Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Dzień dobry >

Cześć, jestem nowa, dlatego się z Wami witam ;>

sfinks, 23.10.2017 | czytaj dalej


Designerskie meble >

Witam a co myślicie o takim rozwiązaniu jak inteligentne systemy w domu?...

Alerops, 23.10.2017 | czytaj dalej


Zdrowe koktajle >

My prawie codziennie pijemy takie koktajle owocowo-warzywne, najłatwiej w ten sposób przemycić...

jarzebinka, 23.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1976, wpisów: 29965
najnowszy wpis: 23.10.2017 17:41

Mamy 27186 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ DOMOWY KUCHARZ

więcej >>

marcinm22

postów: 13

12.05.2012 18:47

czy to jakaś techniczna kwestia ze połowa przepisów jakiś czas temu zniknęła ze strony?
niezmiernie wdzięczny byłbym za ich przywrócenie
pzdr
m

ursi5

postów: 219

03.10.2011 13:42

Tyle tylko, że ta improwizacja jest ściśle przygotowana przed programem a potem zagląda do lodówki i mocno zdziwiony jej zawartością, wyjmuje produkty włożone przed programem. Tak samo jest ze słoikami w spiżarni, które dziwnym trafem stoją na samym brzegu. Ogólnie jednak przepisy są ciekawe i do sporządzenia we własnej kuchni.

rebelia

postów: 14

02.10.2011 22:35

30minutemeales napisała 02.10.2011 01:23:
Lubię gościa:) trochę przypomina mi tego z Przystanku Alaska
Mnie zawsze przypominał Eddiego Veddera z Pearl Jam ;)
Żeby nie było offtopu - bardzo lubię jego program. Mam problem z improwizowaniem w kuchni, raczej wolę trzymać się przepisu, a on właśnie namawia do puszczenia wodzy fantazji. Biorę sobie to do serca, ale często też korzystam z jego przepisów... :)

30minutemeales

postów: 2

02.10.2011 01:23

Lubię gościa:) trochę przypomina mi tego z Przystanku Alaska
Ale w innej sprawie, pamięta ktoś jak robił sushi z tuńczykiem z puszki i chrzanem??to chyba było sushi dla dzieci?Bardzo bym prosiła o dokładniejsze składniki jak ktoś pamięta?

Arletka

postów: 2

27.08.2011 13:03

Moim zdaniem bardzo fajny program, całkiem ciekawie prowadzony i co najważniejsze przydatne i ciekawe przepisy.

Pozdrawiam Arleta
Kobieta z Egiptu

magoń

postów: 1

15.07.2011 14:49

Kiedy znajdą się przepisy z odcinka 7?

Krysia__

postów: 2

06.07.2011 19:35

Też tak uważam,że znakomity kucharz,pozdrawiam

anulka7

postów: 121

26.04.2011 22:40

świetny program,super prowadzący nic nie można mu zarzucić

Magdalena20

postów: 1

25.04.2011 15:28

Witam wszystkich:)
domowy kucharz to mój ulubiony program w kuchni.tv, podoba mi się usposobienie prowadzącego, jego super pomysły na dania i gotowanie bez przepisu...

Nie wiem czego dotyczyły odcinki 97-99, ale ostatnio oglądałam pomysły na przyjęcie halloween dla dzieci i pamiętam przepisy:)

Pozdrawiam:)

marcinm22

postów: 13

08.04.2011 19:09

czy pojawią się przepisy z odc. 97-99?

Pisek

postów: 2

05.04.2011 13:27

Dobra, już mam :)

Pisek

postów: 2

05.04.2011 13:20

Witam.
Pozwolę sobie odświeżyć temat.
Oglądał ktos może wczoraj ?
Albo może i wcześniej?
Chodzi o odcinek z kuchnią indyjską i danie z kalafiora i ziemniaków (główne składniki).
Zależy mi na przepisie.
Pozdrawiam

zana

postów: 12

26.11.2010 21:41

Jestem pod wrażeniem różnorodnością i ilością przepisów w tym programie, każdy znajdzie coś dla siebie

Africanqueen

postów: 1

24.05.2010 21:17

Ja uwielbiam ten program i wiele się nauczyłam... . Zastanawiam się jednak, czy ktoś kiedyś wyda jakąś jego książkę - szczególnie "The best of chef at home"... . Czekam na to!!!

BeeJay

postów: 51

22.04.2010 14:12

Te filmowe spiżarnie faktycznie robią wrażenie. Pamiętam tysiące produktów u Nigelli. Swoją drogą w domowym gospodarstwie taką ilość przypraw, dodatków, ziaren itp zużywałbym pewnie przez kilka(naście) lat, więc większość z nich byłaby niejadalna.

magnolia

postów: 61

21.04.2010 14:54

Robiłam te mufiny bananowe i rzeczywiście są pyszne :) Dodaję ok 210ml oleju bo podana ilość jest za duża.

Gonzo

postów: 103

21.04.2010 14:24

Przegapiłam wczorajszy 30-y odcinek z cremem brulee. Powtórka miała byc dziś o 7.30, a zamiast tego byli Szefowie kuchni. Czy to oznacza, że bezpowrotnie straciłam możliwość obejrzenia tego odcinka?

Gonzo

postów: 103

08.04.2010 20:33

Do Gulasza
Nie zazdrość, ta spiżarnia to filmowy trick. Zawsze z przodu, pod ręką sa właśnie te przyprawy i produkty, które są potrzebne (zwróć uwage jak zmienia się front w każdym odcinku). W prawdziwej spiżarni jest dokładnie odwrotnie. Wiesz,że masz jakąś przyprawę (nawet niedawno ją kupiłaś) a nie możesz jej znaleźć, zawsze się schowa za czymś innym. Ja już nawet w mojej spiżarni dołożyłam segment półek na grubość jednego słoiczka, żeby uniemożliwić to wredne chowanie się produktów za inne, ale i tak im bardziej się spieszę w trakcie gotowania, tym dłużej zajmuje mi znalezienie konkretnej, niezbędnej w tym momencie przyprawy.

jacek1f

postów: 2296

01.04.2010 07:31

czesc,
nie robilem, ale obejrzalem przepis i jest ok: 375 oleju zastepuje zwykle w mufinkach mleko 250 i 100 roztopionego masla, czyli wszystkie plynne czesci mufinó.
Na podana ilosc suchych skladnikow 0 jest ok.

babcia

postów: 23

31.03.2010 21:01

DO donkacpra
piszesz że polecasz jego muffiny z bananami ? czy rzeczywiście ? Ta ilość oleju nie jest przesadzona ? To jest poważne pytanie .Pozdrawiam

gulasz

postów: 17

01.01.2010 15:54

Fajny program i zazdroszczę takiej spiżarni :D

tiritiri

postów: 2

19.11.2009 22:40

sam program taki sobie...ale za to przepisy idealne!!! placki z zielonego groszku i brownie....poprostu mistrzostwo swiata!!!

20.10.2009 10:09

 

Witam

Ta seria oczywiście będzie powtarzana, dokładnie nie możemy jeszcze powiedziec kiedy. Przewidujemy też swiateczny porgram z udziałem Michaela Smitha.

pozdarwiam

Adela

postów: 6

19.10.2009 19:42

Mam pytanie, czy planują Państwo może powtórkę tej serii lub może jakieś nowe serie? Bardzo lubiłam ten program za spokój, dobre pomysły i interesujące przepisy.

donkacper

postów: 26

25.08.2009 16:24

Prowadzący mnie trochę irytuje, ale za to wychodzą mi świetne muffiny z bananami z jego przepisu, polecam :)

Ela LISA

postów: 1956

23.08.2009 20:46

Bede ich kochala ,i pod motorami. Swietni goscie.

snoozy

postów: 2419

23.08.2009 19:30

A następna seria to Kudłacze pod motorami :-)

Ela LISA

postów: 1956

23.08.2009 07:02

Nikito 666,dzisiaj o 20 - tej, jest sympatyczny odcinek,nakrecony w Rumunii.Polecam.Konczy to serie,KUDLCZE NA MOTOROCH.Poprzedni odcinek, tez byl swietny, tak jak wszystkie inne.
Nastepna seria,to KUDLACZE NA MOTORACH ZNOWU W TRASIE.
Jak znajdziesz czas, zerknij jesdnym okiem.
Trzymaj sie, pozdrawiam cieplo :-))))

nikita666

postów: 370

22.08.2009 21:18

Jak bede miec okazje to na pewno spojrze na nich przychylnym okiem obiecuje Elu :)

Ela LISA

postów: 1956

22.08.2009 20:59

Nikito 666
Zerknij na Kudlaczy, jak bedziesz mial okazje.Super kolesie.
Lubie ich za to, jakimi sa ludzmi. Na luzie, z poczuciem humoru, lubia jesc.Wyglupiaja sie,zartuja, do tego wszystkiego, niezle gotuja. Polubisz ich.

nikita666

postów: 370

22.08.2009 12:05

Faktycznie Smith nie byl przekonujacy w tym programie do stolu zaprasza. Charakterek kiedys dosc dziwny i w sumie czesc tego nadal widac, zonka jak zonka tu nie ma co oceniac, kuchnia niezla ale koles jest troche dziwny. Kudlacyz to nigdy nie widzialem, tylko raz z Jamsem i myslalem ze to nie kucharze bo prezentowali sie nie zbyt.

