Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27176 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Czekam na kabaczki - przepis na kabaczki po grecku

mozaika

postów: 58

08.06.2007 10:02

Marieto, jak lubisz cukinię (lub kabaczka - ja wolę właśnie jego) to jeszcze jeden przepis:
Cukinię lub kabaczka po czynnościach wstępnych (mycie, obieranie, usunięcie gniazd nasiennych) kroimy na niezbyt duże kawałki i dusimy w dużym garnku wraz z zeszkloną cebulą. Dodajemy paprykę też pokrojoną. Pod koniec duszenia dodajemy pomidory (składnik niezbędny) i w ogóle wszystko, co nam tylko przyjdzie do głowy: ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową czy kalafiora, pokrojone parówki ew. pozostałości z obiadowej pieczeni - naprawdę niczym się nie ograniczajcie! Nadaje się praktycznie każde warzywo, mięso, a nawet ryba (rybę dodałam surową na wierzch i dusiła się na małym ogniu, wtedy już nie można mieszać, bo się rozpadnie, ale można też osobno usmażyć, upiec lub ugotować rybę i podać ja z tym kabaczkiem tak jak po grecku).

marieta5

postów: 495

04.06.2007 14:09

Za bakłażanem nie przepadam, ale chętnie wypróbuję przepis z cukinią (zrobię wszystko, byle tylko Mariusz nie gotował... - tego nie da się jeść!! ;)

jacek1f

postów: 2296

04.06.2007 09:40

ale to nie można porównywać - w żadnym wypadku. Placki ziemniaczane , takie jak w Polsce, podbijają od razu Kreteńskie podnibienia:-)
Cukiniowe, bakłążanowe i kabaczkowe dobrze jest doprawić mocniej piperzem i kumino i oregano.

mozaika

postów: 58

03.06.2007 23:43

Próbowałam kiedyś zrobić placki z cukini, ale nie smakowały mi tak, jak ziemniaczne. Moje ziemniaczne są uwielbiane przez wszystkich krewnych i znajomych, lubią się wpraszać na to danie
:D
Te z cukini wyszły mi dość mdłe, ale przepis na takie z dodatkiem fety (którą bardzo lubię) wypróbuję. Dziękuję

Chenia

postów: 459

03.06.2007 20:35

Zawsze można zrobić leczo z cukini... jak placki nie wyjdą

jacek1f

postów: 2296

03.06.2007 12:53

Niestey, zdoswiadczenia wiem, ze trzeba dodac mąki - tylko do odpowiedniej gestosci, ale trzeba.
Włoska opcja, to dodatek uartego sera dobrego - tez, tylko do sklejenia. Same zawsze sie rozwalą.

Przyklad z fetą:
/////////////
Placuszki z cukini i fety - autor BAJADERKA

3 srednie cukinie, starte na tarce o grubych oczkach
1 lyzeczka soli

3 duze jajka
1 szklanka startej na tarce fety
1 zabek posiekanego czosnku
1 szalotka, posiekana
troszke swiezej miety lub oregano
3 lyzki maki
sol, pieprz do smaku - sol moze byc zbedna w zaleznosci od tego jak slona
jest feta

Cukinie wymieszac na durszlaku z sola, zostawic na godzine. Dobrze odcisnac,
przelozyc do miski. Dodac reszte skladnikow, wymieszac. Smazyc na oliwie (lub
masle) z obu stron na rumiano.

JA:
masa była dość rzadka wiec dosypałam do środka bułki tartej
noi rzecz jasna dodałam chili
//////////

Chenia

postów: 459

03.06.2007 12:43

Cukinki i bakłażany lubię smażyć jak kotlety w jajku i bułce tartej. Ale nie wychodzą mi za bardzo placki (takie jak ziemniaczane), rozpadają się lub za bardzo przywierają. Poproszę o jakieś wskazówki.

mozaika

postów: 58

02.06.2007 19:12

Z bakłażanem nie próbowałam
:D
Ale spróbuję na pewno jak tylko się pojawią

jacek1f

postów: 2296

02.06.2007 09:36

o super. Mozna tez tak dokladnie tak samo z cukinia zrobic a i baklazan wychodzi pysznie.

mozaika

postów: 58

02.06.2007 01:00

Kabaczka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i trzemy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy pół szkalnki oliwy, wrzucamy 2 drobno posiekane cebule i mieszamy aż się ładnie zeszklą. Dodajemy startego kabaczka i dusimy całość na małym ogniu, nie zapominając o pomieszaniu od czasu do czasu. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory (ilość zależy od naszych upodobań) i dusimy dalej, aż wszystko stanie się jednolitą masą. Solimy i pieprzymy do smaku (ja lubię dość ostre), można dodać też sproszkowaną paprykę. Świetnie smakuje na gorąco z młodymi ziemniakami, ale równie dobre na zimno z bułką.
:D
Smacznego!
PS Następne przepisy na kabaczka niebawem :)