Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Witam >

Czesc!

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

To bedzie zdecydowanie dobry wybor.

kamilawroc, 21.10.2017 | czytaj dalej


Grill elektryczny >

Grill elektryczny to świetny pomysł ja taki kupiłam sobie w tym roku...

kuchareczka2, 21.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1975, wpisów: 29958
najnowszy wpis: 21.10.2017 23:10

Mamy 27180 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Demiglas

maupa

postów: 1

17.06.2009 02:01

Demiglas _ Pieczone kości cielęce - około 3 kg
Cebula biała - ok . 2,5 kg
świeży rozmaryn
czosnek całe główki - 3 szt
majeranek
szałwia
Sól lub sos sojowy i ............ - peper.
liscie laurowe
marchew
pęczek natki

zalać wodą do przykrycia na równo i zaagotować .

od zagotoania zmniejszyć ogien- i niech sobie pyka nawet pół dnia ..dolwając wody co jakiś czas .... odcedzić

To jest demi glace.

Ogień

postów: 18

05.02.2009 21:16

Można, ale żeby spróbować jak powinien smakować trzeba się trochę poświęcić. Zresztą w U.K. można kupić wszystko, a w R.P. - nie. I bardzo dobrze, bo nie wszystko powinniśmy zjadać.

misiu265

postów: 9

22.10.2008 02:13

lepiej kupic w sklepie gotowy

Ogień

postów: 18

08.10.2008 22:43

Witaj droga Pylasiu. Demiglace to nic innego jak odparowany do konsystencji syropu smak wygotowany z upieczonych kości cielęcych z dodatkiem warzyw,białego wina i ziół. Jest to proces czasochłonny(ok.12g.), ale dość prosty. Z Twoich wypowiedzi (przeczytałem parę) wnioskuję ze jesteś niezłą kucharką, więc powinnaś sobie poradzić. Lecz jeśli będziesz miała takie życzenie podam Ci ten przepis w całości. Pozdrawiam.

alicka

postów: 134

18.04.2008 20:12

klikasz na kuchniotekę, później w wyszukiwarce przepisów wystukujesz demiglas (w rubryce składnik), wyskakują tylko 3 przepisy z czego 2 właśnie szefów kuchni (przed chwilą sprawdziłam)

zakładka KUCHNIOTEKA jest rewelacyjna,jedyny minus,że nie wszystkie przepisy są cały czas więc gdy przepis przypadnie mi do gustu a w danym momencie nie mam czasu go zrobić to do worda i tak mam pod rękom przepis który mnie zainteresował

post edytowany 2 razy, ostatnio 18.04.2008 20:22

Pylysia

postów: 14

18.04.2008 16:50

alicka napisała 07.04.2008 13:17:
ten przepis można łatwo znaleźć w wyszukiwarce przepisów wystarczy wpisać demiglas i gotowe :)
Dzięki za poradę, ale nie udało mi się znaleść przepisu. Owszem wyraz demiglas użyto w wielu przepisach lecz nigdzie nie znalazłam tego czeo szukam. :)

alicka

postów: 134

07.04.2008 13:17

ten przepis można łatwo znaleźć w wyszukiwarce przepisów wystarczy wpisać demiglas i gotowe :)

Pylysia

postów: 14

27.03.2008 13:01

szefowie kuchni użyli sosu demiglas ( z pieczonych kości cielęcych). Jestem zainteresowana tym przepisem.
Będę wdzięczna za jego podanie.
Pozdrawiam :)