Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jak chcesz to możesz sobie zainwestować w taki termometr i myślę, że...

B.Sadowska80, 20.10.2017 | czytaj dalej


kuchnia - ustrój >

Wszystko oczywiscie odgrywa jakas tam role. Ja osobiscie stawiam bardziej na dodatki...

marlenawwa, 19.10.2017 | czytaj dalej


Diety >

Sprawdź tabletki na odchudzanie może pomogą, ale polecam też stosować jakąś dietę.

Bubax, 19.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29954
najnowszy wpis: 20.10.2017 14:33

Mamy 27177 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wszystko o... kuchni+

FORUM kuchnia+ Czego brakuje mi w programie KuchniaTV ?

kamil

postów: 283

20.02.2011 19:29

BAŚKA napisała 20.02.2011 12:57:
Cieszę się bardzo że jest program Kuchnia TV.Jest w niej bogactwo i różnorodność przepisów.Laaaata wstecz jeżdżąc do innego miasta,odwiedzałam księgarnie,aby dostać książkę kulinarną.Czasy zmieniły się.Ale zmieniło się też i moje życie.W związku z moją i męża chorobą--2 zawały--często szukam dań dietetycznych,z małą zawartością tłuszczu,dań drobiowych.Muszę uczyć się na nowo gotować.I chyba tego mi trochę brakuje.
a to masz program atelerier smaku, bez cukru i bez glutenu. Akurat ja tego nie znoszę, ale w tej sytuacji program jest jak znalazł. Dietetyczne dania masz też praktycznie we wszystkich innych programach, gdzie robi się akurat sałatki, ryby, owoce morza, etc..

BAŚKA

postów: 9

20.02.2011 12:57

Cieszę się bardzo że jest program Kuchnia TV.Jest w niej bogactwo i różnorodność przepisów.Laaaata wstecz jeżdżąc do innego miasta,odwiedzałam księgarnie,aby dostać książkę kulinarną.Czasy zmieniły się.Ale zmieniło się też i moje życie.W związku z moją i męża chorobą--2 zawały--często szukam dań dietetycznych,z małą zawartością tłuszczu,dań drobiowych.Muszę uczyć się na nowo gotować.I chyba tego mi trochę brakuje.

androgynes

postów: 11

18.02.2011 22:16

olaLU napisała 18.02.2011 22:13:
Zgadzam się z Tobą, Anthony jest genialny i mam nadzieję na kolejne sezony. Bardzo lubię też brytyjski program z Sue Perkins i Giles'em Coren, bawią, ale też ciekawie opowiadają historie kulinarną. Mam nadzieje na więcej nowych i ciekawych programów i filmów bo smacznie się ogląda;)
Programy z Sue i Gilles'em są doskonałe! Nie raz uśmialam się prawie do łez.
Są strasznie przekonywujący, rozkłada mnie ich zaangażowanie i boska mimika!

olaLU

postów: 1

18.02.2011 22:13

Zgadzam się z Tobą, Anthony jest genialny i mam nadzieję na kolejne sezony. Bardzo lubię też brytyjski program z Sue Perkins i Giles'em Coren, bawią, ale też ciekawie opowiadają historie kulinarną. Mam nadzieje na więcej nowych i ciekawych programów i filmów bo smacznie się ogląda;)

androgynes napisała 18.02.2011 22:00:
Top Chef i Top Chef 2 - genialność :) Obejrzałam chyba każdy odcinek. Proszę o kolejne edycje. Ogólnie świetnie ogląda się dobrą rywalizację uzdolnionych kucharzy (z małym akcentem ich relacji interpersonalnych). Tym bardziej, że programy są rewelacyjnie przemyślane i zmontowane.
Oby jak najwięcej reality show na światowym poziomie.

No i ciągle powtarzane są te same odcinki wypraw Anthony'ego w "Bez rezerwacji" - czy jest szansa na kolejne, nowsze sezony?

Ostatnimi czasy właściwie kanał KuchniaTV jest chyba najczęściej oglądanym przeze mnie kanałem telewizyjnym. Czyli trzyma poziom (z małymi wyjątkami jak nudnawe i powolne w "akcji" Koszer Macher)!

androgynes

postów: 11

18.02.2011 22:00

Top Chef i Top Chef 2 - genialność :) Obejrzałam chyba każdy odcinek. Proszę o kolejne edycje. Ogólnie świetnie ogląda się dobrą rywalizację uzdolnionych kucharzy (z małym akcentem ich relacji interpersonalnych). Tym bardziej, że programy są rewelacyjnie przemyślane i zmontowane.
Oby jak najwięcej reality show na światowym poziomie.

No i ciągle powtarzane są te same odcinki wypraw Anthony'ego w "Bez rezerwacji" - czy jest szansa na kolejne, nowsze sezony?

Ostatnimi czasy właściwie kanał KuchniaTV jest chyba najczęściej oglądanym przeze mnie kanałem telewizyjnym. Czyli trzyma poziom (z małymi wyjątkami jak nudnawe i powolne w "akcji" Koszer Macher)!

geniuszek

postów: 2

18.02.2011 13:12

mi wszystko pasuje ale program koszer macher mnie trochę denerwuję

ursi5

postów: 219

02.01.2011 15:39

A ja myślę, że głównym przesłaniem tego kanału jest przekazywanie wiedzy kulinarnej. Filmy oglądam na innych kanałach.

Ankarol

postów: 39

01.01.2011 09:12

Wracam do tematu filmowego a dokładniej emisji filmów fabularnych na kanale kuchnia.tv.
Wielkie podziękowania za film "Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek".

BRAWO, BRAWO, BRAWO

I proszę o więcej filmów z kuchnią w tle, mogą być nadawane nawet po północy zaś w wieczorami niech dalej będą emitowane po raz "enty", zafajdane, beznadziejne i niczego nie wnoszącego australijskie produkcje dla rzekomych znawców sztuki kulinarnej i wszelakiej, jak choćby 560705

Znów polubiłam kanał kuchnia.tv

cytryna

postów: 2

03.11.2010 17:43

zdecydowanie brakuje programu Bitchin Kitchen :/

560705

postów: 35

03.11.2010 16:28

jasne; wiem, że mój wpis był niegramatyczny; inteligentna "łatka" !; dziękuję za zwrócenie uwagi; pozdrawiam

miska

postów: 64

02.11.2010 22:18

Niegramatycznie napisane posty da się edytować i poprawiać. Ja na przykład do swoich wstawiłam dwie zapomniane kropki i jeden przecinek.
Pozdrawiam :)

560705 napisała 02.11.2010 20:21:
jak tak dalej pójdzie, to "poszłem" lub "umią", powszechnie używane, uznacie za "dopuszczalne (..) pewne odchylenia, które mieszczą się w normie użytkowej"; lepiej byłoby chyba gdyby tyle energii polemicznej użyłybyście dla popularyzacji dobrego języka zamiast złego; pozdrawiam.

