Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27178 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ CZEKOLADOWO

marieta5

postów: 495

21.08.2007 15:06

Jest dużo przepisów z czekoladą. Zajrzyć do zakładki KUCHNIOTEKA, a potem CIASTA I CIASTECZKA :)

marieta5

postów: 495

21.08.2007 15:05

Czekoladowe Tiramisu z programu Jacka Sikory ('Słodki drań')
Składniki
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 żółtka
1/2 szklanki wody
szklanka cukru
250g serka mascarpone
szklanka śmietany 36%
opakowanie biszkoptów
1/2 szklanki brandy
4 łyżki kakao Gellwe
100g ciemnej czekolady

Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mascarpone i dalej ubijać. Ubić śmietanę i dodać do żółtek, cukru i serka mascarpone. Brendy dodać do kawy rozpuszczonej w syropie cukrowym. W kawie na 1 sekundę zanurzyć herbatniki lub biszkopty i układać na dnie szklanek. Przykryć kremem przygotowanym ze śmietany, żółtek, cukru, mascarpone i białek. W mikrofalówce rozpuścić czekoladę i z niej zrobić kolejną warstwę. Operację powtórzyć - krem + czekolada. Umieścić w lodówce na 5 godzin.
Przed podaniem oprószyć kakaem.

marieta5

postów: 495

21.08.2007 15:00

Składniki:
Ciasto
3/4; szklanki (170g) masła w temperaturze pokojowej
1 1/4; szklanki (280g) cukru kryształu
1/4; szklanki (50g) brązowego cukru
2 jajka
2 łyżeczki (10ml) ekstraktu waniliowego
1/2; szklanki (125ml) wody
115 g niesłodzonej czekolady cukierniczej
2 łyżeczki (10ml) rozpuszczalnej kawy espresso
1 3/4; szklanki (220g) mąki tortowej
1/4; szklanki (30g) kakao w proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka (250ml) kwaśnej śmietany

Polewa:
2 szklanki (450g) masła o temperaturze pokojowej
1 żółtko (można pominąć, jeśli ciasto będzie przechowywane w temperaturze pokojowej)
350g czekolady gorzkiej lub deserowej
2 łyżeczki (10ml) ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli
2 1/2 szklanki (275g) cukru pudru

Przygotowanie:
Ciasto:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wysmarować masłem i wysypać mąką dwie foremki o średnicy 23cm. Pokroić czekoladę na kawałki. Zmieszać w rondelku czekoladę, wodę i kawę rozpuszczalną. Podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się stopi. Odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy , ubić razem. Dodać do masy stopioną czekoladę i dobrze ubić. Mąkę, kakao, sodę i sól przesiać przez sito. Dodawać do masy na przemian z kwaśną śmietaną, cały czas ubijając. Rozłożyć taka samą ilość masy do dwóch foremek. Piec 25-30 minut. Sprawdzić czy patyczek wkłuty w środek ciasta jest po wyjęciu suchy. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na 15 minut, potem wyjąć ciasto z foremek i odstawić na talerzach do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:
Pokroić czekoladę na kawałki. Stopić w rondelku na małym ogniu lub w misce na parze. Odstawić do ostygnięcia. Ubić masło na puszystą masę. Ewentualnie dodać żółtko. Dolać stopioną, ostudzoną czekoladę. Dodać ekstrakt waniliowy , sól i cukier puder. Ubijać do uzyskania gładkiej, puszystej masy.

Na krążek ciasta nałożyć warstwę polewy i rozsmarować. Nałożyć i przycisnąć drugi krążek. Rozsmarować na wierzchu warstwę polewy, potem posmarować polewą boki. Wstawić ciasto do lodówki, by polewa zastygła. Można też pozostawić w temperaturze pokojowej (wówczas pominąć w przygotowaniu żółtko).

Tutaj przepis z programu Anny Olson

post edytowany 1 raz, ostatnio 21.08.2007 15:03

lili

postów: 20

20.08.2007 20:49

juz to gdzies wczesniej pisalam ze najlepszy i najprostszy do zrobienia jest mus czekoladowy Jamiego Oliviera.przepis w jednej z jego ksiazek.jutro ci napisze jak nie masz.pycha!

szczynszyl

postów: 2

18.08.2007 20:47

Szukam przepisu na coś dobrego czekoladowego, koniecznie bez owoców. Jakieś ciasto, deser, trunek. Znalazłam dobrą czekoladę na gorąco.
Chciałam by to było łatwe do zrobienia,ale nie murzynek i blok czekoladowy, a przepisów jest niewiele.
Może ktoś zna coś fajnego?