Ela LISA

postów: 1956

21.08.2009 07:41

Migotko333, zgadzam sie z Toba. Kudlaczy bardzo lubie, Smitha, ogladam tylko wtedy, jak przypadkowo na niego trafie,Nie podobami sie, z zadnej strony. Jego zona i syn, tez nie dla mnie. Co prawda, ta jego kuchnia jest bardzo domowa, i nawet nie stoi obok kuchni z restauracji. Tyle tylko ze on, zwyczajnie mi nie lezy i tyle.

migotka333

postów: 1184

20.08.2009 19:52

dla mnie Kudłacze są uroczy...
a Michael Smith tak średnio i jego kuchnia też... na Travelu też raz na niego trafiłam jak gotował na statku dla marynarzy.

marghe

postów: 356

20.08.2009 16:32

snoozy napisał 19.08.2009 22:59:
Nie rozumiem dlaczego przeszkadzają Ci włosy Smitha a polepione, tłuste i wstrętne włosy kudłaczy nie.Pamiętam jeden z programów jak jedli swoje danie i kawały jedzenia zostały im na owłosionych brodach.Masakra!!!!!!!
Nic mi nie PRZESZKADZA.
Wolałam go z kitką. Ładniejszy był, jasne? :D. Wg mnie.
I tyle.
Nie zauważyłam, żeby kudłacze byli brudni..

Ela LISA

postów: 1956

20.08.2009 07:12

Smith w kucyku wygladal oblesnie. Bez kucyka tez mi sie nie pododa.Co do kudlaczy, to ich wlosy sa czyste, a oni cudowni.Bardzo ich lubie.

snoozy

postów: 2419

19.08.2009 22:59

Nie rozumiem dlaczego przeszkadzają Ci włosy Smitha a polepione, tłuste i wstrętne włosy kudłaczy nie.Pamiętam jeden z programów jak jedli swoje danie i kawały jedzenia zostały im na owłosionych brodach.Masakra!!!!!!!

marghe

postów: 356

19.08.2009 22:21

ale czego nie rozumiesz?
Tego, że mi się Smith zdecydowanie bardzej podobał z kitą?
Tak po prostu, po babsku..
I że kudły kudłaczy do nich pasują
I że koszulki Smitha są nudne.

I że ww cechy nijak się mają do gotowania jako takiego :)

snoozy

postów: 2419

18.08.2009 21:01

No to czegos tu nie rozumiem

marghe

postów: 356

18.08.2009 20:38

snoozy napisał 18.08.2009 18:15:
To w takim razie chyba bardziej nie lubisz kudłatych kucharzy bo u nich tłuszcz aż kapie na podłoge.To dopiero jest nieapetyczne
Bynajmniej. Bardzo mi pasują

snoozy

postów: 2419

18.08.2009 18:15

To w takim razie chyba bardziej nie lubisz kudłatych kucharzy bo u nich tłuszcz aż kapie na podłoge.To dopiero jest nieapetyczne

marghe

postów: 356

18.08.2009 15:55

snoozy napisał 18.08.2009 15:36:
Dla mnie mógłby byc łysy bo to mi nie preszkadza.Wazne,że gośc jest sympatyczny i fajnie gotuje :-)
Tego nie neguję :)
ale tak z estetycznego punktu widzenia (babskiego estetycznego ..) to ta kitka była dużo bardziej apetyczna od "lwiej" grzywy

snoozy

postów: 2419

18.08.2009 15:36

Dla mnie mógłby byc łysy bo to mi nie preszkadza.Wazne,że gośc jest sympatyczny i fajnie gotuje :-)

marghe

postów: 356

18.08.2009 15:12

Szkoda, że mu kazali ściąć włosy.
Poprzenia wersja była znacznie apetyczniejsza ;-)
Stylistę zdałoby się zmienić, nie fryzurę

snoozy

postów: 2419

18.08.2009 11:06

Ogladałem wczoraj powtórke.Świetny program.Ktoś kiedys tu napisał,że tam gdzie jest nagrywany program Domowy kucharz to nie jest jego dom no i się pomylił bo On ma 2 domy.Byłem w szoku jak powiedzieli,że nie ma żadnej swojej kanjpy.Chyba nalezy do mniejszości.Bardzo lubie jego programy.Te Szef w podróży na Travelu też

nikita666

postów: 370

14.08.2009 19:24

w niedziele chyba 22:55 do stolu zaprasza Mischael Smith, moze być fajny odcinek.

magnolia

postów: 61

14.08.2009 18:10

Nie wymagajmy tyle od niego ;-) fajną zrobił tą alaskę!:-) wyszło komuś może????

nikita666

postów: 370

10.08.2009 19:07

Zgoda ale w szampon do wlosow moglby zainwestowac :)

magnolia

postów: 61

10.08.2009 16:22

jeden z moich ulubionych programów:-) wypróbowałam już parę przepisów i wyszły świetnie. prowadzący jest bezpretensjonalny. a jego dania nie są skomplikowane.

Martusia K

postów: 10

02.07.2009 12:39

program rewelacyjny, można czerpać z pomysłów prowadzącego pełnymi garściami, a także zachęca do samodzielnego eksperymentowania ze smakami i aromatami:)

Ela LISA

postów: 1956

28.06.2009 19:02

Zreszta, z proznego i Salomon nie naleje. Tylko sol i pieprz?
Czarujesz smakiem i zapachem.Musisz wiec miec przyprawy.

Ela LISA

postów: 1956

28.06.2009 19:00

Takie wymyslone danie,spawia radosc.Bawisz sie smakami i roznymi przyprawami.Wszystko inaczej smakuje,w zaleznosci od tego,jak ty sie czujesz.Majac pod reka rozne skladniki,nie ograniczasz sie,do jednego prostego dania.Robisz z niego 20 roznych wariantow.Swietna zabawa.

KATARZYNKA

postów: 760

28.06.2009 17:59

rogue napisał 27.06.2009 16:14:
Nie no jasne... Ja sie interesuje od niedawna a w moim domu sa raczej zwyczajne, przasne rzeczy. Na pewno przyjdzie pora na kolekcjonowanie 'skarbow'.
Spokojnie, na wszystko przyjdzie pora. Większość zaczynała od zawartości szafek w kuchni mamy, babci, cioci...czyli od prostych, domowych, rodzimych dań. Od czegoś przecież trzeba "wystartować". Później jak Cię zainspiruje jakiś przepis, kupisz potrzebne składniki, zacznie się tworzyć i Twoja "kolekcja skarbów". Więc wkrótce, jak to napisałeś "kiedy znajdziesz się w kuchni przed robieniem obiadu, a bez pomysłu", przestanie to być problemem. Zaczniesz po prostu improwizować, korzystać z tego co masz i tworzyć swoje przepisy, czego Ci z całego serca życzę. :-)))

rogue napisał 27.06.2009 16:14:
Wlasciwie to moja wina a nie programu.
Jaka wina? Wyraziłeś po prostu swoją opinię.
Pozdrawiam. :-)

snoozy

postów: 2419

28.06.2009 10:23

Co do stylizacji dań Michela to jest ON przecieższefem kuchni więc raczej umie takie rzeczy robic.Ja swojej kolekcji produktów w kuchni dorabiałem się sukcesywnie.Teraz mam w kuchni takie produkty, o których 2-3 lata temu nawet nie sniłem

Don_Fiutaccio

postów: 51

27.06.2009 23:37

Bardzo dobry program, bardzo ciekawe potrawy, mimo, że niezbyt wyszukane.