560705

postów: 35

02.11.2010 20:21

jak tak dalej pójdzie, to "poszłem" lub "umią", powszechnie używane, uznacie za "dopuszczalne (..) pewne odchylenia, które mieszczą się w normie użytkowej"; lepiej byłoby chyba gdyby tyle energii polemicznej użyłybyście dla popularyzacji dobrego języka zamiast złego; pozdrawiam.

miska

postów: 64

02.11.2010 17:31

Witam raz jeszcze,
na stronie, której adres podałam, gruntownie objaśniono różnicę między dialektyzmem/wyrażeniem gwarowym, a regionalizmem. Słowo "szmalec" zostało zakwalifikowane jako regionalizm. Nie wiem, dlaczego taki nacisk kładziesz na "literackość"/"nieliterackość" cytowanej wypowiedzi - język tłumaczenia w programie nie musi być językiem wzorcowym, choć oczywiście nie może być niepoprawny. Dopuszczalne są pewne odchylenia, które mieszczą się w normie użytkowej. Dzięki temu język mówiony jest barwny. Podaj proszę jedno wiarygodne źródło, które słowu "szmalec" nadaje kwalifikator "niepoprawnie" - bardzo cenię merytorycznie uzasadnione wypowiedzi. W programie nikt nie powiedział "ubrać płaszcz" - tak się mówi na południu Polski, ale powszechnie takie sformułowanie uznawane jest za błąd i nie mieści się w normie. A "szmalec" się mieści, podobnie jak np. "chałat". Nie wiem czemu mielibyśmy językowi przekładu odmawiać pewnego urozmaicenia. Nie popadałabym jednak w przesadę i nie żądałabym w związku z tym, żeby cały odcinek był czytany w jidysz. Pozdrawiam

post edytowany 1 raz, ostatnio 02.11.2010 18:20

Ola_D

postów: 308

02.11.2010 16:23

Jest takie słowo - a przynajmniej tak podaje SJP:
szmalec

Jest to forma potoczna, ale w żadnym razie nie jest określona jako niepoprawna.
Język, jakim mówią bohaterki programu też jest potoczny, potoczny jest więc język polskiego przekładu.

Pozdrawiam,
OlaD

560705 napisała 02.11.2010 15:59:
Witam,
w poprawnym jęz. polskim ni ma słowa "szmalec"; jest tylko "smalec";

560705

postów: 35

02.11.2010 15:59

Witam,
w poprawnym jęz. polskim ni ma słowa "szmalec"; jest tylko "smalec"; nie wiem w jakim regionie Polski używa się słowa "szmalec" powszechnie, i uważane jest to za poprawne językowo, z punktu widzenia języka literackiego - może podpowiesz; owszem, jest to gwara, ale w takim razie cały tekst nie powinien być odczytany gwarą, np. śląską, góralską czy więzienną (grypsera) ? albo używamy gwary w całym tłumaczeniu (i wszystko mówimy gwarą) albo nie; dlaczego tylko w odniesieniu do "smalcu" ? jest taka stacja TVS, gdzie mówi się gwarą ale to jest konwencja stacji, która kieruje przekaz do odbiorcy śląskiego; jeżeli wszystko jest w porządku to idźmy dalej i postulujmy aby np. korespondenci regionalni Wiadomości TVP bądź Faktów TVN, swoje korespondencje wypowiadali "regionalnie"; pozdrawiam

miska

postów: 64

02.11.2010 12:12

Witam,
od kilku dni śledzę tę wymianę zdań i mam coś do dodania w tej kwestii. Regionalizm nie jest formą niepoprawną, stosuje się go w literaturze w celach stylizacyjnych. Zarzut, że forma "szmalec" jest niepoprawna, jest moim zdaniem błędny. To tak, jakby warszawiakowi zarzucać, że mówi kartofle, a nie ziemniaki. Na dodatek język tłumaczenia jest potoczny, nie literacki, więc użycie regionalizmu jest tym bardziej uprawnione. Gdyby ktoś chciał zgłębić temat, polecam stronę: http://www.gwarypolskie.uw.edu.pl/ index.php?option=com_content&task =view&id=25&Itemid=56&fte=1 (bez spacji).
Pozdrawiam

560705 napisała 29.10.2010 19:02:
niepotrzebnie się upierasz w stylu' "tak, ale..."; "szmalec", co potwierdza SJP jest regionalizmem (o czym mówi SJP i odsyła do poprawnej formy), czyli szczególną formą nieliterackiej i niepoprawnej polszczyzny i jego użycie, kiedy całość tłumaczenia jest w polszczyźnie literackiej, nie można inaczej tłumaczyć, jak delikatnie mówiąc, niechlujstwem tłumacza/lektora i ostatecznie stacji; pozdrawiam

post edytowany 1 raz, ostatnio 02.11.2010 12:18

560705

postów: 35

29.10.2010 19:02

niepotrzebnie się upierasz w stylu' "tak, ale..."; "szmalec", co potwierdza SJP jest regionalizmem (o czym mówi SJP i odsyła do poprawnej formy), czyli szczególną formą nieliterackiej i niepoprawnej polszczyzny i jego użycie, kiedy całość tłumaczenia jest w polszczyźnie literackiej, nie można inaczej tłumaczyć, jak delikatnie mówiąc, niechlujstwem tłumacza/lektora i ostatecznie stacji; pozdrawiam

Ola_D napisała 28.10.2010 19:41:
To prawda - pomyliłam się, zamiast sprawdzić w słowniku, "poległam" na znaczeniu najpowszechniejszym.

Wciąż jednak uważam, że tłumaczenie - a raczej powtórzenie po wersji oryginalnej "schmaltz" było w opracowaniu słuszne, ponieważ w naszym kręgu kulturowym "smalcem" nie określa się tłuszczu z kurczaka - tym bardziej zbieranego z rosołu z kury.

A wracając do polskobrzmiącego "szmalcu" - to też wspomina o nim SJP, i to wcale nie z odnośnikiem "niepoprawne".

Pozdrawiam,
OlaD

Ola_D

postów: 308

28.10.2010 19:41

To prawda - pomyliłam się, zamiast sprawdzić w słowniku, "poległam" na znaczeniu najpowszechniejszym.

Wciąż jednak uważam, że tłumaczenie - a raczej powtórzenie po wersji oryginalnej "schmaltz" było w opracowaniu słuszne, ponieważ w naszym kręgu kulturowym "smalcem" nie określa się tłuszczu z kurczaka - tym bardziej zbieranego z rosołu z kury.

A wracając do polskobrzmiącego "szmalcu" - to też wspomina o nim SJP, i to wcale nie z odnośnikiem "niepoprawne".

Pozdrawiam,
OlaD

560705

postów: 35

27.10.2010 21:24

mylisz się Olu_D; zachęcam do zajrzenia do słownika jęz. polskiego, np. pod red. prof. M. Szymczaka (PWN, W-wa 1989 tom III str. 264); smalec to "...tłuszcz jadalny pochodzenia zwierzęcego, najczęściej otrzymywany z sadła lub słoniny wieprzowej; smalec wieprzowy, gęsi..."; to, że w naszym kręgu kulturowym, zazwyczaj jest on "wieprzowy" nie oznacza, że "tylko wieprzowy"; np. gęsi smalec jest powszechnie używany w kuchni żydowskiej; pozdrawiam

Ola_D

postów: 308

25.10.2010 10:23

Bo to nie był "smalec", tylko "schmaltz" - jak za chwilę zostało powiedziane:
"To tłuszcz z kurczaka, który zbieramy z wierzchu rosołu."
SMALCU nikt nigdy w żydowskiej kuchni nie używał, bo to tłuszcz wieprzowy...

Pozdrawiam,
OlaD

560705 napisała 22.10.2010 20:08:
21.10.2010 godz. 19.00 - program "Półka z książkami"; program nawiązujący do przepisów kuchni żydowskiej; lektorka z wdziękiem (chyba z szacunku do jęz. jidysz) była uprzejma używać wyrażenia "szmalec" sądząc być może, że polski "smalec" to jakiś makaronizm;

Pozdrawiam

560705

postów: 35

22.10.2010 20:08

21.10.2010 godz. 19.00 - program "Półka z książkami"; program nawiązujący do przepisów kuchni żydowskiej; lektorka z wdziękiem (chyba z szacunku do jęz. jidysz) była uprzejma używać wyrażenia "szmalec" sądząc być może, że polski "smalec" to jakiś makaronizm;

Pozdrawiam

Ola_D napisała 13.10.2010 09:50:
Dzień dobry,

w kwestii "niechlujności" i "kwaśności" odsyłam do Słownika Języka Polskiego - można je tam znaleźć;

w kwestii "kminku zamiast kminu" - do innych stacji telewizyjnych emitujących programy kulinarne - w Kuchni.tv ten błąd nie występuje.
Jeśli jednak ktoś go u nas zauważy i da nam o tym znać - gwarantuję, że w tej samej chwili zakończymy współpracę z tłumaczem, który nie zna podstaw kulinariów.

