Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

Zastawa stołowa >

Oczywiście chodziło o http://modernsilver.eu/ :)

6Kucharka, 13.12.2017 | czytaj dalej


Jak urządzić kuchnię ? :) >

Ja się waham jaką kuchnię zrobić. Sama nie wiem, czy zrobić sobie...

HeniaB, 13.12.2017 | czytaj dalej


Witam >

Cześć wszystkim!!!

1992Tomasz, 12.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2009, wpisów: 30157
najnowszy wpis: 13.12.2017 15:53

Mamy 27393 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Produkty poszukiwane

FORUM kuchnia+ donaty

Ola_D

postów: 308

26.05.2009 17:01

riolcia napisała 16.05.2009 09:16:
... ale dziwi mnie dlaczego donaty a nie pączki? przecież jest polski odpowiednik tego produktu.
Niezupełnie.
Pączki są smażone w smalcu, są z ciasta drożdżowego, a nie z ciasta z proszkiem. Donaty z pączkami mają wspólny jedynie (zbliżony) kształt i to, że zaliczają się do słodkich ciast :).
I nie są to również racuchy, bo te też robi się z drożdżami.

Pozdrawiam,
OlaD

post edytowany 1 raz, ostatnio 27.05.2009 11:08

riolcia

postów: 14

17.05.2009 07:49

aaa, to co innego. dziurkę przoczyłam ;o)

migotka333

postów: 1184

16.05.2009 09:56

bo mają dziurkę w środku i nie są niczym nadziewane, tak jak nasze pyszniutkie pączusie :-)

riolcia

postów: 14

16.05.2009 09:16

... ale dziwi mnie dlaczego donaty a nie pączki? przecież jest polski odpowiednik tego produktu. może niedługo zaczniemy piec bredy i czikeny ;o)

riolcia

postów: 14

16.05.2009 09:14

Przepis jest na stronie....
(ODC.129) DOMOWE DONATY
trudność: łatwe

Na donaty
4 szklanki mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka sproszkowanej gałki muszkatołowej
4 łyżki stopionego masła
3/4 szklanki maślanki
3 jajka

Cukier cynamonowy
1/2 szklanki cukru
1/4 sproszkowanego cynamonu

Przygotowanie
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i gałkę muszkatołową. W innej misce wymieszać rózgą masło, maślankę i jajka. Mokre składniki przelać do suchych i dobrze wymieszać, aż się połączą i powstanie ciasto. Na blacie oprószonym mąką rozwałkować ciasto na grubość około 2,5 cm. Wycinać donaty foremką o średnicy 7,5 cm, a środek wycinać okrągłą foremką o średnicy około 1,5 cm. Donaty wrzucać do rozgrzanego oleju i smażyć do czasu, aż staną się złote i wypłyną na wierzch. Przekręcić je na drugą stronę i smażyć. Osączyć je z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Cynamonowy cukier
Cukier wymieszać z cynamonem, w tak powstałej mieszance obtaczać gorące donaty.

© Michael Smith

migotka333

postów: 1184

03.04.2009 16:13

dodam jeszcze:

cynamonowa posypka:

pól szkl cukru, jedna czwarta szklanki mielonego cynamonu.

wymieszaj ze sobą. Obtocz jeszcze ciepłe donaty w przygotowanej posypce.

Faktycznie, sporo tej gałki muszkatałowej :-)

Jak będę robiła te donaty (a zapowiadają się na fajne) to napewno dam tylko troszeczkę tej gałki (najwyżej pół łyżeczki)

minutka

postów: 1250

01.04.2009 20:42

Ta łyżka gałki muszkatołowej w przypadku Domowego Kucharza jest dość prawdopodobna, bo to ulubiona przyprawa Michaela. Dodaje ją do wszystkiego i w szokujących czasem ilościach. Jeśli ktoś początkuje przygody z tą przyprawą, to lepiej użyć mniej.

MarcinO

postów: 415

01.04.2009 17:32

4 szklanki mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka(?!) gałki muszkatołowej
60g masła roztopionego
3/4 szklanki maślanki
3 jajka

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i gałkę. W osobnej miseczce wymieszaj masło, maślankę i jajka. Dodaj "mokre" składniki do suchych i dobrze wymieszaj. Na oprószoną mąką powierzchnię odrywaj po kawałku ciasta i uformuj okrągłe placki o grubości 2,5cm. za pomocą formy, wytnij koło o średnicy 7,5cm. W środku pączka wytnij koło o średnicy 1,5cm. Wkładaj tak przygotowane pączki na rozgrzany, głęboki olej i smaż dopóki nie staną się złociste i nie wypłynął na powierzchnię. Przewróć i usmaż z drugiej strony. Osusz na papierowym ręczniku.

Nie jestem biegłym tłumaczem, więc tłumaczenie może być troszkę toporne, ale sam sens przepisu chyba udało mi się zachować. Nie pasuje mi ta ilość gałki muszkatołowej, ale tak jest w przepisie. Daj znać jak wyszły. Pozdrawiam

Bona

postów: 24

01.04.2009 16:46

Po"zapachu" czuję,że przepis świetny,lecz proszę o adres biegłego tłumacza.Merci bien.

onkrak

postów: 3

06.03.2009 19:13

dziekuje,postaram sie jakos przetłumaczyć

MarcinO

postów: 415

04.03.2009 23:05

Następnym razem pytaj o przepis w wątku o danym programie. pozdrawiam i życzę smacznego

Homemade Doughnuts
Ingredients:

For the doughnuts

* 4 cups flour
* 4 tsp baking powder
* 1 cup sugar
* 1 tsp salt
* 1 tbsp ground nutmeg
* 1/2 stick (2 ounces, 1/4 cup or 4 tablespoons) of butter, melted
* 3/4 cup buttermilk
* 3 eggs

For the Cinnamon Sugar Coating

* 1/2 cup sugar
* 1/4 cup ground cinnamon


Directions:
For the doughnuts

1. In a large bowl whisk together the flour, baking powder, sugar, salt and nutmeg. In a separate bowl, whisk together the butter, buttermilk and eggs. Pour into the dry ingredients and stir well until combined and the mixture forms a dough.
2. On a floured surface roll the dough until it's about 1" thick. Cut out doughnuts using a 3" round cutter and then cut out the centers with a half inch round cutter.
3. Drop the doughnuts into the hot oil and fry until they are golden and float to the top. Flip and fry on both sides. Drain on paper towels.

For the Cinnamon Sugar Coating

1. Whisk together the sugar and cinnamon and toss the hot doughnuts in the mixture.

onkrak

postów: 3

04.03.2009 19:14

witam,ma ktos moze przepis na donaty?,z odcinka Domowy Kucharz z dn 4.03.09,z góry dziekuje