej,razem poddusic,doprawic sola i pieprzem. Podac z ryzem.

Ela LISA

postów: 1956

09.05.2009 20:10

Skrzydelka rodzinne.
3 Kg skrzydelek, poprzecinac na pol,odcinajac koncowke.
Przyprawy: papryka slodka i ostra,czosnek suszony,vegeta,majeranek,przyprawa do kurczakow,delikat czrwony i przyprawa kamis - marynata pikantna ognista w proszku, sol.Calosc dobrze wymieszac dodajac troche oleju i odstawic na 12 - 16 godzin w chlodne miejsce.
Potem skrzydelka w jajku i mace z bulka tarta wymieszana.Smazymy na oleju.

migotka333

postów: 1184

06.05.2009 09:12

od jakiegoś czasu zaczęłam "eksperymentować" z sokami owocowymi i warzywnymi do pieczonego kurczaka. Z reguły dawałam porzeczkowy... teraz cała "paletę" smaków: pomarańczowy, żurawinowy, grejpfrutowy, wiśniowy... pomidorowy, wielowarzywny, wszystkie bardzo dobrze się komponują z drobiem :-)

snoozy

postów: 2419

05.05.2009 22:33

Ja bardzo lubie faszerowana bazylią i mięta pierś z kurczaka.
Pierś rozbijam i kładę listki bazylii i miety oraz troche sera rokpola.Całośc roluje i zawijam w folie aluminiową i gotuję ok godziny.Wyjmuję i kroje piers na plastry i podaję z sosem cytrynowo-miodowym

migotka333

postów: 1184

05.05.2009 20:37

bo też Nigella gotuje uniwersalnie, tak niby na włoską nutę

snoozy

postów: 2419

05.05.2009 20:23

Pachnie ale ja ten przepis mam od cioci i ma on juz z 10 lat.

migotka333

postów: 1184

05.05.2009 20:17

snoozy napisał 05.05.2009 19:14:
KOSTK KURCZAKA W PANIERCE Z KRAKERSÓW
SKŁADNIKI:
2 piersi kurze
1 opakowanie krakersów
suszone oregano i bazylia
pieprz
maślanka

WYKONANIE:
Piers kurczaka kroje w krótkie paski, które zalewam maślanką na 24H.Wyjnuje z maslanki i zdejmuje jej nadmiar.Krakersy rozbijan tłuczkiem n malutkie kawałki i mieszam z ziołami i pieprzem.Kawałki piersi panieruje w mieszance i mam dwie szkoły.Albo smaże na złoto albo pieke w piekarniku
pachnie mi tu Nigellą... również robię podobny przepis. Lubię dodawać smakowe krakersy :-)

snoozy

postów: 2419

05.05.2009 19:14

KOSTK KURCZAKA W PANIERCE Z KRAKERSÓW
SKŁADNIKI:
2 piersi kurze
1 opakowanie krakersów
suszone oregano i bazylia
pieprz
maślanka

WYKONANIE:
Piers kurczaka kroje w krótkie paski, które zalewam maślanką na 24H.Wyjnuje z maslanki i zdejmuje jej nadmiar.Krakersy rozbijan tłuczkiem n malutkie kawałki i mieszam z ziołami i pieprzem.Kawałki piersi panieruje w mieszance i mam dwie szkoły.Albo smaże na złoto albo pieke w piekarniku

jacek1f

postów: 2296

05.05.2009 17:37

Aromatyczne paski

Kurczak lub indyk pociety w dlugie paski grubosci 1 cm.
Zamarynowany w sosie sojowym, miodzie, imbirze i czosnku, chili ocjonalnie.

Na oliwe smazony mocno do zbrazowienia.
Na zimno i na cieplo przepyszny - sam, z chlebem, lub do salat jako glowy wierzch.

minutka

postów: 1250

05.05.2009 16:39

skrzydełka kurczaka
ulubiony żółty ser
marynowana papryka lub ogórki w occie
cebulka
pieczarki
sól, pieprz, słodka papryka w proszku, majeranek

Warzywa pokroić w paski/piórka.
Odciąć końcówki skrzydełek, wytrybować. W powstałe miejsce w środku skrzydełek wkładać po kawałku sera, papryki, cebuli, pieczarek.
Polać z wierzchu odrobinką oliwy i posypać z przyprawami. Układać w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem i piec w 200 stopniach ok.30 min. Pod koniec zdjąć pokrywę i podpiec, by skórka była chrupka.

Do środka można wkładać też mięso mielone i inne dodatki. Można jeść na ciepło i na zimno.

snoozy

postów: 2419

05.05.2009 16:29

Bardzo lubie mielone mięso indyka jako kebaby na szpadkach

SKŁADNIKI:
pół kg mielonego mięsa indyka
oregano, sól, pieprz, słodka czerwona papryka, natka z pietruszki
3 ząbki czosnku rozgniecione
1 jajko
olej do smażeniabułka tarta

WYKONANIE:
wszystkie składniki połączyc i dodac byłkę tartą do odpowiedniej konsystencji.formowac długie i wąskie kotlety i obkleic nimi szpadki (jesli nie ma to mozna to zrobic na długich drewnianych patyczkach, które wczesniej moczymy w wodzie )
Patyczki wkładamy do piekarnika na ok 30 min w 190 stopniach.Podaje je z mieszanymi sałatami z sosem musztardowo-cytrynowym

Ela LISA

postów: 1956

05.05.2009 11:08

Faszerowany,kotleciki,skrzydelka.Do wyboru,do koloru.Tylko wpisywac.