Pozdrawiam,
OlaD

Ola_D

postów: 308

18.10.2010 09:27

Dzień dobry,

pisaliśmy już o tym serialu w 2008 roku (kiedy miał premierę na naszej antenie) - również o tym, dlaczego tak długie fragmenty są pozostawione bez tłumaczenia.
Całość dyskusji w wątku "Uwagi odnośnie do tłumaczenia", dla ułatwienia kopiuję tutaj fragment dyskusji istotny w tej rozmowie:

04.03.2008 14:18
Witaj marghe,

prosiłam tłumacza o sprawdzenie fragmentów, o których wspomniałaś.
Na początek muszę zaznaczyć, że KUCHARZE ŚWIATA są dość specyficznym serialem, szczególnie w kwestii opracowania. Mianowicie dystrybutor przekazał nam wyłącznie skrypty do angielskiego tekstu narratora i kategorycznie ZABRONIŁ tłumaczyć jakiekolwiek słowa któregokolwiek z kucharzy. Nic na to nie poradzimy, dlatego między innymi nieraz słychać, że bohater programu coś mówi, a nie jest to tłumaczone. Tłumaczone są wyłącznie słowa amerykańskiej komentatorki/narratorki.
Między innymi stąd brak tłumaczenia kwestii dot. mięsa do sałatki.
(...)
Muszę przyznać, że mieliśmy sporo kłopotów z opracowaniem tej serii, głównie ze względu na jej specyfikę, o której pisałam. Również w związku z tym pytaliśmy dystrybutora, jak sobie poradzić z długimi fragmentami pozostawionymi bez angielskiego komentarza. I jak już pisałam - dostaliśmy bardzo wyraźne zalecenie, żeby tłumaczyć wyłącznie słowa narratorki, niezależnie od wszystkiego.

Pozdrawiam,
Ola_D

560705 napisała 15.10.2010 19:04:
To proszę obejrzeć program "Wspaniali kucharze"/"Kucharze Świata" (emisja 18.00 15 pażdziernika 2010) - tam w ogóle nie ma tłumaczenia (prawie)

Pozdr...

post edytowany 1 raz, ostatnio 18.10.2010 09:28

560705

postów: 35

15.10.2010 19:04

To proszę obejrzeć program "Wspaniali kucharze"/"Kucharze Świata" (emisja 18.00 15 pażdziernika 2010) - tam w ogóle nie ma tłumaczenia (prawie)

Pozdr...

Ola_D napisała 13.10.2010 09:50:
Dzień dobry,

w kwestii "niechlujności" i "kwaśności" odsyłam do Słownika Języka Polskiego - można je tam znaleźć;

w kwestii "kminku zamiast kminu" - do innych stacji telewizyjnych emitujących programy kulinarne - w Kuchni.tv ten błąd nie występuje.
Jeśli jednak ktoś go u nas zauważy i da nam o tym znać - gwarantuję, że w tej samej chwili zakończymy współpracę z tłumaczem, który nie zna podstaw kulinariów.

Pozdrawiam,
OlaD

Ola_D

postów: 308

13.10.2010 09:50

Dzień dobry,

w kwestii "niechlujności" i "kwaśności" odsyłam do Słownika Języka Polskiego - można je tam znaleźć;

w kwestii "kminku zamiast kminu" - do innych stacji telewizyjnych emitujących programy kulinarne - w Kuchni.tv ten błąd nie występuje.
Jeśli jednak ktoś go u nas zauważy i da nam o tym znać - gwarantuję, że w tej samej chwili zakończymy współpracę z tłumaczem, który nie zna podstaw kulinariów.

Pozdrawiam,
OlaD

560705

postów: 35

12.10.2010 22:39

jasne Olu_D, że przekręciłem nazwisko Anne, zamieniając jedną samogłoskę na na inną; przepraszam (przede wszystkim sama właścicielkę nazwiska); niestety, swoją wypowiedzią potwierdzasz to, o czym piszę; przyjmij bowiem do wiadomości, że w jęz. polskim nie istnieje "niechlujność", którą się posługujesz, a jest "niechlujstwo"; tak jak nie ma "kwaśności" a jest "kwaskowatość" ew. "kwasota"; "kultura -ości", jak w wielu innych programów telewizyjnych / radiowych, jest nagminna; lektorzy (tłumacze?!) używają słów które, w jęz. polskim, nie istnieją; przy czym owi lektorzy / tłumacze, prawdopodobnie, nie wiadomo dla czego, mają o sobie b. dobre mniemanie ("jestem profesjonalistą"); popełniają nie tylko koszmarne błędy językowe, ale nie widzą różnicy, w tłumaczeniu, np. między "kminkiem" a "kminem"; mogę tu wymieniać przykłady bez końca, tyle, że tym wpisem nikogo nie nauczę "polskiego"; Dorn chyba miał rację rozróżniając "wykształciuchów" a contrario ludzi wykształconych; lektorzy / tłumacze biorą za swoją pracę pieniądze i jeśli popełniają, jako tzw. humaniści, kardynalne błędy językowe czy "tłumaczeniowe", to źle wykonują swoją pracę; a stacja telewizyjna, która takich "profesjonalistów" wynajmuje, jest nieprofesjonalna; wiem, ze większości tego, na co zwracam uwagę zupełnie nie interesuje ('wykształciuchy"); m. zdaniem jednak forma przekazu jest równie ważna co jego treść; pozdrawiam

12.10.2010 14:57

 

Witam

Informacja dla yurqa, program Top Chef pojawi się na antenie Kuchni.tv w przyszłym roku. Niestety nie możemy powiedzieć jeszcze kiedy dokładnie to nastąpi.
pozdrawiam

Ola_D

postów: 308

08.10.2010 14:36

560705 napisała 08.10.2010 07:17:
brakuje mi wielu przepisów z dobrych programów np. "W interesie mięsożercy" - czy przepisy te są nie modne; albo przepisy Anne Longbein - jedne są, drugich nie ma; jest jakieś kryterium wyboru, czy losowość ? poza tym są niechlujnie pisane - co innego program - co innego przepis
Jeśli chodzi o Annabel Langbein - "niechlujność pisania" dotyka, jak widać, nie tylko "przepisopisaczy".
Wybór i zestaw przepisów na naszej stronie zależał do samej Annabel, bądź producenta jej programu - bo taki zestaw do tej serii przepisów dostaliśmy od dystrybutora i zostały one dokładnie przetłumaczone.

A przepisy do "W interesie mięsożercy" są jak najbardziej w modzie i znajdą się na naszej stronie już w przyszłym tygodniu.

Pozdrawiam,
OlaD

adaiza

postów: 11

08.10.2010 09:00

Bardzo interesuje mnie kuchnia staropolska. Z tego co wiem, to program dr Rusaka jest emitowany ale rzadko, a naprawdę zależy mi na poznaniu tej jakże wspaniałej, zapomnianej już często kuchni. Taka klasyka powinna być bazą startową do poznawania dalszych tajników gotowania. Poza tym prowadzący bardzo interesująco opowiada o wszystkim i z taką pasją.

560705

postów: 35

08.10.2010 07:17

brakuje mi wielu przepisów z dobrych programów np. "W interesie mięsożercy" - czy przepisy te są nie modne; albo przepisy Anne Longbein - jedne są, drugich nie ma; jest jakieś kryterium wyboru, czy losowość ? poza tym są niechlujnie pisane - co innego program - co innego przepis

mag

postów: 17

07.10.2010 14:51

Brakuje mi Huberta Rusaka i jego programu o przyrządzaniu dziczyzny - wydaje mi się, że o kuchni staropolskiej też miałby wiele do powiedzenia :) (jak ktoś nie oglądał jego program jest w cyklu "ostoja", pr 2, tylko nie wiem czy aktualnie leci)

yureq

postów: 6

04.10.2010 08:31

Ja bym chciał Top Chefa z telewizji Bravo w USA. Program fenomenalny ale przydałoby się dobre polskie tłumaczenie.

