Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Witam >

Czesc!

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

To bedzie zdecydowanie dobry wybor.

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej


Grill elektryczny >

Grill elektryczny to świetny pomysł ja taki kupiłam sobie w tym roku...

kuchareczka2, 21.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1975, wpisów: 29958
najnowszy wpis: 21.10.2017 23:10

Mamy 27179 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Dodatki do barszczyku

Chenia

postów: 459

15.09.2007 22:54

Oczywiście, że były mufinki grzybowe :-)
Barszcz Pary w kuchni wyszedł pięknie, klarowny i intensywny.

jacek1f

postów: 2296

15.09.2007 13:47

no jak to?

Mufinki grzybowe, lub z kapusta.

Chenia

postów: 459

14.09.2007 22:02

O dzięki za pomysły mozaika :-)
Barszcz według przepisu Kręglickich się gotuje, farsz pieczarkowy kiwi gotowy :-)
Przepis na parówki na pewno wykorzystam :-)

mozaika

postów: 58

14.09.2007 21:26

Polecam ptysie z farszem pieczarkowym (albo z innych grzybków) lub mięsnym.
Ja barszczyk robie nader prostym sposobem - otwieram hortexowy kartonik, wlewam do garnka i dodaję trochę swoich przypraw do smaku (np. czosnek, trochę majeranku, trochę pieprzu).
A, i przypomniał mi sie fajny przepis (jeszcze z czasów nastolatkowych) na parówki w papilotach. Ciasto półkruche tnie się na paski i tymi paskami owija się parówki, po czym piecze sie je na złoty kolor. Świetny i prosty, a dość dekoracyjny dodatek do barszczyku.
:D
Udanej imprezy

Chenia

postów: 459

14.09.2007 15:19

Dzięki kiwuś za przepisy i życzenia :-)
Będę robić pieczarkowe nadzienie, ale ciacho mam gotowe - francuskie.

kiwi

postów: 234

14.09.2007 15:15

Inne ciasto i inne nadzienie:

pół kilo mąki,
2 jaja
2 dkg margaryny
pol szklanki mleka
2 dkg drozdzy
sol

Zagnieść ciasto jak na pierogi, faszerować czymś takim:

pol kilo pieczarek przesmazyc z cebula na oleju, doprawic i juz! Zawijać jak pierożki, piec na zloty kolor

Te paszteciki są świetne i naprawdę najlepsze są na zimno ;)

A PATRYKOWI SZCZĘŚCIA I SŁODKOŚCI :)))))

kiwi

postów: 234

14.09.2007 15:09

Cheniu:)

Paszteciki z curry:

1,5 szklanki maki
2/3 szkl. margaryny pokrojonej w male kawalki
4 lyzki wody
2 lyzki oleju
ok. 250 g. marchewki, ziemniakow, pietruszki pokrojonych w kostke
mala cebula
2 zabki czosnku
szczypta: curry, kurkumy, kminku,
pol lyzeczki musztardy ziarnistej
5 lyzek wywaru z warzyw lub wody

Mąkę rozetrzec palcami z margaryną, dodać wodę, wymieszać na miękkie ciasto. Wstawić do lodówki na 30 min.
Rozgrzać w rondlu olej, wrzucić warzywa, pokrojoną cebulę i czosnek i smażyć 2 min. mieszając. Dodać przyprawy, wlać wywar, doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok 20 min. aż płyn się wchłonie a warzywa będą miękkie. Ostudzić.
Ciasto rozwałkować i nadziewać jak pierogi. Ułożyć na blaszcze do pieczenia. Piec 30 min. w 200 st. aż się zrumienią. Pyszne na cieplo ale na zimno też świetne:)

marieta5

postów: 495

14.09.2007 12:35

No cóż, nie mam zbyt dużego doświadczenia w robieniu barszczu, ani dodatków do niego :D Ale mogę Ci polecić stronkę www.gotowanie.wkl. pl - dużo fajnych przepisów i pomysłów, na pewno znajdziesz jakiś jakiś dla siebie :DA co do barszczu Agnieszki, też chciałam go zrobić, jednak wyszło jak wyszło...

Chenia

postów: 459

13.09.2007 21:40

Tym razem na urodzinową imprezę rodzinną jako ciepłe danie mam zamiar przygotować barszczyk z grzybowymi mufinkami, ziemniaczanymi mufinkami i pasztecikami z ciasta francuskiego. Macie jakieś fajne przepisy na farsz do pasztecików, albo inne dodatki do barszczu? Albo sprawdzone przepisy na barszcz - planuję wykorzystać przepis Pary w kuchni, ale kto wie... jestem otwarta na propozycje :-)