Ela LISA

postów: 1956

27.06.2009 21:20

Na mnie tez,zreszta nie tylko w tym programie.U Nigelli,dziala na mnie tak, jej spizarnia,i kolekcja ksiazek kucharskich. Zazdrosc ,i przyjemnosc zerkania.

minutka

postów: 1250

27.06.2009 20:51

rogue napisał 27.06.2009 16:14:
Moje nastawienie do tego programu bylo ciut inne- wlasnie takie zeby 'robic cos z niczego'. Wlasciwie to moja wina a nie programu. Ale przedstawilem tez swoja osobista ocene, nie udajac zadnego obiektywizmu. ;)
To rzeczywiście zmienia pogląd i nastawienie na program. Ale z tą winą, to nie przesadzaj - każdy ma prawo do własnego zdania i zapatrywania. Ja ten program oglądam z przyjemnością, szczególnie wówczas, gdy prowadzący wchodzi do spiżarni ;-)

Ela LISA

postów: 1956

27.06.2009 19:48

Wydaje mi sie,ze bez zapasow w domu,nie mozna gotowac.
Oleje,oliwy,przyprawy,makarony,pasty pomidorowe,ryz,fasola itd
Bez tego,nie mozna w kuchni normalnie funkcjonowac.Chcesz upiec ciasto,i co - lecisz poznym wieczorem, albo w nocy do sklepu po make ,jajka ,proszek do pieczenia ,aromat. Tak sie nie a zyc.Nie masz zapasow lezysz.Wiem ze wszystko jest w sklepach,ale czasami ,mozna miec na cos ochote.Masz zamrozone mieso,ryby,kalmary - dobrze jest. Zawsze cos pysznego ugotujesz.Bez takich produktow,czulabym sie gola.

rogue

postów: 10

27.06.2009 16:14

Nie no jasne... Ja sie interesuje od niedawna a w moim domu sa raczej zwyczajne, przasne rzeczy. Na pewno przyjdzie pora na kolekcjonowanie 'skarbow'.

Poza tym u nas jednak wiele rzeczy jest ciezko dostepnych. Mieszkalem 2 lata w UK, tam importuje sie duzo wiecej roznych delikatesow (do nas sie pewnie nie za bardzo oplaca...). Takie lepsze sieciowki jak Salisbury (bo nie mowie o tych 'najodydniej i najtaniej') maja juz pod dostatkiem roznych octow, dziwacznych owocow i warzyw, etc... Podobnie jest pewnie w Ameryce, skad pochodzi program.

Moje nastawienie do tego programu bylo ciut inne- wlasnie takie zeby 'robic cos z niczego'. Wlasciwie to moja wina a nie programu. Ale przedstawilem tez swoja osobista ocene, nie udajac zadnego obiektywizmu. ;)

Pozdrawiam

nikita666

postów: 370

27.06.2009 12:23

dokladnie tak, zreszta ten program glosi zasade BEZ PRZEPISU wiec to co on robi moze byc tylko inspiracja a Ty uzyjesz skladnikow jakie chcesz lub jakie masz.

post edytowany 1 raz, ostatnio 27.06.2009 12:24

KATARZYNKA

postów: 760

27.06.2009 10:30

Rogue zgadzam się z Minutką. Poza tym piszesz, że "skąd nagle mają się u Ciebie znaleźć takie składniki". Fakt, że może nie pojawiają się od razu, tylko są raczej efektem wieloletniego eksperymentowania w kuchni. Większość z nas właśnie w ten sposób dorobiła się tego składziku w kuchni. Może nie tak imponującego jak u Michaela, ale jednak trochę miejsca zajmują. Pozdrawiam. :-)

minutka

postów: 1250

26.06.2009 22:19

Rogue, muszę się z Tobą nie zgodzić. Ludzie interesujący się kuchnią, kochający jedzenie i gotowanie mają zapas różnych makaronów, oliw i olejów, przypraw wszelkiego rodzaju, różne odmiany suchej fasoli, przetwory (często własnej roboty) itd. - można byłoby długo wymieniać, ale nie o to chodzi. Myślę, że spora część forumowiczów chciałaby mieć taką spiżarnię i tak zaopatrzoną. Jednak często polskie warunki mieszkaniowe nam to uniemożliwiają. Pozostają nam kuchenne szafki, w których upychamy "nasze skarby" jak tylko się da.
A biorąc pod uwagę, że Domowy kucharz gotuje dla swej rodziny, przygotowane dania jeszcze uatrakcyjnia zabawnymi nazwami czy sposobami podania (choć w tym ostatnim kamera niewątpliwie odgrywa swoją magiczną rolę).
I jest to absolutnie kuchnia domowa - zdrowa, urozmaicona, ciekawa i na pewno smaczna (biorąc pod uwagę apetyt, z jakim zajada ten uroczy Maluch).

rogue

postów: 10

26.06.2009 21:05

Przepraszam ze OT bo teraz taka ogolna refleksja nt. programu:

Pisalem juz chyba wczesniej- prowadzacy przyjemny, dania ciekawe, ogolnie wszystko fajnie ale... spizarnia i produkty czasami jak na dworze Ludwika XIV albo i jeszcze wyzej. Troche to sie kloci z ta konwencja 'kombinowania w domu'. Skad niby nagle maja sie u mnie wziac jakies wycudowane przetwory, przyprawy, skladniki?
A potrawy wygladaja jakby w nich maczali palce stylisci, ci sami co przygotowuja zarcie do reklam.. zbyt pieknie to wszystko wyglada. ;)

Gdyby program sie nazywal 'niebanalne gotowanie bez przepisu' to byloby fajnie a tak- tylko irytuje mozliwosciami ktore raczej nie sa w zasiegu czlowieka "ktory znajdzie sie w kuchni przed zrobieniem obiadu a bez pomyslu".

jacek1f

postów: 2296

25.06.2009 08:30

Anuielaaa -moze Ty to pomieszalas za bardzo? To klasyczna dwuwarstwowa potrawa - ryba piecze sie sama NA warstwie cebuli i pomidorów - 2 plus 2 na prawie pół kilograma ryby...

I potem masz rybe upieczona sama a na dole sos wspaniały... Moze za mało curry dalas, albo za duze cebule?

Tu nie ma co nie wyjsc, wiec moze smak nie podchodzi i juz....:-)

Ela LISA

postów: 1956

24.06.2009 22:32

Moze zaczelas dusic cebule razem z pomidorami, i cos nie wyszlo? Zreszta kazdy ma inny smak,moze im smakuje a nam nie.

snoozy

postów: 2419

24.06.2009 22:05

Może zapomniałaś halibuta dodac :-)

anuielaaaaa

postów: 1

24.06.2009 19:31

Pzrepis na halibuta na cebuli i pomidorach do bani, zrobilam wszystko tak jak w przepisie i programie i jakmym jadla cebulę z pomidorami. Wydałam tylko kase na halibuta. Jedyne dobre , to dip z majonezu, keczupu, curry i dżemu pomarańczowego.

jacek1f

postów: 2296

19.06.2009 12:05

tyz prowda.

snoozy

postów: 2419

19.06.2009 10:29

Jacku dla Ciebie zawsze będzie maleństwem :-)

jacek1f

postów: 2296

19.06.2009 09:17

dla uscislenia... maleństwo i szkrab ma 17 lat i 180 cm...:-)

migotka333

postów: 1184

19.06.2009 08:48

Ja również mojego szkraba staram się jak najczęściej zapraszać do pomocy w kuchni... bardzo chętnie przychodzi. Nauczyć go,że (jak kiedyś napisała minutka) mleko pochodzi od krowy a nie z kartonu :-)
W "Little chef" pani gotowała z różnymi dziećmi, z reguły z dwojgiem. A na spacer "zapoznawczy" wychodziła z całą grupą. Obejrzałam swego czasu parę odcinków.
U Wachowicz wygląda to jakoś sztucznie, to gotowanie w asyście dzieci.

snoozy

postów: 2419

18.06.2009 22:26

To fajnie,ze wdrażasz swoje maleństwo w gotowanie.Gotowanie i kontakt z dzieckiem jednoczesnie to super sprawa

jacek1f

postów: 2296

18.06.2009 21:42

a, jasne. Nie z dziecmi ale z jednym tym samym dzieckiem - zmylilo mnie to:-)
Nie moglem tego ogladac... sorry.