Albertine

postów: 11

04.10.2010 08:16

Na przykład słynna uczta u Wierzynka wydana z okazji zjazdu monarchów, (która trwała według Jana Długosza 21 dni). Taki program opisujący dawną kuchnię polską byłby rzeczywiście mile widziany.

Albertine

postów: 11

04.10.2010 07:55

A propos dawnej kuchni polskiej to ja wiem tylko, że w dawnych czasach w Polsce jadało się dość ostrożnie, były takie specjalne osoby na dworze króla od podawania i próbowania napojów - podczaszy, jadało się na srebrnych zastawach i piło się przednie trunki ze srebrnych kufli często pokażnych rozmiarów. Król sam polował w swoich ogromnych puszczach i wydawano słynne na pół Europy uczty.

hanouk

postów: 21

03.10.2010 00:26

brakuje mi sensownego ułożenia programów w ciągu doby , te programy z fajnymi przepisami są późno w nocy , a o normalnej porze jakieś dziwolągi : serial kreskówka barman- co to jest?, Kuroniowie rozgryzają aż zęby bolą - niestety nie maja tego talentu co ojciec , gdzie jest Para w kuchni- świetny, dowcipny i z rewelacyjnymi przepisami , Adam po pracy - może nie wielokolorowy ale znakomicie pokazane gotowanie, dobre przepisy bez udziwnień , Mamamryla dlaczego tylko w nocy - klasa sama w sobie , Julie gotuje - świetnia kwintesencja lekkości francuskiej- która pojawia się nagle , nawet bez umieszczenia w programie.Dlaczego odchodzi sie od fajnych, wartościowych programów a pojawiają się jakieś dziwolągi. Trochę szkoda bo coraz rzadziej oglądam ten kanał ,

560705

postów: 35

02.10.2010 22:24

Ankarol napisała 02.10.2010 10:38:
Im więcej razy powtarzana jest dana czynność zwłaszcza w TV lub w innej formie obrazkowej, tym mniej się ją utrwala w głowie. To jest typowe działnie "szumu informacyjnego". Wbrew pozorom jeśli coś ogląda się raz to więcej z tego przekazu się pamięta. To odnośnie odpowiedzi dlaczego nie widzę celu dla pokazywania kolejnego 1374 wariantu przygotowania krewetek. Zaś jeśli chodzi o inne programy okołokulinarne to właśnie winno byc ich całkiem sporo. Uważam że emisje filmów czy seriali z klimatami kuchennymi czy podobnymi są jak najbardziej uprawnione do emisji w kanale tematycznym jakim jest Kuchnia.tv.
Zupełnie i jak najbardziej uprawniona byłaby np. emisja świetnego polskiego filmu pt. "Zaklęte rewiry" bo film jest ewidentnie w temacie albo genialny film pt. "Okruchy dnia" z kapitalną rolą Anthony Hopkinsa czy Emmy Thompson. Z seriali dla przykładu mogłyby to być komediowe z dawnych lat jak choćby "Pan wzywał Milordzie?!" gdzie trochę sekretów kulinarnych pokazanych jest nieco czy zwariowana serialowa komedia pt. "Hotel Zacisze" skąd po raz pierwszy dowiedziałam się o składnikach słynnej "sałatki Waldorf'a" z odcinka pt samym tytułem.
Rozumiem że każdy ma inny gust ale pokazywanie tylko gotujących kucharzy będzie zwyczajnie nudne i mało inspirujące.
Znam to z własnego doświadczenia.
jesteś niereformowalny; czy w telewizorze masz tylko kanał kuchnia.tv ? naciśnij paluszkiem przycisk na pilocie - w ten sposób przejdziesz na jakikolwiek kanał filmowy - i pojawią się "Zaklęte rewiry" (nota bene których emisji na pewno było już kilkaset) i bądź szczęśliwy oglądając je po raz któryś z rzędu; czy do pełni szczęścia potrzebna ci jeszcze setna emisja właśnie na kanale kulinarnym ? po co żeś się go czepił ? daj komuś także oglądnąć po raz tysięczny przepis na krewetki bo na kanałach filmowych (Zaklęte rewiry) przepisów na krewet nie można znaleźć - i to może być misja dla ciebie: napisz np. do Canal + że "inspirujące" dla ciebie będzie pokazanie przepisu na krewetki po emisji filmu "Szczęki

Kulinarna Mania

postów: 18

02.10.2010 21:54

a gdzie rewolucja na talerzu? ostatnio w ogóle jej nie widziałam, a naprawde fajnie się to oglądało :)

k.tyczynski

postów: 81

02.10.2010 21:38

Mi brakuje jeszcze "Polska historia na talerzu" Średniowiecze, czasy naszych zacnych królów, renesans i inne dania z różnych epok... To by było coś, ja osobiście jestem ciekaw jak jadało się na polskich stołach w tamtych czasach...

Albertine

postów: 11

02.10.2010 10:40

W Kuchni TV brakuje mi programu "Brytyjska historia na talerzu"

Ankarol

postów: 39

02.10.2010 10:38

Im więcej razy powtarzana jest dana czynność zwłaszcza w TV lub w innej formie obrazkowej, tym mniej się ją utrwala w głowie. To jest typowe działnie "szumu informacyjnego". Wbrew pozorom jeśli coś ogląda się raz to więcej z tego przekazu się pamięta. To odnośnie odpowiedzi dlaczego nie widzę celu dla pokazywania kolejnego 1374 wariantu przygotowania krewetek. Zaś jeśli chodzi o inne programy okołokulinarne to właśnie winno byc ich całkiem sporo. Uważam że emisje filmów czy seriali z klimatami kuchennymi czy podobnymi są jak najbardziej uprawnione do emisji w kanale tematycznym jakim jest Kuchnia.tv.
Zupełnie i jak najbardziej uprawniona byłaby np. emisja świetnego polskiego filmu pt. "Zaklęte rewiry" bo film jest ewidentnie w temacie albo genialny film pt. "Okruchy dnia" z kapitalną rolą Anthony Hopkinsa czy Emmy Thompson. Z seriali dla przykładu mogłyby to być komediowe z dawnych lat jak choćby "Pan wzywał Milordzie?!" gdzie trochę sekretów kulinarnych pokazanych jest nieco czy zwariowana serialowa komedia pt. "Hotel Zacisze" skąd po raz pierwszy dowiedziałam się o składnikach słynnej "sałatki Waldorf'a" z odcinka pt samym tytułem.
Rozumiem że każdy ma inny gust ale pokazywanie tylko gotujących kucharzy będzie zwyczajnie nudne i mało inspirujące.
Znam to z własnego doświadczenia.

