Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

ostatnio na forum >>

remont kuchni >

postanowiliśmy z żoną wymienić w końcu meble w kuchni. Zleciliśmy to stolarzowi...

1992Tomasz, 18.12.2017 | czytaj dalej


Czajnik >

Jaki czajnik polecacie? Elektryczny czy tradycyjny. Nie ukrywam że tradycyjne bardzo mi...

Wanda2017, 18.12.2017 | czytaj dalej


Przepisy na swieta >

Dla mnie w święta obowiązkowo musi być bigos i tradycyjna polska sałatka...

temptinglook, 17.12.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 2014, wpisów: 30169
najnowszy wpis: 18.12.2017 12:11

Mamy 27422 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Kącik zdrowia

FORUM kuchnia+ CZOSNEK KISZONY I CZOSNEK NIEDŹWIEDZI

bez

postów: 6

22.02.2012 10:31

Ja uwielbiam właśnie ten smak i zapach. Często dodaję czosnku niedźwiedziego do twarożku

solveko

postów: 1

13.02.2012 16:57

CZOSNEK NIEDŹWIEDZI kiszony z Kaukazu
Jako zwiastun wiosny pojawia się dość wcześnie. Czasami już w marcu można znaleźć pierwsze delikatne listki wychodzące z ziemi. Legenda mówi, że swoja nazwę zawdzięcza budzącym się ze snu zimowego niedźwiedziom. Po przebudzeniu to właśnie temu leśnemu czosnkowi niedźwiedzie zawdzięczają szybki powrót sił witalnym stanowiąc ich pierwsze pożywienie.
Czosnek niedźwiedzi jest kiszony w rejonie Kaukazu według tradycyjnych receptur z wykorzystaniem naturalnych składników . Sam czosnek niedźwiedzi zbierany jest w rejonach górskich wolnych od zanieczyszczeń gdzie zarówno żyzna gleba jak czysta woda ma wpływ na jakość i smak rośliny.
W Europie przeżywa prawdziwy renesans. W 1992 r. został ogłoszony "rośliną roku" ze względu na wspaniałe właściwości lecznicze i nadal jest bardzo popularny. Znawcy cenią sobie ten czosnek ze względu na walory zdrowotne i smakowe. W postaci świeżej i kiszonej , drobno pokrojony jest doskonałym dodatkiem do kanapek, zup i sałatek. Często pojawia się Tradycyjnie sklepy z żywnością ekologiczną proponują klientom kiszony czosnek niedźwiedzi. Wielu lekarzy naturalistów i zielarzy doceniło jego ogromną siłę leczniczą.
Jego wartości zdrowotne są zbliżone do czosnku pospolitego jednak pod pewnymi względami wyróżnia się: Jest najbogatszą w siarkę rośliną w Europie ( 4 razy więcej od czosnku pospolitego). Zawiera aż o 30% więcej ,od czosnku pospolitego, dobrze przyswajalnego żelaza.
Czosnek kiszony z Kaukazu
O magii czosnku wiadomo od tysięcy lat - medycyna ludowa tą pospolitą bulwą od dawna leczyła wszystko, od grypy po zarazę, złych duchów nie omijając. Po wielu badaniach nad zawartością okazało się, że faktycznie czosnek ma niesamowitą moc zwalczania bakterii, wirusów i grzybów i jest świetną alternatywą dla leczenia wyniszczających organizm infekcji.
Rejon Kaukazu był znany od wieków z kiszenia i produkcji przetworów naturalnych, zdrowych, opartych na tradycyjnych recepturach. Czosnek kiszony jest jednym z najbardziej znanych. Nie bez powodu ludzie zamieszkujący tamte tereny uchodzili zawsze za zdrowych i długowiecznych. W dzisiejszych czasach robimy wszystko aby powrócić do jedzenia produktów naturalnych wolnych od chemicznych ulepszaczy i konserwantów.
Dla niektórych nieprzyjemny zapach oraz dolegliwości żołądka i wątroby zniechęcały do jedzenia czosnku. Czosnek kiszony jest dla nich rozwiązaniem. Nie tylko znosi te przykre dolegliwości ale jednocześnie zachowuje wszystkie bezcenne właściwości czosnku