Tak jak ja naturalnie od malego gotowalem z Mamą, tak moj Jacek gotuje ze mna - na razie malo:-(
Ale i tak wiecej i lepiej od rowiesnikow.
Ja tez nie gotowalem w prawdziwym pojeciu gotowania, jak mialem 8-10 lat, to zabawa i bzdura. Ale te 16-18 to byla szkola...

snoozy

postów: 2419

18.06.2009 21:14

Już sobie przypomniałem.To był LITLLE CHEF :-)

snoozy

postów: 2419

18.06.2009 21:10

Nie to nie o nią.Niedawno na Kuchni TV był program gdzie miła młoda Pani wedrowała z dziecmi po polach, sadach itp a później w studio gotowała zawsze z chłopcem i dziewczynką.Bardzo fajny program

jacek1f

postów: 2296

18.06.2009 20:57

czy chodzi Ci o Ewę Wachowicz - dawną producentkę Robcia?
Jest co sobota na polsacie chyba....

snoozy

postów: 2419

18.06.2009 20:32

Dlatego szkoda,że nie ma takiego polskiego programu (nie pamiętam tytułu) gdzie sympatyczna pani gotowała z dziecmi

minutka

postów: 1250

18.06.2009 20:18

No to super! Dzieciaki uwielbiają zabawy w kuchni, a potem chętnie zjadają to, w czego przygotowaniu brały udział.

snoozy

postów: 2419

18.06.2009 19:31

Widziałem ze 3 odcinki gdzie był z tatą i gotował

minutka

postów: 1250

18.06.2009 19:18

snoozy napisał 18.06.2009 17:21:
Wspaniały program z wspaniałym prowadzącym ze wspaniałymi daniami.Musi super gotowac skoro jego mały synek zjada wszystko co przygotuje :-)
To fakt. Dzieci często wybrzydzają. Ten Maluch też ma swoje upodobania, które Tata potrafi uszanować :-) Ma bardzo urozmaicone, często ciekawie nazwane i zdrowe jedzonko. Dziwi mnie tylko, że to dziecko nie eksperymentuje w kuchni z Tatą, chyba że robi to poza anteną albo nie trafiłam na odcinek, gdzie tak się działo.

snoozy

postów: 2419

18.06.2009 17:21

Wspaniały program z wspaniałym prowadzącym ze wspaniałymi daniami.Musi super gotowac skoro jego mały synek zjada wszystko co przygotuje :-)

bozia69

postów: 1

18.06.2009 15:11

Program jest super, oglądam od dawna, to jeden z moich ulubionych, wypróbowałam już wiele przepisów i wychodzą fantastycznie, polecam!

akrim12

postów: 1

16.05.2009 22:41

Bardzo dziękuję Panu Admin, teraz to jest rewelka, naprawdę super, każdy przepis przyporządkowany do nr programu w związku z czym bardzo łatwo można odszukać interesujący nas przepis. Pozdrawiam:)))

jacek1f

postów: 2296

07.04.2009 10:48

Wejdz w Kuchioteke.
w rubryce pierwszej wpisz sówo CHLEB
w rubryce program wybioerz DOmowy Kucharz.
Kliknij i juz masz z6-8 prezpisow z jego programow.

gamaka

postów: 2

07.04.2009 10:41

Witam, mam prośbę o przepisy na domowy chleb (dwa rodzaje) z 127 odcinka "domowego kucharza". Przepisy są fajne, ale nie zdążyłam ich zapisać. Pozdrawiam.

jacek1f

postów: 2296

02.04.2009 11:27

tyt. oryg.: CHEF AT HOME
gatunek: seria poradnikowa
produkcja: Kanada, 2005-2008
czas: 131 x 30' min

2005-8....

Ola_D

postów: 308

02.04.2009 11:26

Witam,
te informacje znajdziesz w opisie programu - wystarczy kliknąć w "więcej" pod tytułem tego wątku (i programu).
Pozdrawiam,
OlaD

antilop

postów: 1

02.04.2009 11:00

czy wiecie z ktorego roku to jest program?

szaman

postów: 2

02.04.2009 09:59

Mam pytanie chyba raczej do oadmina, kiedy nastapi uzupełnienie przepisów programu "Domowy kucharz" Nie mówiac juz o tym ze miały byc przedstawione czytelniej, tak jak np jest to zrobione w programie sobota w kuchni. Czekam z niecierpliwoscia:)

jacek1f

postów: 2296

26.03.2009 10:37

Marshmallows
1. 200 ml wody zagotowac z 400 g cukru i ew. barwnikiem. Od momentu wrzenia gotowac pod przykryciem 3 minuty. Po tym czasie zdjac pokrywke i gotowac na malym ogniu ok. 20 minut. Nastepnie garnek zdejmujemy z kuchenki i studzimy troche powstaly syrop z cukru.

2. W miedzyczasie wymieszac cukier puder z maka ziemniaczana. Forme do ciasta (tylko nie tortownice) posmarowac olejem i posypac mieszanka cukru pudru i maki ziemniaczanej.

3. Zelatyne rozpuszczamy (ciagle mieszajac) w cieplym syropie. Bialka ubic na sztywno i ciagle mieszajac dodac do nich syrop.

4. Powstala mase wylac do foremki i wstawic na minimalnie godzine do lodowki. Po wyjeciu kroimy mase nozem (maczanym w oleju) na kwadraty. Obtaczymy je w mieszance cukru pudru i maki ziemniaczanej.

5. Przed jedzeniem pozostawic kostki do wysuszenia.

W lodowce mozna je przechowywac maksymalnie 2 dni.

RADA: Najlepiej posypac kostki gruba wartwa cukru pudru i ukladac je na kratce z piekarnika. W miedzyczasie przekkladac je na druga strone i ponownie posypywac cukrem pudrem.

ze strony gotowanie.
taniej i szybciej chyba jednak kupic..?

sonieczka

postów: 3

26.03.2009 08:10

każdy zainteresowany może sam zrobić pianki marsmallows, czyli warto poszperać w necie
www.foodtv.ca/recipes/recipedetails. aspx?dishid = 3844
(bez spacji)

sonieczka

postów: 3

26.03.2009 07:56

babsy dzięki za odzew, w takim razie trzeba będzie poszukać :) pozdrawiam

babsy

postów: 34

25.03.2009 17:55

sonieczka napisała 25.03.2009 14:13:
Czy ktoś zapisywał przepis jak samemu zrobić pianki marshmallows?
Niestety, on nie podał proporcji. Składniki to: syrop z cukru i wody, żelatyna, ekstrakt waniliowy. To wszystko ubite, wystudzone, zamrożone. Chyba lepiej poszukać tego przepisu na anglojęzycznej stronie Michaela. Zdaje się, że ktoś tu ją podawał?

sonieczka

postów: 3

25.03.2009 14:13

Czy ktoś zapisywał przepis jak samemu zrobić pianki marshmallows?

coco-tina

postów: 1

24.03.2009 19:14

Bardzo fajny program, ciekawe przepisy i miły prowadzący.
Program na bardzo wysokim poziomie.

morfi

postów: 1

22.03.2009 10:57

Jeden z lepszych programów o tej tematyce.Uwielbiamy go oglądać w rodzinnym gronie,no i oczywiście eksperymentować w swojej kuchni.śmiało może konkurować z Jemim Oliverem który też lubimy oblądać.gorąco polecam.

jacek1f

postów: 2296

18.03.2009 17:14

ja tez sie rozczarowalem:-)

KATARZYNKA

postów: 760

18.03.2009 16:52

LillyWaters napisała 09.03.2009 11:34:
Możesz sobie ten domek wynająć na tydzień :) widziałam na stronie Michaela Smitha info na ten temat - trochę się rozczarowałam, bo naiwnie myślałam, ze oni NAPRAWDĘ mieszkają w tym domku...
O ja NAIWNA, też tak myślałam.

Pijana_Powietrzem

postów: 42

18.03.2009 03:31

Program jest świetny ! Uwielbiam go oglądać. Super na mnie wpływa ta domowa atmosfera programu. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam usiąść na kanapę, popijać herbatkę i oglądać ten program :))) Same przyjemności.

Ewik

postów: 13

09.03.2009 20:11

MAŁPI CHLEB_DOMOWY KUCHARZ

1/4 kostki masła- roztopić
2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
4 szklanki mąki
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki soli
1 łyżka suchych drożdży
wszystko wyrobić malakserem, odstawić do wyrośnięcia (można włożyć do piekarnika nagrzanego do 90
st i wyłączonego).Urywać kawałki ciasta, uformować kule, zanurzać w roztopionym maśle i obtoczyć w
cukrze waniliowym. Kule wkładać do formy na babkę.

mereszka

postów: 272

09.03.2009 14:51

LillyWaters napisała 09.03.2009 11:34:
Możesz sobie ten domek wynająć na tydzień :) widziałam na stronie Michaela Smitha info na ten temat - trochę się rozczarowałam, bo naiwnie myślałam, ze oni NAPRAWDĘ mieszkają w tym domku...
Dokładnie tak :-)
http://www.farmhousecove.com/

LillyWaters

postów: 10

09.03.2009 11:34

migotka333 napisała 07.02.2009 08:23:
też bym chciała mieć domek na wyspie Św. Edwarda z takim widoczkiem jaki ma Domowy Kucharz czyli Michael Smith
:-)))))
Możesz sobie ten domek wynająć na tydzień :) widziałam na stronie Michaela Smitha info na ten temat - trochę się rozczarowałam, bo naiwnie myślałam, ze oni NAPRAWDĘ mieszkają w tym domku...

aga-aa

postów: 16

07.03.2009 12:22

admin napisał 06.03.2009 09:03:
Witam

Przepisy będą poprzedzone nr. odcinka, niemniej jednak nie mamy jeszcze wszystkich. Czekamy na przetłumaczone wersje ostatnich przepisów z serii. Wtedy uporządkujemy wszystkie według odcinków, tak żeby było wygodnie i przystępnie. Zdajemy sobie sprawę, że jest ich dużo i czasami ciężko odnaleźć przepis, który właśnie chce się wykorzystać.

pozdrawiam
będe ogromnie wdzięczna :)

Ewcia

postów: 4

06.03.2009 12:17

admin napisał 06.03.2009 09:03:
Witam

Przepisy będą poprzedzone nr. odcinka, niemniej jednak nie mamy jeszcze wszystkich. Czekamy na przetłumaczone wersje ostatnich przepisów z serii. Wtedy uporządkujemy wszystkie według odcinków, tak żeby było wygodnie i przystępnie. Zdajemy sobie sprawę, że jest ich dużo i czasami ciężko odnaleźć przepis, który właśnie chce się wykorzystać.

pozdrawiam
Chętnie pomogę w tłumaczeniu (nawet bezpłatnie). Macie mojego maila więc jakby co to proszę o kontakt.