560705

postów: 35

01.10.2010 22:57

Ankarol napisała 29.09.2010 06:49:
W odróżnieniu od poprzedniego wpisu, mnie z kolei bardzo podobają się programy o jedzeniu i żywności czyli o materii z której później człowiek wymyśla różne dania i co z tego wynika. Jest to dużo ciekawsze i bardziej poznawcze oraz daje pewne pomysły na wykorzystywanie surowców, niż kolejny raz oglądanie Australijczyków, Kanadyjczyków czy Anglików robiących kuchnię francuską czy włoską 1374 wariant na temat krewetek, kremu brulee czy bardzo w POLSCE popularnej jagnięciny !!!!!!!!!!!!!.
Należałoby się także przyjrzeć co nieco, rodzimym produkcjom. Szefowie Kuchni to był jeden z lepszych programów ale nie ma nowych odcinków a szkoda.
Jasne że nie da się wszystkim dogodzić ale kierunek w stronę technologii żywności,skąd się ona bierze, jak ją można wykorzystywać i jak działa na ludzki organizm jest o niebo lepsze niż enty-raz pokazywanie jak się robi znaną potrawę. Szukam innnowacji i pomysłu na własną wersję potrawy a nie wykonywanie kolejnej mniej lub bardziej udanej czy udawanej kopii.
Mówimy o dwóch różnych sprawach; każdy może chcieć oglądać co chce; tyle, że jeżeli chce oglądać filmy fabularne czy seriale to ma do tego zatrzęsienie kanałów filmowych lub uniwersalnych, jeśli kreskówki to kanały dla dzieci, jeśli naukowo-poznawcze lub pseudonaukowe, to kanały typu Discovery lub Planete - i tyle; natomiast w Kuchni.tv amatorzy gotowania (i może także profesjonaliści) winni się spodziewać tych wspomnianych kolejnych 1374, na nowo odtwarzanych przepisów; tak jak amatorzy sportu szukają go w kanałach sportowych; a teraz kuchnia.tv ma ambicję być kanałem z cyklu "dla każdego cos miłego" (?!) tych już jest aż za dużo; nader dziwne byłoby gdyby np. EUROSPORT, "ni z gruszki, ni z pietruszki", zaczął transmitować programy kulinarne z udziałem np. piłkarzy; spokojnie może odpuścić sobie "nudne" przepisy w kuchni.tv i programy o medycynie oglądać np. na Discovery Science;

Ankarol

postów: 39

29.09.2010 06:49

W odróżnieniu od poprzedniego wpisu, mnie z kolei bardzo podobają się programy o jedzeniu i żywności czyli o materii z której później człowiek wymyśla różne dania i co z tego wynika. Jest to dużo ciekawsze i bardziej poznawcze oraz daje pewne pomysły na wykorzystywanie surowców, niż kolejny raz oglądanie Australijczyków, Kanadyjczyków czy Anglików robiących kuchnię francuską czy włoską 1374 wariant na temat krewetek, kremu brulee czy bardzo w POLSCE popularnej jagnięciny !!!!!!!!!!!!!.
Należałoby się także przyjrzeć co nieco, rodzimym produkcjom. Szefowie Kuchni to był jeden z lepszych programów ale nie ma nowych odcinków a szkoda.
Jasne że nie da się wszystkim dogodzić ale kierunek w stronę technologii żywności,skąd się ona bierze, jak ją można wykorzystywać i jak działa na ludzki organizm jest o niebo lepsze niż enty-raz pokazywanie jak się robi znaną potrawę. Szukam innnowacji i pomysłu na własną wersję potrawy a nie wykonywanie kolejnej mniej lub bardziej udanej czy udawanej kopii.

560705

postów: 35

28.09.2010 21:52

powoli przestaję włączać ten kanał, choć jestem fanem gotowania; przerzucam się na Travel Channel; bo tu coraz mniej już jest o gotowaniu; jakieś beznadziejne filmy, seriale czy kreskówki; coś o medycynie, jakieś durnowate teleturnieje; gdym chciał to oglądać, to przecież mam milion kanałów tematycznych: filmowych, rozrywkowych, itp., i tam poszukałbym tego typu "twórczości"; tu chciałbym wszystko o gotowaniu !!! Boże ! co za kretyn (ka) programowy tym kanałem dowodzi !!!

kamil

postów: 283

27.09.2010 20:04

mnie drażni nowa ramówka Kuchni.tv. Jest po prostu słaba i nudna. A najgorsze jest w niej, to co zwykle. Dlaczego w kuchni.tv orientalne dania gotuje amerykanin, kuchnią francuską, włoską, szwajcarską, a nawet polską zajmują się anglicy? Czemu do cholery nie może być tak, że o kuchni tajskiej opowiada mieszkaniec Tajladnii, a gotowanie po francusku uczy Francuz?

GieKa

postów: 23

01.09.2010 21:56

k.tyczynski napisał 31.08.2010 01:45:
Nie doczytałem tylko, czy będzie nowe Atelier bez czegoś tam, ciekawe bez czego tym razem :D Może bez wody, albo bez używania elektryczności, jak amisze.
Ich może nie być. Ostatnio trafiłem na ich zdjęcia na fejsbuku jak stylizują ludzi z nowej kaszubskiej telewizji.

Tak przy okazji jakże pięknej pogody wpadłem na pomysł dla następnych Inspiracji - Ogniskowe inspiracje :) Pieczenie mięsa nad ogniem jest znane od wieków. U mnie zawsze po wykopkach piekło się ziemniaki w ogniu lub w garnku. Kiedyś emaliowanym a teraz można dostać fajne i solidne żeliwne. Z tego co zauważyłem to teraz zapanowała moda na kociołki na trójnogu. Może ktoś jeszcze coś wymyśli? Np. w zeszłym tygodniu na KTV w dwóch różnych programach piekli rybę w gazetach namoczonych w wodzie i wrzuconych do ogniska. Troche odpychające ale ludziom w tv smakowało :)

k.tyczynski

postów: 81

31.08.2010 01:45

strasznie zmartwiony jestem nową "ramówką" kyv, przecież Ł'apetyt, to napompowany do przesady program, gdzie każdy gest i każde słowo prowadzącego jest sztuczne do bólu... Nie doczytałem tylko, czy będzie nowe Atelier bez czegoś tam, ciekawe bez czego tym razem :D Może bez wody, albo bez używania elektryczności, jak amisze.

Bitchin' Kitchen - z tego co widziałem na YT, to dno totalne, jak program na 4 Adam i ktoś tam, i oni mają głupie zadania ;/

Co do programów Marthy Stewart, to ciekawe, czy będą one nadawane tak samo z półrocznym opóźnieniem, dzisiaj był odcinek o robieniu wydmuszek z jajka :D

GieKa

postów: 23

30.08.2010 22:01

Są już zapowiedzi co będzie można zobaczyć jesienią w Kuchni.tv. Rzuciłem okiem na wcześniejsze wypowiedzi w tym wątku i niestety szefostwo ktv nie skorzystało z żadnej z sugestii.

Lychon99

postów: 1

29.08.2010 03:45

Wywalic program tj.''Teraz Brygida'' , bo jak widze ten program to mi telewizor szwankuje . Za to dać wiecej Anthony'ego Bourdain 'a , Jamie'go Oliver'a ,itp.itd., a może jakis program pana Roberta Sowy??:):):)

560705

postów: 35

28.08.2010 14:02

piani napisała 25.03.2010 19:44:
Mnie sie marza programy pokazujace kuchnie francuska czy wloska zrobione przez Wlochow i Francuzow, a nie przez Amerykanow czy innych anglosasow :(

Pamietam swietny program Antolnio Carllucio czy np. genialna Julie w zupelnie innym stylu. To jest cud-miod! Odczuwam wielki przesyt produkcji angolsaskich, ich punktu widzenia. Marze o roznorodnosci.

Domyslam sie jednak, ze nad KuchniaTV ciazy jakas umowa, ktora wymusza produkcje anglosaskie?
To paradoks, że najwięcej programów jest z UK i Commonwealth (Brytania i dawne kolonie, czyli kraje anglosaskie), gdzie kuchnia na co dzień jest tragiczna. To samo prezenterzy (bo przecież w dużej mierze wcale nie profesjonalni szefowie). Prezentując dania innych narodów robią to z profesjonalnym zadęciem. Często widzę kuchnie regionalne Włoch w ich wydaniu, których żaden Włoch albo na oczy nie widział albo by nie wziął do ust. Czyżby nie było programów francuskich o kuchni francuskiej ? Musi to robić kanadyjka (wcale nie z Qubecku) ? A już zupełnym kuriozum jest pokazywanie dań z krajów Europy środkowej i wschodniej, przez prezenterów nie mających o nich pojęcia.
Makłowicz, chociaż słabo gotuje, to jednak jak już coś mówi i prezentuje z obszaru innych kuchni narodowych, to robi to inteligentnie, z gracją i kompetentnie. No ale on jest z "publicznej..."
Są też programy polskie, no ale w większości, tragiczne (Kuroniowie), poza ledwie kilkoma (np. rodzeństwo
Oczywiście można znaleźć wyjątki od tej zasady (zarówno programy jaki kucharze), no ale to są wyjątki potwierdzające zasadę.
Nie wiem dlaczego pokazywane są programy wyłącznie anglosaskie i prezenterzy wyłącznie anglosascy (nie mówiąc już o idiotycznych filmach typu serialowego lub animowane - te przecież można oglądać na kanałach dla dzieci). No ale jeżeli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze czyli powiązania producencko-biznesowe.
Nic tak nie motywuje do dobrej pracy jak konkurencja. Kuchnia .tv jej nie ma więc się nie wysila i dlatego mogę powiedzieć że jej oferta programowa jest słaba, bo nie ma konkurencji i jednocześnie dobra, bo jedyna.

k.tyczynski

postów: 81

21.08.2010 14:45

kamil, ale wedle twojego rozumowania to ma stać w miejscu
Jeżeli kuchnia.tv zacznie się rozrastać, dając to ciekawsze programy, które przyciągną widzów, to z 5 tys skoczy do 10 tys za 30 sekund, i tak po malutku i w końcu dojdzie nawet do 30 tys za 30 sekund, czemu? Bo to jest program tematyczny i oglądają go albo osoby zainteresowane kuchnią albo z tak zwanej branży. Więc chyba reklamodawcy też zależy, żeby dotrzeć do grupy docelowej, do której kieruje swoje produkty. A nie w przerwie między programem Gotowe na wsyzstko a dr housem ;) takie jest przynajmniej moje zdanie, specem od reklam nie jestem

kamil

postów: 283

21.08.2010 12:08

kuchnia.tv nie musi się specjalnie przykładać, bo to jest kanał tematyczny i bardzo niszowy. Oglądalność grubo poniżej jednego procenta. Tak więc nie sądzę, że wydadzą kasę na drogie programy. Pamiętajcie, że taki tvn sprzedaje 30 sekund reklamy za 50 tysięcy, kuchnia.tv jak sprzeda za 5 tysięcy, to jest wszystko.
Ja uważam, że ten program nie jest od tego, by były w nim wielkie widowiska i drogie produkcje. To program o kuchni i o jedzeniu, a nie kolejne show.

GieKa

postów: 23

20.08.2010 22:07

Zrobią, zrobią jak ich przyciśnie. :) Z tego co można wyczytać w sieci w Polsce ma się pojawić jeszcze jeden kanał kulinarny. Kuchnia.tv będzie musiała się przyłożyć by utrzymać widzów.

Ela LISA

postów: 1956

20.08.2010 11:00

GieKA , program o potrawach regionalnych, bylby hitem.Wielokrotnie ,rozmawialismy o tym na forum. Nic jednak z tym, nie zobiono. Mysle tez , ze nic z tym nie zrobia.

GieKa

postów: 23

19.08.2010 23:10

Gazeta w Krakowie wybiera produkt i potrawę regionalną
To też jest dobry pomysł na program. Pokazać jak zrobić potrawę i jak powstaje produkt regionalny.

k.tyczynski

postów: 81

19.08.2010 00:19

A mi brakuje jakiś programów typu Hells Kitchen, MesterCher NZ i USA, Iron Chef America. Czegoś w tym stylu. Pamiętam, że były emitowane fragmenty Piekielnej kuchni, ale tylko z wydawania wieczornego, żadnych konkursów, ani nic. Czy kuchnia.tv planuje wykupić licencję do jakiegoś programu, który wymieniłem lub podobnego? Najfajniej byłoby, jakby to był Iron Chef America, bardzo hm... pobudzający wyobraźnię program :D

GieKa pisała o jakimś programie, gdzie testuje się sprzęt. Z tymi konkursami dla widzów, to wcale nie taki głupi pomysł, bo przecież jak coś testujemy, to podajemy markę i te sprawy, a taniej jest dać taki sprzęt (np robot kuchenny) do testowania niż wykupywać czas na antenie i opłacać twórców reklam :D

Kuchnia słowiańska, to tak na prawdę coś, co przydałoby się nam odświeżyć. Adam po pracy zdaje się, że ma taką kuchnię i chyba ją podaje w nowym stylu. Zrobić więcej takich programów, ale bez pana Adama. Przy całym szacunku jakim go darzę, ale ledwo można go zrozumieć. Albo niech po prostu mówi wyraźnie i otwiera buzię, wtedy niech prowadzi. Może niech jeździ jak Makłowicz ^^

Można dać też jakiś program informacyjny. Nowinki ze świata gastronomii. Nie tylko polskiej, Kogel-Mogel niby jest, ale to jest bardzo ubogo zrobione, znaczy się, mało informacji w 1 odcinku. A jakby w każdym przedstawić 1 restaurację z kręgu gwiazdek Michelin? Albo biografię w pigułce jakiegoś znanego kucharza. Czemu jak coś jest polskie, to musi wyglądać na amatorskie? Zmieńmy to ;)

GieKa

postów: 23

18.08.2010 22:55

Mi brakuje programu na żywo. Zawsze to zbliża widzów do kanału. Mam nawet pomysł na taki program :) Potrzebny będzie tylko genialny kucharz i jakaś osoba która będzie tworzyła atmosferę. Powiedzmy że o 16:50 widzowie dzwonią do ktv lub ktv oddzwania do widzów. Widz mówi, mam w lodówce to i to, co mogę z tego zrobić? Genialny kucharz myśli, myśli i wymyśla. Może np. doradzić dokupienie tego i tego. To nie problem bo to wejście kończy się o 17:00. Zarówno widzowie jak i genialny kucharz mogą wyskoczyć do sklepu i zaopatrzyć się w potrzebne produkty. Drugie wejście na żywo rozpoczyna się np. o 18:30 i wtedy genialny kucharz tworzy a osoba towarzysząca dba by widzowie się nie nudzili. W pierwszym wejściu widzowie zamiast mówić co mają w lodówce mogą sobie zażyczyć jakiejś potrawy. Np. chłopak dzwoni z informacją że za kilka dni wpadnie do niego dziewczyna na kolację. Genialny kucharz duma i wymyśla jakiś prosty przepis. Chłopak może skoczyć po składniki i przetestować przepis. Ot taki mój pomysł :)

Wydaje mi się że brakuje tez jakiegoś programu prezentującego, testującego sprzęt kuchenny. Oczywiście w takim programie obowiązkowo powinien znaleźć się jakiś konkurs dla widzów w którym nagrodą będzie ów sprzęt. Bo konkursy to jest to co tygryski lubią najbardziej :)

I zgadzam się z przedpiścami by w końcu pokazać jakiś program o kuchni rosyjskiej, ukraińskiej, czeskiej czy innej z naszego regionu. Po co kolejny 76 przepis ze świeżo złowionych homarów, krewetek czy omułków jeśli pod tą szerokością geograficzną nie można go zrealizować. No chyba ze ktoś ma prywatny odrzutowiec i śmignie sobie po świeże owoce morza? :) Programów z Australii, Kanady, Anglii czy Francji było już wystarczająco dużo. Czas na nasz region.

Jamie Oliver

postów: 14

01.06.2010 14:08

Cezary_p napisał 20.05.2010 11:24:
Brakuje mi wczesnych programów Jamiego Olivera i szkoły gotowania Deli Smith. Czy są możliwe powtórki tych serii?
Dokładnie, przez takie programy jak Nagi Szef czy Jamie w domu zaczełem oglądać kuchnie tv. i tez trafiłem na tą strone, teraz Jamiemu dorównuje tylko "Kuchnia jak życie" i oczywiscie programy z nowszej serii Jamiego ale to nie to samo.
Wiem że skończykla się licencja na wczesne programy Jamiego ale może da sie coś zrobić żeby wróciły na antene.

snoozy

postów: 2419

31.05.2010 21:32

Ogólnie to chyba brakuje większości pierwszych programów KuchniTV, tak z sentymentu i wysokiego poziomu tych programów

mag

postów: 17

31.05.2010 21:12

Szefów w kuchni. Tej bajki z dwójką rodzeństwa i Miszelem co uczył ich gotować. Kena Ohma (chociaż teraz jest w makaronowym szlaku). Maryli w pierwszym wydaniu.