06.03.2009 09:03

 

Witam

Przepisy będą poprzedzone nr. odcinka, niemniej jednak nie mamy jeszcze wszystkich. Czekamy na przetłumaczone wersje ostatnich przepisów z serii. Wtedy uporządkujemy wszystkie według odcinków, tak żeby było wygodnie i przystępnie. Zdajemy sobie sprawę, że jest ich dużo i czasami ciężko odnaleźć przepis, który właśnie chce się wykorzystać.

pozdrawiam

Ewcia

postów: 4

05.03.2009 17:19

Monkey bread jest tu (wstawiłam spacje, więc je sobie usuńcie po skopiowaniu)
www. foodtv. ca/ recipes/ recipedetails .aspx?dishid=9527

A tutaj donaty

www. foodtv. ca/ recipes/ recipedetails .aspx?dishid=9524

post edytowany 1 raz, ostatnio 05.03.2009 17:22

Ewcia

postów: 4

05.03.2009 17:02

Nie podoba mi się sposób prezentowania przepisów przy programach, taka zbieranina, ani w tym wyszukiwać, jak się nie zna nazwy to sortowanie alfabetyczne nic nie daje. Powinno być odcinkami, tak dokładnie jest na stronie, którą podaję na końcu.

Upiekłam chleb bez wyrabiania i jest super!!! Michael jest świetny!!!

Przepisy znajdziecie na stronie www. foodtv. ca
Napisałam w ten sposób bo nie chciał mi wstawić linka.
Wystarczy w wyszukiwarce wpisać Michael Smith i macie wszystkie programy i odcinki. Po angielsku, ale zawsze.

post edytowany 2 razy, ostatnio 05.03.2009 17:03

Ewik

postów: 13

05.03.2009 16:05

Cieszę się bardzo że mozna skorzystać z przepisow ale mam pytanie czy nie można by było przed nazwą wstawiać nr odcinka tak jak jest na innych przepisach ?
Pozdrawiam:)

sonia1

postów: 5

05.03.2009 15:58

Witam.
Bardzo fajny program.Prowadzący jest swobodny,sympatyczny.
Za późno włączyłam program, gdzie piekł wiejski chleb i bagietkę. Czy ktoś podałby mi proporcje tych chlebków.

babsy

postów: 34

05.03.2009 08:12

onkrak napisał 04.03.2009 19:10:
czy ma ktos przepis na donaty zdnia 4 ,03,09?dziekuje
Podaję przepis z pamięci: 2 szklanki mąki, szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, masło (ichniejszy "stick of butter" na moje oko, czyli 125 gr) i maślanka, w sumie tyle, żeby roztopione masło i maślanka dały 1 szklankę i 4 jajka. Do tego "tyle gałki muszkatołowej, ile odważycie się dodać".
Suche składniki miesza się w jednej, mokre- w drugiej misce, wszystko razem łączy, rozwałkowuje, wycina donaty i smazy.

onkrak

postów: 3

04.03.2009 19:10

czy ma ktos przepis na donaty zdnia 4 ,03,09?dziekuje

Ewik

postów: 13

03.03.2009 19:51

witam, nie zdazyłam zapisac z dzisiejszego odcinka (128) małpiego chleba, upieczonego z kuleczek moczonym w masle stopionym i obtoczonymi w cukrze cynamonowym.Może ktoś ma ten przepis?
Pozdrawiam:)

post edytowany 1 raz, ostatnio 03.03.2009 19:52

Zuzanna_K

postów: 3

02.03.2009 15:05

Miałam pecha i nie załapałam się na 123 odcinek o kuchni molekularnej. Widziałam tylko fragmencik, w którym prowadzący za pomocą łyżeczki wrzucał porcje zmiksowanego mango (?) do wody z domieszką czegoś (czego?) i wychodziły mu kuleczki, których skórka pękała dopiero w ustach.
BŁAGAM ! Jeśli ktoś z Was widział ten odcinek, to proszę o przepis - co było w tym mango i w czym on je zanurzał.
Jeszcze raz BARDZO proszę o pomoc !

miska

postów: 64

19.02.2009 01:14

Wracam jeszcze do kwestii miary szklanka/cup w kanadyjskich przepisach.

1 cup w Kanadzie to 250 ml, a 1/4 cup już tylko 50 ml.

Masło jest trochę lżejsze od wody, ta sama masa zajmuje większą objętość. Przy tym upychanie do szklanki zimnego masła (jeśli akurat proszą w przepisie) jest raczej żmudne.

Przeprowadziłam przed chwilą pomiar z użyciem laboratoryjnej zlewki o poprawnej kalibracji. W 250 ml zmieściło się 250 g wody i tylko 230 g miękkiego masła o 82% zawartości tłuszczu. Jeśli wrzucimy niepełną szklankę masła, to już mamy coś ok. 200 g. Myślę, że w wielu przepisach będzie czuć różnicę.

mrsz2oo7

postów: 1

18.02.2009 22:09

przepisy normlanie pychotka

elwertowska

postów: 2

18.02.2009 15:10

bardzo dobre przepisy, ale kucharz mówi do widza jak do dziecka ;P przepis na kurczaka na grilowanego z puszką piwa sprawdza się znakomicie :)

cyrus67

postów: 1

17.02.2009 14:42

Ciekawy program, dobrze "podany" dla widza. Niesamowity kontakt z tym, co się dzieje po drugiej stronie ekranu. Bravo dla Michaela. Dla Jego osobowości...

minutka

postów: 1250

17.02.2009 10:38

Wydaje mi się, że kanadyjska cup to 250 ml.
Nie przeliczałabym tego na masę (różne substancje mają różne gęstości), bo łatwiej coś włożyć do szklanki niż zważyć (zwłaszcza że szklanka lub kubek znajdzie się w każdej kuchni, a waga niekoniecznie) lub przeliczyć na masę.

jacek1f

postów: 2296

16.02.2009 17:56

rozumiemy to mniej wiecje jako szklankę... naszą polską.
która po kokarde ma 250 ml.
Ale normalnie cup = szklanka (niepełna) w granicach rozsądku
:-)

madzienka29

postów: 2

16.02.2009 10:19

uwielbiam ten program, oglądam jak zachipnotyzowana:)

miska

postów: 64

15.02.2009 16:58

Witam,

w Stanach i Kanadzie często stosuje się miarę 'cup of butter' albo 'stick of butter', zamiast uncji albo gramów. Tutaj

http:// www.traditionaloven.com/ conversions_of_measures/ butter_converter.html

znajduje się sprytny kalkulator (tylko trzeba usunąć spacje w adresie po wszystkich ukośnikach).

Jeśli zresztą wpiszesz do wyszukiwarki 'cup butter', znajdziesz odpowiedzi na tego typu pytania w wielu wiarygodnych źródłach.

1 cup of butter to ok. 227 g masła.

Pozdrawiam,
K.S.

anias

postów: 4

14.02.2009 21:36

Dzięki :). Jak myślicie jak rozumiec / filizanki masła?

MarcinO

postów: 415

08.02.2009 23:30

Ingredients:
The Pastry

* 1 cup pastry flour
* 1 tbsp sugar
* 1/2 tsp salt
* 1/2 cup frozen butter
* 4 tbsp ice water

The Apples

* 1/4 cup butter
* 1/2 cup sugar
* 3 x golden delicious apples, cored and sliced into 6 pieces each


Directions:
The Pastry

1. Put flour into a large bowl and whisk in sugar and salt.
2. Grate in frozen butter and blend lightly with fingertips.
3. Add ice water, 1 tablespoon at a time and stir until dough comes together. Pat into a flat disc and refrigerate for at least a half hour.

The Apples

1. Melt butter in an ovenproof skillet and add sugar.
2. Swirl pan around to help dissolve sugar and then let it caramelize.
3. Add apple slices in an attractive pattern and let them cook until they begin to brown and get soft.

Assembly

1. Preheat oven to 375°F.
2. Roll dough into a 10-inch round and lay it over the apples in the skillet, tucking edges around apples.
3. Bake for 30 minutes, until pastry is golden.
4. Invert onto a serving platter while tart is still warm.

anias

postów: 4

08.02.2009 15:59

Czy ma ktoś przepis na ciasto z jabłkami w środku z użyciem zamrożonego masła?

migotka333

postów: 1184

07.02.2009 08:23

też bym chciała mieć domek na wyspie Św. Edwarda z takim widoczkiem jaki ma Domowy Kucharz czyli Michael Smith
:-)))))

KATARZYNKA

postów: 760

03.02.2009 22:11

Podobnie jak babsy też na początku różnie odbierałam prowadzącego. Teraz już nie mam żadnych obiekcji. Po prostu faceta poznałam, polubiłam i uważam za całkiem sympatycznego. :-)
Ps. Buziaczki dla ADMINA za zapowiedż i zakup nowych odcinków. :-D

02.02.2009 10:21

 

Witam

Na najświeższe przepisy do odcinków musimy jeszcze trochę poczekać, niebawem się pojawią. Niezmiernie przepraszamy za to opóźnienie.

pozdrawiam

grubyrycho

postów: 4

02.02.2009 00:04

Tak, tak, ja też kiedy tylko mogę to oglądam ten program, bardzo miły facet i ciekawe przepisy. Manieryczność prowadzącego może czasami irytować, ale za to realizacja od strony technicznej to dla mnie bomba! Wspaniałe ujęcia, ciekawie ustawione kamery, a do tego sprawność i swoboda prowadzącego, aż miło popatrzeć.

babsy

postów: 34

31.01.2009 16:01

Program bardzo sympatyczny, przepisy super, wiele już wypróbowałam, wiele stanowiło dla mnie inspirację. Są bezpretensjonalne, w miarę łatwe i szybkie do wykonania, z - na ogół- powszechnie dostępnych składników. Co prawda prowadzący jest nieco manieryczny, a czasami wręcz infantylny, a nierzadko to jego spojrzenie z prawego profilu denerwuje, ale nauczyłam się nie zwracać na to uwagi :). Nie mogę jednak nie skrytykować BŁĘDÓW W TŁUMACZENIU. W przepisie na chowder pomylono KASZKĘ kukurydzianą z MĄKĄ kukurydzianą. To nie to samo przecież,a dwa zupełnie inne produkty!

migotka333

postów: 1184

29.01.2009 19:01

Czy wiadomo kiedy pojawią się na stronie internetowej przepisy z odcinków, które są obecnie na antenie kuchni.tv?

JarekK

postów: 6

29.01.2009 15:52

Program bardzo fajny, prowadzący wyluzowany, z poczuciem humoru. I oczywiście bardzo fajne przepisy. Facet zachowuje czystość w kuchni, co dla mnie jest priorytetem, nie cierpię chlewu w kuchni.

Windzia

postów: 1

27.01.2009 18:53

Naprawdę bardzo ciekawy program, przemiły prowadzący. NI emgę się doczekać aż wypróbuję dzisiejsze przepisy. ;)

weszlem

postów: 48

25.01.2009 17:25

Prowadzący potwornie zmanierowany, na początku nie przypadł mi do gustu. Ale oglądam ten program coraz dłużej i szczerze mówiąc jego zachowanie nie przeszkadza mi już wcale, a wręcz przeciwnie - pasuje znakomicie do formuły programu :)

Naprawdę ciekawy program.

wiśnia

postów: 1

25.01.2009 15:14

uwazam ze wszystkie przepisy są godne polecenia :)

Luna

postów: 1

25.01.2009 14:46

Witam,
Potrzebuje przepis na małą tartę, którą Michael robił w odcinku 98 lub 99 oraz na ciasto czekoladowe, również z tych odcinków.
Czy ktoś zna te przepisy??

Pozdrawiam

MarcinO

postów: 415

22.01.2009 12:22

LiWi napisała 22.01.2009 12:01:
Popieram oznaczenie przepisów numerami odcinka. Właśnie mam problem z tym związany: nie zapamiętałam nazw przepisów z odcinka 93 (łosoś marnowany w sosie klonowym z musztardą i tarta z pomidorami), a po produktach nie udaje mi się ich odnaleźć. Może przepisy "lądują" z odcinków nadawanych z opóźnieniem.
http://www.foodtv.ca/ontv/ titledetails.aspx?titleid=103219

LiWi

postów: 2

22.01.2009 12:01

Popieram oznaczenie przepisów numerami odcinka. Właśnie mam problem z tym związany: nie zapamiętałam nazw przepisów z odcinka 93 (łosoś marnowany w sosie klonowym z musztardą i tarta z pomidorami), a po produktach nie udaje mi się ich odnaleźć. Może przepisy "lądują" z odcinków nadawanych z opóźnieniem.

MarcinO

postów: 415

22.01.2009 11:35

Baked Alaska:

Ingredients:
Vanilla Ice Cream

* 2 cups whipping cream
* 1 cup milk
* 2 vanilla bean
* 9 egg yolk
* 2/3 cup sugar
* dash salt

Meringue

* 4 egg white
* 1/2 tsp cream of tartar
* 1 cup sugar

Sugar Cookies

* 1/2 cup unsalted butter, room temperature
* 1 1/4 cups sugar
* 1 egg
* 3 tbsp milk
* 1 tsp vanilla extract
* 2 cups all purpose flour
* 2 tsp cream of tartar
* 1 tsp baking soda
* dash salt
* 4 tbsp sugar, for coating
* dash rum


Directions:
Vanilla Ice Cream

1. Heat cream and milk with the scraped seeds of vanilla beans (let pods steep in cream for extra flavour).
2. Whisk together egg yolks, sugar and salt.
3. When cream has come just to a simmer, remove bean pods.
4. While whisking eggs, gradually add a little of the cream mixture at a time, until all has been mixed in. Reduce heat to medium low and return custard to heat, stirring until it thickens (or coats the back of the spoon). Remove from heat and strain. Chill completely.
5. Following manufacturer's instructions, make ice cream as directed. Let firm up in freezer for an hour before scooping.

Meringue

1. In a mixer or with an electric beater, whip egg whites and cream of tartar until foamy. Slowly add sugar and continue beating until whites hold a stiff peak.

Sugar Cookies

1. Preheat oven to 350 F.
2. Cream together butter and 1 ¼ c sugar. Stir in egg, milk and vanilla.
3. Sift together flour, cream of tartar, baking soda and salt and stir in.
4. Shape small tablespoonfuls of cookie dough into balls and roll in sugar.
5. Place on a greased baking sheet and press down with palm of your hand.
6. Bake for 15 minutes and remove from pan to cool.

To Assemble

1. Line a baking sheet with plastic wrap. Scoop 6 scoops of ice cream onto sugar cookies and place on a baking sheet. Sprinkle with rum and re-freeze.
2. Using a spatula or palette knife, spread meringue over ice cream, pulling to create curls by pulling away from meringue (or a piping bag with a star tip makes easy work of this). Keep frozen until ready to serve.
3. Preheat oven to 400 F.
4. Bake alaskas for 2-3 minutes, until meringues just brown a little. Serve immediately.

Zula77

postów: 3

21.01.2009 17:46

magstan napisała 18.01.2009 16:03:
pamiętacie może nazwę lub przepis zapiekanych lodów pod bezą?
z tego co pamiętam to był deser ALASKA :)

post edytowany 1 raz, ostatnio 21.01.2009 17:46

minutka

postów: 1250

21.01.2009 17:14

Adminie, to oznaczanie przepisów numerami bardzo się przyda. Oglądam Domowego Kucharza z przerwami, ale chciałabym śledzić, co nowego proponuje. Przy tak dużej liczbie odcinków i przepisów jest to jednak niemożliwe - człowiek traci rachubę, co już przerabiał, a czego jeszcze nie. Numeracja odcinków zdecydowanie to ułatwi. Z góry dziękuję :-)

Kamor

postów: 1

21.01.2009 11:48

Uwielbiam ten program!

21.01.2009 10:22

 

Witam

Oczywiście, pracujemy nad tym żeby przepisy do wszystkich programów były oznaczone numerem odcinka w bardziej widocznym miejscu, tak, aby odszukanie danego dania nie sprawiało wiekszego kłopotu. Tymczasem przepisy do Domowego Kucharza oznaczymy odpowiednim numerem zaraz przed nazwą dania tak jak w przypadku przepisów z wybranych programów.

pozdrawiam

migotka333

postów: 1184

20.01.2009 19:13

Witam,
mam pytanko do Admina. Czy by była możliwość (tak jak u Jamie'go Oliver'a "Nagi Szef") aby ponumerować przepisy wg kolejności odcinków?