Psotunia

postów: 8

27.05.2010 10:12

Programów z Julia Child.

Treska

postów: 161

26.05.2010 13:58

Ja bym chętnie obejrzała serię polskich programów w stylu "Gotowanie na każdą kieszeń". A właściwie "Gotowanie za małe pieniądze". Chciałabym gotować zdrowo, a moja sytuacja materialna nie jest obecnie najlepsza.
Może jakieś podpowiedzi co do zastępowania droższych produktów tańszymi, ale tak, by jakość (smak i wartość odżywcza) jedzenia nie uległa zbytniemu pogorszeniu.

marghe

postów: 356

20.05.2010 18:30

Ainsleya mi brakuje :)

łosoś

postów: 3

20.05.2010 17:05

a może warto by droga KUCHNIO.TV ogłosić nasze kuchenne alternatywne wybory, w których stawką byłby stołek prowadzacego?

szefkuchni_polka

postów: 25

20.05.2010 16:30

Dziękuję ci Łososiu za poparcie! nie wiem jak to zrobić może będę zbierał podpisy na swojej liście wyborczej.

łosoś

postów: 3

20.05.2010 14:28

mi tez brakuje autorskiego programu szefakuchni_polka. może szanowna redakcja zdecyduje sie zaprosic go na jakis casting? uważam, że drzemie w nim ogromny potencjał!

szefkuchni_polka

postów: 25

20.05.2010 13:21

mnie!!!

20.05.2010 12:10

 

Z wczesnych programów Jamiego Olivera nadal emitowana jest Włoska wyprawa Jamiego, a w czerwcu wznowione zostaną Przekręty Jamiego Olivera. Licencja na program Nagi szef z Jamiem oraz programy z Delią Smith już się skończyła.

pozdrawiam

Cezary_p

postów: 2

20.05.2010 11:24

Brakuje mi wczesnych programów Jamiego Olivera i szkoły gotowania Deli Smith. Czy są możliwe powtórki tych serii?

20.05.2010 11:21

 

Witam

Licencja na emitowanie Bosonogiej Contessy już się skończyła, rzeczywiście przepiów nie mogliśmy zamieszczać, ale można spróbować poszukać ich na oficjalnej stronie Bosonogiej Contessy.

pozdrawiam

epla2

postów: 1

19.05.2010 16:54

Mam pytanie, czy przewidujecie Państwo powtórkę programu "Bosonoga Contessa", co prawda przepisy nie były zamieszczane ze względu na brak zgody producenta, ale oglądając program można było sobie notować. Przepisy uważam, były bardzo apetyczne, mało skomplikowane, no i ze wspaniałą aranżacją stołu. Słowem, to co najpotrzebniejsze. Pozdrawiam.

alvaro

postów: 25

17.05.2010 16:06

Może i racja powinno być więcej programów z kuchni francuskiej, i tak większość Anglików kucharzy uczyło się kuchni francuskiej

piani

postów: 54

03.04.2010 23:16

Dziekuje Olu za odzew :)

Kiedys mialam mozliwosc ogladania Cuisine.tv, w ktorej dominuja programy francuskie i... to bylo bardzo cenne :)

Na tej podstwie osmiele sie powiedziec, ze jest tam wiele swietnych pozycji, z ktorych da sie wyhaczyc pare perelek godnych transferu do Polski. Tak dla ozywienia angolsaskiego pogladu na kuchnie swiata :)

Z najserdeczniejszymi zyczeniami swiatecznymi
Widz na glodzie (czyli bez Kuchnia.tv ;) )

ania7403

postów: 63

27.03.2010 02:21

k.tyczynski napisał 26.03.2010 20:59:
Druk, a pismo to co innego kochana ;p
Naprawdę? Coś podobnego, kto by pomyślał?

k.tyczynski

postów: 81

26.03.2010 20:59

ania7403 napisała 23.03.2010 19:07:
Zważywszy, iż w XV wieku wynaleziono druk to faktycznie unikalne;) Mało kto może poszczycić się pamiątkami rodzinnymi z jakby nie patrzeć średniowiecza lub początków renesansu.
Druk, a pismo to co innego kochana ;p

k.tyczynski

postów: 81

26.03.2010 20:57

piani napisała 25.03.2010 19:44:
[...] Pamietam swietny program Antolnio Carllucio czy np. genialna Julie w zupelnie innym stylu. To jest cud-miod! Odczuwam wielki przesyt produkcji angolsaskich, ich punktu widzenia. Marze o roznorodnosci. [...]
A czy kuchnia.tv mogłaby zacząć emitować jakieś programu Juli Child? Nie chodzi mi o program z Pepinem, tylko o jej autorskie programy. Pamiętam dokument o Juli i w nim były krótkie wstawki jej programów, może zrobić takie wstawki tak samo jak są wstawki "Julia gotuje" ???

Ola_D

postów: 308

26.03.2010 13:24

...i tak jak odpowiedzieliśmy - to, że te kuchnie są bez wątpienia bardzo ciekawe i warte prezentacji nie oznacza niestety, że równie ciekawe programy o nich powstają.
a nawet jeśli powstają - że możemy je kupić...

Nie ciąży nad nami żadna umowa z krajami anglosaskimi - tylko tak się po prostu składa, że w krajach anglojęzycznych jest produkowanych najwięcej atrakcyjnych programów kulinarnych, które na dodatek są dostępne w dystrybucji.

P.S. a Antonio Carluccio na swój "włoski" program też przyjechał z U.K. :)

Ela LISA

postów: 1956

26.03.2010 07:20

Ja kiedys pytalam o inne programy kulinarne. Wegierskie, rosyjskie, czeskie , rumunskie, bulgarskie.O tym, co jedza jej mieszkancy. To bardzo interesujace i ciekawe. Kazda z tych kuchni,jest inna. Ogkadalam namietnie rosyjskie programy kulinarne. Swietna kuchnia. Kazdy kraj, blisko nas .Moze warto, poznac taka kuchnie, sasiadow. Te amerykanskie produkcje, na okraglo,troche nudne.

piani

postów: 54

25.03.2010 19:44

Mnie sie marza programy pokazujace kuchnie francuska czy wloska zrobione przez Wlochow i Francuzow, a nie przez Amerykanow czy innych anglosasow :(

Pamietam swietny program Antolnio Carllucio czy np. genialna Julie w zupelnie innym stylu. To jest cud-miod! Odczuwam wielki przesyt produkcji angolsaskich, ich punktu widzenia. Marze o roznorodnosci.

Domyslam sie jednak, ze nad KuchniaTV ciazy jakas umowa, ktora wymusza produkcje anglosaskie?

jacek1f

postów: 2296

25.03.2010 16:50

nie mow hop, bo jeszcze wpadną na pomysł comiesiecznego atelier:--0

snoozy

postów: 2419

25.03.2010 16:42

Na całe szczęście wyczerpano już wszystkie pory roku więc nadzieja,że na tym koniec.