MarcinO

postów: 415

19.01.2009 10:53

'Buffalo' Chicken Wing Salad with Blue Cheese

Ingredients:
Salad

* 2 chicken breasts, cut into chunks
* 1/4 cup flour
* Salt and pepper
* 1/4 cup oil
* 1 batch Spicy Chicken Sauce (recipe from this episode)
* 1 head of romaine lettuce, washed and sliced
* 2 ribs celery, washed and cut into sticks
* Juice of 1 lemon
* 8 ounces blue cheese, crumbled

Spicy Chicken Sauce

* 1/2 cup butter, softened
* 1/2 cup Franks hot sauce
* 1/4 cup ketchup


Directions:
Salad

1. Preheat a large skillet over medium-high heat.
2. Toss chicken with flour, salt and pepper until well coated.
3. Pour oil into pan and add the chicken.
4. Cook on one side until it's golden brown and then flip and cook the other side until the chicken is cooked through.
5. Remove with tongs and place in a bowl.
6. Pour Spicy Chicken Sauce over hot chicken, toss well to coat.
7. Put lettuce, celery and chicken into a salad bowl. Drizzle any excess chicken sauce over the salad and add the lemon juice.
8. Toss well and garnish with crumbled blue cheese.

Spicy Chicken Sauce

1. Whisk together the butter, hot sauce and ketchup.

magstan

postów: 1

18.01.2009 16:03

pamiętacie może nazwę lub przepis zapiekanych lodów pod bezą?

Rychol

postów: 1

10.01.2009 17:46

Czy może ktoś z Was pamięta przepis na ciepłą sałatkę z kurczakiem, rzymską sałatą, serem pleśniowym i chyba selerem naciowym?

idenaplazee

postów: 1

07.01.2009 16:00

Witam , czy może ktoś ma przepis na FRITATE I STRATE ZE SZPINAKIEM I OLIWKAMI ?. Prosiłabym o odpowiedź

KATARZYNKA

postów: 760

06.01.2009 13:23

Niezmiennie uwielbiam ten prosty a jednocześnie genialny styl gotowania w klimacie ciepłego, rodzinnego domu na wyspie księcia Edwarda(chyba mam do niej sentyment). Miło jest się zrelaksować przy takim programie po powrocie do domu.

minutka

postów: 1250

06.01.2009 07:57

zocha2101 napisała 02.01.2009 15:52:
czy ja moge sobie zamówic takiego kucharza ?? mój adres....
Przyłączam się. Wracasz do domu, ciepły i pachnący obiadek na stole... To jest to. Choć przyznam, że w weekendy byłabym wspaniałomyślna ;-) i dawałabym mu wolne.

Zula77

postów: 3

05.01.2009 11:26

Witam, mam pytanie - czy ktoś z forumowiczów ma przepis na polędwiczki w sosie śmietanowo - rumowy z rodzynkami?
Może ktoś wie gdzie ewentualnie mogę szukać tego przepisu?
Pzodrawiam serdecznie.

zocha2101

postów: 7

02.01.2009 15:52

czy ja moge sobie zamówic takiego kucharza ?? mój adres....

ewaost

postów: 1

16.12.2008 11:39

czy ktoś oglądał i może pamięta przepis na łososia zapiekanego pod puree z ziemniaków? Jakoś nie mogę namierzyć tego przepsiu. Z góry dziękuję

Liesa

postów: 1

14.12.2008 21:49

to chyba jeden z lepszych programów jaki oglądałam. nieskomplikowane przepisy az chce sie isc i gotowc:)

MarcinO

postów: 415

08.12.2008 16:49

czy chodzi o to:
For the Raspberry Vinaigrette:

* 1/2 cup of red wine vinegar
* 1 cup of olive oil
* 1/2 cup of frozen raspberries
* dash of hot sauce
* Salt and pepper

Directions:

For the Raspberry Vinaigrette:

1. Puree vinaigrette ingredients with an immersion blender, or in a blender.

lamujanka

postów: 1

08.12.2008 15:15

moze ktos pamieta przepis na dressing malinowy?

miska

postów: 64

08.12.2008 13:38

Na stronie kuchni tv jest już tłumaczenie przepisu na grochówkę:

http:// www.kuchnia.tv/html/ kuchnioteka/przepisy.php?0,0,3964

(bez spacji)

Pozdrowienia

MarcinO

postów: 415

08.12.2008 12:46

Ingredients:
Speedy Split Pea Soup with Bacon

* 1 pkg bacon, chopped
* 1 x large onion, chopped
* 2 x carrots, peeled and chopped
* 2 stalks celery, washed and chopped
* 2 cloves garlic, peeled sliced thinly
* 2 cups dried split peas
* 8 cups chicken or vegetable stock
* 2 x bay leaves
* 1 tbsp dried rosemary
* Salt and pepper
* 2 cups of frozen peas
* 1 tbsp of any vinegar


Directions:
Speedy Split Pea Soup with Bacon

1. Place bacon in a large soup pot over a medium high heat.
2. When the bacon is brown and crispy drain away the fat, leaving about 2 tbsp in the pot.
3. Add onion, carrots, celery and garlic to the pot and sauté for a few minutes.
4. Add the dried peas, stock, bay leaves, rosemary and salt and pepper.
5. Bring to a simmer and continue cooking until the soup is thick and the peas are completely soft.
6. Stir in frozen peas and stir to heat through.
7. Stir in the vinegar and add salt and pepper to taste.

Ivory

postów: 2

08.12.2008 11:35

Jeden z ciekawszych programów w ramówce. Oglądam z przyjemnością. Sympatyczny prowadzący, który potrafi zainspirować. Sposób w jaki mówi o jedzeniu i gotowaniu sprawia, że od razu mam ochotę coś upichcić... i najczęściej tak robię ;)
Świetne przepisy, dostępne produkty - po prostu super!

08.12.2008 10:13

 

Witam

Wszelkie niedogodności i utrudnienia techniczne (np: znikające posty), które pojawiły sie w ostatnim czasie na forum i na stronie spowodowane są zmianą serwerów. Te problemy mogą się jeszcze sporadycznie pojawiać lecz mam nadzieję że nie będą bardzo inwazyjne. Niezmiernie za nie przepraszamy. Przepis na grochówkę znikną ze strony z tych samych powodów, zaraz zostanie uzupełniony.

pozdrawiam

MarcinO

postów: 415

07.12.2008 22:39

no właśnie, wszystkie posty napisane przeze mnie tego dnia (między innymi na gróchówkę) zniknęły. Mogę wiedzieć czemu?!

ARTURO

postów: 2

07.12.2008 15:22

MAM PYTANKO DO ADMINA CO SIE STALO Z TYM PRZEPISEM NA GROCHOWKE Z BOCZKIEM Z ODC.59?:(

newagness

postów: 1

04.12.2008 17:08

czy jest juz gdzies przepis na chili z odcinka w ktorym Pan Smith gral z kolegami pokera??

Justi28

postów: 1

04.12.2008 16:21

a ja nie mogę znaleźć przepisu na ten kurczak z salsą - to była jakaś sałatka, a tak w ogóle to Pan Smith ma świetne przepisy:)

ARTURO

postów: 2

03.12.2008 14:20

CZY MOGLBY KTOS PODAC PRZEPIS NA GROCHOWECZKE;)Z ODC.59?PLIZZ

Jamie

postów: 1

19.11.2008 16:02

No wlasnie tez chcialbym wiedziec co z tym ostrzeniem

minutka

postów: 1250

18.11.2008 08:01

Wczoraj Michael Smith wspomniał m. in. o ostrzeniu noży. Powiedział, że naostrzony nóż będzie słychać. Czy wiecie, o co chodzi? Przyznam, że moje noże ostrzy ojciec - kiedyś próbowałam sama, ale tak stępiłam, że ojciec ratując go, musiał ściąć sporo ostrza.

lavenda

postów: 3

17.11.2008 00:10

miśka, dzięki

KART

postów: 1

13.11.2008 22:10

Dzisiejsze hamburgery wegetariańskie wyglądają superancko. W weekend chyba się skuszę. Szkoda tylko, że to nie pora grilowania

miska

postów: 64

13.11.2008 21:37

Dobry wieczór,

przepis na placki już jest:

http://www.kuchnia.tv/html/ kuchnioteka/ przepisy.php?0,0,3900

(bez spacji).

Pozdrowienia

lavenda

postów: 3

13.11.2008 21:18

w necie jest jego strona , z przepisami z jego programów (po angielsku), ale na te placki z zielonego groszku,akurat nie

wiedziem

postów: 1

11.11.2008 21:46

Po Jamiem nie interesowały mnie inne programy kulinarne. Muszę przyznać,że domowy kucharz wypada na prawdę domowo . Przekonuje,że improwizacja i natchnienie jest najlepszym doradcą.Oczywiście warto na początek znać główne zasady gotowania,szkoda byłoby marnować produkty na niezjadliwe potrawy.Ale mnie Michael przekonał i z przyjamnością oglądam jego eksperymenty.