Ela LISA

postów: 1956

25.03.2010 12:10

Zamiast programu, o ktorym od dawna myslimy, bedziemy mieli, Wiosenne Atelier Smaku.

snoozy

postów: 2419

24.03.2010 07:38

Przepisy nie muszą być przekazywane w formie pisemnej.Sa przekazywane też z pokolenia na pokolenie w formie ustnej.
W prywatnej wiadomości wysłałem Ci całe wyjaśnienie sprawy o której na forum niekoniecznie sie pisze :-)

ania7403

postów: 63

23.03.2010 19:07

snoozy napisał 23.03.2010 16:10:
Ja mam przepisy swojej rodziny jeszcze z XV wieku.
Zważywszy, iż w XV wieku wynaleziono druk to faktycznie unikalne;) Mało kto może poszczycić się pamiątkami rodzinnymi z jakby nie patrzeć średniowiecza lub początków renesansu.

post edytowany 1 raz, ostatnio 23.03.2010 19:15

snoozy

postów: 2419

23.03.2010 16:10

Ja mam przepisy swojej rodziny jeszcze z XV wieku.Są niesamowite choc gdybym wydał ucztę taką jak kiedyś moi krewni robili to chyba bym musiał wziąśc kredyt :-)
To są przepisy unikalne, niesamowite, oparte na historii i byciu w danych czasach.
Tego mi brakuje w TV.
Tak mało jest dań grzybowych, wogóle runa leśnego czy ryb.
Czas chyba to nadrobic :-)

caer

postów: 194

23.03.2010 16:03

jesteście genialni!
świetne pomysły! Pod kazdym podpisuje się ręcyma i nogyma
a pod pomysłem Ani i Jacka na temat pokazania historii kuchni polskiej/słowiańskiej podwójnie, grubą kreską, boldem i kursywą!
Tylko trzymać kciuki, że kuchnia.tv się zainspiruje :)

Hestia Q-34

postów: 419

23.03.2010 13:02

Wlasnie - strona www.wedlinydomowe! Istny raj,czego tam nie ma.Dowiedzialam sie
rzeczy,o ktorych nie mialam pojecia.
Bedzie ciekawie.Wierze,ze temat sie rozszerzy.

jacek1f

postów: 2296

23.03.2010 10:55

Czyli mamy konretne propozycje:
1. Zrób to sam - seria programów o ty, co w tytule - jak w prosty sposb, niedrogo robic własne rzeczy - zdrowe, tradycyjne, i najważniejsze WŁASNE..., czy to przetwory - wspaniały początek programami Maryli, czy to o jogurcie, który kazdy może na okragło robic w domu bez zageszczaczy, meleka w proszku itp.... a z niego juz krok do serka...
- sery - setki miejsc, gdzie nie tylko oszukane ekologiczne sie robi, ale zwykle domowe na codzien;
- wedliny - w oporozumieniu ze strona www. wedlinydomowe, ktora jest wspaniala i wspaniali ludzie sie tam gromadza - mozzna zrobic od jednego odcinka po setki kawalkow o calym domowym przemysle miesno-wedliniarskim:-)
- piecznie chlebow i prostych wypiekow innych - zdrowszych, pewnych, z bogactwem oferty młynów...
Boze - toz to nie trzeba nawet powtarzac formatu programu Karola Okrasy, ktory do tej pory robi najleopsze i najwiecej dla tego kierunku....

No i drugie, to dokumenty w oparciu o wiedze historyczna - nie wiem czy Wy wiecie, ale moze i KUCHNITV sie przyda wiedza o isniejacym wieloletnim programie Klio w kuchni, ktory wspieraja historycy polscy i wielu fajnych ludzi.

Tu do czytania na kilka wieczorow poczatki ze strony, ktora powstala w ramach programu:
polska kuchnia historia

I moze w porozumeiniu z rada programu Klio w kuchni i Mówia Wieki i z Agniweszka Kreglicka, ktora wie o tym cos tam - moze mozna cos pokombinowac?

oby! pozdrawiam
jf

Ela LISA

postów: 1956

23.03.2010 08:51

Wraca zainteresowanie tradycja. Na calym swiecie ludzie swoja tradycje szanuja, a my gonimy za czym innym i nie naszym.Kuchnia Lwowska np. Poezja. Mam duzo przepisow, na tradycyjne potrawy kuchni Lwowskiej. Bardzo urozmaicona.Niesamowita.
Ja zawstydzilam sie jakis czas temu, ogladajac siostre Aniele , Remigiusza Raczke.
Zobaczylam tradycyjna kuchnie.Cos co znam, ale o czym zapominam,bo gonie za czym innym. Wstyd mi bylo.We Lwowie, hotele George, mialy swietna kuchnie. Dziadek opowiadal mi,ze tam doskonale pamietali, co ktory gosc kiedys zamawial, co mu smakowalo, i po przyjezdzie do hotelu, natychmiast otrzymywal to co zamawial i chwalil .Kuchnia byla, podobno boska.
Moze ktos sie ruszy, i cos z tym tematem zrobi.

Widelec

postów: 41

23.03.2010 03:56

........

http://www.bankfotek.pl/view/904104

post edytowany 2 razy, ostatnio 28.02.2011 19:41

ania7403

postów: 63

23.03.2010 00:05

Można pójść jeszcze dalej i nakręcić kilka odcinków nt kuchni Słowian zamieszkujacych tereny Polski, np w połaczeniu z ich wierzeniami i zwyczajami, które w pewnym stopniu przetrwały przecież do dzisiaj. Z nielicznych publikacji wynika, że był to bardzo zdrowy sposób odżywiania.

snoozy

postów: 2419

22.03.2010 22:52

Dlaczego nie ma programów o kuchni kresowej, przecież to wielowiekowa nasza tradycja.Ja mam to szczęście,ze znam wiele potraw bo moja rodzina z tych rejonów pochodzi ale chętnie bym obejrzał taki program.
Brakuje mi kuchni ze średniowiecza czy renesansu polskiego gdzie stoły uginały się od różnych potraw.Stoły ksiązece, Radziwiłłów czy Czartoryskich.Przecież mozna nakręcic z 3 godzinne odcinki o tradycji kuchni polskiej z dawnych czasów.Daje sobie głowę uciąc,ze zainteresowanie byłoby bardzo duże.

Ulla

postów: 16

22.03.2010 21:41

Widelcu drogi - jak to brzmi cudnie :) czy mogę prosić o link do wędzarni.

I podpisuje się pod Waszymi postami rękami i nogami - jestem za:) programach o wędzeniu, serach, miodach, nalewkach .. o wszystkim tym do czego wracamy i mam nadzieję że szybko się to stanie.

snoozy

postów: 2419

22.03.2010 20:21

Z jednej strony jest szał na nowoczesną kuchnię ale zdecydowanie widzę po sobie i moich znajomych,ze wraca tradycja, dom, samodzielnie wykonywane różne potrawy od samego początku.
Mi tak jak Wam brakuje programu o wędlinach, mięsach, domowych polskich nalewkach, miodach,wyrobach mącznych itd.Dobrze,ze pojawiły się przetwory w tamtym roku.Mam nadziej,ze w tym roku będzie kontynuacja bo warto

Widelec

postów: 41

22.03.2010 20:06

.........

http://www.bankfotek.pl/view/904104

post edytowany 3 razy, ostatnio 28.02.2011 19:42

Ela LISA

postów: 1956

22.03.2010 07:52

Mnie tez brakuje tego tematu. Ekstra sprawa.Gdyby ktos cos takiego zrobil.Mogli by nawet pokazac, jak zrobic, jakas prowizoryczna wedzarke np, na dzialce. Temat ciekawy, wiem gdzie kupic solone jelita, siatki na mieso, cale mieszanki przypraw .itd.Nawet mozna poprosic o przywiezienie calego zoladka ( oczyszczonego ze szlamu ) na kindziuk.
Jezdzilam tam wiele razy.Mam wedzarke w miejscu, do ktorego teraz nie jezdze .Dzialke blizej ,dlatego bardzo mnie interesuja inne rozwiazania.
Dodatkowo, potrawy regionalne, jakies domowe pieczywo. Temat rzeka. Zwlaszcza przed Swietami. Nie tylko zreszta.

Widelec

postów: 41

21.03.2010 20:21

......

http://www.bankfotek.pl/view/904104

post edytowany 1 raz, ostatnio 28.02.2011 19:39