MarcinO

postów: 415

11.11.2008 15:21

na początku ten program, nie wiedzieć czemu,mnie drażnił, ale po kilku odcinkach znowu do niego powróciłem i stwierdziłem, że przepisy są bardzo ciekawe. Fajne połączenia smaków, proste, ogólnodostępne produkty i nieskomplikowana fabuła programu, sprawiają, że Michaela Smitha oglądam z dużą przyjemnością.

P.S. Wie ktoś gdzie można dostać jego książki, a jeśli już ktoś posiada, to czy są warte kupna?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

garnett15

postów: 1

11.11.2008 12:40

rewelacyjny program, zero dziwnych połączeń, smaczne proste dania !! :)

babcia

postów: 23

06.11.2008 17:40

Zgadzam się z Lilly w kwestii przepisów ,co więcej improwizacja czesto prowadzi do braku przepisów .np na zielone placki z groszku i maki z ciecierzycy .Będę zobowiązana za udostepnienie tego przepisu głównie z powodu mąki z ciecierzycy w której brakuje mi doświafczenia'
Zgóry dziękuję i pozdrawiam redakcję .Mimo różnych niedociągnięć cieszę się że istnieje kuchnia tv i cała reszta z nia związana .
Babcia

alus94

postów: 1

06.11.2008 16:51

fajny program

lavenda

postów: 3

06.11.2008 14:01

hej,
wiecie może jaki jest jego przepis na placuszki z zielonego groszku?

wiesiek

postów: 2

02.11.2008 09:17

...

marghe

postów: 356

02.11.2008 01:00

Program sympatyczny
Ciekawe pomysły
tylko czy prowadzący mógłby włosy umyć ? :)

Chenia

postów: 459

17.10.2008 16:53

Inspirujący szef w domu :-)

Ata

postów: 2

08.10.2008 17:27

Ratunku!! Spisałam sobie przepis na przecierane kluseczki, zrobiłam. Pychota. No i przepis mi ktoś z domowników wyrzucił zanim przepisałam do zeszytu. Proszę, jeśli ktoś pamięta albo ma ten przepis poratujcie koleżankę. Pozdrawiam pozytywnie gotujących :)))

MarcinO

postów: 415

03.10.2008 17:43

Ingredients:
Spicy Thai Peanut Sauce

* 2 cups of peanut butter
* The juice and zest of four limes
* 1 tsp of chili flakes or hot sauce
* 1/2 cup of brown sugar or honey
* 1/2 cup of soy sauce
* A large bunch of mint


Directions:
Spicy Thai Peanut Sauce

1. Toss everything into your food processor or blender then puree until smooth.

justyna

postów: 1

03.10.2008 15:34

mam prosbe - czy ktos z Was pamieta skladniki do sosu orzechowego, z programu nr 19 - Tajskie Smaki? nie zapisalam, nie ma go w przepisach na stronie:(
a chcialabym sprobowac z warzywami na parze ;)

AgniMal

postów: 1

24.09.2008 10:40

Bardzo fajny program i sympatyczny prowadzący :)

Piersi kaczki w musztardzie wyglądały bardzo smakowicie, choć osobiście trochę bardziej bym je poddusiła - nie lubię różowego mięsa. Zwykle robiłam kaczkę w pomarańczach lub innych owocach - ale i w tej formie muszę spróbować. Mniam...

minutka

postów: 1250

23.09.2008 15:43

Polecam suszone pomidory w połączeniu z mieszanką sałat (obowiązkowo rukola) i ziołowym sosem :-)

MarcinO

postów: 415

22.09.2008 23:02

możesz dodać do już ususzonych pomidorów ulubionych ziół albo/i plasterki czosnku - wychodzi naprawdę super (sprawdzone ostatnio) :) Pozdrawiam i życzę smacznego.

nikita666

postów: 370

22.09.2008 19:33

suszone pomidory swietnie pasuja do makaronu i na kanapki, przepis Marcina bardzo dobry

MarcinO

postów: 415

22.09.2008 14:24

cieszę się, że smakowało. U mnie pomidory długo nie poleżały, ale myślę, że po zalaniu oliwą możesz je przechowywać spokojnie przez 2-3 tygodnie. Pozdrawiam

asia2008

postów: 3

22.09.2008 14:01

pomidorki wyszly genialne przepyszne, owiele lepsze niz te sklepowe :) ten aromat mniam! Cala rodzina sie zachwycala. Mam jedno pytanie jeszcze jak przechowujesz pomidory?ja zalalam oliwa w sloiku.

asia2008

postów: 3

19.09.2008 11:49

Marcinie dziekuje za przepis. Wlasnie wstawilam pomidorki do piekarnika mam nadzieje ze wyjda :)

Ola_D

postów: 308

19.09.2008 10:34

Witam,

wszystkie przepisy ukażą się na naszej stronie - w tej chwili mamy lekkie opóźnienie spowodowane sezonem (jeszcze) urlopowym i (już) grypowym, za które bardzo przepraszam.
Ale lada dzień przepisy będą już na swoim miejscu :)

Pozdrawiam,
OlaD

MarcinO

postów: 415

18.09.2008 20:03

czy będzie przepis na marshmallows z odcinka 11,bo prowadzący nie podał proporcji na ten deser...?

lutka

postów: 36

18.09.2008 16:29

czy to mi się wydawało, czy w odcinku jak był sam w domu i odmrazał zapiekankę ziemniaczaną w boczku to kazał nastawić piekarnik na 380 stopni, czy to tłumacz nie zamienił na celsjusze?
Generalnie program bardzo fajny, odświeżający!

LillyWaters

postów: 10

17.09.2008 17:22

Malutka - jasne, formuła jest ok, tylko trzeba pamiętać, że jeśli zależy ci na zrobieniu DOKŁADNIE tak, jak w programie, musisz sobie zapisać, bo potem możesz się dziwić, że coś nie pasuje w przepisie...

MarcinO

postów: 415

16.09.2008 20:14

nie oglądałem programu, ale mogę podać przepis na własne suszone pomidory:)
pomidory podłużne
oliwa
sól, pieprz

Pomidory kroisz wzdłużnie na pół, mieszasz z oliwą solą i pieprzem, wkładasz do naczynia żaroodpornego i do piekarnika na ok.7-8h w temp. 120 stopni (z termoobiegiem)

Ja wolę te pomidory bardziej mięsiste więc piekę krócej, ale to zależy od Ciebie. Przepis sprawdzony, pomidory wychodzą pyszne. Powodzenia i czekam na odpowiedź jak ewentualnie wypróbujesz moją propozycję

asia2008

postów: 3

16.09.2008 15:18

czy ktos pamieta przepis na suszone pomidory???

Malutka

postów: 16

13.09.2008 05:08

Ja też się dołączam do pochwał. Super prowadzący, swobodny i sympatyczny i taki trochę podobny do John'a Corbett'a :-)
Sam program też jest super. Lubię go tym bardziej, że moje najlepsze potrawy to też te improwizowane (no... z wyjątkiem wypieków ;-)

LillyWaters - no to się mieszczą w formule programu - przecież przepis nie jest najważniejszy ;-)

LillyWaters

postów: 10

12.09.2008 12:29

Program bardzo ok - ale czy ktoś zauważył, że zamieszczone tu przepisy różnią się od tych, które podawane są w progamie? Niby drobiazgami, ale jednak...

Kuchareczka

postów: 33

12.09.2008 09:54

Prowadzący program jest świetny. Domowa kuchnia jest często jedną wielką improwizacją - ważne żeby wiedzieć co się z czym łączy i jak to w rezultacie będzie smakować. Program ten jest dla mnie dodatkową inspiracją do poszukiwania świetnych smaków w domowym zaciszu:)

minutka

postów: 1250

11.09.2008 16:09

Dołączam się - program bardzo mi się podoba (prowadzący jeszcze bardziej ;-) ). To program, którego było mi trzeba. Od pewnego czasu powielałam czyjeś pomysły lub realizowałam własne sprawdzone, a potrzebowałam przypomnienia, że w gotowaniu ważna jest też inspiracja wynikająca z potrzeby chwili. Program stał się moim antidotum na rutynę.

nikita666

postów: 370

08.09.2008 18:36

Bardoz fajny program, przyznaje, ze podchodzilem z rezerwa do tego programu ale przekonalem sie dzis do niego. Bardzo ciekawe przepisy, i sympatyczny prowadzacy. Moze ciut za duzy oliwy ale to moze sobie kazdy sam korygowac. Wysoki poziom programu brawo.